Поликистозни яйчници - 3

• 106 525
  • 751
  •   1
Отговори
# 60
Благодаря за отговорите  Peace А не можах да разбера, тези кистички при цикъл изчезват ли? От 2 дни съм в цикъл който дойде след около 50 дни закаснение и започнах за първи път противозачатъчни. Та тези кисти изхвърлили ли са се сега или с времето ще стане, а противозачатъчните доколкото разбрах ще помогнат за предотвратяването на нови?

Последна редакция: пт, 08 май 2015, 19:30 от nik170p

# 61
  • София
няма точна формула. Може и да се махнат, може и да не. Противозачатъчните стопират образуването на нови фоликули и на теория не се развиват нови кисти. Пак на теория с времето кистите се изчистват.

# 62
няма точна формула. Може и да се махнат, може и да не. Противозачатъчните стопират образуването на нови фоликули и на теория не се развиват нови кисти. Пак на теория с времето кистите се изчистват.
  а докато тези кисти не са се изчистили има ли шанс да настъпи овулация? Нямам намерение близката година, две да имам дете, но се сетих за тези въпроси. Не бях си и помисляла за такава диагноза и сега ми е много объркано всичко.. Вие млечни продукти приемате ли, защото някъде четох че не трябва?

# 63
  • София
ще ти отговоря малко нестандартно, на база личен опит. Аз съм с тежка СПКЯ, говорим за по повече от 50 кисти в яйчниците( във всеки от тях), почти липсваща собствена менструация  и тежка инсулинова резистентност. Преди няколко цикъла направих спонтанна собствена овулация, за първи път от не знам колко безумно много време. Така че да, можеш да овулираш, можеш да имаш деца, 2 години са много дълго време. Не се филмирай излишно, посети освен гинеколог, ендокринолог, който да ти направи хормонален профил, за да си наясно и ако е необходимо да ти се приложи някакво лечение, макар че силно ме съмнява на този етап някой да ти даде да пиеш хапчета.
Поздрави.

п.п Кой подяволите би казал,че млечните продукти влияят зле на СПКЯ? Цаката е в балансираното хранене и превенцията на напълняване. Килограмите не помагат на ПКЯ, даже пречат.

# 64
На мен нутриложка ми е казвала,че млечните продукти не се препоръчват при ПКЯ, даже за много болести са противопоказни,не се препоръчват...както и хляба,заради глутена  Peace

# 65
ще ти отговоря малко нестандартно, на база личен опит. Аз съм с тежка СПКЯ, говорим за по повече от 50 кисти в яйчниците( във всеки от тях), почти липсваща собствена менструация  и тежка инсулинова резистентност. Преди няколко цикъла направих спонтанна собствена овулация, за първи път от не знам колко безумно много време. Така че да, можеш да овулираш, можеш да имаш деца, 2 години са много дълго време. Не се филмирай излишно, посети освен гинеколог, ендокринолог, който да ти направи хормонален профил, за да си наясно и ако е необходимо да ти се приложи някакво лечение, макар че силно ме съмнява на този етап някой да ти даде да пиеш хапчета.
Поздрави.

п.п Кой подяволите би казал,че млечните продукти влияят зле на СПКЯ? Цаката е в балансираното хранене и превенцията на напълняване. Килограмите не помагат на ПКЯ, даже пречат.
  Ще пробвам сега извество време на противозачатъчни и ще отида и на ендокринолог да видим какво е положението и от какво се случи. На 21 години съм и до сега цикъла ми е бил редовен , всичко започна от 2 3 месеца насам. А за това че 2 години е много имаш предвид че нещата могат да се оправят до тогава ли?

# 66
На мен нутриложка ми е казвала,че млечните продукти не се препоръчват при ПКЯ, даже за много болести са противопоказни,не се препоръчват...както и хляба,заради глутена  Peace
аз четох, че млечните заради лактозата, но с какво вреди ... и аз незная на ПКЯ

# 67
Подкрепям Serenity__bg за килограмите. Да, има изключения, но повечето момичета със СПКЯ имаме и проблем с кг - при някои по-тежък, при други по-лек, но е важно да няма голямо изпускане и напълняване.

