Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 8

 • 46 214
 • 758
 •   1
Отговори
 • Мнения: 32 955
Старите теми:
Тема 1
Тема 2
Тема 3
Тема 4
Тема 5
Тема 6
Тема 7

Задължителен клип за гледане:
Как да спрем диабет тип 2 чрез игнориране на общите съвети
Важно за плодовете:
Марк Сисън за консумация на плодове
Важна информация за инсулина
Инсулинът и неговoтo въздействие върху метаболизма

http://www.puls.bg/illnes/issue_530/

http://lubomirivanov.com/5287/

http://www.168chasa.bg/article/6771920
Гликемичен индекс и гликемичен товар:
https://joyfitnessbg.com/2015/07/22/%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0% … 0%B2%D0%B0%D1%80/

Каква е разликта между Гликемичен и Инсулинов индекс?
https://bodyconstructor.com/99-

Копирам статията от първия линк, току виж се загубила някъде.
1. Какво е ИР?

Скрит текст:
Инсулинът е хормон, който се отделя от бета клетките на панкреаса (задстомашната жлеза). Синтезираният инсулин се доставя на всяка клетка на тялото чрез кръвта. Функциите на инсулина са свързани с контрол на обменните процеси на въглехидрати, липиди и белтъци. Участва и в регулирането на растежа клетките.
Инсулиновата резистентност е състояние, при което клетките на организма губят чувствителността си (стават резистентни) към инсулина.
Едно от действията на инсулина е да принуждава клетките, конкретно мускулните и мастните, да използват глюкозата в кръвта. На повърхността на тези клетки се намират рецептори, чувствителни на инсулин. Образно казано те са като ключалки, които се отварят с ключа-инсулин, при което кръвната глюкоза навлиза в клетката. Чрез този механизъм инсулинът и контролира нивото на захарта в кръвта.
При прием на високи количества въглехидрати кръвната захар нараства рязко. Панкреасът реагира с производство на голямо количество инсулин, който трябва да принуди клетките да усвоят количеството захар. С всяко покачване на инсулина обаче, инсулиновите рецептори привикват и губят чувствителността си към него. При инсулиновата резистентност инсулиновите рецептори  спират да реагират на инсулина. В отговор на това панкреасът  произвежда още инсулин, с който да се получи отговор от инсулиновите рецептори на клетките. Резултатът е рязко „отваряне“ на клетките и усвояване на кръвната захар, при което нейната концентрация в кръвта рязко спада. С напредване на процеса се появяват симптоми на хипогликемия – замайване, треперене, причерняване, топли вълни, изпотяване.
С всяко повишаване на концентрацията на инсулин чувствителността на клетките към него намалява. Докато панкреасът е в състояние да продуцира достатъчно инсулин, нивата на кръвната захар не надскачат референтните граници. Но тъй като панкреасът не е в състояние да отделя постоянно по-високо количество инсулин, идва момент, когато концентрацията на захар в кръвта остава висока. Това означава, че тя не се приема и усвоява от клетките. Когато кръвната захар започне да остава висока и при гладно състояние, е налице диабет тип 2.2. Кои са причините за инсулинова резистентност?
 

Скрит текст:
Причините за развитието на инсулинова резистентност са:

наднормено тегло
метаболитен синдром
стрес
употреба на стероиди
заболявания с тежко общо състояние
бременност

Лично аз бих добавила, че причина е и консумация на твърде много бързи въглехидрати.
При мен беше така. Затова избягвам бързите, а бавните консумирам умерено.
Срещала съм много хора, които смятат, че не ядат много сладко, но всъщност е точно обратното.
При един човек определени бавни въглехидрати е възможно да не се отразяват добре, затова всеки трябва да си прецени кои бавни въглехидрати да консумира.
При мен от бързите най-лош ефект имат хлебните изделия и сладките.
Според някои и плодовете не са препоръчителни и даже вредни, но аз не смятам така.
http://lubomirivanov.com/3094/
В общи линии от статията става ясно следното:
Фруктозата извлечена от плодове е вредна. Губят се витамини, минерали и особено пектина, който помага да се покачва плавно КЗ. И добавяйки тази фруктоза в сладкиши и консумирайки ги, само си вредим.
Консумацията на нормално количество плодове 1-2 на ден е напълно достатъчна. Плодовете са природен продукт. Но е факт, че ако се прекалява и с тях, също може да се получи проблем.

