Как се обръщате към родителите на бъдещия си супруг?

• 20 203
  • 205
  •   1
Отговори
# 45
 Майка ми разказваше нещо като виц. Една снаха се обръщала към свекърва си с АЛО.  Един ден свекървата събрала  всичко по къщата и го скрила. Идва снахата и пита "Ало, къде са чергите, паниците и лъжиците"?  Свекървата  отвърнала : "Ало дало, ало взело."

# 46
  • Бургас
Това "ало" е много неуместно обръщение. Даже леко враждебно ми идва. Ако снахата тооолкова я срам да пита как да се обръща поне да пита мъжа си как майка му би предпочитала да й викат.

# 47
  • София
Аз към майка ми се обръщам с "мамо" или по име (по някога така ми идва). А на бившата ми свекърва, макар че сме разведени с БНД още й викам "майко", просто така ми идва. НО то е различно, от това към моята майка. Или по име, но рядко. Всичко си е до човек. Но пък "ало" и "Ей ти" е хипер неуважително (според мен, де)

# 48
Като цяло за отношенията аз мога да посъветвам питащата да се опита да спечели въпросния свекър на своя страна. Аз така направих. Още на третото ходене му влязох под кожата.Не ми беше много трудно, защото си приличат с ММ. Направих му един-два сладкиша, ходих да му правя компания като имаше работа или да го питам дали да му помогна, пихме по ракия и вече беше мой. Иначе той е по-трудния. Свекървата е лесна. Ама и него пречупих. Сега предпочита с мен да си пие ракията отколкото със сина си. Въпрос на подход е. И аз бих била резервирана, ако някой непознат ми дойде в къщата. И аз бих се дразнила, ако непознатия не мие чиниите както аз искам. Обаче пък това може да се изкоментира. Кажи му да те научи как се мият чиниите. И той вероятно ще спре да се бърка. Иначе някой беше попитал що за мъж е това да обръща внимание на такива неща  - аз ще кажа, че има такива мъже. И моя мъж и моя свекър обръщат внимание на детайлите. А относно обръщенията всички сме на малко име.

# 49
  • където ми харесва
Притеснява те свекър ти е темерут .И че пред други хора се прави на добра душа
Не виждам как ще го промениш ако цял живот  е бил такъв.
Най добре е да го оставиш да си се държи както си иска.Дръж се и ти така.Не му обръщай внимание на поведението

Абсолютно. Моя свекър също е темерут. Никога не ме е обиждал и не се е държал лошо с мен, но просто е темерут. Говори с мен изключително рядко, само ако е наложително. Обръща се към мен с името ми. Аз също се обръщам към него с неговото име, както и към свекърва ми.
Мисълта ми беше, че такъв човек няма да се промени. Колкото и да се опитваш да му се харесаш, може и никога да не се случи. Той ще се примири със съществуването ти, но може никога да не те хареса.
Не се натягай и не се мъчи. Смисъла е нулев. Просто се дръж нормално с него, не му се сърди.

# 50
  • Бургас
Това, че един човек е темерут, пълчалив и мрънкащ не значи, че не те харесва. Просто си има такива хора. Понякога не е нищо лично.

# 51
  • където ми харесва
Това, че един човек е темерут, пълчалив и мрънкащ не значи, че не те харесва. Просто си има такива хора. Понякога не е нищо лично.
Да, съгласна съм. Аз си говоря лично за моя, защото знам, че не ми е голям фен. Не съм точно снахата, която той очаква да има. Но съм свикнала. И си го обичам по един мой си начин. Сигурна съм, че и той не ме мрази  Rolling Eyes Просто е такъв човек.

# 52
Джули, съгласна за АЛО като обръщение. Предпочитам  нищо пред АЛО или ГОСПОЖО / какъвто е случаят с дъщерята на моя бивша колежка/.

Adellle, както ти си обичаш свекъра, въпреки резервите му към теб, така и аз  обичам моята снаха, въпреки че  няма обръщение към мен и  има случаи, когато  ме е разочаровала  с някои постъпки.Просто сме добри и благородни. Вярвам, че това рано или късно се оценява от съответния човек.

# 53
Обръщение като 'Ало' наистина е неприемливо и дори обидно. Не знам нито как можеш да се обърнеш към свекър/свекърва с 'ало', но не разбирам и мамосването. И двете са крайности за мен. Важно е уважението.

# 54
При мен обръщенията към родителите ми и родителите на съпруга ми са както Светулчица е написала по-горе. Не е проблем да ги наричам "майко" и "татко". Това са просто обръщения, които очевидно ги радват, а на мен не ми коства нищо да го правя. А ако не ме харесваха, пак щях да им викам така. С огромно удоволствие при това  Laughing
Към авторката - отношенията ми със свекъра и свекървата станаха по-добри след сватбата. Има невероятни кривундели. Форумът е пълен с примери. Но по себе си съдя, че на моменти бъдещата снаха твърде много се вторачва в определени ситуации и изказвания.

# 55
Защото по презумпция се смята, че между снаха и свекърва добри отношения са невъзможни. Или едната, или другата, а и двете взаимно  подхождат  с подозрение и недоверие.

