Наемане и отдаване на имоти под наем - какво се случва реално?

• 109 687
  • 1 417
  •   1
Отговори
# 1 305
Aз пък нали си имам обеца на ухото от некоректен наемодател, стандартен брокерски договор не бих сключила. Вече винаги ще искам допълнителни клаузи за уточняване в детайли на състоянието, в което е нает имота, ангажименти, всичко каквото се сетиш.

Както казва мой познати юрист "Не можеш да предвидиш всички ситуации, както и наемодателят не може. Но поне можеш да се напрегнеш да добавиш някои неща, които са важни за тебе. Както и другата страна трябва да го направи, за да няма сърдити после"..

# 1 306
  • при късмета

Както казва мой познати юрист "Не можеш да предвидиш всички ситуации, както и наемодателят не може. Но поне можеш да се напрегнеш да добавиш някои неща, които са важни за тебе. Както и другата страна трябва да го направи, за да няма сърдити после"..
И къде е казано, че в стандартния договор не можеш да добавяш клаузи и допълнителни споразумения?

# 1 307
  • Варна

И къде е казано, че в стандартния договор не можеш да добавяш клаузи и допълнителни споразумения?
Тя не казва, че не може, напротив ще  добави, а не да подпише стандартен донесен от брокера и да се подпише при сделка на место.
За да вземат комисионната бързо, брокерите винаги носят по един договор - ако се стигне до наемане, вадят го и давай подписвай...

# 1 308
Винаги може да се добави точка в т.н. стандартен договор.
Може и анекс да се сключи - не пречи да е написано на ръка.

# 1 309
  • Варна
Винаги може да се добави точка в т.н. стандартен договор.
Може и анекс да се сключи - не пречи да е написано на ръка.

Добавяне на ръка трябва да се внимава да се добави и в двата договора и да се подпише и от двете страни добавката.
Затова е най-добре да се подготви предварително договор, ако наемателят реши да се добави нещо и наемодателят е съгласен, не е кой знае каква разправия да се отпечата на ново.

# 1 310
Естествено, че всичко се добавя във  двата екземпляра. Някои хора сме учили кореспонденция и деловодство.

# 1 311
  • Варна
Естествено, че всичко се добавя във  двата екземпляра. Някои хора сме учили кореспонденция и деловодство.

Аз само исках да помогна, не искам да засягам никого. Това не е коресподенция и деловодство, това са договори, в които се уреждата права и задължения. Точно в момента в службата имаме съдебни спорове за поправки и добавяне на ръка - то графологични експертизи на почерци, спесимени на подписи - ужас!

Затова препоръчах да се направят корекции и допълвания и да се разпечата нов договор. В крайна сметка това би трябвало да се побере в комисионната на брокера.

# 1 312
  • при късмета

За да вземат комисионната бързо, брокерите винаги носят по един договор - ако се стигне до наемане, вадят го и давай подписвай...
Глупости на търкалета  ooooh!

# 1 313
  • Варна

Е аз съм отдавала 3 пъти с брокер и винаги така процедират!
Кое е глупости на търкалета, опитвам се да спазвам добрия тон, какво предизвиква такива отговори!

# 1 314
Абе Ма ко, стига с тези пляскания по главата и разбрала-недоразбрала да се изказваш.  (И чети внимателно този път, моля!)

Не съм казала, че в стандартен договор не може да се направи допълнение. Посочи ми къде съм написала това. Аз лично смятам, че е най-разумно именно така вместо наново да се измислят основни положения. Просто казвам, че е добре за хора, които искат да се застраховат за нещо специфично да си го уточнят в договора. Както някой беше писал преди време тук - размествали наемателите мебели, следствие на което бил надраният паркет.

Изобщо всичко, което е по-особено важно за едната или другата страна е хубаво да залегне в допълнителни точки. Защото не може да има неща по дефолт изцяло. Жената, която е видяла надрания си паркет със сигурност ѝ е причерняло пред очите и с основание. Но ако аз наема жилище и някой ми каже, че е адски странно да разместя местата на дивана и фотьойла например, ще му се смея дълго и от сърце. Обаче ако предварително човекът си ми каже, че държи на тези неща и иска да са споменати в договора... просто ще си стиснем ръцете и кой от къде е. Наематели валяло, но и празни апартаменти тоже. Особено с тоя бум на строителството.  Wink

Второ! Какво точно означава "Глупости на търкалета"?. Аз също смятам, че огромна част от брокерите носят предварително договори когато тръгнат на оглед за наем. От какво съдя ли? Веднага казвам - от собствен опит и от това, че моя близка приятелка беше брокер 10 години. Когато ние навремето наехме предния апартамент аз носех в джоба си парички за комисионна и депозит, а брокерката носеше познай какво? Д-о-г-о-в-о-р Wink

Всъщност ти наблюдаваш точно обратното ли? Давала си под наем и никога не е имало такава ситуация брокер да се окаже леко подготвен за сделка? Колко пъти така ти се случи? Моята приятелка брокер казваше, че наемите понякога са много бързи сделки за разлика от продажбите. Затова носела договори. Особено във времето когато студентите идват и добрите неща се наемат за часове.

