Явлението "Бг-продавачка"

• 98 555
  • 1 465
  •   1
Отговори
# 210
А дали наистина го ползваш този подукт или само така говориш?

За 90% от нещата си говори така, готова съм да се обзаложа Laughing.
Брат ми има магазин, рядко се случва, но когато той  е  Mr. Green 'жената зад щанда', прави двоен оборот. Все такива им ги говори - аз го ползвам това, много съм доволен Laughing . В интерес на истината никога не се е докосвал дори до въпросните неща у дома Twisted Evil. А и с голям асортимент /той има над 4000 в магазина си - перилни препарати, битова химия и козметика/ дали би могъл всеки продукт лично да тества  Stop

# 211
  • Ямбол
Таис, аз не говоря за козметика.
....
Лиляна, ти не преподаваше ли?
Да, това правя основно. Но се случва и да продавам.

А дали наистина го ползваш този подукт или само така говориш?

Това е търговска тайна. Досега никой не се е върнал недоволен. Щом препоръчвам нещо, значи е добро, а аз държа на авторитета си.

# 212
Явлението бг-купувач биде ли описано вече? Нещо в стил: Таа ма гледа отвисоко, щот си мисли, че нямам пари да си купя нещо от тоя магазин, обаче аз ще я изненадам и ще си купя най-скъпото (нищо, че може да се наложи 2 месеца след това да живея на филии с маргарин).

# 213
Липсва обучение на персонала.
Не е толкова скъпо и трудно като наемеш някой да го обучиш. Говорим все пак за фирмено обучение, а не за платено външно.
С последното доказателство за това се сблъсках в "Джъмбо". Влизам, избирам надуваем басейн, насочвам се към помпите, но техническият гений в мен е умрял още при раждането ми, така че нямам никаква представа каква помпа да купя. Оглеждам се, виждам един младеж в униформа и моля да ми препоръча помпа, която е подходяща за този басейн. Младежът ме поглежда отчаяно и измъцва, че не знае къде се намират нито басейните, нито помпите (WTF???). Запазвам доброто си разположение, хващам го за ръчичка и го завеждам на съответния щанд в магазина, в който той работи. При вида на десетките помпи клетият младеж ме поглежда отчаяно и след старателно чесане зад ухото в него проблясва надежда. Със светнал поглед на детенце, което току що се е изакало в гърнето вместо в памперса, ми заявява:"Ама то всички помпи ще станат. Много са хубави. Няма как да не станат." След тази компетентна референция зарязах и басейн, и помпа и си тръгнах. Не обвинявам младежа, а идиотските му работодатели, които са го взели, метнали са го насред магазина, без дори да го осветлят поне малко къде се намира и очакват той да е в състояние да обслужва клиентите.

# 214
  • Другата България

Ако някой ми каже просто, че ползва продукта няма да ме убеди, особено за козметика. Там си има значение тип кожа, проблеми и пр. В квартален магазин не бих очаквала подробни познания, но в голяма верига или скъп козметичен магазин бих очаквала консултация, която да е професионална.

И не само.
Това е най-изтъркания трик на всички псевдо продавачки.
Като попиташ за нещо / и естествено не ги познаваш, нов клиент си/, и се започва - "аз го ползвам, имах същото, купих на дъщеря ми такива /за обувки/, няма да мръднат, не пуска изобщо / за панталон например, и после кисна дни наред с оцет ooooh!/, няма да се отпусне - имам точно такова /и като го изпера става 56 номер Mr. Green/, и моята кожа е мазна - този е идеален...." аз се чудя как се връзват на подобни трикове. Да, търговецът е за това - да си продава стоката, но не всички са балами. Повечето хора разчитат на познати продавачи, на отзиви от приятели, четат сами, и най-вече - опит.

# 215
Мери Ан, не са виновни продавачките. Тях никой не ги е обучил и те се стараят според възможностите си.

Не ми се е случвало да се впечатлявам от "преценяване" от както бях на 16-18 г. Сега, в който и магазин да вляза, както и да съм облечена получавам що годе прилично обслужване. Явно съм го докарала на достолепна лелка, макар и по къси гащи и джапанки.

Като клиент се държа винаги възпитано и с уважение към продавачите, защото и аз съм "персонал", макар и на друго ниво и сфера. Както аз очаквам моите клиенти да са възпитани, така и аз би следвало да съм любезна и възпитана.

# 216
  • Ямбол
thewishmaster, аз в Джъмбо не бих си купила нищо по-скъпо от 5 лева, защото просто повече не бих прежалила, ти цял басейн си решила да взимаш. Нашият басейн е от Мосю Бриколаж и съм доволна. Помпата беше бонус към него.

# 217
Да, за басейните на "Бриколаж" чух много добри отзиви. Ама пустият му "Джъмбо" ми е под носа, а и заради кифленските тетрадки с Елза и Ана, брокати, мъниста и прочие щуротии на диването съм чест "пациент" там.

# 218
Има гадна тенденция в липсата на подготовка. Когато пристигнах тук в магазина за градинарски нещица (от лопати до багери) имаше едни мили възрастни хора, които можеха всичко да ти обяснят. Сега са го напълнили с много готини младежи, ама те не знаят и от коя страна да заровиш луковицата Simple Smile.

# 219
Джъмбо е тип магазин на абсолютно самообслужване, без компромиси, на хората дори не им влиза в задълженията да обясняват кое къде се намира
Те са наети с една единствена цел - да подреждат, те се наричат аранжьори /дали така се пише не знам/, нямат униформи и задължение да говорят с клиентите.
В Гърция в Джъмбо продавачката даже няма да ви отговори ако я попитате нещо, знам го, защото съм клиент и там и просто мога да напиша книга за английския на служители в Джъмбо /поради това че ми се е налагало да взимам документация на английски и никой във вътрешността освен тези от магазина на границата не могат да се оправят/.

Служителите тук отговарят от чиста любезност и защото им е писнало да ги нахокват разни вип клиенти и предпочитат да отговорят, отколкото да изслушат тирадата на някой радетел за европейско обслужване.
Не ги оправдавам, но преди да ги квалифицирате, е добре да сте запознати с някои детайли в така наречения "ритейл".

# 220
Явлението бг-купувач биде ли описано вече? Нещо в стил: Таа ма гледа отвисоко, щот си мисли, че нямам пари да си купя нещо от тоя магазин, обаче аз ще я изненадам и ще си купя най-скъпото (нищо, че може да се наложи 2 месеца след това да живея на филии с маргарин).

Описано е в старата тема, към която ни насочи Таис. Simple Smile

# 221

В Гърция в Джъмбо продавачката даже няма да ви отговори ако я попитате нещо

Колко жалко! Да не би там да са отменили добрите обноски?

# 222
  • София
А тук отменени ли са? Щото според някои да очакваш елементарни неща като поздрав и съвет означава, че се имаш за важна  4470

В Джъмбо в Гърция сме пазарували няколко пъти. Само 1 път ми се наложи да се допитам до продавачка - не можехме да намерим конкретна играчка. Жената направо ни заведе, английският й беше приличен. При това английският като цяло не им е много силна страна на гърците.

# 223
Аз съм отвратителен клиент. Намръщена.Неприказлива. Капризна, но мълчалива. Зависи в какво настроение съм. Гледам лошо. Laughing
Но когато реша да оставя парите си..... съм клиент-мечта. И не си прибирам рестото.
 Wink

Последна редакция: сб, 16 май 2015, 16:59 от Анонимен

# 224
Кифла с една дума  Wink

Общи условия

Активация на акаунт