Не само ни разказа характеристиките на продукта (които си бяхме проверили предварително), а и всичко, което трябва да знаем за продукти от този клас и поддръжката им. Според мен имаше поне инженерно образование, беше на средна възраст, стегнат, сериозен, нищо общо с повечето млади консултанти, които само ти прочитат етикета. Той наистина ни консултира.
И в парфюмериите - на всички глуповати неми кукли, които се пишат "продавач-консултантки", ми се падна една-единствена истинска консултантка, която можеше да говори за парфюми с часове - за композиции, история, подходяща среда за носене. Не с цел да ме убеждава да купя, просто й беше интересно и искаше и на мен да бъде полезна.
А колко е смешно като кажеш желано заглавие в книжарницата, да те посрещнат със сбърчени вежди и погнусено изражение. Не виждам какво ги смущава, все пак книги продават... а вероятно не би трябвало, след като не се интересуват от тях. И там има прекрасни изключения, случвало ми се е да ме погледнат за секунда и да ми препоръчат нещо, което би ми харесало. И предложенията бяха право в десетката.
Затова не се изказвам остро за продавачите по принцип. Винаги се намират свестни хора, които издигат равнището на професията си. На другите не се дразня, защото те толкова си могат. Във всяко поприще има и от двата вида служители.