Консултации с д-р Антоанета Георгиева, специалист вътрешни болести и пулмология

• 6 922
  • 27
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте, дъщеря ми е на 6г. На 3г и 11мес е оперирана от киста на белия дроб , от тогава до днес е с постоянни ежемесечни боледувания от пневмонии, бронхиолити ... лекувана е с прекомерно много АБ , няма отвърдена диагноза, лекарите се лутат между имунен дефицит , алергична и/или бронхиална астма... Лекувам я най-често със Зинат 250мг, разл вид капки за нос, ако има бронхоспазми и вентолин о,3+ НаХл 3мл по 3пъти на ден... Натровила съм я и с тоя Вентолин , но немога да я инхалирам с кортикостероиди заради имунния дефицит... Единствено нещо в норма от ПКК и е хемоглобина ... левкоцитите са винаги ниски от рода на 2,5 или 3 , а тромбоцити варират от 80 до 100 ... утайка висока ... казвам Ви 10 дена в месеца сме без антибиотик ! Водила съм я на всякакви лекари ,правени са и всевъзможни изследвания ... при хематолози , пулмолози , ревматолози, унг ... всеки път се стреля на сляпо и се стига до едно пооправяне ... и след 6-7дена отново ни текват сополи (зелени , винаги ни почват боледуванията така ) и на другият ден температура , хрипове , пълни със секрети нос и бели дробове Sad Незнам какво да правя вече ... от няколко дни почнах комбинация от ШС на номера 4,6,12 по 3т. тъкмо бяхме спрели със Цефиксим , който давахме 5 дена заради темп и бронхиолит .... и ето ни след една седмица пак с температура ,задръстен нос , давеща отхрачваща кашлица и сигурно пак ще се почва с АБ.. Sad Моля Ви кажете ако знаете или се сещате за друго лечение , препоръка или някакво решение ... Хубав ден

Здравейте,
Съжалявам за проблемите, които имате.  По отношение на кистата – след операция могат да се оформят сраствания и това да е причина за чести белодробни инфекции. Състоянието на тази белодробна област е най-добре да се уточни чрез скенер на бял дроб. За намаляване на шанса за задръжка на секрети в тази област е уместно да се прави дихателна гимнастика, включваща и раменния пояс. Можете да започнете упражненията, без да чакате резултатите от скенера след като се консултирате с физиотерапевт. За консултацията с пулмолог трябва да носите всичките си белодробни снимки за сравнение,колкото до имунния дефицит от помощ ще ви бъде детски хематолог с оглед понижените стойности на кръвните клетки, след което по преценка от негова страна - консултация с имунолог. Колкото до хремата, при появата на гъстите секрети направете микробиологично изследване на назален секрет, преди да сте започнали да слагате антибиотични капки или мехлем в носа. След резултат -  преценка за лечение, което в началото може да се започне с Бактробан насляпо и впоследствие да са прецизира според резултата от секрета. Преценката за системно антибиотично лечение се прави след преглед и кръвни изследвания. В случай като вашия курсовете би трябвало да са по-дълги – 10 – 14 дни, но задължително след преценка.
Не мога да коментирам ШС, тъй като не работя с тях. Не мога да коментирам и инхалаторното лечение, защото преценката е според конкретния преглед. Би би било добре да се консултирате и за муковисцидоза, но зависи от историята на симптомите още от раждането. Консултация с детски гастроентеролог и рентгеново изследване на хранопровод и стомах с контрастно вещество ще помогне за изясняване дали детето има гастроезофагеален рефлукс или малка трахеоезофагеална фистула, което може да е причина за чести белодробни инфекции.
С пожелание за бързо решаване на проблема.
 Д-р Георгиева

