Частни училища - информативна тема 6

• 69 732
  • 808
  •   1
Отговори
# 375
Добре, защо се пише наизуст за училища, които сте виждали веднъж?

Разбира се, че тичат в междучасието. Тоалетните са ОК. На стаята на ПУК мисля, че съм показвала снимки.
Eто така изглежда лошата база отвътре

Фасадата не е добра, да.
Но сградата е на "Шалом", не е на ПЧМГ - макар да имат дългосрочен договор за наем. В същата сграда беше "Дорис Тенеди" допреди 2-3 г.
Изобщо, доста от частните училища (учудващо за мен) са със скромна материална база, а някои и с кошмарна локация - на прима виста се сещам за ЕСПА, които са на самото околовръстно, сред бурени и автомобилни изпарения.

Освен "Българско школо", "Петър Берон" и новата на "Дорис Тенеди", кои са тия ЧУ с впечатляваща база? И колко от тях са в рамките на града?
Все пак, човек прави компромис с едно заради други, по-важни за него неща. За мен например не е приемливо дете на 6-7-8 г. да пътува по 30-60 минути в посока всеки ден. Също и компромиси с качеството на обучението и отношението към деца или родители, както и свръхчовешки такси не мога да преглътна заради лъскава сграда.

# 376
 Io_io , не знам какво се има под по-явни математически способности, но ей, сега им гледах задачите от Кенгуруто за първи клас, да не казвам, че от ВМС, четох условието на една два пъти, синът ми ми я обяснява
Скрит текст:
а съм с МГ и инжинер, т.е. повечеко математики съм изрешила
, не мисля, че масово могат да ги решат и са им елементарни.
 Io_io , всеки иска да купи различно, и за това е важно според конкретните критерии, очаквания и дете да се избере училище.
Аз освен образование, държа и на спокойствието, това ми е другата причина за ЧУ, особено в начален клас.
Скрит текст:
Синът ми е роден с бъбречни проблеми, които израстна, но е важно да пие достатъчно вода, да ходи редовно до тоалетна и се храни здравословно, имах предвид тоалетните и базата са ми важни.
Отделно, когато имат двор и площадка, могат да спортуват, спорта е здраве, и т.н. и ето как една кофти база и липса на двор, на колко неща влияят.

Параход, аз съм виждала тоалетните, които се водят към читалището, на последния етаж, по моите критерии не са за малки деца, но може в базата на училището да са по-добре.

Сложила си снимка, ако е така, от вътре изглежда ок.

# 377
На мен сградата на Питагор, въобще не ми харесва, ще ме простите, но за малки деца в ЧУ, т.е. плащаш, си е минус.
Както казва една мама, с тази сграда ще трябва на нас да ни плащат, за да си запишем детето там. Извинете, но сградата прилича на моето основно училище, а съм на 40г.
Водя там детето на шах, в читалището, т.е. поогледала съм я.
 След 5 клас по-мога да направя компромис и базата да не ми е толкова важна, но за малки деца......малките могат да се стискат по цял ден, защото им е неприятна тоалетната, и ето ви здравословен проблем, поради една уж неважна база.

Относно малките и това, че всички имали математическо мислене, не съм съгласна.
Математическото мислене или го имаш или го нямаш, и няма как на 5-7г. да го имаш и на 9 вече да я закърняло или изявено.

Това въобще не е вярно, както и за двора.

Детето ми е с вроден бъбречен дефект и редовното ходене в тоалетна е MUST. Като всяко дете и той не обича да ходи къде е, но не се е оплакал от чистота или каквото и да е. Аз също редовно надничам и досега не съм се погнусила.
Същото се отнася за двора-всяко междучасие са навън..как така няма двор. За какво влачим топка всеки ден..и откъде са мръсните панталони Simple Smile От 2 седмици и часовете по физическо са навън.
Съгласна съм, че не е огромен двор, но е достатъчен.
В "Св. Кл. Охридски" е по-малък..., но това не означава, че децата не играят и не спортуват. По-малко са на брой и получават необходимия спорт и движение.

# 378
Анирам,
аз лично съм посетила тоалетните още на деня на отворените врати, а после и още няколко пъти, докато съм си взимала детето. Нямат общо с тези на държавното читалище.

А и стаята на ПУК е устроена така, че тоалетната и стаята за хранене са на 5 метра от учебната - точно за да е удобно за най-малките и за ситуации като тази на твоя син.
Относно водата - във всички стаи има диспенсър и всеки от учениците си има своя порцеланова чаша/шише, от които пият, когато им се прииска.

# 379
Освен "Българско школо", "Петър Берон" и новата на "Дорис Тенеди", кои са тия ЧУ с впечатляваща база?

Света София, Дружба, Евростар, сигурно има още доста с хубава база, не съм ги обиколил всичките.

За мен например не е приемливо дете на 6-7-8 г. да пътува по 30-60 минути в посока всеки ден.

Ми тогава нямаш никакъв избор, едва ли има квартал, в който да има повече от 1-2 ЧУ, като в повечето квартали нито едно няма.

