НВ-ВМХ, част 89 - за здравословното хранене

• 46 136
  • 734
  •   1
Отговори
# 510
Това което споделяш е чудесно. Ще съм упорита и ще слагам всеки ден на нокътя. Дано да има ефект по-нататък. При мен се получи след удар на пръста. Нокътя смени няколко нюанса като цвят, после се обезформи, появи се гъбичка и не можах да се справя с него. Реших и го премахнах оперативно. Лекувах после кожата под нокътя с мехлеми и израсна уж нормален нокът, но... след време пак гъбяса. Удебели се и пожълтя. Не е това, което беше преди операцията, видимо е по-добре, но все пак си е болен нокът. Ще съм упорита, пък дано има ефект.
Ползвала съм преди време един лак Батрафен, за лечение на гъбички по ноктите. Май около 30 лв беше той. При мен нямаше ефект след 6 месеца мазане с този лак. Досега най-голям ефект съм видяла от Екзодерила, макар след спирането му да се появи пак проблем с нокътя, но поне докато капах капките се виждаше резултат. Може би е трябвало още да продължа лечението, макар и с Екзодерила да се лекувах месеци.

За приложение на маслото от чаено дърво за лечение на ушните микози пише 1 капка в 1 с.л. зехтин се разрежда. Не съм опитвала, само го прочетох. А от 2-3 дена капвам капка на мазилото Тридерм, което ползвам за ушите и така нанасям. Пак леко щипе, но не е като да капна на тампонче и да намажа ухото.
Оспамихме темата, извинявам се за което. Дано поне на някой сме били полезни  Simple Smile

# 511
  • някъде по морето
Прочетох, че кандида и паразити са причина за много болести.
И чистенето им започва отвътре навън....
Препоръчват пелин, карамфил и настойка от зелени орехчета...

# 512
Чувала съм, но орехчетата избягвам заради щитовидната.

# 513
Камче, аз имах предвид точно написаното от теб - наистина се връщат хора от другия свят, това не може да се отрече, но това важи точно за спешни случаи, които далеч не са всички случаи на човешко страдание. Аз имах предвид, че по отношение например на автоимунните заболявания медицината не прави кой знае какво. Да, явно е трудно да се открие причината, а и вероятно има много механизми в основата на автоимунните проблеми, така че подходът трябва да е комплексен. Но това, което се прави, определено не е достатъчно, а и ми се струва, че отново комерсиализацията е огромна, а и се залита в неправилни посоки (като концепция). И за хормоналните заболявания при жените нещата са доста рудиментарни - повече се замазва проблемът, отколкото се лекува. А наскоро ми се изправи косата, че за огромен процент от всички хистеректомии няма медицински показания, а само има конкретни материални интереси. Статията беше написана от гинеколожка. ooooh! (Ето я: http://www.hormonesmatter.com/hysterectomy-c-word/)

Но иначе си права, че хората също масово не са склонни да променят начина си на живот - вместо това предпочитат да им се даде вълшебно хапче и така да им се решат проблемите. Това пък увеличава комерсиализацията във фармацевтичната индустрия и медицината...

Като сте заговорили за гъбички, аз от години периодично се боря с гъбички на единия крак. Понеже аз не ходя нито на басейн, нито на фитнес, съм убедена, че появата им е била свързана с тогавашното ми богато на тесто и захар хранене плюс стреса, защото се появиха точно в най-стресовия ми период. В началото мазах с Ламизил - махнаха се за няколко месеца, после пак се появиха. Обаче тогава прочетох някъде в нета за ябълковия оцет и наистина той е много ефективен - имам предвид мазане на засегнатите участъци, а не пиене. Crazy Т.е. не по-малко ефективен е от Ламизила, макар че не премахва трайно проблема, но поне представлява временно решение, точно като Ламизила. Не знам дали въобще трябва да бъде ябълков оцетът, може би може и с обикновен. Но също съм чела, че при гъбички е добре да се ограничат максимално въглехидратите, особено сладките (плодовете в нашия случай). Аз съм правила такива периоди - почти без никакъв плод в продължение на месеци, но не си спомням дали тогава ми се активираха гъбичките. Embarassed Освен това май има и други храни, които трябва да се изключат (върти ми се в главата, че бяха млечните, но не съм сигурна). Това за мен е по-правилно от някакво билково пречистване, но трябва да се прочете точно какво е храненето.

