Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-3

• 69 948
  • 736
  •   1
Отговори
# 30
Ще ви разкажа как ние купихме апартамент, което може да е полезно на тези от вас, които сега започват да търсят.
Първо бях сигурна, че ще се справя и казах, че аз на брокери няма да плащам предвид предишни мои срещи с тях.
Разглеждаме обяви в този сайт, в онзи, часове наред записвах телефони, адреси... Започнах да звъня. Отне ми доста време да разбера каква е схемата - има реални и фалшиви обяви, ако апартаментът е добър е купен отдавна, но обявата стои, за да те зарибят.
След това започнахме да обикаляме по квартали, които ни харесват, да разглеждаме инфраструктурата, какво се строи, какво е построено и т.н. Записвахме телефони от сградите и се обаждахме. Търсихме и домоуправители. Паралелно продължавахме да следим сайтовете. Дотук изморени и нищо.  Вече ми беше ясно, че на новопостроени сгради с акт 16 хубавите апартаменти  изобщо не стигат до сайтовете за имоти. Имаше и случаи, в които когато се обадя на телефон от сграда отсреща нямаха особен интерес да ми продават, защото имаха доста запитвания (за хубавите си апартаменти) и бяха пред сделки или капарирани. Имаше и случаи, в които продавача отсреща се държеше резервирано или грубо и с тях бях категорична, че няма да се занимавам.
Всичко това продължи 2 месеца и половина и само с 3 огледа. Свързахме се с един брокер по повод имот, който бяха публикували и естествено вече беше продаден. Поговорихме и го наехме без ангажименти. Разбрахме се какво горе долу търсим и той не ни досаждаше с "нещо подобно" и не ни разхождаше напразно.
Вече имах ясни (около 20) съвсем човешки критерии за имота, в които искам да купя.
Брокера успя, намери ни жилище, което покриваше всичките ми критерии. Нооо се строеше в момента. Бяха стигнали на 1-ви етаж над гаражи. Само по схема бяхме виждали апартмента, когато го купихме. Така... аз не съветвам никой да купува на зелено, полузелено, без акт 16 и т.н. И аз не съм искала да купувам на зелено. И нищо не съм спестила. Всеки сам трябва да прецени би ли рискувал. Ние проучихме от тук там, правихме срещи с инвеститорите, с архитектите и си направихме изводите.
Тъй като брокера се справи бързо за по-малко от месец и  реално само един оглед направихме с него преди този, се спазарихме и за комисионната.
Строителите не искаха да намалят цената-казаха, ако искате имаме си купувачи за него.
Вече имаме дограма и юли/ август влизаме да стягаме.
Мнението ми е, че каквото и да прочетете по форумите, каквито и съвети да получите всеки трябва да мине по този път, да натрупа малко опит, да види с очите си и само така ще бъде сигурен дали е взел правилното решение. Трябва да се поизморите, за да сте спокойни.
Всеки път, когато отида на строежа съм удовлетворена и чувствам, че това е нашето жилище.
И не се нервирайте, купуването на жилище трябва да е една хубава емоция. Успех на всички!

# 31
Цитат
Купувачите вече не търсят цена на квадратен метър, а се интересуват от функционалността на жилищата, което е определяща причина за интереса към абсолютната сума на апартамента.

Ето тук от статията се споменава за добавената стойност. Радвам се на тази тенденция да не се гледа цената на жилището само като кв. метри, които плащаш, а и качество, състояние, състояние на входа, преобладаващото ниво и стандарт на съседите и т.н. Има надежда Simple Smile

# 32
  • София
И на мен това ми дава надежда - дано достатъчно купувачи мислят така, за да продадем нашето бижу  Simple Smile

# 33
  • I want it all and I want it now.
  bouquet Благодаря за темата.

Ето на каква обява попаднах : hahaha

Предлагаме Ви УПИ на тихо място С ЦЕЛОДНЕВНО СЛЪНЦЕГРЕЕНЕ

Joy

# 34
  • София
Да, да и аз така тръгнах да търся ново строителството щото е чистичко и спретнато и не мирише на гнилач, обаче след всичките огледи не съм убедена че едното е равно на другото. Влизали сме в блок, който е почти изцяло населен от 3-4 години и през цялото време не е виждал метла, както и един, представен ни от брокер като качествено и луксозно строителство, целия отвън прокапал, протекъл и всеки правил и кърпил както намерил за добре, направо на цигански катун приличаше и всичкото това за има-няма пет години. Всъщност не се сещам за вече населен НС, който да не е изглеждал потресаващо, вярно не сме търсили в т.нар. елитни квартали, нито сме имали претенции за някакъв лукс, но и в никакъв случай не бих казала, че сме  гледали нещо евтино. Обмислям даже тези дни да се преориентирам към старо строителство, ако успея да превъзмогна и някои мои притеснения и към ЕПК.
С трима брокери уж работихме до сега, но нито един не ми се обади да ми предложи нещо, което го няма в имот.бг  newsm78