# 380
Ми тогава нямаш никакъв избор, едва ли има квартал, в който да има повече от 1-2 ЧУ, като в повечето квартали нито едно няма.
Хаха, така е, да.
Но има разлика дали се пътува от Красно село до Питагор (примерно) - 15 мин. дори с трамвая, или от кв. Надежда до "Света София" - 1 ч., както и да го смяташ.
За прогимназията и гимназията нямам такива притеснения. Но целодневно обучение 8-17 е достатъчно изморително за малки деца, щото да им добавиш и транспорт.

# 381

Синът ми е роден с бъбречни проблеми, които израстна, но е важно да пие достатъчно вода, да ходи редовно до тоалетна и се храни здравословно, имах предвид тоалетните и базата са ми важни.

Както писах вече и в нашето семейство е така и смея да твърдя, че детето получава необходимото обгрижване. (В случая  - няпомняне да отиде до тоалетна всяко междучасие, да изпие необходимото количество вода за деня, за целта си носи такава, за да сме сигурни, че изпива толкова, колкото трябва).
Тоалетните на малките са на първия етаж, но ползват и на втория понякога, когато са на обяд.
Храната е ОК- също я следим.

# 382
Aniram, написах просто това,което ми казаха от Питагор и за което съм склонна да им се доверя,а то беше, че математическите способности си проличават след 3ти клас и за това имат отделен прием в ПЧМГ, където не влизат автоматично децата от Питагор.

Пераход, аз лично бях в доста от помещенията и кабинетите /и тоалетните/ в Питагор и също съм на мнение, че са съвсем нормални и уютни/може би с изключение на мястото,където се хранят ПУК-четата, но няма драма от това/.

От друга страна пък, съм съгласна с мнението на Анирам за двора и спорта и че за малки деца /за мен 1-4 клас/ е по-добре да имат по-добри условия на открито/, защото все още им се играе и имат повече нужда да разпускат от натоварването. Дори и с двора бих се примирила, ако не бяха паркираните коли в него-коли, които със сигурност са на учители от Питагор и което за мен говори за неглижиране в тази насока.

Внимание, докато пишехте, в темата бяха публикувани 5 нови отговора.   Mr. Green

# 383
Относно малките и това, че всички имали математическо мислене, не съм съгласна.
Математическото мислене или го имаш или го нямаш, и няма как на 5-7г. да го имаш и на 9 вече да я закърняло или изявено.

Съфорумката по-горе изобщо не каза, че всички имат математическо мислене. Каза нещо съвсем различно, а именно:

Цитат
в Питагор ни казаха, че всички деца до 1ви клас изглеждат с математически способности, защото математиката в тази възраст е по-лесна и достъпна за тях. Истинските математически заложби си проличавали към 3ти клас.

Нали усещаш разликата? В 1 и 2 клас математиката е елементарна и лесно се поддава на заучаване. Така деца и без математическо мислене може да бъдат "напомпани" ако с тях се работи и така да изглеждат като родени математици. От друга страна деца с наистина вродени таланти за математика може да не са ги проявили, защото с тях не е работено или още не са узрели. Но към 3-4 клас тези неща си влизат в релси - децата стават по-зрели и заложбите за математика се проявяват, а напомпаното започва да издиша Twisted Evil

# 384
Освен "Българско школо", "Петър Берон" и новата на "Дорис Тенеди", кои са тия ЧУ с впечатляваща база?

Света София, Дружба, Евростар, сигурно има още доста с хубава база, не съм ги обиколил всичките.

Мецане, не си спомням да си споделял за никое от посетените училища, освен за ФЛ,а би ми било много интересно  Blush

# 385
  • София
Но целодневно обучение 8-17 е достатъчно изморително за малки деца, щото да им добавиш и транспорт.

Всъщност не знам за друго ЧУ с обучение от 8-17.20, както е в Питагор.
На повечето места са от или след 08.30 и приключват към или малко след 16.30.

# 386
Реално обучението в Питагор приключва около 16 ч., после са извънкласни форми (спорт, танци, шах, пеене), които са включени в цената, но винаги можеш да си вземеш детето преди тях.

Аз не мога и затова ме устройва часът Simple Smile
Спор няма, че е хубаво децата да прекарват по-малко време в училище, но не знам как могат неработещи родители да им плащат таксата в ЧУ  Mr. Green

# 387
Черна станция, аз те разбрах, но съм на мнение, че има задачи и за ПУК, първи и втори клас, които не могат да се научат, а си искат мислене. Като сложат 2-3 такива на състезание и веднага може да се види, кои деца са наизустили математиката и кои мислят Wink

Малките деца, ПУК и първи клас, за по-големи нямам опит, тепърва се сблъскват с училище. Отначало всичко е важно, защото едно дете може да има потенциал, но да бъде отблъснато и не го прояви, т.е. важна е базата, учителката, как се чувства самото дете, средата, за да ходи с желание на училище, все пак това са бъдещите 10 години от живото му

# 388

Мецане, не си спомням да си споделял за никое от посетените училища, освен за ФЛ,а би ми било много интересно  Blush

Мисля, че Мецан или бърка училищата, или не ги е виждал  Laughing За едно от тях лошата база си е направо запазена марка.

# 389
  • София
Реално обучението в Питагор приключва около 16 ч., после са извънкласни форми (спорт, танци, шах, пеене)

Да, добре е да се има предвид, че учебните часове са от 08:00 до 16.00 и това време не включва извънкласни форми.

Общи условия

Активация на акаунт