3. Какви болестни състояния, се свързват с инсулиновата резистентност?
 

Скрит текст:
При метаболитния синдром се наблюдава наднормено тегло, съсредоточено около талията, висока кръвна захар на гладно, нисък добър (HDL) холестерол и високи триглицериди, високо кръвно налягане. Вероятно инсулиновата резистентност е причина за някои от изброените състояния.

Инсулиновата резистентност стои в основата на диабет тип 2. Инсулиновата резистентност се появява много по-рано. При редовни профилактични консултации и вземането на своевременни мерки при установена инсулинова резистентност диабетът може да се предотврати или отложи.

Чернодробна стеатоза - натрупването на масти в черния дроб е израз на разстроен контрол на обменните процеси на липидите, което се получава при инсулинова резистентност. Стеатозата и инсулиновата резистентност може да са умерено изразени или напреднали. Получават се нови данни, които показват, че стеатозата на черния дроб води към цироза и рак на черния дроб.

Атеросклерозата представлява процес на прогресивно натрупване на уплътнения и втвърдяване на стените на средните и големите артерии. Атеросклерозата води до коронарно артериално заболяване (сърдечни атаки, сърдечен пристъп, нестабилна стенокардия), инфаркт, инсулт, заболявания на периферните съдове (на крайниците). Рискови фактори за атеросклероза са:

високо ниво на лош (LDL) холестерол, ниско ниво на HDL холестерол
високо кръвно налягане
тютюнопушене
затлъстяване
захарен диабет
фамилна обремененост
 
Пораженията на кожата се изразяват в образуване на брадавици и състояние познато като акантоза (acanthosis nigricans), при което се наблюдава удебеляване (хипертрофия и хиперплазия) на клетки на епидермиса. При акантоза кожата потъмнява и се втвърдява. Обикновено са засегнати участъците около гънките, на врата и подмишниците (зони на триене). Това състояние се смята за показател за инсулинова резистентност. Установено е, че кожните брадавици често се появяват при пациенти с инсулинова резистентност. Брадавицата е доброкачествено образувание, което виси от кожата.

Инсулиновата резистентност води до проблеми с овулацията, зачеването, нередовен менструален цикъл и аменорея. Не е ясно дали инсулиновата резистентност влияе на мъжките репродуктивни функции. Синдромът на поликистозните яйчници се дължи на хормонален дисбаланс при младите жени. Най-явният симптом е липсата на менструация, наднормено тегло (при 50% от пациентките) и нетипично за жената окосмяване.

При инсулиновата резистентност се наблюва повишаване на нивата на мъжките полови хормони при жената. Инсулинът намалява нивото на белтъка, свързващ тези хормони, с което се увеличава свободната им фракция. Това може да се отрази само на лабораторните стойности на андрогенните хормони (тестостерон, дехидроепиандростендион сулфат и др.) или да се прояви клинично с повишено окосмяване над горната устна, по брадата, около гръдните зърна, в областта между лопатките на гърба, на кръста и по корема.
Освен изброените заболявания има връзка между ИР и болести на щитовидната жлеза. Много често, хора с хипо или хиперфункция, Хашимото развиват ИР.
https://www.medinfo.bg/spisanie/2012/4/statii/zaharen-diabet-i-z … idnata-jleza-1277
https://spisaniemd.bg/dd-magazine/2013/12/zaharen-diabet-i-boles … itovidnata-zhleza
https://spisaniemd.bg/dd-magazine/2011/06/diabet-i-zabolyavaniya … itovidnata-zhleza

4. Кой е застрашен от инсулинова резистентност?

