Наемане и отдаване на имоти под наем - какво се случва реално?

• 109 695
  • 1 417
  •   1
Отговори
# 1 290
Бащата подписа договора и  девойчето вече се нанася. Но тук в темата ми скачаха, как така ще се искат контакти с родители на студенти.
Не мога да преценя дали е правилно,тъй като познавам студенти,които работят и се издържат,напълно самостоятелни са.
В нашия случай аз подписах и двата договора за наем на децата.Просто така се случи.

# 1 291
Няма значение дали студентите се самоиздържат - ние не знаем уговорките и взаимоотношенията между тях и родителите им. Ако трябва да взема студенти, бих искала да подпиша договор с родителите, даже да ми превеждат парите по банков път. Защото може да стане и така - те дават пари на "детето" за наем, а пък то си спретва купон с приятелите Sunglasses

# 1 292
Не знам доколко е коректно и това какво гарантира, при положение, че студентите са пълнолетни хора, които си носят поетите задължения. Аз като студентка съм сключвала договори за наем винаги на мое има, даже никой от хазяите не е познавал родителите ми, а и не се е интересувал. Нали плащам Simple Smile

# 1 293
Ами какво гарантира... може някакво успокоение за наемодателите, че родителите са по-отговорни... Не казвам, че всички млади хора са безотговорни, да кажем че са  по-безгрижни Laughing

Синът ми учеше 1 г. в Холандия - 5 момчета наеха къща, всички родители подписвахме договори /по факс/, че поемаме ангажимента за плащане на наема, даже, тъй като договорът беше за 1 г., трябваше да поемем ангижимента за дължимия наем за целия период. И това го искаше агенцията, която се занимаваше с имота, те не контактуваха със собственичката изобщо. А, и, разбира се, не си видяха обратно депозита, но, това е разбираемо - студенти, чужденци, агенция - винаги могат да ги прекарат по някакъв начин. Дали защото бяха чужденци, дали защото официално имаха право на минимални часове работа, което означава, че не разполагат със собствени средства, не знам - отговорността за наема беше на родителите.

# 1 294
Да не си видят обрятно депозита, да било нормално да ги прекарат, това е Европа, не е българия. Не сте си го потърсили или нещо друго сте направили, няма как ей така агенция да ви "прекара".

# 1 295
  • София
няма как ей така агенция да ви "прекара".
Има, има. Ако пък си българин - в кърпа ти е вързано.
Пример  - в договора с агенцията е споменато, че имота се предава изчистен, но  не пише  кой и как да го направи.  Хващат се бившите квартиранти и приятелчета да почистят, всичко е облизано, стерилно. Да, но не могат да предоставят фактура от почистваща фирма и няма връщане на депозита.

# 1 296
Да не си видят обрятно депозита, да било нормално да ги прекарат, това е Европа, не е българия. Не сте си го потърсили или нещо друго сте направили, няма как ей така агенция да ви "прекара".
Може и аз да съм направила малко по-общо предположение, а и беше преди 6-7 години, но си спомням за договора /даже от агенцията ми бяха изпратили договор, че се задължавам да покрия доста голяма сума, която се равняваше на наема за цялата къща, т.е. не беше разделена на 5, колкото хора бяха, предполагам, че същия договор са получили и другите родители/. Та, ако всички бяхме подписали, че се задължаваме да платим по ... май беше 7200 евро.... след това иди си търси правата - кой какво чел, кой какво разбрал... Още повече, че ние /родителите/ не се познавахме - децата ни бяха състуденти, по програма имаха 1 г. обучение в Холандия и съответно получаване на 2 дипломи - българска и холандска - но това е друга тема.

Не казвам, че биха се опитали да ни измамят, но да приема на 100 %, че щом това е Европа, няма да се опитат да прекарат горе-долу новоприетите европейци.... Колкото до депозита - синът ми каза, че нещо са намерили, за което да се хванат, макар че къщата беше необзаведена, те си бяха купували от някакви битпазари, или секънд хенд магазини легла, матраци, бюра... И всичко това е останало, ама не им е било приспаднато дори и минимално като стойност - т.е. ние си платихме всичко, но... аз не съм очаквала и друго.

Та, толкова с Европа-та Sunglasses Е, за по-осъзнати, със житейски опит, работещи хора - нещата могат да стоят и по друг начин, особено през 2015 г.

# 1 297
Депозит в Европа не връщат дори и на сънародници.Винаги след ползване се намира нещо,за което да се хванеш.
Докато аз бях приятно изненадана,че хазяйката безпроблемно върна депозита на дъщеря ми и състудентите й при напускането на първата квартира(БГ).