P.S.
Благодаря за новата тема  

# 35
Хаха, а коментарите под статията видяхте ли Joy :

Заглавието трябва да бъде "Нарастват мечтите на гладните брокери"
 ! pеплика   
+6 гласувай
-0 гласувай
Уро!
Уро! ( нерегистриран )   
15.04.2015 01:05

По какъв начин нараства? Има 1 продажба през тази година, срещу 0 продажби миналата ли?
 ! pеплика   
+ гласувай
- гласувай
666
666 ( нерегистриран )   
15.04.2015 13:19

А иначе как да правят реклама на посредниците ?

# 36
Синя вода, дано всичко ви мине благополучно, ама аз за нищо на света не бих направил като тебе. Леле пък и каква цена сте платилиииииииииииииииии сигурно и колко време ще чакате, докато стане обитаемо и колко време сте чакали вечеееееееееееееееееееееееее

ей луд народ много ей

Аз като дойдох в София, нито кварталите познавах, нито нищо, гледах цената и горе-долу да е близо до центъра, нито съм се разсипал от огледи, нито нищо, видях 2-3 жилища за една седмица и това е, купих си един панелен кюмезарник за 12800 долара, това сега са няма 12000 евро, а в момента този кимизарник струва около 50000 евро. И е на хубаво място.И закво ти е да губиш месеци в огледи, да си дадеш парите на зелено, да трепериш и накрая да купиш ново строителство с ужасно разпределение и качество и за ужасни пари Joy Не препоръчвам панелните кимизарници, ама и те са по-хубави от новото. И най-вече хубавото е да платиш парите за нещо, което го виждаш реално, и да влезеш веднага в него, така ги виждам нещата аз.

Луд да ставам аз месеци и години наред да ходя по огледи?! Да платя аз майка си и баща си и да чакам години да вляза? - ами ако не построят? ами ако не вляза? и в нашата "бяла" държава какво ще правиш, ще съдиш строителя ли? има да се влачиш по съдилища ен на брой години, да ръснеш пари по дела за още един кюмезарник и дори и да доживееш някога да влезеш в него, то ще ти е минал живота. Как има луди хора да купуват на зелено, просто не знам! И тухлите, с които строят в момента, виждали ли сте ги - то се вижда през тухлата, 90% от нея е само въздух! И като ти сложат и общите части, и ква става цената на кв.м? Луда работа.

# 37
Мецане, ти и в кирпичена колиба ще се нанесеш, само да не е ново строителство. Схванахме логиката  Laughing  Laughing

Затова сме различни. И по-добре, че сме, че иначе щяхме да се избиваме за конкретни имоти, а други никога нямаше да се продадат.

# 38
Логиката е да не си даваш парите напразно или поне да не даваш толкова много, като можеш да дадеш и по-малко, пък не знам вие каква логика схванахте.
По същата логика за мен е неоправдано и безумно да платиш три пъти по-скъпо за еднакъв имот само за да не е примерно в Надежда, а да е, да кажем, в Изток.

След като всички квартали на София са еднакво о---рани, навсякъде има кучища и мизерия, от друга страна всички са благоустроени откъм магазини, транспорт и ТЕЦ, просто тройна разлика е безумно - за мен.

Освен това, 90% от жилищата в София са кимизарници, или кюмезарници, а останалите 10% не може да си ги позволи никой от пишещите в тази тема.

Така че квото и да си купиш, все се набутваш, ами поне да е с по-малко кинти.

# 39
Здравейте, присъединявам се към полезната темичка  Peace

В момента съм в чуденка за моя апартамент - стар панел е и се чудя колко е животът на соц. панелките?  Rolling Eyes Строен е някъде към 70-те... Чудя се дали да не го постегна сега и да го продам, не е в хубав квартал, но входът е поддържан и чист, заключва се с чипове, точно от другата страна на улицата има хубав хранителен магазин, близко е до училище и съвсем близко до входа има две спирки с много редовен транспорт до различни точки на града, но заради това, че е в кофти квартал трябва да го дам за жълти стотинки, с които после нищо свястно не мога да си купя.  ooooh!