Аз приемам млечни, сирене и кисело мляко са ми любими и основни храни, но от прясно мляко се въздържам, не ми действа добре на стомаха.

# 68
  • София
за 2те години погрешно съм прочела, разбрах че тогава ше искаш дете. Иначе не е желателно да пиеш противозачатъчни преди хормонален профил и мнение на ендокринолог! Гинеколог не може правилно да прецени състоянието и да избере препарат.

# 69
  • София
Бона, за съжаление понякога дори и да си следиш килограмите нещата могат да излязат от релси. Аз за около 8м качих 25-6 кг! Бях много активна физически и пазех режим на хранене, просто комбинацията от погрешните хормонални препарати и допълнителните болести си казаха думата. Сега борбата е безумно трудна, 12 са долу, още много остават. Не при всички момичета има подобрение след отслабване, но все пак е желателно.
Относно млечните продукти...съм склонна да не се съгласявам, защото обиколих почти всички уж светила , занимаващи се с проблема СПКЯ, е никой не ми каза и копче за млякото, само за бързите въглехидрати като цяло.

# 70
Аз за последната година качих 8 кг ей така просто... най-вече от липса на мотивация и контрол ииии неудържим апетит, който отдавах на слаба воля, но се оказа не баш така. И колкото повече качвах, толкова по-малко ми дремеше. И сега ми е голям зор, защото изведнъж започна да ми дреме, ама много бавно свалям. В периодите, в които съм отслабвала осезателно, винаги съм имала подобрение в редовността на цикъла.
За толкова години (вече над 10, от 20-годишна се боря с това нещо) не си намерих моя лекар, нито гинеколог, нито ендокринолог... Всеки плюеше предния, сменях противозачатъчните като бонбонки и в един момент ми писна и спрях да се занимавам с тях.
Едва тази година покрай желанието за дете, започнах наново да се лекувам, ще видим...

# 71
# 72
Момичета, а от поликистоза имали ли сте засилено течение преди да започнете да я лекувате по някакъв начин? Виналия месец имах засилено течение, но така и не се откри нищо на изследвания, а този месец точно на датата на която трябваше да ми дойде имах силна болка ниско в корема и доста засилено течение и след няколко дена намаля, и 16 дни след това разбрах че имам поликистоза.

# 73
  • София
по-скоро е някакво възпаление,настинка.

# 74

Изках да споделя моята история и пътя през който преминавам в борба с кистозни яйчници и нисък прогестерон. Надявам се че моят опит ще е полезен за тези от вас които имат подобен проблем.

Преди около 15 години (сега съм на 28),бях диагностицирана с хормонален дисбаланс и кисти на яйчниците. От тогава се започна голямото ходене по мъките, различни доктори и различни диагнози. Постоянно ми бяха предписвани различни противозачатъчни, който не решаваха проблема, а го влошаваха, тъй като синтетичните хормони няма как да създадат хормонален баланс в организъма. Сама взех решението да ги спра, тъй като започнах да получавам сърцебиене, главоболия, качвах килограми, подувах се и се чуствах изключително изморена и в лошо настроение.

Когато се преместих да живея в Лондон ( 2007) ми беше предписан Метформин, тъй като лекарите смятаха че може би ще се повлиая добре от него. Метформина обикновенно се изписва при жени със синдром на поликистозните яйчници, тъй като той контролира инсулин резистенцията която при повечето жени води до поликистозни яйчници. Тук само изкам да спомена, че Синдрома на Поликистозните Яйчници ( СПЯ) е различно заболяване от Поликистозни Яйчници ( ПЯ), но изглежда че лекарите не намират огромна разлика и обиковенно предписват еднакви лекарства и за двете. СПЯ е ппричинен от високи нива на инсулин, глюкоза и тестостерон, а жените обикновенно са с наднормено тегло, имат засилено окосмяване по лицето и тялото , а косата е тънка и пада. При ПЯ, всички тези показатели обикновенно са в норма, но прогестерона и естрогена ( понякога и тестостерона) са дисбалансирани.