# 1 298
Връщали са ми депозит безпроблемно в в Западна Европа. Никога не са ми повдигали въпрос да не се връща депозита. Говорила съм със сънародници преди да се преместя, понеже съм се притеснявала и са ми казвали да не го мисля, ако оставя квартирата в добро състояние, депозита ще се върне без проблем.
Точно в Холандия даже бяхме купили електрически уреди, които липсваха в квартирата когато се нанесохме, и които хазяйката изкупи от нас на предложената цена. Плати ги заедно с депозита по банковата сметка, по която си плащахме наема, хем вече бяхме напуснали страната.
Без да се приема като критика към jfjallen или мочето й, но по-скоро ми звучи като нещо да не са внимавали, да са били палави, и да са оставили по тяхните представи нещата в добро състояние, а то да не е било точно както е заварено. ю

P.S. Колко вървят наемите в района на Манастирски в София? Гарсониера или двустаен, обзаведен със среден клас уреди и мебели?

# 1 299
Връщали са ми депозит безпроблемно в в Западна Европа. Никога не са ми повдигали въпрос да не се връща депозита. Говорила съм със сънародници преди да се преместя, понеже съм се притеснявала и са ми казвали да не го мисля, ако оставя квартирата в добро състояние, депозита ще се върне без проблем.
+1

Точно в Холандия отношентията наемател - наемодател са уредени много добре и е ужасно лесно да се обърнеш към трибунал за наемите и без съдебни такси да си осъдиш наемодателя, ако не действа неправомерно. Но не ми се е налагало - винаги всички са били абсолютно изрядни, но и ние също винаги сме оставяли квартирата в перфектно състояние.

# 1 300
За Холандия аз не коментирах толкова много връщането на депозита - не съм била в къщата, не съм видяла, а и да, предполагам, че при 5 момчета на около 22-23 г. все някои са залепили я плакати, я са надраскали стени... Същевременно и нищо да не са направили, за какви трибунали и търсене на права говорим на тази възраст...

Даже не исках да коментирам като някаква "измама" казуса с ангажимента за плащане, а по-скоро да покажа, че са защитени правата на наемодателите. Договорът се сключва за 1 г., няма напускане или прекратяване от 2-те страни /може би защото бяха студенти и реално те не живяха 1 г. там/, но ние, родителите имахме ангажимента да плащаме до края на срока на договора. Ние тук се чудим как да поискаме 2 депозита - единия за последен наем, единия за сметки... Защото като ти каже наемателя ето ти 1 мес. предизвестние и депозита е за последния наем - какво ще направиш?  Но, този въпрос сме го дискутирали вече.

# 1 301
  • при късмета
  Защото като ти каже наемателя ето ти 1 мес. предизвестние и депозита е за последния наем - какво ще направиш?  Но, този въпрос сме го дискутирали вече.
Как какво? Ти пък на момента му даваш 5 дневно предизвестие за неспазване на договораи на 5 ден идваш за ключовете. Поне в моя последен договор предизвестието за неспазване на клауза беше 5 дни, по взаимно съгласие месец. Стандартен е договора, предполагам всички са така.
Така наемателя губи целия депозит. Наем за 5 дни ще преживееш, а от оставения вече депозит, дори да остава след плащането на сметките (защото не вярвам да ги платят като ги натириш, но пък няма и да са големи защото са си правели сметка още месец да стоят и за предишния да си ги платят), не го връщаш пак на основание нарушаване на договора

# 1 302
Може ли точния текст на тази клауза? Благодаря (Може и на ЛС)

# 1 303
  • при късмета
Моя договор беше правен от брокер. За да не ровя сега гласеше нещо като "За неспазване на която и да е клауза в договора, предизвестие .... дни, като депозита е в полза на изправната страна" и е въпрос на договорка. Някои пишат 5, други 7, 10 и т.н. Обикновенно се намира в частта за прекратяване на договора.
И наемателя може да даде същото предизвестие за неспазване на договора от страна на наемодателя. Тогава си дава предизвестието и може да претендира за пълната сума от депозита, без оглед на сметките които е оставил. Понеже най-вероятно се е стигнало до конфликт при такова положение и е ясно, че няма да му се върне целия депозит, тогава просто не плаща последния наем. Сумата е същата

# 1 304
Дори студентът да се издържа сам, родителят е този, от когото има какво да се вземе при евентуално изпълнение. Студентът ако не плати, нито има какво да му се вземе, нито би се трогнал от насочено срещу него изпълнение.
Хора всякакви, но това е статистиката.
А един наемодател вече ще е похарчил сериозна сума и пропилял доста време и нерви дори не за да се съди, а само за да си влезе легално в собствения имот.

Общи условия

Активация на акаунт