# 16
Здравейте,дъщеря ми е на 5 години и е със диагноза астма.Всичко започна преди около три години,когато тръгна на ясла.Започна със постоянни боледувания,които винаги завършваха със бронхиолити.Заболяванията винаги протичат по един и същи начин-бистри сополи,кашлица-само сутрин и вечер,на 2-я ден кашлицата става влажна -пак само вечер и сутрин и предизвиква повръщане.Всъщност-при нас винаги прекалено многото секрети са проблем-чуват се от разстояние,детето още не може да отхрачва и съответно  повръща.Има проблем със храненето-липса на апетит -особенно през тези периоди,които за съжаление са почти през цялото време и съответно е около 15 килограма..Забелязвам че често има лош дъх сутрин,но няма  никакви стомашни оплаквания..На лечение със Монтелукаст и Фликсотид е от две години.Монтелукаст от 4 мг-вечер и Фликсотид 250 мкг-по едно впръскване вечер.Инхалации с Вентолин ,бромхексин и физ.разтвор-понякога и атровент към това-при нужда.Правили сме тестове за алергии-отрицателни са.Подобрение не виждам  кой знае какво след приема на лекарствата,дори забелязвам,че вече кашля и лятото,нещо което преди да започнем с лечението -не се случваше,кашляше тогава само през останалите сезони.Въпросът ми е-какви изследвания можем да направим още за да открием причината за тази кашлица?При нея няма суха кашлица и задух,получава се хрип от задържането на секрети..Моля за съвет-какво да правим от тук нататък и към какъв специалист да се обърнем.Благодаря предварително!

Здравейте,
Съжалявам , че се сблъсквате с такива проблеми. Трябва да се консултурате с детски  пулмолог с оглед преценка на белодробното състояние, прецизиране на диагнозата и лечението. Може да има нужда от по-висока доза Фликсотид или по-скоро от правилно инхалиране на лекарството. Хубаво е да имате актуална белодробна снимка, както и да носите всичките си предходни такива за сравнение.  Трябва да се отхвърли муковисцидоза с оглед на задържането на гъсти секрети, които не можа да изхрачи и отслабването на тегло – вероятно недоимъчно хранене. Специалист по УНГ може да ви посъветва относно лошия дъх и състоянието на горните дихателни пътища, а детски гастроентеролог  за отхвърляне на възможен гастроезофагеален рефлукс, който да е причина за симптомите.
С пожелание за скорошно оздравяване. Д-р Георгиева

# 17
Здравейте д-р Георгиева,
на синът ми който е на 1 година и 8 месеца преди около 15 дни забелязахме жълт налеп на езика колкото петдесет стотинки, без никакви други симптоми. Заведохме го на лекар и направихме изследвания  на АСАТ, АЛАТ, урея и креатинин и изследване на микрофлора. Кръвните изследвания са в норма, но посявката показа наличието на мораксела катаралис и кандида глобрата имаме и антибиограма. И двете бактерии са чувствителни на Аугментин и още два антибиотика. Въпроса ми е има ли как да избегнем оралния антибиотик и да приложим друго по щадящо за детето лечение. 
Благодаря Ви предварително!

Здравейте,
Радвам се, че лабораторните резултати са нормални. Това че от устната кухина се изолират мораксела катаралис и кандида не е притеснително, защото носителството им е нормално. Независимо че  моракселата е чувствителна на посочените антибиотици, не се налага лечение с някой от тях през устата, ако детето няма температура, болно ухо или други белези за бактериална инфекция. Наличието на кандида без налепи по небните дъги и езика също не налага лечение. Тъй като имате налеп започнете да прилагате в устата (намазване и без прием през устата на вода и храна за 30 мин след това) Дактарин гел или Фунгостатин орален гел по 2 пъти дн за 14 дни. Ако няма ефект върху налепа потърсете консулт с УНГ или детски стоматолог.
Надявам се, че ще има добър резултат. Д-р Георгиева

