Наемане и отдаване на имоти под наем - какво се случва реално?

• 108 833
  • 1 417
  •   1
Отговори
# 1 320
Да, предположих, че депозита се визира. Но, честно казано отдавна не ми се е налагало да разяснявам на някого, че депозита НЕ Е последен наем (не е късно да ме опровергаят  Mr. Green ).

Аз също съм наемодател и ако наемателя каже, че харесва имота, брокерите задължително вадят договор. Тогава аз вадя моя  Money и можем да седнем да го четем.

# 1 321
Депозита, ако ще се връща на наемателя, защо да не бъде ползван именно като последен наем?
Защото сметките за ток и вода излизат по-късно, освен това ако има някакви щети да компенсират това

# 1 322
Ако това е изрично изговорено и има таква клауза ок (това за парното). Ако няма щети, тогава защо да не се ползва като последен наем. Какво толкова ще стане?

# 1 323
  • Варна

За да вземат комисионната бързо, брокерите винаги носят по един договор - ако се стигне до наемане, вадят го и давай подписвай...
Глупости на търкалета  ooooh!

Е аз съм отдавала 3 пъти с брокер и винаги така процедират!
Кое е глупости на търкалета, опитвам се да спазвам добрия тон, какво предизвиква такива отговори!
Брокерите ей така си носят по един договор в джоба и още на огледа го вадят и ти го навират в ръцете да подписваш?
...

Точно така правят, носят си договор за наем стандартен и го вадят и хайде да подписваме, защото комисионната се плаща при подписан договор! Не говоря за другите приьоми, които прилагат да се сключи по-бързо сделка.
Последния такъв случай беше април тази година. Не говоря на ангро, пиша за реални ситуации в които съм участник и не приказвам глупости на търкалета.

Да, по един типов договор в няколко екземпляра.

За останалите: поста ми беше към Ма Ко.

# 1 324
Ако това е изрично изговорено и има таква клауза ок (това за парното). Ако няма щети, тогава защо да не се ползва като последен наем. Какво толкова ще стане?

Депозитът се възстановява на Наемателя при прекратяване на настоящия договор след като се прихванат задълженията на Наемателя за електричество, вода, и/или други неуредени задължения съществуващи към този момент. Депозитът може да бъде използван като неустойка при погубване на имуществото или част от него, нанесени щети в имота или прекратяване на договора едностранно от страна на Наемателя без предизвестие от минимум 1 месец.    (цитирам по памет)

освен парно има ток и вода  Peace, а могат да изкочат и други сметки.

# 1 325
  • при късмета
И назад някой каза, че отдавна не му се е случвало да обяснява за какво точно е депозита и в темата назад се коментираше, но ето, че все има някой който да не е разбрал.
Наем е за ползване на имота, а депозита вече 100 пъти е обяснено за какво е. Значи искаш с една и съща сума хем да ползваш имота, хем да покриеш разходите и евентуални щети и питаш какво ще стане? Тази сума обикновенно за двете не стига. Сега по-ясно ли е защо са разделени?
Ще използваш депозита за наем за последния месец и на практика, това, което ти си консумирала като сметки с какво ще се покрие? Нали ще харчиш и ток и вода и други консумативи през този един месец. Сметките идват много след изтичане на месеца

Точно така правят, носят си договор за наем стандартен и го вадят и хайде да подписваме, защото комисионната се плаща при подписан договор! Не говоря за другите приьоми, които прилагат да се сключи по-бързо сделка.
Последния такъв случай беше април тази година. Не говоря на ангро, пиша за реални ситуации в които съм участник и не приказвам глупости на търкалета.

Да, по един типов договор в няколко екземпляра.

За останалите: поста ми беше към Ма Ко.
Искаш да кажеш на място, на самия оглед, така ли? На самия оглед си подготвен (или пък брокерите очакват да си подготвен) за подписване сега, веднага, със сумите за наема депозита и комисионната.
Ако ти си направила така, не значи че при всички това е общовалидно.
Някой друг да каже, че точно по този начин е подписал договор за наем, незивисо дали като наемател или наемодател. Аз не мисля, че има такъв шаран

# 1 326
Имала съм огледи с подготвени кандидат наематели. Искаха да наемат веднага.
В  такъв случай брокерката предлага да ми оставят някакво капаро.
Дават си данните за изготвяне на договор и в определен ден се виждаме в офиса и.
Веднъж бяха дошли 3 подготвени със сумите в джоба. Одобрих втория кандидат.

