Истанбул Летен и Вдъхновяващ [тема 37]

• 74 694
  • 730
  •   1
Отговори
# 585
slan4ice12, има карта казва се Истанбул карт и инфо за нея можеш да намериш на заглавната страница. Нужна ви е само една карта, която си подавате при всяко чекиране. Зарежда се кеш на устройства или на репове. Важи за транспортната мрежа ( с малки изключения) и за някой от градските тоалетни.
Атракция за децата обикновено е основни Виаленд (отново инфото е на първата страница), както и аквариумите. Не съм виждала до сега някой да спомене за Музея на играчките , а и не знам до колко ще и интересно там. Миниатюрк и Делфинариумът също мисля, че биха били интересни за дете. Спомням си също, че преди време някой ходи с дете в Джурасик Ленд и бяха много впечатлени, даже ходиха два пъти.
Офф сега видях, че питаш за друг тип карта  ooooh!

# 586
  • София
В първи пост има информация за музейните карти и за картите за градски транспорт (Истанбулкарт). Комбинирана карта няма.

За децата има 2 аквариума, Виаленд, делфинариум, корабчета за разходки и като градски транспорт. Ако е момченце, може би ще му е интересен транспортния музей на Коч, защото има стари коли, самолети, подводница, в която се влиза. Чувала съм, че има и музей на играчките, но дори не знам къде е и предполагам, че е далече от центъра. Може да се зарадва и на Миниатюрк, който е с макети на известните места в Турция (ако се впечатли, че е по-голям/а от "къщите"  Wink). До кафенето "Пиер Лоти", което е със страхотна гледка се ходи с лифт, който също ще е атракция за детето.

Вече са отговорили, но ще пусна и моето мнение.  Mr. Green

# 587
Тaня67,Neolita,Мимии, Много Ви благодаря!   newsm51 smile3525 newsm51 smile3525 newsm51 smile3525 newsm51 smile3525 newsm51 smile3525 newsm51

# 588
Аз пък искам да ви попитам с каква валута е най-добре да се борави в Истанбул ? Знам, че освен ТЛ вървят евро и долари, но ме е страх да не ни взимат по трънския курс. Simple Smile

# 589
  • Варна
Турски лири, категорично! Излишни са еквилибристики с други валути. Ако условията на банката ви са добри, може да се разплащате и с карта на някои места.

# 590
Основно с турски лири. Дори ако теглите от банкомат курсът е възможно да е по-добър от колкото ако купувате лири от България. При нас лично така се получи- там ни бяха по-евтини, отколкото в банката у нас.

# 591
  • София
Eх, момичета! Сега гледам "Васко да Гама от село Рупча" по БНТ и точно кораба е в Истанбул. Филмът май е от началото на 80-те, града е много различен. Много зеленина покрай Босфора, сега я няма.

# 592
# 593
  • На юг от тук
Дано не е истина,защото пътуващите ще го свързват винаги с Истанбул и горчивината останала у тях.

http://lokumki.com/lokum/20546-koshmarno_zavryshtane_na_nashi_tu … _ot_istanbul.html

