С какво ви дразнят свекървите-44

• 46 593
  • 736
  •   1
Отговори
# 375
  • Бургас
Преди 8 години, ако не се лъжа, минималната заплата беше към 240 лева. Така че 700 лева е била една прилична заплата, колкото 3 минимални.
Ами наема ми и тогава и сега е 300лв. Сметките също са ми почти същите.

# 376
July, близо 1000 лв преди 8 г са повече от добър доход. В малките градове и до ден днешен заплатите рядко надхвърлят 400лв и не малко образовани хора са принудени да работят за толкова пари по 10 ч и повече на ден. Аз лично не определям това като техен избор,а като единствена възможност за оцеляване на тях и семействата им.

# 377
Преди 8 години, ако не се лъжа, минималната заплата беше към 240 лева. Така че 700 лева е била една прилична заплата, колкото 3 минимални.
 Преди точно 8 години бяхме в последната ни квартира, още без деца. Наема на обзаведена гарсониера в квартал, а  не в центъра ни беше 430лв.   Не беше лукс, просто нормална. Тези за по 350лв бяха е гати дупките. Така че 700лв доход не беше чак върха на сладоледа Wink   Наши приятели деляха по 3ма и 4ма квартира, защото имаха  посочения доход.

# 378
 Преди точно 8 години бяхме в последната ни квартира, още без деца. Наема на обзаведена гарсониера в квартал, а  не в центъра ни беше 430лв.   Не беше лукс, просто нормална. Тези за по 350лв бяха е гати дупките. Така че 700лв доход не беше чак върха на сладоледа Wink   Наши приятели деляха по 3ма и 4ма квартира, защото имаха  посочения доход.

Вие сравнявате цената на живота единствено с цената на жилищата. Точно в този период имаше един бум в търсенето на жилища, съответно и цените бяха доста високи. След това дойде кризата и цените на имотите (за купуване или под наем) се задържаха на това ниво. Но смея да кажа, че всичко останало, като се започне от тока и цената на бензина, които влияят на цената на всички стоки, като се започне от хранителните, беше доста по-евтино.

# 379
July, близо 1000 лв преди 8 г са повече от добър доход. В малките градове и до ден днешен заплатите рядко надхвърлят 400лв и не малко образовани хора са принудени да работят за толкова пари по 10 ч и повече на ден. Аз лично не определям това като техен избор,а като единствена възможност за оцеляване на тях и семействата им.

Именно,това имам в предвид
Аз съм на 45 г.Омъжена съм с едно дете/дъщеря/
Живеем в една къща със свекървата ,на различни етажи.Напълно самостоятелни сме.Отделни ток ,вода , килер ,буркани ,градинка и т. н.
Преди да питате кой е направил къщата ще кажа.Била е на един етаж и в последствие съпругът ми и свекър ми са направили още два отгоре.Третия и сега е свободен щото девера на 39 няма и намерение да се жени
Когато се омъжих къщата беше само покрита.Започнахме буквално от голи стени- прозорци ,ток ,вода всичко.Намеренията ни обаче бяха ясни и категорични-в една къща ,добре ,но напълно самостоятелни като домакиство
23 години съм омъжена.Със свекърва ми пряка дума не сме си казали.Конфликти никога не сме имали.Прие че искаме да сме самостоятелни и никога в нищо не се набърка
Уважавам я безкрайно

# 380
  • Бургас
Според мен всичко опира до желание и мотивация. Никой не те кара да живееш в град, в който нямаш перспективи и няма условия за отглеждане на дете. Мотото в живота ми е "След като другите успяват, значи и аз трябва да мога" /и под успяване нямам предвид кариера за милиони/. А ако не успяваш то защо другите /визирам родителите/ трябва да ти сърбат попарата, че не си достатъчно мотивиран да успееш и да трябва да попълват финансовите ти дупки. Просто не е честно.

# 381
     Мис, как се започва без близки, познати и от нулата в град като София? Как двойка си намира подходящата работа и квартира, ако няма никой близък там? Замисляла ли си се, че по-добре в малкия град, където имаш шанс някой да ти даде рамо, отколкото като клошар в големия и да чакаш с години да започнеш добра работа и да си позволиш прилични условия на живот. А и в какво ще се превърнат големите градове, ако цялата държава се изнесе там? Няма ли да се спука балона в някой момент?
     От личен опит, сравнен с този на брат ми - деца на двама работещи родители се гледат далеч по-лесно в малкия град, отколкото в София.

# 382
Аз пък отлично разбирам въпроса на miss july.
Въпрос на търпимост. Аз знам за себе си, че не мога да живея семейна с родителите ми, въпреки че са културни хора и скандали са изключени. На мен няма да ми е комфортно. Затова и поисках да купя от тях таванската им стая, купих и съседната и стегнах мое жилище. Това, че почти не го ползвах е друга тема.
Толкова възможности има, стига да има желание. Нямало работа. Ами няма ама за директори и началници. Като в този град доходите са ниски, отиваш в друг, работиш, доказваш се, пестиш било за квартира, било за жилище. Защо може 50-60 годишни жени да ходят в чужбина да берат ягоди и т.н., а ти без ангажименти, към деца да не можеш. Другото си е абсолютен мързел и удобство. Имам десетки наблюдения. Стоят при мама, всичко наготово, доволен със заплатата си от 300-400 лв. и единствения му ангажимент е да купи след работа 2 тарелки кебапчета и 2 литра бира и да се търкаля по диваните. Ами такъв толуп не го търпя и 5 минути. Като си решил да създаваш деца, ще се напънеш да им осигуриш и нормален живот.

