Как се обръщате към родителите на бъдещия си супруг?

• 20 237
  • 205
  •   1
Отговори
# 105
Аз не се обръщам по никакъв начин към моите свекъри... вече 5 години. Свекърът също не ме нарича по име, казва ми: "ей, момиче". Не се сърдя, защото и без друго гледам да имам минимални взаимоотношения с тях и да не се напрягам с глупостите им, както в началото. Моят съпруг много често ми е натяквал, че трябва да намеря някакво обръщение към тях, но когато му заявих, че следващия път, когато се видим, ще питам майка му дали би имала нещо против да се обръщам към нея по име, той заяви, че това щяло да я обиди. Тя му е казала, че е добре да ги наричам "майко" и "татко", но това просто няма как да стане предвид, че имаме история и освен това вече си имам майка и баща.
Понякога ми е конфузно, че няма обръщение, но "майко" и "татко" вече са заети.

# 106
Никак не ги наричам. Свекърите ми са доста странни хора. Гледат своето благо и благото на сестрата на мъжът ми. Ние също си имаме история и не мисля, че са достойни да им казвам майко и татко. Така са си постлали, на такова ще лежат. В крайна сметка аз си имам достойнство и няма да склоня глава, въпреки, че съм по-млада от тях. Предпочитам да нямаме допирни точки, за да не си съсзаваме взаимни главоболия. Те не ни понасят, ние също не сме длъжни да търпим лудостите им.

# 107
  • София
И аз все още никак не се обръщам към свекърите. Някак не мога да намеря подходящото обръщение. Много ги уважавам и искам да им казвам някак, но леля и чичо ми звучат абсурдно, по име те са твърдо против, мамо и тате- не мога да си изкълва езика. Имам един баща и една майка. Мъжът ми също няма пряко обръщение към майка ми. Когато говори за нея казва тъщата. Когато аз нещо му говоря, я наричам баба ти, но това е на майтап.
Сестра ми и зет ми са си решили проблема като говорят по име на тъщата и свекървата. Етървата също мамосва и таткосва свекърите, с което не ми помага. Но тя ги вижда веднъж годишно и си говорят с преводач.

# 108
Какво означава "по име те са твърдо против"? Обсъждали ли сте този въпрос?
За мен е изключително странно, някой да е против да го наричат по име. Та нали за това са ни дадени имената.

# 109
Няма ли кой да редактира правописната грешка в заглавието?Дразнеща е.

# 110
  • София
Обсъждали сме го. Ходим им на гости всеки месец за около 2-3 дни. След добър ден, как сте и как пътувахте, следва въпросът на бабата на ММ към него: а ти как викаш на сватята?
Свекърът твърдо заяви, че не сме набори да им говоря на име. Съобразявам се с това тяхно изискване.
Иначе, те ми казват често Вероника(не се казвам така) или името на другата снаха. Не го правят нарочно. Трябваше им време да свикнат с мен. Синът им не води у тях всяка срещната.

# 111
А свекърът като е заявил твърдо, че не желае да се обръщаш по име, как каза, че иска да им говориш - майко и татко? Можеш също толкова твърдо да обясниш, че и ти не желаеш да се обръщаш така към тях. Идеята ми е просто да седнете и да се разберете и всички да са доволни.
Честно, не мога да си представя хората да нямат обръщение помежду си Rolling Eyes

# 112
Аз пък мога Peace И това е по - добрия вариант от '-аз не искам да ми казваш така' и 'ама аз пък не искам да ти казвам така, ще ти казвам еди как си'.Карам я без обръщения всички са доволни. Мен ми е странно как хора, които съм им на половината на годините, ако не и повече, ще ми разрешат да им говоря по име.

Скрит текст:
Година делих квартира с човек, с който си не сме си говорили изобщо, това е много по - лош сценарий.

