Наемане и отдаване на имоти под наем - какво се случва реално?

• 108 832
  • 1 417
  •   1
Отговори
# 1 335
ткирилова не започвай злобно. Обеснихме ти съвсем любезно.
Депозит се възтановява СЛЕД прекратяване на договора и приспадане на всички задължения и щети (ако има такива).

# 1 336
 Ма Ко, депозитът е нормално да служи за последните сметки, но това законово положение ли е или пожелателно?
Какво законово и какво пожелателно положение? Не разбирам не можеш ли сама да си отговориш? Даже само заради съществуването на 2 термина "наем" и "депозит" е съвсем логично да не са едно и също. Нямаше да съществуват и двата иначе. Ако бяха едно и също и целта на сумата една и съща, нямаше да се коментират, че и описват в договорите подробно

Не, не казвам, че са едно и също. Но пак те питам - това законово ли е или пожелателно? Ако е законово уредено - ясно. Но ако никъде не е написано какво означава депозит и под никъде имам предвид в някой закон, всичко останало означава - пожелателно.

Ако залегне в договора казваш. Разбирам. Но ако не е написано това? Ако аз например променя това и напиша, че депозитът е последен наем? И отсрещната страна се съгласи? Затова питам законово ли е уредено това или е просто неписано правило. Не съм против него впрочем (дебело подчертавам и болдвам). Просто аз лично бих направила всичко възможно, за да не оставя депозит. Сори, но съм си патила.

Има ужасно бедни наемодатели. Не работят, иска им се по-лесни пари, а нямат необходимите средства, за да стегнат жилището като за нема, който искат. Имат кредити, мързеливи са, направо ужас - някакви пълни бълхарници. Ми и аз не съм спонсор. Затова си питам. Какво означава "Айде стига пазарлъци"? Извинявайте, но това си е точно пазар - питаш - става, не става - продължаваш да търсиш другаде. Няма крив-прав. Всеки споделя условията си. Защо това сърдене?

# 1 337
Никъде не е уредено в закон. Някаква добра пкрактика е на наемодатели, които са си изпатили.  Даже бих казала, че е неписано правило.
Пазарлъци са, ако връщането на депозита е подробно описано в договора, но въпреки това, наемателя не иска да се придържа към договорените условия. Ако не е описано, тогава вече се пристъпва към пазарене.

# 1 338
Хм, като човек, който съвсем скоро ще стане наемодател, си вадя изводи - изпипан договор, два наема депозит и снимки в два екземпляра, приложени към моя и на наемателя екземпляр от договора, които да документират състоянието, в което имотът е предаден. И клауза, която изрично описва целта на депозита - а именно покриване на щети и евентуални изравнителни сметки, а не последен и предпоследен наем. Ако си намеря хора, които са съгласни на това - чудесно, ако не, нервите ми струват повече от евентуалния наем.

За депозита - по-лесно би бил осъден наемодател да върне депозита, защото има поне един имот на негово име, отколкото наемател, който може и да няма нищо на негово име и да работи на черно.

# 1 339
Има ужасно бедни наемодатели. Не работят, иска им се по-лесни пари, а нямат необходимите средства, за да стегнат жилището като за нема, който искат. Имат кредити, мързеливи са, направо ужас - някакви пълни бълхарници. Ми и аз не съм спонсор. Затова си питам. Какво означава "Айде стига пазарлъци"? Извинявайте, но това си е точно пазар - питаш - става, не става - продължаваш да търсиш другаде. Няма крив-прав. Всеки споделя условията си. Защо това сърдене?
Това-че са мързеливи и бълхарници,си личи отдалеч.Защо тогава си избрала да останеш при такива хазяи?Имам само едно обяснение и то е изгоден наем.Разбира се,ако мързеливците са съгласни да те приемат без депозит,това си е между вас.
Аз лично без депозит няма да пусна наемател и не познавам хазяи,които биха го направили.
Платих си съвестно депозитите и на децата ми за техните квартири.Един депозит вече ми върнаха безпроблемно.
Това,което направих като компромис,е да не се хващам за клаузата за едномесечното предизвестие.Видях,че наемателите ми не могат или не искат повече да плащат и им дадох няколко дни да напуснат.Прецених,че няма смисъл да ги задържам.Но зависи от конкретния случай и хора.
tkirilova,не разбирам защо ти е закон.Добре съставен договор и подписан от двете страни,дава възможност законно да се търсят права по съдебен път.Какъв закон повече ти трябва?
Неписано правило е,ако сте забравили да го напишете в договора.Но рядко се забравя такава гаранция и дори се надявам депозитът да бъде увеличен предвид риска за собствениците на имоти.