За съжаление, Метформина не проработи с мен и цикъла продължаваше да закъснява, кистите си стояха, а аз продължавах да се чуствах изключително изморена, подута, задържай много вода и имах изключително тежък предменструален синдром. За мен нямаше логика в това да приемам Метформин тъй като тестостерона, глюкозата и инсулина ( който ако са завишени са главните индикатори за инсулин резистенция) при мен бяха в норма. Дори и самите доктори твърдяха, че изследванията са ми не типични за жена със синдром на поликистозните яйчници, тъй като аз нямам проблем с теглото, окосмяване по лицето или хирзутизъм , но все пак било добре да пробвам лечение с Метформин.

И така до януари 2015, когато забременях и за мен това беше голямо чудо след като лекарите винаги са твърдяли, че при мен забременяването няма да е лесно и ще отнеме много време.
За съжаление бремеността продължи само 5 седмици и след спонтанния аборт нещата се влошиха още повече. Цикълът не ми идваше, започнах да качвам много бързо килограми в коремната област ( въпреки че се храня много здравословно), да получавам вагинални инфекции, а умората която чуствах беше неописуема. Имаше дни в който не можех да стана от леглото, постоянно ми се спеше, чуствах се много депресирана, а желание за секс нямах никакво.

И така в България си направих пълни изследвания и се установи, че прогестеронът ми е много нисък, а LH хормона много висок, което води до липса на овулация и до всичките тези симптоми който аз имах. Започнах да чета и да се интересувам много за всичките тези симптоми който имах и за ниския прогестеро и научих много интересни факти, който никой лекар до сега не ги беше споменавал. Научих, че едно от най-важните неща за хормоналния баланс е нивата на прогестерон и естроген да са балансирани, но в моя случай естрогена беше доминиращ, а прогетерона го нямаше никакъв, което води до липса на овулация, кисти на яйчниците и спонтанен аборт.

Другото интересно нещо е, че от години получавах много странна болка в жлъчката ( от дясната страна под реброто) и никой лекар не успя да установи причинителя на тази болка. Тя се появяваше през няколко месеца и продължаваше до няколко дни. Оказа се че високите нива на естроген, предизвикват проблеми с жлъчката!!!!

И така, аз продължих да чета и да се интересувам и научих много полезна информация за билки и витамини който балансират хормоните, лекуват кистите на яйчниците и регулират овулацията. Сама си направих режим и само след няколко седмици от приема на билките, цикълът ( напълно нормално кървене, без никакви болки) дойде точно на 28мия ден. Ето това е режимът ми и това което приемам.

4 пъти на ден пия чай от корен от Репей. С него се пречиства черния дроб от излишния естроген и от всякакви натрупали се токсини. Чаят се приготвя като 1 чл. от корените се вари в 600мл вода, оставя се да изтине и се прецежда. Пие се 4 пъти на ден преди ядене.

Инофолик прах – сутрин и вечер. Това е комбинация от иноситол ( витамин от групата на В) и фолиефа киселина. Изключително важен за нормалната функция на клетките, подобрява нивата на глюкозата и намалява нивата на тестостерона. Аз си взех прахчета за 3 месеца от България.

Vitex таблетки ( 1000mg)- сутрин и вечер. Регулира нивата на прогестерон и естроген и стимулира овулация.

Витамин D3 ( 2200 IU) – сутрин. Много важен витамин за подържането нормални нива на прогестерон.

Много важно, правилна диета и спорт!!! Минимално количество месо и животински продукти, повече свежа храна, бобени и ядки. Опитвам се да спортувам през ден за

И така скъпи дами, това е моят режим. Надявам се билките и витамините да продължават да работят, кистите да изчезнат след няколко месеца, а другата година да успеем да си направим бебче.

На всички вас желая много успехи и бъдете ЗДРАВИ.

Приемането на билките и витамините е изцяло лично решение. Винаги се консултирайте с лекар!

Последна редакция: чт, 21 май 2015, 02:48 от Tedinka_london87

Общи условия

Активация на акаунт