# 1 327
Мако, не се ядосвай. При наемите със студенти обикновено става така - вървят, обикалят, харесват нещо - капарират, или направо дават депозит + наем. Тогава брокера вади договора. Разбира се много баби-наемодатели (моля някой да не се почувства засегнат), нямат нищо против да подпишат такъв договор, както и 80% от студентите.
Други, които се отнасят сериозно към наемоотдаването, си имат свой договор и го предлагат за обсъждане и подпис. Аз самата, като давам на студенти, винаги си нося договор, точно защото те са "бързи сделки". дват сутринта и гледат за 1 ден да намерят квартира. Поне тук, във Варна, е така.

# 1 328
  • Варна
Да МаКо, винаги си го носят на огледа, че и ми мрънка, като взема да чета и казвам, че ще се промени и трябва да се разпечата наново и можем да си платим комисионните в офиса на агенцията!

И това е най редовна практика! Поне във Варна.

# 1 329

Остават сметките за ток и вода, които излизат с месец закъснение. Ако са зимни месеци нали се сещаш, че сумата би могла да стане доста голяма.

Аз съм ходела с пари колкото комисионна и депозит. Да, точно така. Точно, за да покажа сериозни намерения, да капарирам ли не знам как да се изразя. Изобщо не е чудно. Друг е въпросът, че точно когато всичко предварително платихме попаднахме на нещастно измикярче наемодател, дето няма 5 стотинки в джоба да сложи един бойлер или стъкло на интериорните врати.

Ма Ко, депозитът е нормално да служи за последните сметки, но това законово положение ли е или пожелателно?

# 1 330

Ма Ко, депозитът е нормално да служи за последните сметки, но това законово положение ли е или пожелателно?

Щом е в договора, вече е задължително. Щом двете страни са положили подписите си и с това са се съгласили на това условие, то става задължително.

# 1 331
Сметките от последния месец едва ли ще бъдат на стойност равна на размера на депозита. Наемодателя се предполага, че трябва да разполага с тази сума. Мисълта ми е, че поне частично може да бъде използвана за последен наем, ако наемодателя иска да се застрахова, че сметките за комунални услуги ще останат неплатени.

# 1 332
Сметките от последния месец едва ли ще бъдат на стойност равна на размера на депозита. Наемодателя се предполага, че трябва да разполага с тази сума. Мисълта ми е, че поне частично може да бъде използвана за последен наем, ако наемодателя иска да се застрахова, че сметките за комунални услуги ще останат неплатени.
Пиша бавно, дано вденеш  - ако си ми наемател не става това, което си мислиш за депозита.
Каква мислиш е стойността му -  1 наем/300 - 500 лв/. А парното и тока в студените месеци колко е?
А да се изринат боклуците след наемател и да се поправят счупени мебели - без пари ли е?
Ами като нямате пари седете си при родителите. Не се пазарете като ...

# 1 333
  • при късмета
Какво законово и какво пожелателно положение? Не разбирам не можеш ли сама да си отговориш? Даже само заради съществуването на 2 термина "наем" и "депозит" е съвсем логично да не са едно и също. Нямаше да съществуват и двата иначе. Ако бяха едно и също и целта на сумата една и съща, нямаше да се коментират, че и описват в договорите подробно

# 1 334
Пиша бавно, дано вденеш  - ако си ми наемател не става това, което си мислиш за депозита.
Каква мислиш е стойността му -  1 наем/300 - 500 лв/. А парното и тока в студените месеци колко е?
А да се изринат боклуците след наемател и да се поправят счупени мебели - без пари ли е?
Ами като нямате пари седете си при родителите. Не се пазарете като ...

В повечето случаи стойността на депозита е един наем. Естествено, може да е договорено и друго.
Парното през летните мсецеи като толкова ще задълбаваме не е някаква баснословна сума.
А това, че имате скапани наематели си е ваш проблем. Чак пък счупени мебели... Като ги подбирате с такива претенции и клаузи как пък става така, че ви чупят мебелите на супер луксозно изпълнените ви имоти?

Общи условия

Активация на акаунт