Скрит текст:
Най-висока е вероятността да се развие инсулинова резистентност при:

наднормено тегло при индекс на телесната маса над 25кг/м2
мъже с талия над 100 см и жените с над 88 см.
възраст над 40 години
при наличие на родител с диабет тип 2, високо кръвно налягане или атеросклероза
при проявил се гестационен диабет (диабет по време на бременността)
високо кръвно налягане
триглицериди над нормата, нисък добър HDL холестерол или артериосклероза
синдром на поликистозните яйчници
акантоза


5. Как се поставя диагноза за инсулинова резистентност?
 

Скрит текст:
При консултацията лекарят провежда задълбочена анамнеза на пациента, преглед и назначава лабораторни изследвания. В медицинката практика се използва тест с обременяване с глюкоза, при който се измерва инсулинът на гладно и на определени периоди след прием на чиста глюкоза. По нивата на инсулина лекарят се ориентира за отговора на организма към него и съответно определя дали има инсулинова резистентност.

Диагнозата инсулинова резистентност не може да се постави от едно изследване, тъй като нормално показателите на кръвта варират. За всеки нивата са различни. Но наличието на висок инсулин  на гладно се смята за абнормално явление. В практиката най-често се използва формула, включваща кръвната захар на гладно и нивото на инсулина на гладно. Стойности над определен предел говорят за резистентност. Друг белег е покачването на инсулина над 5 пъти от изходния в хода на обременяването с глюкоза или достигането на стойности над 100 U/l.

ОРАЛЕН ГЛЮКОЗО-ТОЛЕРАНТЕН ТЕСТ (ОГТТ) означава всъщност обремяняването с глюкоза.
Прави се с цел да се изследва как организма разгражда глюкозата под въздействие на инсулина. С този тест се поставя диагноза за диабет или за ИР.
Обременяването се извършзва с глюкоза. Купува се от аптека.
Не се приема храна поне 8 часа преди теста. Също така е нужно да се завишат 3-4 дни преди теста въглехидратите. По време на теста никакво движение, а също и храна. Дори и вода не бива да се пие.
Преди самия тест с глюкоза се взима венозна кръв за да се установи базисното ниво на кръвната захар и инсулина. След това веднага се изпива глюкозата. Тя се купува предварително от аптека. Може да се разтвари преди боцкането на гладно. След първото взимане на кръв, веднага се изпива и се чака да минат 60 минути. След което пак се взима венозна кръв. Седи се още час и се взима трети път кръв.
Има лаборатории не изследват инсулина, а само кръвната захар, което обезсмисля изследването.
Задължително се казва на лаборантката, че искате освен кръвна захар да ви се изследва задължително и инсулина с всяко взимане на кръв.


Тук искам да добавя, че според мен обременяването с глюкоза не бива да се прави често. Дори е нужно само веднъж, за да се установи има или няма проблем с инсулин и КЗ.
Може да се изследва инсулин и КЗ след едно по-обилно хранене и това смятам също би установило как протича лечението.

6. Какви профилактични мерки могат да се вземат?
 

Скрит текст:
Нуждата от инсулин може да се редуцира чрез придържането към специален режим, който засяга предимно консумацията на въглехидрати. Въглехидратите се усвояват от организма след като се разградят на по-прости съставки. Някои въглехидрати се усвояват по-бързо от други, което ги отнася към групата с висок гликемичен индекс. Тези въглехидрати повишават кръвната захар рязко и изискват повече инсулин, който да регулира концентрацията й в кръвта.

Въглехидрати с висок гликемичен индекс или тези, които водят до рязък скок на захарта са чисти захари, бял хляб, брашна, картофи и продукти, изготвени с тях.