# 18
Здравейте д-р Георгиева.
Имам момче на 3ги10м. Роден в началото на 9месец. По време на бременноста имам тежка операция с пълна упойка и последвало лечение.  Роден е със секцио.
Имал е само атопичен дерматит, който израсна.
Ходи на детска. Боледува, главно от сополи и червено гърло. И чат-пат ангини.
От около 2седмици има кашлица, която лекувах със стодал и витамини. Дневната кашлица спря. Но 1-2 пъти на ден получава пристъп на кашлица,  почервенява целия, и опитва да повърне и в същото време да преглътне. Не кашля през останалото време, но като получи пристъпа на кашлица р ужасна.
Слушан е от 4 лекари. Никой не чува нищо.  Пълна кръвна картина от преди седмица, показва че всичко е в норма. УНГ, казва пе няма нищо по особено. Леко зачервено гърло, позасъхнал секрет. Друг лекар казва, шеко подути лимфни възли.  Днес бяхме до белодробна в двора на майчин дом. Прослушаха го 2пъти. Отказаха да му направят снимка. 
Изписват каквото всички останали.
Капки за нос, инхалации с физ.р-р. Зиртек, и витамини.
От 10дни му давам зиртек и му капя в носа макситрол. Инхалация правим от 2дни.
Също забелязвам , че бълнува буди се , говори нещо, съвсем спокойно обаче не с рев. Забелязвам , че се напишква през нощта или рано сутрин а вече отдавна спи без памперс, и почти никога не се е изпускал...

Пристъпите продължават.
Аз ли не правя нещо както трябва?
Къде другаде да отида да го прегледат за да разбере защо се дави от кашлица?
Искам да.му направя снимка на бял дроб, въпреки че казват че не е нужно? Ще го заведа на секрет за нос? 
На алерголог ли да го заведа или?
Предложиха ни да останем в отделението за няколко дни в белодробна?
Или тази кашлица идва от инфекция на червата/ като летен вирус/
Няма температура, храни се, пие си всичко.  Не е отпаднал, секрета от носа не изтича навън...
Притеснявам се, защото този пристъп на даване е ужасен.
А реално никой не ми казва как да изчезне и с какво. Бяхме и на море за 4дни, може би там спря дневната кашлица...
 Насочете ме,  къде да отида? 
Какво е нужно за да се разбере причината.
Ще се радвам да ми отговорите

Здравейте,
Изглежда ми като преболедуване от вирусна инфекция с вероятни пристъпи на ларингоспазъм, които не са много тежки и продължителни. В такъв случай се препоръчват инхалации с физ разтвор и антиалергичен медикамент, каквото правите в момента. Тъй като УНГ специалистът е отхвърлил задна хрема или увеличена трета сливица, причината гъст секрет по задната стена на фаринкса изглежда отпада, въпреки че симптомите, които описвате са доста характерни за това състояние. Приложението на Макситрол и Зиртек също е подходящо в случая, бих добавила промивки на носа 2 -3 пъти дн с по 2 мл физ разтвор.
Оставането в болница би помогнало да се изясни причината за пристъпната кашлица и да се приложи подходящото лечение.
С пожелания за скорошно оздравяване! Д-р Георгиева

# 19
  • София
Здравейте д-р Георгиева.
Имам момче на 3ги10м. Роден в началото на 9месец. По време на бременноста имам тежка операция с пълна упойка и последвало лечение.  Роден е със секцио.
От около 2седмици има кашлица, която лекувах със стодал и витамини. Дневната кашлица спря. Но 1-2 пъти на ден получава пристъп на кашлица,  почервенява целия, и опитва да повърне и в същото време да преглътне. Не кашля през останалото време, но като получи пристъпа на кашлица р ужасна.
Слушан е от 4 лекари. Никой не чува нищо.  Пълна кръвна картина от преди седмица, показва че всичко е в норма. УНГ, казва пе няма нищо по особено. Леко зачервено гърло, позасъхнал секрет. Друг лекар казва, шеко подути лимфни възли.  Днес бяхме до белодробна в двора на майчин дом. Прослушаха го 2пъти. Отказаха да му направят снимка. 
Също забелязвам , че бълнува буди се , говори нещо, съвсем спокойно обаче не с рев. Забелязвам , че се напишква през нощта или рано сутрин а вече отдавна спи без памперс, и почти никога не се е изпускал...

Пристъпите продължават.
Искам да.му направя снимка на бял дроб, въпреки че казват че не е нужно? Ще го заведа на секрет за нос? 
Няма температура, храни се, пие си всичко.  Не е отпаднал, секрета от носа не изтича навън...
А реално никой не ми казва как да изчезне и с какво. Бяхме и на море за 4дни, може би там спря дневната кашлица...