# 1 340
Писах за закон, защото Защо ме търсиш беше задала такъв въпрос. Дали депозита е регламентиран в закон? Става въпрос за последния й пост. Иначе е ясно, че щом е написан в договора има съответната тежест.

# 1 341
Писах за закон, защото Защо ме търсиш беше задала такъв въпрос. Дали депозита е регламентиран в закон? Става въпрос за последния й пост. Иначе е ясно, че щом е написан в договора има съответната тежест.
Нищо в тази дейност не е уредено със закон,освен,че си длъжен да плащаш данъци и да попълваш декларации.
Да не се правим на ударени чак толкова.

# 1 342
  • при късмета
В ЗЗД си е описано кой на какво има право. Термини като "депозит" са влезли в договорите с цел по-кратко описание. В самия закон са много дълги, всяко обстоятелство със съответните задължения и ползи.

Последна редакция: ср, 30 сеп 2015, 10:22 от bubanka

# 1 343
  • София
Във връзка с депозитите, как се решава въпросът, когато закупиш имот и "наследиш" наематели? Мисля, че So Lucky* купи такъв имот.
Старият собственик е взел депозит, но наемателите продължават  да си плащат сметките. В такъв случай старият собственик би трябвало да прехвърли депозита на новия, нали?

# 1 344
  • при късмета
Във връзка с депозитите, как се решава въпросът, когато закупиш имот и "наследиш" наематели? Мисля, че So Lucky* купи такъв имот.
Старият собственик е взел депозит, но наемателите продължават  да си плащат сметките. В такъв случай старият собственик би трябвало да прехвърли депозита на новия, нали?
Да, депозита трябва да се върне от страна на предишния собственик. Дали на наемателите и те да го дадат на новия при преподписването или и трите страни да се разберат депозита да се даде направо на новия собственик е въпрос на договорка. Новия собственик трябва да направи и нов договор с неговите данни, като страна

# 1 345
Старият собственик е взел депозит, но наемателите продължават  да си плащат сметките. В такъв случай старият собственик би трябвало да прехвърли депозита на новия, нали?

Старият собственик си връща депозита, прави се нов договор с новия собственик и се дава нов депозит.
Аз така направих, също купих с наемател.
Всъщност не знам дали е имало депозит със стария, но аз исках и си взех.
Обаче сметките бяха платени.
Парно няма.

# 1 346
Нищо в тази дейност не е уредено със закон,освен,че си длъжен да плащаш данъци и да попълваш декларации.
Да не се правим на ударени чак толкова.

Щом не е уредено със закон нали се досещаш, че всичко минава в графата пожелателно? Или не се досещаш? Така че да, определено не ми се правете на ударени

# 1 347
Тъй като всяка една клауза се пише в договора и се подписва от страните. Договорите са част от облигационното право. Основният български закон регламентиращ облигационноправната материя е Закона за задълженията и договорите (ЗЗД)
Чл. 20а. (Нов - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Договорите имат сила на закон за тези, които са ги сключили.
Договорите могат да бъдат изменени, прекратени, разваляни или отменени само по взаимно съгласие на страните или на основания, предвидени в закона.

Мисля, че това отговаря на въпросите ви е ли депозита закон или не. Ако сте го записали в договора и сте го подписали - да, закон е. Ако някой го е пропуснал, си е за негова сметка.

И още:
Чл. 93. Задатъкът служи за доказателство, че е сключен договорът и обезпечава неговото изпълнение.
Ако страната, която е дала задатъка, не изпълни задължението си, другата страна може да се откаже от договора и да задържи задатъка. Ако задължението не е изпълнено от страната, която е получила задатъка, другата страна при отказ от договора може да иска задатъка в двоен размер.
Ако изправната страна предпочита да иска изпълнение на договора, обезщетението за вредите се определя по общите правила.