Въглехидрати с нисък гликемичен индекс, чиято консумация води до плавно увеличаване на кръвната захар:

тестени продукти, които съдържат влакна (фибри) като пълнозърнест хряб и кафяв ориз
зеленчуци, които не съдържат нишесте като броколи, боб, аспержи, моркови и зелени зеленчуци
 
Когато въглехидратите се консумират в концентриран вид това силно повишава стойностите на кръвната захар, в сравнение когато се консумират в

богати на други съставки храни и ястия. Множество проучвания показват, че отслабването и аеробните упражнения повишават степента на усвояване на глюкозата от кръвта от мускулните клетки, в резултат на подобряване на чувствителността на клетките към инсулина.7. Какво е медикаментозно лечението на инсулиновата резистентност?
 

Скрит текст:
Метформинът е лекарството, което най-често се използва при терапия на диабет. Има два механизма на действие, които помагат за контрола на нивата на кръвна захар. Намалява производството на глюкоза в черния дроб, повишава чувствителността на мускулите и мастните клетки към инсулина. Така се намалява концентрацията на глюкоза в кръвта. По този начин метформинът регулира и нивото на инсулин в организма.

Метформинът редуцира развитието на диабет с 31 %, при положение, че се спазва специален режим на хранене и се повиши двигателната активност. При неспазване на тези две условия, ефективността на метформина не е толкова висока. Метформинът е безопасен медикамент, въпреки че се наблюдават някои неприятни странични ефекти от страна на храносмилателната система.

Друг медикамент с доказан ефект в превенция от неинсулинозависим диабет в клиническо изследване при пациенти с инсулинова резистентност  е препаратът акарбоза (acarbose). Лекарственият препарат действа в червата и намалява абсорбцията на захарите, което и води до намаляване на потребностите от инсулин след хранене. Медикаментът редуцира риска от развитие на диабет с 25 %.

Лекарствата от класа на тиазолидиндионите, например розиглитазон (Авандиа) повишават чувствителността към инсулина. Тези лекарства обаче на този етап не се използват широко в практиката, заради неблагоприятният ефект при сърдечна недостатъчност. Резултатите иначе показват намаляване на риск от развитие на диабет с 25 %.