# 56
Мдамм... Ако нещата се случваха по- естествено , ако нямаше такива очаквания от едната страна
и напъни за се изпълняват нечии претенции от другата , едва ли чак толкова щеше да се задълбава
в тази тема.
 Подхожда се с подозрение защото се навлиза в пространството на съответната личност- независимо свекърва или снаха. Заемат се роли , които не са ни естествено заложени ,
и се опитваме да се вкараме в рамката на възприетото за "нормално". а това тормози . доста.
 Трудно е да се намери баланс , говоря за себе си , хем аз да си запазя убежденията и да си действам по пътя , хем пък да няма сърдити и наранени наоколо .....

# 57
  • Бургас
Serendipity* , предусещам, че ти ще си поредната снаха без обръщение към свекърите  Wink То такива дивни екземпляри като твоите ако може въобще да не ги виждаш, че да не ти се налага да се обръщаш по какъвто и да е начин.

# 58
Serendipity* , предусещам, че ти ще си поредната снаха без обръщение към свекърите  Wink То такива дивни екземпляри като твоите ако може въобще да не ги виждаш, че да не ти се налага да се обръщаш по какъвто и да е начин.

Тъй тъй  Laughing Идеята ми е да ги наричам по имена, ама майка му може и удар да получи от ужас!
  иначе и на мен това ми е по сърце-да не се напъваме да прекарваме време заедно , защото
винаги срещите ни са натоварени с много напрежение. Обаче! Майката на моето момче с най - милия си и жалостен вид му споделяла , че аз не ходя на мащабните им вечери , защото баба ми , а и майка ми са умни и са учители , а аз съм с две образования...а те какво можели да дадът..."само любов  и пълна трапеза" . заради това ( че много умна съм била  Rolling Eyes ) не искам да споделям тяхната трапеза...Пълни глупости ! тотална драма!  Добре , че той ясно вижда ситуацията и не се хваща на майчината манипулация.....

Ако си бяха направили минимален труд , ако бяха вложили поне 1 процент от енергията си , дето я впрягат в измислици на драми , за ме опознаят , щяха да са наясно , че просто не умея да поддържам разговор , които се върти само около  супи и техните застройки , както и времето ,което е необходимо да се киснат агнешките черва , за да се се измият по- лесно ..... поради единствената причина , че никога не съм се хранила по техния начин . А не защото съм любителка на книгите. Ама не! Драма трябва да има !
И колко ли е угодно да пърхаш тъжно с очи пред комшиите и да се жалваш колко е надута приятелката на сина ти , а в действителност ти да не си си направил труда дори името да й запомниш за две години и поне 20 срещи Whistling .

А реално снаха в законовия смисъл на думата , хич не се и натискам да им ставам.
размишлявам дали да не преглътна мечтаната си сватба в името на някаква свобода...

Последна редакция: вт, 12 май 2015, 13:21 от Serendipity*

# 59

Добре де, ако си далеч пък се налага да те викне, идва до теб и те побутва ли? Много ми е интересно как комуникира, когато се налага да те извика по някакъв начин. Въобще това общуване без обръщение ми е малко хм..неуважително, някак си.

А синът ти как се обръща към техните?
Anna Bell
Извинявай, че така те разпитвам, ама ми стана интересно.
[/b]Ами говори ми направо без обръщение. По телефона също започва разговора без обръщение. Често пъти казва на внучето  " Баба ти или дядо ти  да.........."
На нейните родители  казва майка,  а за баща  си казва  фамилията му /което ми е супер странно; например не казва  "Татко отиде......., а Петров отиде....."/
Пред нас синът ми говори за нейните родители  по фамилия-например " Обадих се на Петрови да...." Често се събираме с тях и с младите, но не съм го чула в наше присъствие да се обръща към тях с баба или дядо, чичо или лельо. И той кара без обръщение. Може би, когато ние не сме там използва някакво обръщение, но не съм убедена. С нейните родители сме почти на една  възраст-всички сме между 60 и 62 години.
Не страдам  от това, но все пак човек не е безвъздушно пространство. Като се ожени вторият ми син, още в началото ще  уточним това с жена му. Сега има само гадже. Но забелязвам, че и тя не използва обръщение като идва у нас. Чудя се дали да й кажа още от сега да ми казва  ЛЕЛЬО, което аз предпочитам пред друго обръщение или да изчакам, докато наистина ми стане снаха. Пък в края на краищата, по-важно е да си говорим и да има добри отношения, пък другото е дреболия.
[/quote]

Благодаря ти, КАГ за отговора.  bouquet Ми дреболия е ама малко дразнеща. Разбира се, че няма да страдаш, но точно защото човек не е безвъздушно пространство, някак си е редно да има обръщение. Ми може да го уточниш с кандидат снахата. Защо не. Например бившата приятелка на девера ми, казваше на свекърите лельо К. и чичо В. незнам дали го бяха уточнявали, но беше факт. Не виждам защо да се засегне кандидат - снахата ако и кажеш моля те наричай ме еди как си, въпреки че ако не живее у вас може и да го преглътнеш, докато са гаджета. Аз още в началото като гаджета го уточних с моите свекъри. Те искаха по име, аз също. Моят мъж също казва на нашите по име също, като и те го искаха това.

Общи условия

Активация на акаунт