# 594
Дано не се случва подобно нещо. Praynig

# 595
Хм, много лоша реклама за Запрянов Травел. Много е странно шофьорът да не види, че им свършва нафтата, а гида да обяснява, че и друг път се е случвало. Много преувеличено ми се струва. Разрових се и открих това:
 "СТАНОВИЩЕ
ВЪВ ВРЪЗКА С РЕАЛИЗИРАНО ПЪТУВАНЕ ДО Р. ТУРЦИЯ В ПЕРИОДА 23-26,07,2015
В качеството си на Управител на „ЗАПРЯНОВ ТРАВЕЛ „ ЕООД-лицензиран Туроператор, бих искал да изясня някои факти във връзка с пътуване до град Истанбул-Република Турция 23-26,07,2015.
Автобусът на транспортната фирма, който е лицензиран за международен превоз и е потеглил от България технически изправен, е аварирал около 21,30 ч на 26,07,2015, на главния път в района на Вакарел преди гр. София. Бях своевременно уведомен от придружителя на групата. Подготвихме автобус, който да потегли към мястото на аварията веднага. Предвид факта, че е необходимо технологично време за потегляне и пристигане, първи съдействие ни оказаха наши партньори-лицензиран туроператор и превозвач. Около 22,15ч първите туристи бяха прехвърлени в първия автобус, а около 23,15ч последните туристи бяха прехвърлени в повикания от мен автобус. Междувременно някои туристи са се придвижили със собствен транспорт до гр. София. На мястото на аварията е пристигнал автомобил на Пътна Полиция. Техническият проблем не е свързан с невъзможността да се досипе гориво, с което бе спекулирано. Факт е, че аварията е станала срещу бензиностанция. Факт е, че в автобуса са досипани около 100 литра гориво. На място са пристигнали компетентни техници, които са установили повредата. Официалното становище на транспортната фирма, с оглед становището на компетентните органи, е „Повредата е от електрически характер” установена от сервиз, а именно EXP (ЕХАП), а не както първоначално е било изтълкувано от пътниците, че аварията е породена от липса на гориво.
В заключение, бих искал да поднеса извинение за причиненото неудобство на нашите клиенти и да им благодаря за проявеното търпение и разбиране при възникналата неприятна ситуация.

27,07,2015 Илия Запрянов
Гр. София Управител на ‘Запрянов травел” ЕООД"
Никога не съм ползвала услугите им, но до колкото помня не съм чувала лоши мнения за тях от съфорумците. Макар и безкрайно неприятно, може да се случи на всеки, с всякакъв тип превоз.

# 596
  • Варна
Наистина се случва и не бива да се правят драми.
При пътувания в страната сме имали доста неприятни ситуации, които показваха безхаберие от страна на фирмата превозвач и пълна некомпетентност на шофьора. Този случай не е такъв, но за сметка на това е добре дошъл за журналистите да си правят сензациите.
Не сме пътували със Запрянов, защото не оперират от Варна, но в годините не е имало лоши отзиви тук, а и в Истанбул като сме ги засичали, са ми правили добро впечатление.

# 597
Привет на всички!
Оказа се, че ще посетим за кратко Истанбул /общо 1 ден и половина/ на връщане от море. Не съм ходила от 10-на години, а сина ми, макар и много пъти в Турция, не е стъпвал в Истанбул.
Искам за ден и половина да му покажем духа на града и ако може част от забележителностите, но май ще пропуснем влизания вътре /ще оставим за друг път/, а само разходки.

Ще се опитам да направя някаква програма и се надявам и вие да помагате.

На първо време искам да попитам за паркинг в близост до площад Таксим посока Шишли, защото хотела ни не предлага такъв.
Вторият ми въпрос е свързан с метрото: Гугъл мапса ми дава, че с метрото от Таксим стигам само до Şişhane /не знам как се произнася/, а от картите на 1стр. се вижда, че метрото продължава до историческия център-кое е вярното?
Третият ми въпрос е свързан със сладкиши  Laughing Бях чела, че в близост до Таксим имало някаква извънземна сладкарница, но нещо не съм си записала координата. Точно в деня който сме цял ден съм рожденничка, а сме много голяма група и поне по едно кюнефе трябва да почерпя!!!

Май като начало прекалих с въпросите, но по-късно ще продължа.

# 598
  • sofia
Abdülhak Hamit Cd има паркинг точно над Таксим, около 20 лв за 24ч

От Таксим имаш 2 варианта - Фуникуляр до Кабаташ и Трамвай до старата част ( за мен по-добрия вариант) иначе метрото от Таксим си ходи до Стария град.
Не ти препоръчвам на централни места като Таксим и Истиклал да сядате за сладко, нека момичетата предложат нещо.

# 599
  • На юг от тук
zhorchy,
Моите любими места за хапване на сладко са
Hafiz Mustafa

Hoca Paşa Mah.

Muradiye Cad. 25/B

Fatih/İstanbul

и

Baklava Gulluoglu

Kemankeş Karamustafa Paşa Mh. Mumhane Cd. 34425 Beyoğlu İstanbul, Турция
И на двете места има голямо разнообразие от всякакъв вид сладкиши,характерни за турската кухня.

Последна редакция: пт, 31 юли 2015, 11:11 от KKATINNA

Общи условия

Активация на акаунт