Искам да отбележа да не се бърза и да се посяга към метформина или други лекарства.
Нужно е да се опита лечение с правилно хранене. Ще стане по-бавно, но ще стане, защото организма по-естествен начин ще се справи с ИР.
Всеки трябва да си изготви меню според неговите вкусове.
Моето отслабване се усили след като включих повече протеини в менюто си.
Моля новите с диагноза ИР да прочетат повече за нисковъглехидратното-високомазнинно хранене (НВ-ВМХ).
Ето нещо като за начало https://www.dietdoctor.com/wp-content/uploads/2011/03/LCHF-for-beginners_BG.pdf
Обяда и вечерята ми се състои от протеин и винаги сурова салата от зеленчуци.
Закуската съм я писала, но пак ще я опиша.
Скрит текст:
Една лъжица овесени ядки. Може и ядки от елда. От скоро си я взех и тя е добър вариант. Овесените ядки са бавен въглехидрат, но и с него трябва да се внимава. Затова слагам една лъжица. Преди слагах повече. Та така, слагам лъжица овесени ядки, много малко сол тръскам /заради овесените ядки/, овкусяват се по-добре и не се разкашкват. Слагам канела, ленено брашно, лъжица слънчогледово семе и тиквено, конопено семе, 2 бразилски ореха, 2 бадема, 2 лешника, 2 броя кашу. Добавям и много малко сусамов тахан. Заливам с вряла вода, захлупвам, чакам 20 минути, добавям много малко мед за сладост и почвам.
Отскоро всъщност измивам суровите ядки отделно. Кой ги знае къде са седяли.
Понякога ми омръзва тази закуска. Тогава правя следното. В три лъжици кисело мляко слагам канела, малко пектин и малко мед. В съд наливам вряла вода, слагам млякото и захлупвам. Това го правя заради меда, да се разтопи. Отделно накисвам ядките и после ги слагам. Това го правя 2 пъти в седмицата или веднъж за да разнообразя.
Да допълня за тази закуска. Ядките са нещо хубаво, но не бива да се взимат всекидневно. За момента лично аз ще я спра за 2 седмици, а после ще я правя, но само 2 пъти в седмицата евентуално.
И за финал ще добавя, че е абослютно наложителен спорта. Било бягане, йога, карате, танци, кротренажор, каланетика, но е задължително. Защото инсулиновата резистентност се подобрява изключително от спорта. Ходенето пеша също е от изключителна важност за ИР. Особено пък ако работата ви е свързана със седене. Минимума трябва да е 3 км на ден, оптимално 5 км, а ако можете повече, още по-добре.
При мен нещата се стопират, ако имам само правилно хранене и спра спорта. Така че и двете неща са необходими.
Освен правилно хранене и спорт, е абсолютно необходимо пиенето на вода. Не сокове, коли, кафета, а ВОДА. Обмяната на веществата зависи от поетото количество вода.
Особено полезно е топла вода веднага на гладно сутрин.
Добавям петте тибетци. Който иска и има желание може да ги пробва.
https://www.youtube.com/watch?v=sAu0BT4mevM
https://www.youtube.com/watch?v=71jaJu0dc98
Изгледайте клипчетата. Прочетете и внимателно тази статия.
https://vemiplast.files.wordpress.com/2010/10/d0b4d180d0b5d0b2d0 … 1d182d182d0b0.pdf

Упражненията трябва да се правят бавно. Правилното дишане на всяка поза и издишване са от огромно значение.
Помагат за много неща – обмяна, регулират жлезите с вътрешна секреция, болки в кръстта, стави, тонизират, дават енергия. Действат много добре на нервната система, психиката, успокояват.  Хубаво е да се правят сутрин. Вечер може и да не успеете да заспите. Принципно се прави всяко по 21 пъти. Но в началото не е нужно да се напъвате. Тук насилие няма. Ако може почнете по три пъти. Чела съм, че бройката трябва да е кратна на три.Тоест ако не можете по 21, а можете 9 или 15 – толкова направете.
Този комплекс упражнения са идеални за всички хора. Но най-вече за хора с изключително много килограми. Лично на мен като бях най-много кила, само това можех да правя като движения.
Трябва да се правят всеки ден. Освен първите 3 дни по време на цикъл.
Лично аз съм вкарала Алтернативно дишане след първото упражнение.


Превод на Richards, Byron J.. Mastering Leptin: Your Guide to Permanent Weight Loss and Optimum Health. Wellness Resources Books. Kindle-Version от Обич Синеока. Много благодаря Hug

Казвайте, ако нещо искате да се добави.

# 1
 • Мнения: X
Благодаря за новата тема! Аз още съм "морска", залагам на прясна риба, домашни масло, сирене, вино... продават на зарзаватчийницата. Всяка сутрин преди закуска разходка поне 5км.Страхотна почивка си спретнах...