Здравейте,
Изглежда ми като преболедуване от вирусна инфекция с вероятни пристъпи на ларингоспазъм, които не са много тежки и продължителни. В такъв случай се препоръчват инхалации с физ разтвор и антиалергичен медикамент, каквото правите в момента. Тъй като УНГ специалистът е отхвърлил задна хрема или увеличена трета сливица, причината гъст секрет по задната стена на фаринкса изглежда отпада, въпреки че симптомите, които описвате са доста характерни за това състояние. Приложението на Макситрол и Зиртек също е подходящо в случая, бих добавила промивки на носа 2 -3 пъти дн с по 2 мл физ разтвор.
Оставането в болница би помогнало да се изясни причината за пристъпната кашлица и да се приложи подходящото лечение.
Благодаря, въпреки че започнах и солена вода в нослето. Пристъпа на кашлица продължава. Може наистина да е трета сливица. Но възможно ли е УНГ,  да не е забелязал? 
Ще включа и сироп за кашлица .

# 20
Здравейте д-р Георгиева.

Пристъпите продължават.

Здравейте,
Благодаря, въпреки че започнах и солена вода в нослето. Пристъпа на кашлица продължава. Може наистина да е трета сливица. Но възможно ли е УНГ,  да не е забелязал? 

Здравейте,
Съжалявам че няма промяна в състоянието на детето. Моля не му давайте сироп за кашлица, докато не се изясни каква е причината за нея. Сиропите са различни видове с различни активни вещества и се прилагат като лекарствените средства - за конкретното заболяване (което към момента не е известно) с оглед търсения ефект. Колкото до третата сливица прегледът при толкова малки деца не е лесно изпълним и тя обикновено се вижда, когато е достатъчно голяма. Лечението, което провеждате е подходящо и в случай, че тя е увеличена и е причина за кашличните пристъпи. Трябва да се изключи бронхоспазъм след преглед при специалист по детски белодробни болести, както и гастроезофагеален рефлукс - от детски гастроентеролог. Засега бих препоръчала да се провежда започнатото лечение.
Поздрави, Д-р Георгиева

# 21
  • София
Здравейте д-р Георгиева.

Пристъпите продължават.

Здравейте,

Здравейте,
Съжалявам че няма промяна в състоянието на детето. Моля не му давайте сироп за кашлица, докато не се изясни каква е причината за нея. Сиропите са различни видове с различни активни вещества и се прилагат като лекарствените средства - за конкретното заболяване (което към момента не е известно) с оглед търсения ефект. Колкото до третата сливица прегледът при толкова малки деца не е лесно изпълним и тя обикновено се вижда, когато е достатъчно голяма. Лечението, което провеждате е подходящо и в случай, че тя е увеличена и е причина за кашличните пристъпи. Трябва да се изключи бронхоспазъм след преглед при специалист по детски белодробни болести, както и гастроезофагеален рефлукс - от детски гастроентеролог. Засега бих препоръчала да се провежда започнатото лечение.
Поздрави, Д-р Георгиева
Здравейте, той вече беше прегледан от пулмолог в белодробна.
Днес взех направление за ренген и ми дадоха за гърлен секрет.
Отделно изсписаха и за рефлукс, сиропче...
Дано не се окаже някоя пневмония, защото кашля вече 2-ра седмица с този пристъп,който получава. 
Благодаря, не му давам нищо без лекарско знание и разрешение.

# 22
  • хасково
Здравейте, д-р Георгиева.
Синът ми е на 11 месеца, от 4-5 месец му се образува едно топче на главата около 2 см. от средата на ухото навътре към главичката. Топчето расте и е с големина на бобово зърно, ясно оформено, не го боли като го натисна. Разговарях няколко пъти на консултациите с нашия педиатър, каза че няма нищо страшно било нормално при децата, не било нито възпален лимфен възел, нито мастно топче. Само че аз съм много притеснена и искам да ме насочите на какъв специалист е най-удачно да го заведа- дерматолог, дестски хематолог, хирург или някакъв друг специалист. Ако ме насочите и в Пловдив някой колега ще съм много благодарна.