# 514
За да не става прекалено дълъг ферман, пиша в отделен пост. Аз си продължавам с Нина Тайшолц и съм много впечатлена от усилията, които е положила тази жена, и от информацията, до която се е добрала. То всъщност тази информация може да се намери - за всякакви проучвания, конференции и т.н. има официални архиви все пак, но си иска доста търсене, четене и анализ, за да извлечеш това, което тя представя в книгата. Вероятно и затова всички тези неща са останали скрити от публиката. ooooh! Например по отношение на средиземноморската диета:

1) Такава диета всъщност няма - тя е изкуствен конструкт на шепа учени, сред които Ансел Кийс, но не само той, а и една гъркиня (Антония Трихопулу) и една италианка (Анна Феро-Луци) - те двете, естествено, са движени от мотива да защитят родните си традиции и да ги увековечат. Понеже различните държави около Средиземно море имат различни кухни, учените така и не са успели да обобщят какво наистина представлява тази "диета", затова са наблегнали в крайна сметка на стандартните препоръки - повече зеленчуци и плодове, повече пълнозърнести продукти, повече пилешко и риба, по-малко червено месо, употреба на зехтин вместо масло и други животински мазнини.

2) Огромна роля за налагането на идеята за средиземноморската идея са изиграли производителите на зехтин (има такъв съюз, който да защитава интересите им) - дарявали са големи суми за конференции и различни мероприятия на хубави местенца около Средиземно море, на които да се канят и учени, и журналисти и после в замяна на безплатната почивка - да възхваляват зехтина и средиземноморската диета.

3) На практика обаче научните доказателства за полезността на средиземноморската диета липсват - много повече митология е създадена около нея, отколкото да може да се твърди, че има реални доказателства.

4) Оказва се, че до края на 19-и век нито в Гърция, нито в Италия и Испания зехтинът е бил масово използван за кулинарни цели или масово произвеждан. Не, маслиновите дървета не са се отглеждали толкова масово и са се произвеждали далеч по-ограничени количества масло, което се е използвало за религиозни ритуали или за козметични цели. В кухнята на тези народи зехтинът навлиза в края на 19-и век, вероятно защото вече е имало технология за производството му, така че не може да се говори за хилядолетни традиции, както се представят нещата. Всъщност преди това, от дълбоката древност, масово използваната мазнина за готвене е била свинската мас. Sunglasses

# 515
Здравейте. Чудя си дали да не заменя кафето с безкофейново такова? Дали и от него ще ми се покачват нивата на кортизола и въобще дали е по-добрият избор, тоест по-малкото зло? Какво мислите?

# 516
  • SA
Звездна, чак сега разбрах за какво прочистване говориш.  Embarassed
Шоки, много интересна информация от книгата. Ансел Кий изглежда е бил нещо като великия фалшификатор  hahaha
Джия, мисля че зависи колко кафе пиеш. Ако е по една чаша сутрин, ми се струва, че едва ли ще ти  пречи особено. Но ако пиеш по 3-4 чаши дневно, може би е добре да пробваш известно време с безкофеиново.

# 517
Здравейте. Чудя си дали да не заменя кафето с безкофейново такова? Дали и от него ще ми се покачват нивата на кортизола и въобще дали е по-добрият избор, тоест по-малкото зло? Какво мислите?
Джия, и аз съм с висок кортизол и доста изчетох по въпроса. Отрича се и безкофеиновото кафе. Аз съм спряла на 100% кафе, алкохол и шоколад и всякакви стимулиращи напитки.