# 2
 • Мнения: 393
Благодаря за новата тема.

Момичета, чета Ви редовно. Благодаря за това, което споделяте. Добавките, които е написала Nevena Virolan са страхотни.
Момичета да питам-защо вечер ми прималява, явно кръвната захар или кръвното ми пада? Вчра си направих разреден айран със сол и ми просветна. Солта задържа водата в организма и поддържа явно кръвното налягане да не пада, не толкова кръвната захар.
От един месец съм на режима. Няма го това - гадно подуване, спя по добре и не се въртя в леглото, като риба на сухо, имах себорея-направо плаки по главата, смея да кажа, че изчезнаха. Излизаха ми едни ужасни гнойни пъпки, ами и тях вече ги няма.
Смятам, че не поемам достатъчно мазнини. Гледам да спазвам точно режима. Въглехидрати не взимам, за съжаление не съм по зеленчуците много, а трябва да ги хапваме.
Определено се свалят килограми от диетата. Явно ще ми стане начин на хранене завинаги. Rolling Eyes, но не съжалявам за нищо.
Благодаря, че ми оказахте подкрепа. Вече и WC-то го оправих-взех си дегестивни ензими на Солгар.
Освен това само добавих Омега 3 -на обяд и Магнезии с витамини -вечер.
Явно ще трябма да изследвам B12 и феритин, както и витамин D, защото с храната-тези витамини не се наваксват, а си имам IR за десерт. newsm78

# 3
 • Ню Йорк
 • Мнения: 5 080
Леле, загубих се в тия добавки. 3 пъти го чета  и не мога да го асимилирам. Сега ще се снабдявам с всичко 1 по едно и ще трябва да ги почвам. Поне канела имам доста от едно пътуване до Шри Ланка Wink

# 4
 • Мнения: 7 856
Елора, аз взимам В12 на Natural Factors - от тези, които са за под езика. Защото обикновените хапове може да не се усвояват в червата. Той е метилкобаламин, който е качествения. Дистрибутор -Ревита (дано някой не го сметне за реклама, но доста време ми отне, докато го издиря).

# 5
 • Paris, France
 • Мнения: 14 597
Елора, благодаря за новата тема. Започвам наред. Ако не съм отговорила на нещо, подсети ме. Поста ти от миналата тема не е пред очите ми, а ме мързи да отварям в друг прозорец.

Сън, абсолютно същото беше при мене. Не ми се спеше до късно. Моят кортизол е нисък сутрин (но в норма). При НВ хранене кортизолът скача и затова се чувствуваме ободрени. Висок кортизол е една от причините, поради която някои хора нямат добри резултати на НВ диета. Това е единственото време, в което скачах в 6ч пълна с енергия без будилник. Мелатонин съм пила и нищо особено не стана. Може при друг да работи.

Б витамините - тук са още по-скъпи. В Щатите са евтини тези, които пиех. Не са идеални. Вътре има много пиридоксал 5 фосфат, който не е особено добър за диабетици. Идеалният Б6, пиридоксамин една фирма успя да го патентова като лекарство и сега струва майка си и баща си и май е с рецепта.

Джинджифил - ям го направи, без да го беля, обаче аз ям много люто. Мога да изям люта чушка все едно е нормална. Идея е да смесваш с мазнина, тогава не люти. Слагах в резачката на пасатора чесън, магданоз, джинджифил и мелех. После със зехтин и сол поливаш рибата или месото с това. Даже може да мине за гурме сос, хахахаха.

чесън и лук са много полезни. Пълни със сяра са и за разлика от броколи и зеле не са, не знам думата, гойтрогенни или нещо подобно. Зелето и броколи, ако са сурови, може да предизвикат неусвояване на йод. Лукът май не е полезен за диабетици, защото керцетинът им правил нещо, ама забравих какво.

Галактическа, магнезий и цинк при твоите стойности на инсулина най-вероятно липсват. Б витамините са задължителни. Рибено масло и вигантол. Другото може и малко по-късно.

Савич, и на мене ми прималяваше вепер. 2 квадратчета шоколад 90% на Линдт и малко ходене след това. Идея е да оставиш въглехидратите за вечерно време, ако ядеш някакви. Въглехидратите засищат бързо. Протеинът - доста по-бавно. Може да ядеш 1 час преди часа, в който си се хранела обичайно.

А за мазнините с какво не си съгласна, не разбрах?

Монтесума, продължаваме. Ако нещо не разбираш от добавките, дето ти ги написах, свирни, ще ти обясним.