# 383
действително в по-малките населени места някой път е по-трудно да намериш квартира - хората просто не дават имота си под наем - защото наемите са нищожни спрямо риска, който поемат с наематели: я избягат и не си платят наема, я си тръгнат с неплатени сметки за телефон/ток/вода, я вземат някоя мебел ... На моя близка приятелка й бяха свалили дори контактите от стените, и след тези наематели, които на вид не бяха ненорамни или изродени, квартиранти повече не влязоха в апартамента.

Но, все пак споделям мнението, че ако има минимална възможност младите да могат да са самостоятелни - те трябва да се възползват. Иначе .. луда работа ...

# 384
Не съм много съгласна с вас. Това,че държвата ни предлага възможност на някои да преуспеят,не значи ,че с всички е така. Местенето от един в друг град и успехът там е също доза късмет,а не само амбиция и умения. Когато завърших университета моя приятелка реши да се мести да живее в София. Умно момиче,много адаптивно,креативно. Беше 1г на разменни начала в Италия. Кара стаж в Белгия. Тръгва да си търси работа. Кандидатства за една позиция. Отговарят -ама как на 22 нямате трудов стаж,може да сте с добро образование,но не сте достатъчно квалифицирана. Почна да сваля критериите за поста,на който да кандидатства. Отговорите бяха-ама за какво сте ни с вашето добро обеазование,вие ще ни ползвате само като трамплин и ще напуснете. Накрая намери работа в PR агенция за 400лв. Как се очаква да плащаш квартира и сметки с подобни средства? Изобщо да не говорим да си позволиш да излезеш някъде вечер да се позабавляваш или да си купиш дори една блуза. В схемата за деца естествено няма място

# 385
Не съм много съгласна с вас. Това,че държвата ни предлага възможност на някои да преуспеят,не значи ,че с всички е така. Местенето от един в друг град и успехът там е също доза късмет,а не само амбиция и умения. Когато завърших университета моя приятелка реши да се мести да живее в София. Умно момиче,много адаптивно,креативно. Беше 1г на разменни начала в Италия. Кара стаж в Белгия. Тръгва да си търси работа. Кандидатства за една позиция. Отговарят -ама как на 22 нямате трудов стаж,може да сте с добро образование,но не сте достатъчно квалифицирана. Почна да сваля критериите за поста,на който да кандидатства. Отговорите бяха-ама за какво сте ни с вашето добро обеазование,вие ще ни ползвате само като трамплин и ще напуснете. Накрая намери работа в PR агенция за 400лв. Как се очаква да плащаш квартира и сметки с подобни средства? Изобщо да не говорим да си позволиш да излезеш някъде вечер да се позабавляваш или да си купиш дори една блуза. В схемата за деца естествено няма място
  Така де, така. Всички сме минали по този път. Като си зелен, хващаш се на перспективна работа за малко пари. Натрупваш реален опит и тогава ходиш с претенциите напред. Аз започнахна много отговорна админиттративна длъжност, контакти с цял свят, работно време да не говорим....редовно и в 22ч бях  в офиса. И това за 350лв бруто, нето към 270лв, квартира 100лв. А на такава работа и офис облекло трябваше, не може по потник и кецове. По това време в призводството вземаха колкото мен.  Млади момичета с деца, но всички по родителите си живееха. Понякога е до манталитет, не само до възможности. Друг път наистина е по неволя. Аз не съдя, кой как е преценил. Но на някои просто им е удобно да се върнат на изпрано, сготвено и дрехите сами да са влезли в шкафа.

# 386
Прави ми впечатление,че на Мис Джули едва ли не и пречи това, че някои хора живеят при родителите си  и постоянно ги жалва тия родители. Аз не смятам, че всичките са за ожалване, някои са щастливи, че децата им са при тях и не са сами. Не се обиждай, нямам за цел да те нападам, просто така изглежда отстрани...

# 387
Причини много за общо съжителстване. Моето не е било нито по повод пестене на пари,нито за да ни гледа някой. Чистила съм къщата само аз,както споменах на свеки чистотата не й е приоритет,готвила съм,пазарували сме си,сметки сме плащали само ние,дърва за отопление зимата са били изцяло закупувни от нас. Нито някой ни е гледал,нито ни е плащал сметки,нито ни е прал или чистил. Безспосрно съм "ЗА" това всяко семейство да живее отделно,за да не стават дразги като при нас. Истината е обаче ,че не винаги е възможно и това предопределя едни изострени отношения между поколенията

# 388
всъщност действително има хора , на които им е идеално съвместното съжителство.
 Моя близка приятелка ( на 29 години е) живее заедно с мъжа си и двете си дечица при родителите си . Ами много са си доволни. Пазарува с майка си , готви с баща си .  Децата й са непрестанно обгрижвани и в апартамента им като цяло цари уют и много топлина.
Но и мъжът й е такъв тип - домошар. Приятно му е там , чувства се добре. Няма напрежение .

# 389
Зависи за какво жилище става въпрос. Ако е къща със самостоятелен етаж и тактични свекъри го приемам. По точно да ги посещават само след покана, така както ще е и ако са в жилище на разстояние от тях, а не я да видя снахата, какво е сготвила, да видя внуците и т.н.
Обаче ако е апартамент и ми се налага да подскачам пред тоалетната, за да изчакам свекър ми да излезе или заспал в кухнята трябва да чакам умряла от глад, за да си направя сандвич... Rolling Eyes За къпане сутрин, вечер изобщо не ми се мисли, какъв е реда и дали всеки почиства след себе си. А прането? Отделни кошове за пране или всичко общо?  Confused Абе не е комфортно за нито една от страните.

Общи условия

Активация на акаунт