Чл. 233. Наемателят е длъжен да върне вещта. Той дължи обезщетение за вредите, причинени през време на ползуването от вещта, освен ако докаже, че те се дължат на причина, за която той не отговаря. Той дължи обезщетение и за вредите, причинени от лица от неговото домакинство или от неговите пренаематели. До доказване на противното се предполага, че вещта е била приета в добро състояние.

Последна редакция: ср, 30 сеп 2015, 10:27 от колорадски бръмбър

# 1 348
Да, ние знаем какво означава договор. Но все пак благодаря, че отговори. Депозитът би могъл да е за неплатени сметки, но може и да е друго, а може и съвсем да го няма. Но каквото и да е, ако то е залегнало в договора следва да се изпълнява.

Ще си позволя обаче да отбележа, че цитираното от теб, Колорадски бръмбар не е отговор на въпроса ми. Аз попитах с други думи следното - има ли закон, който да регулира какво точно е депозит по наем и за какво служи. Явно няма. За какво ще служи двете страни е редно да си го уточнят в договора. Дали за сметки, дали за последен наем - въпрос на решение.

Те са бълхарници и мързеливци, но имат имот, а ти небълхарницата немалко, че нямаш, но и депозит не искаш да даваш.
Никой не държи да си му наемател, а и с твоите логики надали скоро ще наемеш нещо. И аз не познавам наемодател, който да не взима депозит, така, че приятно търсене.
При твоите критерии и пазърлъци на дребно никой не би те пуснал в имота си. Пък нека е бълхарник според теб

А сега аз искам да повдигна следната тема. Виждате цитата. Изпуснати нерви и изблици. Как ще убедите някого, че вие сте коректни наемодатели? Хора с такива нерви, с такава тотална неспособност да прочетат и изслушат внимателно. Това е пълна катастрофа, момичета. Ама грандиозна. Лошо възпитание, неадекватно за форум поведение изобщо то просто няма за какво положително да се хванеш. Темата изглежда нормално само когато се надъхвате помежду си и в нея не не споделят мнение наематели. За какво говори това?

Вероятно някой ще изтърси сега: "Каква си ти, че да ти отговаряме?". Ще ви кажа. Зъбите се как искате гаранции, някой даже спомена че искал телефона на предния наемодател, как търсите упорито свястни наематели... А как пък един наемател да бъде спокоен, че няма да погодите някой номер, че ще му върнете депозита навреме например? Как? Как при това форумно поведение?

Или казвате, то е съвсем различно от отговорната личност, която сте на живо? Да ви вярваме ли? Знаете ли колко измамници наемодатели има? Много. Въведохте терминът "измекяри", "офисен планктон" и други подобни, но когато някой спомене, че има наемодатели с апартаменти бълхарници , подскачате 3 метра високо. Това се нарича двоен стандарт. И разбира се лошо възпитание.

p.s. Що се отнася до цитата специално за Ма Ко да кажа, че депозит съм дала съвсем коректно при първото жилище, което наехме. Дори го носех със себе си на огледа заедно с комисионната на брокера (ама кой да чете?). При второто наето жилище не оставихме депозит. Просто попитахме може ли без депозит. Понеже е напълно необзаведено, хазяйнът каза "да" и вече година и половина живеем и плащаме редовно наем там. Единственият ни проблем с наемодателя беше падналата батерия на мивката в кухнята. Купихме нова, а той подсигури човек, който да я смени. И ние, и той сме доволни.

Последна редакция: ср, 30 сеп 2015, 10:45 от Защо ме търсиш?

# 1 349
А сега аз искам да повдигна следната тема..
А сега накратко:отдавам един имот,наемам два.
Значи съм повече наемател,отколкото наемодател.
Каквото изисквам аз като хазяйка,същото изискват моите двама хазяи.И с двамата съм подписвала договор вместо студентите ми,имаме си телефоните,те ме избираха и аз ги избирах.Никой не се засегна,не се повдигна въпроса "ама може ли депозитът да е последен наем",защото разликата е ясна за всеки,който иска да я види.А който не желае,рови за закони.
Нека "гроздето да е кисело" в друга тема.Тук идеята е да си бъдем полезни.

Общи условия

Активация на акаунт