# 6
 • в огледалото на живота
 • Мнения: 8 193
И аз при вас отново  Hug
Идвам с въпрос към Дева.В предната тема коментира приема на пчелен прашец.
Моля те,сподели по какъв начин го поемаш?Опитвах накиснат  с мляко,вода ами повдига ми се честно от набъбналата структура... Sick
Единствено с мед го притиквам някак си,но той изобщо не е еквивалент ...
Приемам други идеи,не съм се отказала още  Whistling

# 7
 • Мнения: 393
Елора, благодаря за новата тема. Започвам наред. Ако не съм отговорила на нещо, подсети ме. Поста ти от миналата тема не е пред очите ми, а ме мързи да отварям в друг прозорец.

Сън, абсолютно същото беше при мене. Не ми се спеше до късно. Моят кортизол е нисък сутрин (но в норма). При НВ хранене кортизолът скача и затова се чувствуваме ободрени. Висок кортизол е една от причините, поради която някои хора нямат добри резултати на НВ диета. Това е единственото време, в което скачах в 6ч пълна с енергия без будилник. Мелатонин съм пила и нищо особено не стана. Може при друг да работи.

Б витамините - тук са още по-скъпи. В Щатите са евтини тези, които пиех. Не са идеални. Вътре има много пиридоксал 5 фосфат, който не е особено добър за диабетици. Идеалният Б6, пиридоксамин една фирма успя да го патентова като лекарство и сега струва майка си и баща си и май е с рецепта.

Джинджифил - ям го направи, без да го беля, обаче аз ям много люто. Мога да изям люта чушка все едно е нормална. Идея е да смесваш с мазнина, тогава не люти. Слагах в резачката на пасатора чесън, магданоз, джинджифил и мелех. После със зехтин и сол поливаш рибата или месото с това. Даже може да мине за гурме сос, хахахаха.

чесън и лук са много полезни. Пълни със сяра са и за разлика от броколи и зеле не са, не знам думата, гойтрогенни или нещо подобно. Зелето и броколи, ако са сурови, може да предизвикат неусвояване на йод. Лукът май не е полезен за диабетици, защото керцетинът им правил нещо, ама забравих какво.

Галактическа, магнезий и цинк при твоите стойности на инсулина най-вероятно липсват. Б витамините са задължителни. Рибено масло и вигантол. Другото може и малко по-късно.

Савич, и на мене ми прималяваше вепер. 2 квадратчета шоколад 90% на Линдт и малко ходене след това. Идея е да оставиш въглехидратите за вечерно време, ако ядеш някакви. Въглехидратите засищат бързо. Протеинът - доста по-бавно. Може да ядеш 1 час преди часа, в който си се хранела обичайно.

А за мазнините с какво не си съгласна, не разбрах?

Монтесума, продължаваме. Ако нещо не разбираш от добавките, дето ти ги написах, свирни, ще ти обясним.

Nevi- написала съм, че не помем много мазнини. Единствено слагам масло на омлетите/ всеки ден, ще ми порасне перушина от тези яйца/ и на салатите слагам зехтин/ предимно краставици и домати/. Месо хапвам, но не съм му фен.
Вчера съм изяла една  пилешка пържола от бутче, извара, домат и маслини за обяд. Сутринта едно мазньоческо кафе и омлет, а за вечеря миш маш с една чаша айрян със сол.
За съжаление не изчислявам, колко мазнини поемам. А Вие добре описвате, че трябва да са 70% от храната.От както почнах диетата, един месец се нагаждаме с диетата. Ше те послушам и ще си купя Линдт 85% / видях един на Линдт от черен шоколад и портокалови корички- дали е подходящ?
Единствено въглехидратите идват от зелените зеленчуци: / чушки, тиквички, броколи....боря се да ги хапвам с масло и гъби задушени.