Според вас ще се повишават ли цените на имотите и през следващите 2-3 години?  Flutter Напоследък, точно защото е стара панелката все по-често се чудя - според вас какво ще се случи, когато наближи времето да се бутат тези стари панелки?  Thinking

# 40
Имам доста наблюдения върху купуването на зелено.В два от случаите хората са напълно доволни,като изключим забавяне до 2 г.
Всички останали много на брой имаха огромни проблеми,вкл.фалити на строителя,ипотекирани жилища,години без Акт 16,тотално разочарование от реализирания чертеж.Като си го предплатил обаче,къде ще ходиш?!
Затова за мен лично опцията на зелено отпада във вида,в който повечето строители я разбират.
Болшинството са някакви дружества с крайно ограничена отговорност,от които нищо не можеш да вземеш,дори да ги осъдиш.Какъв строител си,като нямаш пари и чакаш да продадеш,за да започнеш строежа?!За мен това трябва да бъде забранено със закон.
Капаро-разумно,минимално,-съм съгласна.Ако си строил качествено,дори и купувачът да се отметне,ще си намериш друг.

# 41
Скрит текст:
Здравейте, присъединявам се към полезната темичка  Peace

В момента съм в чуденка за моя апартамент - стар панел е и се чудя колко е животът на соц. панелките?  Rolling Eyes Строен е някъде към 70-те... Чудя се дали да не го постегна сега и да го продам, не е в хубав квартал, но входът е поддържан и чист, заключва се с чипове, точно от другата страна на улицата има хубав хранителен магазин, близко е до училище и съвсем близко до входа има две спирки с много редовен транспорт до различни точки на града, но заради това, че е в кофти квартал трябва да го дам за жълти стотинки, с които после нищо свястно не мога да си купя.  ooooh!

Според вас ще се повишават ли цените на имотите и през следващите 2-3 години?  Flutter Напоследък, точно защото е стара панелката все по-често се чудя - според вас какво ще се случи, когато наближи времето да се бутат тези стари панелки?  Thinking

lsweety, много навреме се включваш, за да види Мецана, какви са точно недостатъците на панелките и как се вкарваш в още по-голям филм, като уж изгодно си вземеш панел в непредпочитан квартал.
Мецане, нали трябва като купиш имот, той трябва да си държи цената, че и за предпочитане да му се покачва цената, а не да намалява. Освен това, ако е за инвестиция, да е на предпочитано място, че да имаш потенциални наематели. Нещата не са толкова прости "взимайте най-евтиното, защото все ще е гадно".

Иначе lsweety, обсъждахме, че се очаква уж цените да се качват, обаче не знам дали е валидно и за панелите, които са с изтичащ срок на годност. Нека по-запознатите се изкажат.

# 42
Трябва и закон за недовършените сгради, които са изоставени. По някакъв начин да се отчуждават, да се дострояват, събарят... все едно, но да не остават в този вид. Или пък да има закон, който да задължава строителя да разполага със сума  1/2 от себестойността на сградата, която започва да строи за целия период на строежа нещо като гаранция
Ако знаехме кога и как ще се променя пазара на недвижими имоти  ехееее Simple Smile)))))
Някога 12800 долара не бяха като днес 12000 евро, защото не си работил тогава за около 5-600 долара а за доста по-малко. Не са сравними много добре знаеш

Последна редакция: ср, 15 апр 2015, 16:10 от blue_water

# 43

Според мен със сигурност ще се повишат. Само че това не ти решава проблема, защото ще го продадеш за повече пари, но ще трябва и да купиш за повече, а съответно при по-скъп пазар разликата между твоя и по-хубавия имот ще е повече пари.

Колкото до панелките - там и аз не знам какво ще стане. Все пак хората се усещат, че това са имоти и струват немалко пари, и в последните години взеха да ги поддържат. Много ужасни панелни входове бяха чувствително подобрени през последните години. И са страшно много панелки, едва ли ще бъдат оставени просто така да се съборят. Или ще има саниране, някакви още по-нови читави технологии ще навлязат, или някаква европейска програма ще измислят или де да знам.

Панелката че не е свястно жилище, не е, но има и доста тухлени /особено НС Laughing/ които също не са свестни.

А че няма да падне - няма. Не и в този живот. Панелът е пресован бетон с арматурно желязо вътре. Самият панел сигурно има поне 500 години живот /не блокът, а панелът като такъв/. Слабото място е връзките между панелите, там е проблемът, ако не са добре уплътнени и замазани и именно там може да се санира.

Кат му мацнеш една нова боя на един панелен блок и почва да изглежда по-добре и от новото.

Последна редакция: ср, 15 апр 2015, 16:42 от Татко Мецан

# 44
  • София
Татко Мецан , ти брокер ли си?

Общи условия

Активация на акаунт