# 518
А, защо се отрича?
И аз не консумирам алкохол(не обичам) и шоколад(обичам, ама  Laughing), само кафето ми остана.
По принцип съм с тенденцията, да го спирам и него, но исках да започна с по плавно спиране, че ми е доста трудно. Пък и е единственото средство, което ме разкарва до двете нули. Може и да е психологически момент, но е факт.

# 519
Аз се включвам с коментар за гъбичките по ноктите на краката. И аз имам няколко засегнати нокътя предполагам от това, че постоянно съм с маратонки и краката ми се запотяват. Доскоро се опитвах да ги уморя с Канеспор, резултата от едногодишно мазане е почти нулев.
Преди месец попаднах на няколко публикации за Орунгал, хора бяха споделяли, че само това лекарство им е помогнало. С Орунгал се лекуват всякакви гъбички, поне така пише в листовката, приема се по схема. Аз минах първата седмица, сега почивам три и след това повтарям курса още два пъти. Информирана съм, че се товари черния дроб, но някак си ще го преживея само и само да се отърва от грозните си нокти. Sad След като мина целия курс на лечение ще споделя резултатите.
Към момента единственият страничен ефект, който съм изпитала е по-често ходене в тоалетна по голяма нужда.

# 520
А, защо се отрича?
И аз не консумирам алкохол(не обичам) и шоколад(обичам, ама  Laughing), само кафето ми остана.
По принцип съм с тенденцията, да го спирам и него, но исках да започна с по плавно спиране, че ми е доста трудно. Пък и е единственото средство, което ме разкарва до двете нули. Може и да е психологически момент, но е факт.
В началото и мен това ме тревожеше. Първо преминах на безкофеиново, после и него спрях. Отричат го, защото все пак съдържа някакво количество кофеин. Започнах с чай или топла вода сутрин на гладно. Вече нямам проблем с тоалетната, а преди без кафе и цигара не ставаше. Но някак организмът се пренастройва и сега всичко е наред. Но аз забелязах че при мен ограничаването на въглехидратите ми действа запичащо, както и добавките. Явно съм чувствителна към някаква съставка в тях.

# 521
Мен от вчера ме мъчат едни болки в стомаха, та чак ми се гади от тях. Дали е възможно не съвсем узрялото авокадо, което ядох онзи ден да ги е предизвикало? И като цяло много отпаднала се чувствам, все ми се спи... Tired

# 522
По повод на гъбичките в ушите специално-аз получих такива след дългогодишно постоянно възпаление на средното ухо,третирано с всякакви антибиотици. Единственото,което ми помогна-нямах никакви оплаквания 2 години след 20 дневен курс на лечение,беше Батрафен разтвор. Това ми беше изписано от един старичък професор в Транспортна болница-там приемаше на частно. Имах възпалението 28 години и нищо не го спираше за повече от 3 дена след края на лечението. Той ми изписа Батрафен солуцио 2 пъти дневно по 5 капки в ухото за 20 дена. Когато след  2 години  възпалението се поднови-търсих Батрафен,но ми казаха,че не се произвежда и ми дадоха Екзодерил. Е,това второто няма нищо общо-реакция 0! Скоро не съм търсила Батрафен,но знам,че е немско производство,така че ще си го потърся оттам. Между другото специално за възпаленията на ушите-имаше една корелация с видовете СКПЯ в един блог,който четох-мисля че Шоки го беше пуснала като линк-ще го потърся. Там се казваше/че единия вид СКПЯ е свързан с млякото и ушните инфекции-аз съм точно там.

# 523
Диана, имаш предвид - свързан с консумацията на мляко, така ли?

# 524
  • някъде по морето
За пречистване от  гъбички и паразити се препоръчва изключването на всякаква захар, както и продуктите с мая - хляб, сирене и подобни...
Не искам да изполвам химия - противогъбичните препарати са ужасно токсични и не решават кардинално проблема.
По-скоро засилване на имунитета и билки, които ги убиват...
Какво е вашето мнение по въпроса? Hug

Общи условия

Активация на акаунт