Бъдете живи и здрави момичета. Много сте ми полезни...... Hug

# 8
 • София
 • Мнения: 18 011
На мен пък вече не ми се яде изобщо. Гадно ми е на гърлото, не на стомаха. Вчера успях да хапна само малко пилешко със сметана и кисели краставички+1 домат. Онзи ден и по онзи почти нищо не съм яла. Не знам на какво се дължи.

# 9
 • Ню Йорк
 • Мнения: 5 080
Ето как е положението с добавките при мен:
1.Калций - 38 mg
2.Витамин Е - 35.67 mg
3.Витамин С  - 155 mg;
4.Витамин В5 - 2 mg
5.Фолиева киселина - 150 μg
6.Витамин D  - 2 μg
7.Магнезий - 250 мг
8.ОМЕГА 3 - 1000 МГ

Трябва да пия и желязо, защото съм с железодефицитна анемия, но не знам къде да го сложа. Помня, че трябва да се приема далеч във времето от магнезия. Имам и хром, ще го добавя към сутрешната порция витамини.
Ако се сещате нещо друго казвайте Simple Smile

# 10
 • Мнения: X
За съжаление не изчислявам, колко мазнини поемам. А Вие добре описвате, че трябва да са 70% от храната.От както почнах диетата, един месец се нагаждаме с диетата. Ше те послушам и ще си купя Линдт 85% / видях един на Линдт от черен шоколад и портокалови корички- дали е подходящ?

Виж му съдържанието - колко захар има и по колко се пада на парче. Вероятно е към 15-20 г. на 100, т.е. едно квадратче ще е с 1-2 грама въглехидрати, което е поносимо.

# 11
 • Мнения: 393
На мен пък вече не ми се яде изобщо. Гадно ми е на гърлото, не на стомаха. Вчера успях да хапна само малко пилешко със сметана и кисели краставички+1 домат. Онзи ден и по онзи почти нищо не съм яла. Не знам на какво се дължи.
Катчер, чисти се организма. До преди да почнеш режима си взимала и въглехидрати, сега организма се пренастройва. Пий доста течности - вода със сол и лимон, за да не се дехидратираш. Освен това се храни, за да не изпаднеш в хипоглекимия. В момента се настройвам с режима и на мен ми беше гадно/ кетонен грип- отпаднало ми е, все едно не стъпвам по земята, все ми се лежи, като пребита бях/. Дори и сега понякога вечер ми става така.
Спазвай режима и той ще почне да работи в твоя полза, храни се три пъти на ден и пий доста течности.
Момичетата тук в групата дават много полезни съвети.

# 12
 • Мнения: 393
За съжаление не изчислявам, колко мазнини поемам. А Вие добре описвате, че трябва да са 70% от храната.От както почнах диетата, един месец се нагаждаме с диетата. Ше те послушам и ще си купя Линдт 85% / видях един на Линдт от черен шоколад и портокалови корички- дали е подходящ?

Виж му съдържанието - колко захар има и по колко се пада на парче. Вероятно е към 15-20 г. на 100, т.е. едно квадратче ще е с 1-2 грама въглехидрати, което е поносимо.

Благодаря много. Ще му се насладя, ако влиза в тези граници / 1-2 гр.въглехидрат/.

# 13
 • София
 • Мнения: 18 011
Мерси, ама аз го минах тоя период. Месец и половина съм на режима и "грипът" беше около седмица. Просто от няколло дни ми е доста гадничко. Мислех, че е от едни лекарства, ама май не е. Не ми е леко като преди, а ми е тежко.

# 14
 • Милано
 • Мнения: 968
Елора, аз взимам В12 на Natural Factors - от тези, които са за под езика. Защото обикновените хапове може да не се усвояват в червата. Той е метилкобаламин, който е качествения. Дистрибутор -Ревита (дано някой не го сметне за реклама, но доста време ми отне, докато го издиря).
Доволна съм и аз от В12 Natural Factors и то много(поне при мен вдигна нивата достатъчно бързо).

Общи условия

Активация на акаунт