# 1 315
  Защото като ти каже наемателя ето ти 1 мес. предизвестние и депозита е за последния наем - какво ще направиш?  Но, този въпрос сме го дискутирали вече.
Как какво? Ти пък на момента му даваш 5 дневно предизвестие за неспазване на договораи на 5 ден идваш за ключовете. Поне в моя последен договор предизвестието за неспазване на клауза беше 5 дни, по взаимно съгласие месец. Стандартен е договора, предполагам всички са така.
Така наемателя губи целия депозит. Наем за 5 дни ще преживееш, а от оставения вече депозит, дори да остава след плащането на сметките (защото не вярвам да ги платят като ги натириш, но пък няма и да са големи защото са си правели сметка още месец да стоят и за предишния да си ги платят), не го връщаш пак на основание нарушаване на договора

Аз малко не разбрах, днес съм руса Simple Smile
Каква клауза имате пред вид, че не е спазена? Реално наемателя ви дава 1-месечно предизвестие. Единствено, факта, че иска депозита да е за последния наем, е неприемливо (говорено е много пъти, че депозита не е за последния наем). Това ли имате пред вид или нещо друго?

# 1 316
Кое е глупости на търкалета, опитвам се да спазвам добрия тон, какво предизвиква такива отговори!

Не е към теб. Допускам за много вероятно в бързината да си е мислела, че репликира мен като един от малкото наематели, пишещи понякога в темата. Важното е на наемателя да си му в контра пък другото... не е важно.

# 1 317
  • при късмета

Е аз съм отдавала 3 пъти с брокер и винаги така процедират!
Брокерите ей така си носят по един договор в джоба и още на огледа го вадят и ти го навират в ръцете да подписваш?
Аз съм я работила тази работа, вярно много отдавна. Отдавам имот под наем 12 години. Т.е била съм и от двете страни. За толкова време и от нито една страна такова нещо не ми се е случвало.
Преди да се направи договора се правят и нанасят в него всякакви уговорки и се обсъждат претенциите и на двете страни.
Глупости на търкалета са, че някой ей така си носи договор, който едва ли не насила те кара да подписваш и то на място.

Защото като ти каже наемателя ето ти 1 мес. предизвестние и депозита е за последния наем - какво ще направиш?  Но, този въпрос сме го дискутирали вече.
Как какво? Ти пък на момента му даваш 5 дневно предизвестие за неспазване на договораи на 5 ден идваш за ключовете. Поне в моя последен договор предизвестието за неспазване на клауза беше 5 дни, по взаимно съгласие месец. Стандартен е договора, предполагам всички са така.
Така наемателя губи целия депозит. Наем за 5 дни ще преживееш, а от оставения вече депозит, дори да остава след плащането на сметките (защото не вярвам да ги платят като ги натириш, но пък няма и да са големи защото са си правели сметка още месец да стоят и за предишния да си ги платят), не го връщаш пак на основание нарушаване на договора

Аз малко не разбрах, днес съм руса Simple Smile
Каква клауза имате пред вид, че не е спазена? Реално наемателя ви дава 1-месечно предизвестие. Единствено, факта, че иска депозита да е за последния наем, е неприемливо (говорено е много пъти, че депозита не е за последния наем). Това ли имате пред вид или нещо друго?
Наемателя и да ти даде едномесечно предизвестие, не може да ти каже, че депозита е за последния наем. Точно по причина, че той реално не е даден за това. Неизпълнената точка в договора при това положение ще е неплащане на наема и съответно наемодателя има право на по-малко предизвестие от едномесечното по взаимно съгласие. Това в  конкретния случай, ако наемателя иска да мине с депозита, като последен наем

# 1 318
Депозита, ако ще се връща на наемателя, защо да не бъде ползван именно като последен наем?

# 1 319
Дали ще се връща депозита или не - не се знае в момента.
В договорите ми винаги е описано точното предназначение на депозита - за погасяване на последните сметки след напускане и поправяне на щети.
Също пише, че остатъка се връща след годишно изравняване на парното.
Всичко това е изяснено още на първия оглед - ако не им изнася да не наемат.

Общи условия

Активация на акаунт