# 113
  • София
Те очакват аз да им казвам майко и татко, ММ да казва на майка ми бабо и всички да са щастливи. Но как да кажеш мамо и тате на хора, които познаваш от година и половина-две и бабо на човек 19-20г по-възрастен от теб?!? Майка ми си трае, защото предпочита да чува името си или нищо, отколкото бабо. Тя е баба на внуците си.
Не се чувствам комфортно, но някак се измъквам тези 2-3 дни, когато гостуваме и така до следващия път. Иначе онзи ден говорих със свекъра по тел и на въпросът ми: как сте, нещо ново? Той отговори: добре сме, нищо интересно, мама ти се къпе и ще си лягаме след малко.

# 114
Те очакват аз да им казвам майко и татко, ММ да казва на майка ми бабо и всички да са щастливи. Но как да кажеш мамо и тате на хора, които познаваш от година и половина-две и бабо на човек 19-20г по-възрастен от теб?!? Майка ми си трае, защото предпочита да чува името си или нищо, отколкото бабо. Тя е баба на внуците си.
Не се чувствам комфортно, но някак се измъквам тези 2-3 дни, когато гостуваме и така до следващия път. Иначе онзи ден говорих със свекъра по тел и на въпросът ми: как сте, нещо ново? Той отговори: добре сме, нищо интересно, мама ти се къпе и ще си лягаме след малко.

Леле ужас. Напълно те разбирам, въпреки че за щастие личен опит нямам. Добре, че са само 2-3 дни та се ядва, ще ги изтърпиш някак си.

# 115
Напълно  те разбирам , защото съм в същото положение, но вече от 15 год .Свекърите не искат да се обръщат  с тях по име , аз пък  не искам да им викам майко и татко и така обръщение няма ... Няколко пъти първите години са питали мъжа ми , защо не им викам майка и татко , но той ги е отрязал , че си имам майка и татко и така всички си траем вече 15 год Whistling .Аз драма особена нямам , защото ги виждам рядко, нямаме проблеми по между си , но тези неща с обръщенията не се ли решат още при първите срещи и запознанства , остават проблем до края .

# 116
Още когато започнахме да живеем заедно и нещата станаха официални с годежа, ММ попита майка си има ли претенции за обръщение, тя каза, че няма. Вече година и нещо си и казвам така, както и през предходните 4 години, когато бяхме гаджета - леля +името и. На свекъра също му казвам "чичо" и името му. На свеки сестра и(близначка) много се дразни на това, защото нейните снахи и казвам "майко", но моята не съм забелязала да обръща каквото и да е внимание. Сестра и обаче много обича да ми вика "майка ти и баща ти", говорейки за свекърите, или "калеко ти" за своя мъж. (той се пада калеко на ММ не на мен). Просто не отразявам, аз не живея с нея, щом свеки няма проблем - и аз нямам. Мамо и тате мога да кажа само на моите родители.

# 117
Никак не го разбирам това "мамо и тате" в днешно време, както и "бабо и дядо" на тъстовете. Направо ми е непонятно.

Последна редакция: чт, 23 юли 2015, 17:15 от Anna-Bell

# 118
Мен ми е странно как хора, които съм им на половината на годините, ако не и повече, ще ми разрешат да им говоря по име.
И кое му е странното, дъщеря ми казва на брат ми по име, така е научена и когато отиде през ваканцията в БГ, разни съседи и роднини започват да и говорят "Вуйчо ти това, вуйчо ти онова" и детето отвръща "Аз този не го познавам"  Laughing. Мен ми е изключително тъпо - имам братовчеди и братовчедки, с година/две по-малки от мен, които цял живот ме какосват, а брат ми баткосват. Тук в Швеция всички приятели на дъщери ми ми казват по име, нищо че са 25 години по малки от мен, между тях има и българчета, ако бяхме в БГ всички сигурно щеше да ме лельосват, хич не ги харесвам тези обръщения...

# 119
Аз на човек на 50+ не мога да кажа примерно "Иване", неуважително ми е. Така съм възпитана.

Общи условия

Активация на акаунт