# 23
Здравейте д-р Георгиева.
Не знам дали въпроса ми е за тук,но въпреки това ще го задам.
Бебока ми е на два месеца,изцяло на кърма.От няколко дни,когато сменям нааканият памперс вътре освен акото виждам и черни люспи.Преди да се изака се напъва много ,цялото ми личице почервенява.Има  ли причина да се притеснявам или не? Благодаря ви.

# 24
Здравейте!
Дъщеря ми е на 4г. и половина. На 3 годинки изкара тежка пневмония след грешно поставена диагноза. Лекуваше се 16 дни в болница, като преди това я държаха 4 дни уш с ангина в друга болница. От тогава се започна с една ужасна вълна на боледувания. Всеки месец е болна и редовно е с ларингитна кашлица. 2 пъти е правила пристъпи на задушаване. Преди, около пет месеца и  поставиха диагноза хроничен ларингит.
След последното и боледуване, при контролния преглед, с апарат и мериха кислорода и се оказа, че той е на 92 процента. Всичко останало беше наред.
Доктора ни каза, че при първа възможност трябва да направим консултация с пулмолог. При първи пари ще го направим, но това много ме притесни. Докато описвам ситуацията започвам направо да се паникьосвам.
Възможно ли е вече да е стигнало до астма? Казвали са ни, че сме близо до астмата. По принцип е енергично дете, но след по-дълго скачане и тичане започва да кашля и отминава за около 5 минути, ако седне да почива. Отделно е и по дребна за възраста си . Благодаря предварително!

# 25
Здравейте д-р Георгиева!
Имам момиченце на 7 г. В началото на февруари пипнахме някакъв много лош вирус,нямаше висока температура,но гърлото я болеше ужасно и после се появи някаква жестока кашлица,заради която пихме Цефзил и Амбрекс. Известно време след това забелязах,че почна да се оплаква от главоболие и понякога болки в коремчето.
Преди сме правили няколко пъти бактериални инфекции (Мораксела! и симптомите бяха идентични,като след микробиологията и курс с антибиотик оплакванията отшумяваха.
Сега отново ходихме на УНГ,като лекарката каза,че гърлото е червено,езика обложен и носа е със секрети.Правихме снимка за да види синусите,но те са ок. При микробиологията не се изолира нищо,но от носа секрета си беше зелен.
Възможно ли е да има бактерия,а самото изследване в случая да не я е засякло?

Сега пием Геломиртол 120 мг ,като в носа капя Макситрол и Муконазал, но оплакванията още не са отшумяли.

# 26
Здравейте!Синът ми е на 10месеца.Когато беше на 6м. лежахме в болница с бронхеолит.От нослето се изолира стафилококус ауреус,а от гърлото псевдомонас аеругиноза.За 4 м. кашлицата се връща и заминава,а нослето много често е с хрема.
Въпросът ми е:С каква хомеопатия мога да унищожа тези бактерий и има ли опасност за живота на детето?

# 27
Д-р Георгиева, здравейте! Препоръчаха ни лечение с пулмикорт за астмата на синът ми, почти година вече се лекуваме по този начин и страничните реакции са налични. В пълен ужас съм. Изостава с ръста, за половин година е пораснал с няма и 1 см, а е на 5 години, до сега наддаваше по 4 см за половин година, другото със започване на лечението се появиха обриви (зачервявания) около ануса, по пениса му и околните тъкани, които лекувахме как ли не, все безуспешно (като гъбички, бактериална инфекция и псориазис даже ни споменаха заради типичните олющвания), докато най-сетне не навързахме, че са се появили след започване на пулмикорта, което е изброено в страничните реакции към този препарат. В ужас съм и смятам на своя глава да го прекратя незабавно... Въпросът ми е, отшумяват ли тези реакции с прекратяване на приема на лекарството, ще започне ли да расте отново нормално и ще изчезнат ли обривите? Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт