С какво ви дразнят свекървите-44

• 46 545
  • 736
  •   1
Отговори
# 510
Има караници,реплики и думи,които се казват,нараняват те и забравяш след време. Няма значение от майка или от свекърва са изречени. Има и такива,които за мен лично няма как да минат в графата "аз ги казах,ама то щото бях ядосана". Свекърва ми ми е казвала- боклук;къде пък те намери сина ми,че те довлече;те жени много,не мисли,че си само ти. Еми никой не може да ме убеди,че би гледал след седмица тази жена мило в очи или би седнал с нея на маса.

# 511

K.A..G, значи вдовицата с 3 деца е трябвало да гледа и свекърите, за да е добра? Неблагодарницата недна, гледала си само децата! Пък на старите, две дъщери не им стигат, трябва и снахата-вдовица да бие пета наоколо.

Моя е грешката, че не уточних:брат ми почина на 55, снаха ми беше на 53, двете му дъщери женени, а синът му тъкмо се беше уволнил. Брат ми почина преди 14 г. Става въпрос за гледане, когато родителите ми станаха  по на 90 г.и бяха на легло, а снаха ми беше без ангажименти. Можеше поне да ходи да ги вижда. За другото нямам претенции. Родителите ми имаха добри пенсии и не са имали нужда от пари, а от внимание и грижа.  Питала съм я защо  прави тава, вдигаше рамене и нямаше отговор. Не сме скарани, говорим си, каним се на сватби, кръщенета на децата и внуците, но не одобрявам тази нейна постъпка.

# 512
КАГ, надявай се ти.
Никога не съм се борила за вниманието на свекървата, тя по дифолт предпочита др си снаха, няма и да го направя.

# 513
Имаш ли някакво усещане защо предпочита другата снаха?

# 514
  • където ми харесва
Имаш ли някакво усещане защо предпочита другата снаха?
А има ли значение? То, обикновено идва от това, че свекървата обича и предпочита повече единия си син, следователно предпочита повече и неговата жена. Има свекърви,  които не си делят децата и съответно снахите.
Ама какъв е и тоя зор, да се бориш на 100% да бъдеш харесван, или от свекърва си, или от снаха си?
А КАГ, замисляш ли се, че снаха ти се е нацупила, защото не си я попитала дали да сготвиш, ами директно си отишла там с яденето? Дали това не я е обидило?

# 515
В случая  на КАГ  по уместно е да каже ,има готово ядене ,ако искате елате си вземете или елате хапнете ,тъкмо няма да има чинии за миене ,на 5 метра не е проблем да слязат. Трябва да се учим ,наистина не знаем много едни за други,аз виждам и  свои грешки ,дори се усетих как зададох въпрос ,овен съм и директна доста...Ако бе ядосана снахата можеше да ме отреже ,просто разбра за момента какво казвам,че не е с умисъл.
И бях упрекната тук ,че уж съм на разположение  ,пък казвам и  да се оправят. То  е защото ако не искат ,не е трагедия ,и не трябва да е . Не става насила.И без определени я като боклук ,което прочетох,особено когато не е  гадже някакво временно ,дето минава.Детето ти не може да е  избрало боклук.Осъзнах ,колко съм далеч от идеално,и то точно тук.Принципно съм затворена като не работя вече и не контактувам ,да ви кажа ,не ми се откъсна устата да ги похваля,че защото са ми купили компютъра мога да познавам доста хора ,да си общувам с писане ,като не мога реално толкова добре. Снахата се усмихна ,доволна ,че признавам доброто дело,до сега наистина не се сещах ,втора употреба е ,не е голям разход ,но безценен за мен.Сега си почивам ,че  се изморих  и мога да вляза и  напиша това ,да разтоваря себе си ,да си дам повод за размисли като изляза навън да работя ,умът ми е зает , не е празен. И това дължа на сина си ,но все пак  трябва да призная ,че и на снаха си ,те са едно цяло и  това,да се смята участник  е добро. Ако не се смяташе ,значи е отделно и не участва в моите неща. Трябва да се признава ,това бе последния  от онзи ден урок за мен.  Просто споделям ,да разберете ,че това идва от тук ,от вашите думи ,променя ме. Не  е самоцел моето присъствие е тук ,не съм за пикантните истории...Пък за делене на снахи ще разбера когато има друга...

Още нещо се сещам-голям натиск с мнения ,да вървя да гледам децата ,да направя това и онова ,имената не били хубави...това общественото мнение   било голям проблем  ,някои  се поддават...Почнах да се отговарям ,на тази дето пита как са имената и не били хубави изтърсих ,че теб кой  пита...Не остана длъжна ,те теб не са питали та мен....Баси ,ако съм податлива ,отиде скандала... що не са ме питали ,аа

Да го духат....Аз съм една щастлива баба в момента...

# 516
  • София
...
В първите седмици, когато дойде снахата, стана повреда  при тръбите на миялната им. Наложи се да спират водата и да правят ремонт.Бях сготвила и им занесох....

Аз бих реагирала отрицателно на нещо такова. Никак не обичам някой да ми налага добрите си, според него, намерения. И ако тези случаи са били повече, напълно разбирам защо снаха ти се държи дистанцирано. В конкретната ситуация за мен помощ би било някой да предложи да ни помогне с чистенето след ремонта, дали има готвено или не, ми е последна грижа. Но това ще го знае човек, който първо е попитал дали имаме нужда от помощ.

# 517
Как може за такива неща да се дразните - че донесла ядене.

Представям си обратното - ние нямаме вода, тя не се сети едно ядене да сготви.

# 518
Бор_яна , удоволствие ми е да те чета. Толкова трезво, умерено мислене и отношение не съм срещала скоро при жена на възраст да бъде баба. Понякога усещам горчивина в думите ти, но бързо излизаш от дребнавостите и се вълнуваш от истинските неща, че явно умееш да бъдеш щастлива. Има баби и дядовци, които с месеци са сърдити заради име и в същото време не се интересуват внучето добре ли. Бъди сигурна, че оценяват отношението ти. Може и да не го показват в момента поради многото грижи, към бебоците.
КАГ, хич не  се надявай да има бой между снахите за внимание. Откакто се омъжи сестрата на съпруга ми, направо си отдъхнахме. Почти забрави за нас и дишаме свободно /пу-пу/. Нещата, които прави сега, по-рано биха ме дразнили и хвърляли в емоционален срив, но вече не. Забавлява ме от сърце. Изпитвах в някаква доза омраза, а сега ми е симпатична. Започна да пропуска празници /мисля не умишлено/ и последния път се обади със закъснение да честити и ми каза, че я боляло гърлото и НЕ Й СЕ ГОВОРИЛО. Не че не е могла да говори.  Laughing Още ми е много смешно. Преди месеци, бих страдала от подобно обяснение. Да са живи и здрави!

# 519
     Различни сме, затова и по различен начин тълкуваме чуждите постъпки. Прочетох гледната точка на milenaka и се замислих, че никога не би ми хрумнало да тълкувам подобна постъпка като налагане. Ако свекърва ми направи нещо подобно (случвало се е всяка да направи за другата), приемам го като мил жест, радвам се и съм благодарна. И тя е проявявала същото отношение.

# 520
  • София

Убедена съм, че ще има и такива. Затова първо се пита. Мен яденето не ме интересува, затова не искам никой да ми носи. Ако наистина искат да ми помогнат, ще попитат от какво имам нужда.

# 521
  • Бургас
Или пък дори и да попита, снахата от кумова срама ще откаже на свекървата да носи ядене и после ще каже: "Какво пита. Много ясно, че като нямаме вода, няма как да си сготвя. Не е много далече от акъла".
Абе въртим и сучем един милион хипотези, но истината е, че като имаш хора насреща си, които не гледат след всяка дума да се скарат и заядат, нещата се получават. И моите свекъри си имат кусури /разказвала съм/, но гледам вече на тях по-положително и това стана, когато мъжа ми се пречупи и спря да им играе по свирката. Те също се усетиха и вече не нахалстват толкова. Ако не става въпрос за наистина радикални изпълнения не си тровете нервите с това какво, как и защо направила свекървата. Всеки изхожда от себе си и в повечето случаи не е от лоши намерения  Peace

Различни сме, затова и по различен начин тълкуваме чуждите постъпки. Прочетох гледната точка на milenaka и се замислих, че никога не би ми хрумнало да тълкувам подобна постъпка като налагане. Ако свекърва ми направи нещо подобно (случвало се е всяка да направи за другата), приемам го като мил жест, радвам се и съм благодарна. И тя е проявявала същото отношение.
И аз. Даже бих се зарадвала, че свекървата е помислила за нас и затова, че нямаме как да си сготвим. Наистина мил жест и за мен показва загриженост, не натрапване.

# 522
  • Варна
Аз съм имала две свекърви. Първата беше...е няма такъв звяр. Когато родих и дойде на свиждане първите думи бяха "Аз чужди деца не гледам, поне не безплатно. Таксата е 20 лв. на ден. " Реших, че си прави  майтап, но се оказа самата истина. Познайте дали я молих за нещо. Всъщност веднъж я помолих да дойде за 15 минути, а тя ме отряза, че отива на плаж. Когато изритах сина и ми рева по телефона да съм го прибрала обратно, че да имал къде да живее. Имаше и други изцепки, но вече почти не ги помня. От две години не е виждала внучката си и то не защото аз забранявам ами " Какво да гледам, дете като дете. Пък и трябва да и купувам неща, не става". Сегашната ми свекърва е страхотен човек, разбираме се идеално. Приема дъщеря ми и даже ако някой ме пита прекалено я глези. Мога да и поверя децата и знам, че ще се справи перфектно. Абе случих на втора свекърва да видя и аз хубаво Simple Smile

# 523
Даже бих се зарадвала, че свекървата е помислила за нас и затова, че нямаме как да си сготвим. Наистина мил жест и за мен показва загриженост, не натрапване.
Да, това че е помислила и проявила желание да помогне е от значение. Дори да нямам нужда от храната и, нали тя няма да ни кара насила да ядем. Достатъчен е жестът и нищо не пречи да поблагодарим учтиво. Както свекървата може да попита снахата от какво има нужда, така и снахата може да си каже и да помоли за помощ, ако човекът насреща и е свестен. Иначе наистина се получава "Защо пита?", "Зашо не пита?"-няма угаждане.

# 524
     Както не бива да се сърдим на свекървите, че имат различни разбирания от нас, така и те не бива да ни се сърдят, че възприемаме действията им според собствените си настройки за общуване.  
     Сигурна съм, че K.A.G. не е тръгнала с намерение да натрапва помощ, но ако снаха й има същите възприятия като milenaka, нормално са се разминали в очакванията си една към друга. Това, което ми е трудно да разбера, защо от подобни "нетактични" в очите на снахата постъпки се прави проблем. Не е ли ясно, че човека отсреща не я познава добре, няма как да предвиди реакциите й? Какво сложно има да се каже, че очакванията са други? И за кого е по-добре в аналогична ситуация снахата да вирне нос и да остави другия в недоумение къде, по-дяволите, е сбъркал?

Общи условия

Активация на акаунт