Хистеректомията - въпроси, отговори, коментари - III тема

• 174 353
  • 744
  •   1
Отговори
# 660
  • София /Абсурдистан
Здравей, petelinka. можеш ли да споделиш защо ти назначиха лъче и химио?

Не знам дали, ще получавам пенсия като работеща!
Ще получиш.

# 661
Здравей, petelinka. можеш ли да споделиш защо ти назначиха лъче и химио?
Ракът ми е злокачествен .Беше ми обяснено да направя лъчетерапия,ако има останали клетки при самата операция да се унищожат.Бях насочена към доц.Енчева в лъчетерапевтичния център към болница Св.Марина -Варна Там ми назначиха 25 лъчетерапии и допълнително 5 химиотерапии по една на седмица за по голяма сигурност.Консултирах се с Проф.Корновски и започнах,но...направих само 4 химиотерапии,петата я отказах,защото се чувствах мн.зле,вдигах мн.висока температура,повръщах и не можех да стана от леглото с дни.Лъчетерапията понесох добре ,нямах изгаряния,цистит,разстройство.Апаратурата е от най - новата .Последваха скенери на 3 месеца до първата година ,засега разсейки нямам и дай Боже да е така.Като последствие от операцията имам изтръпване на бедрата и пръстите на единия крак,но с времето свикнах.все още се изморявам повече от колкото трябва😁Имам позната със същата диагноза ,оперирани сме по едно и също време,тя се диспансерезира в Окр.болница и прави само лъчетерапия ,отказа се от  болница Се.Марина,защото и назначиха и химиотерапия.Нямам представа защо е така .

# 662
Интересно. До колкото знам химиотерапия се назначава само ако има разсейки.За гинекологичен рак ако няма разсейки химио не помага а само лъчетерапия.
Привет на всички  Hug bouquet

# 663
Аз бях също 1-2стадий злокачествен, но минах само лъчетерапия. Явно при всеки е различно. Кики аз работя и взимам пенсия. Или може би ако ти падат процентите има значение.

# 664
Момичета, някоя от вас имала ли е назначена химиотерапия преди операцията? И ако да, с каква цел точно?

# 665
 Simple Smile

Последна редакция: вт, 08 ное 2016, 00:43 от Гена

# 666
Гена, силно се надявам да не си права...  Praynig

# 667
А аз го изтрих и силно се надявах да не си го прочела.Всеки случай е индивидуален и силно се надявам при теб да е просто превантивна мярка Peace
Напиши когато ти е удобно повече за това което са ти казали и какво ти е bouquet Голяма част от успеха е вътрешната нагласа.Знам, че е трудно...на мен все още ми е но трябва да сме силни заради нас и хората около нас.

# 668
Благодаря ти! Hug Засяга майка ми. Бях в информационно затъмнение, понеже е започнала химиото в последните седмици на бремеността ми. И в момента имам усещането, че нямам пълната информацив, но това е друга тема.  Confused
Каза, че е било уж превантивна мярка и исках да разбера, дали и други момичета са минали по този път и каква е историята им. Сега е в Болница и й правят изследвания. Чакаме да излезнат резултатите и да определят дата за операция.
Ще ви помоля за стиснати палчета!  Praynig

Много си права, вътрешната нагласа е много важна! Че е трудно, вярвам ти, важното е да не се предава човек и да вярва!

# 669
  • София
Аз съм със нискодиферинциран плоскоклетъчен карцином стадии 2б.
Не ми назначиха нито лъче, нито химиотерапия. Явно зависи от Онкокомитета и разбира се от хистологията. Мен ме пратиха на Пет скенер три месеца след операцията за да се установи има ли смисъл от терапии. Без връзки и тн. проявиха милост може би предвит, че съм млада. Благодарна съм че нямам терапии!
Сега ходя на контролни в онкологията.
Направих си изследване за витамин Д и се оказа, че показателите са ми критични три години след операцията.
Не взимам хормонотерапия. Чувствам се адски зле с лепенките!
Ще взимам отделно витамини.

Mokka8, погледни хистологията дали има инфилтрация в лимфни възли и органи.
За подсилване, сок от морков, цвекло, има една билка змйска хурка, лимони със сода. Много течности трябва да пие.

Мариянска, аз досега взимах, но ще има промени и се чудех дали не на влязли в сила.

# 670
  • София
 Всеки случай е индивидуален, всеки организъм е уникален за самия себе си. Химио и лъче се назначават по преценка на лекаря, има и стандарти на лечение. Например рак на ендометриума 1 ва степен се лекува по един начин,ако е 2 ри по друг- зависи от степента на проникване  и не се повлиява от химио.
 bouquet

# 671
Предоперативно лъче назначават за смаляване на по-голям тумор, химиото е за подсилване действието на лъчето. Mokka8, ако искаш потърси националните стандарти за лъчелечение на конкретния рак, и нацоналните за лечение на онкологични (там  са изброени за химиото при всички). След като ще я оперират едва ли е от напредналите стадии с разсейки.
При рака на шийката след операцията принципно се назначава ако е по-рисков пациента (тумор над 2 см, инвазия над 2/3 от стромата, инвазия в околните тъкани, положетелен лемфен възел).

# 672
Момичета моята диагноза е Са коли утери Т1бNOMO -шийка с умерено диференциран плоскоклетъчен карцином инфилтрираш дълбоко  стената.Ендоцервикална туморна лезия 1 см и след операция ми назначиха лъче.Доцент Дянкова ми каза че всичко е било в рамките на матката но е хубаво да се направи лъче като превантивна мярка като ми казаха 25 лъче но никъде в хистологии и епикризи не пише колко броя. И сега си расъждавам кой определя колко броя да са и колко времетраене най вероятно физиците от лъчето решават.Иначе доцент Милев ми прави хистологията надявам се че всичко ще е наред с това лъче и дано да го понеса добре.

# 673
Благодаря ви!  Hug Не съм въобще наясно с тематиката и от четене май повече се обърках... Тя казва, че след операцията ще се знае какво точно е положението и дали са злокачествени образувания.
Аз честно казано малко се съмнявам, все пак преди това лекарите дават някакъв ориентир какви за изгледите  или се лъжа??? А и с тази химиотерапия преди това.  Confused

# 674
Благодаря ви!  Hug Не съм въобще наясно с тематиката и от четене май повече се обърках... Тя казва, че след операцията ще се знае какво точно е положението и дали са злокачествени образувания.
Аз честно казано малко се съмнявам, все пак преди това лекарите дават някакъв ориентир какви за изгледите  или се лъжа??? А и с тази химиотерапия преди това.  Confused

Погледни какво са написали точно лекарите в документите (ако ти разреши), Така ще можеш да се ориентираш за прогноза. Или не е разбрала, или не ти обяснява добре, защото много странно звучи химио преди операция за евентуално злокачествено. Да, след операцията се потвърждават или отхвърлят някои неща, но предварително се знае какви горе-долу са ти изгледите.

Общи условия

Активация на акаунт