Ваканцията след ПЪРВИ клас! :)

• 46 903
  • 727
  •   1
Отговори
# 270
"Моят първи речник" го нямаше в книжарницата до нас.

Допадна ми този:

Не е като нормален речник с думи, а с примерни обяснения, синтезирани предимно в табличен вид и с упражнения. Изглежда ми удачен избор за работа вкъщи. Обаче качеството на хартията и печата е под всякаква критика. Цената е 6лв. Може би него ще взема. Дамата от книжарницата ми каза, че в училище ползват този на Слово.

Тук намерих някои от правилата, поднесени по много симпатичен начин: http://bglog.net/blog/maria.maria/site/filteredlist/?key=%D0%BF% … D0%BF%D0%B8%D1%81 Ще ги използвам при преговора.

# 271
И аз мисля, че е рано за речник. Я, да питам в тази връзка кое правилното ударение на масло? Последно нали правиха някакви промени и бяха дублетни форми.

# 272
  • В светлината на слънцето
Според последния речник отпада дублетната форма и правилното е масло с ударение на последната буква, тоест на о. Проверката е с множественото число - масла.

# 273
  • sf
 hahaha  мАсло или маслО е редовен спор вкъщи. ММ твъри,че е първото, но аз настоявам за второто и нищо не може да ме убеди,че мАсло звучи нормално  Rolling Eyes
Ваканцията при нас преминава по парковете и футболните игрища. Ако не ми трябваше раницата, за да ходи с нея на плуване, още щеше да си седи с учебниците от последния учебен ден  Joy

# 274
Ако не ми трябваше раницата, за да ходи с нея на плуване, още щеше да си седи с учебниците от последния учебен ден  Joy
Това все едно аз съм го писала.  Peace
Моя син пък преоткри карането на колело и от повече от седмица забрави топката - само с колелото се излиза навън.  Rolling Eyes
Иначе упорито си чете Пипи и след това ми разказва какво е прочел - две в едно - четене и преразказ.  Peace

# 275
Letsgo, точно такъв съм купила още в началото на 1 клас. Имам и един по-традиционен от баткото на издателство Слово. Не се е хвърлил да проверява думите, а много грешки взе да допуска.
Ударил го е на игра, чете всеки ден - Хитър Петър, не че го има в списъка, но важното е все пак да чете. Пише когато му дойде музата. Майка ми го подканя всеки ден, но очите са му все навън.

# 276
  • София
Лулу, може ли да кажеш кое е последното издание на речника и дали е на БАН?
По въпроса с мАсло, някак знам, че книжовно е на А, но определено надделява използването на О и дори аз вече така говоря, за да не ми се чудят в шопска София  Laughing От София съм, де. Някъде в годините, когато съм учила, съм запомнила, че е на А ударението.
Ето едно интересно проучване за думата, но е от 2008г.
В два онлайн речника е на А  Simple Smile
Иначе се казва мАжа и мАзно. Защо проверката да е с масла? Вино и злато са сходен пример по отношение на мн. число.

# 277
  • София
Момичета, ако някой се е записал в Политехническия музей от следващата седмица, да знае, че започва ремонт на кръстовището на Руски паметник и трябва да си ревизира маршрутите, особено ако ходи с тролея.  Tired

Аз съм за маслО. Сега се опитвам да отуча благоверния да казва "В края на краищАта", което просто ме подлудява. Добре че децата не прихващат бързо  Laughing

# 278
2012 БАН

При някои от думите са дадени и дублетните форми, като първо е изписана тази, която следва да се употребява по-често. Думите "вино" и "село" имат дублетни форми, но препоръчително е ударението да пада на първата сричка. При думата "масло", обаче нещата са различни. Нахално се наложи думата "маслО" и затова само тази форма е включена в речника, обясни Мурдаров. Той обърна внимание и на думата "арест", при която правилното ударение е на втората гласна, а не на първата, както често се употребява в медиите. В същото време изписването на "вестник" и "отвертка" остава непроменен, въпреки че при изговарянето звукът "т" не се чува.

http://www.segabg.com/article.php?id=615776

# 279
  • В офиса
Да, според последния речник е масло. Децата в училище колко подигравки отнесоха за това масло. А когато аз съм се учила да говоря книжовното беше масло, а не масло. То скоро ще стане книжовно и "ходиме", "говориме" и т.н.

# 280
Тинкърбел, и аз се дразня от пригаждането на правилата към диалекти и неправилен говор  Sad Към днешна дата нашите знания и познания се оказват грешни.

# 281
Много благодаря за дискусията! И аз така прочетох, че е отпаднала мАсло, но нали в нета всеки си пише каквото иска, затова реших да попитам.
Хлапето също отнесе подигравка за мАслото.

# 282
  • на североизток от Рая
Ох, този правоговор. Много разбирачи станаха. Аз също казвам мАсло, досега никой не ми се е подиграл. А за лЮтеница и лютенИца? И тук съм чувала спорове. То вече всеки си спори, де, на когото както му дойде, така говори.

# 283
  • В светлината на слънцето
Утре ще видя от коя година точно ни е речника, но е най-актуалното издание - просто сме длъжни на работим по него и се купува всяко ново издание. А Владко Мурдаров и екип... само колко сме им набрали... Twisted Evil Понякога самите те си противоречат в речника. И тогава някой просто вдига телефона и им задава пряко въпроса. Почва едно чудене и маене, след известно време връщат отговор, който най-общо казано звучи "вие си знаете най-добре". ooooh!

# 284
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
мАсло съм чувала само от съученичка от Ловешко, но тя казваше и брАшно и още ред други
Скрит текст:
Blush мАсло не ми звучеше и сега не ми звучи добре  Blush

Последна редакция: чт, 04 юни 2015, 09:09 от st. Dobri

Общи условия

Активация на акаунт