Фотография - 79 тема

• 44 579
  • 741
  •   1
Отговори
# 450
Не не звучиш като заяждаща се. В крайна сметка разговорите са за това.

Преди  седмица имахме семинар на тема "От фотокамерата до принта" където в подробности обяснявахме настройките на цветните пространства  в камерата и на компютъра и тяхното значение. Само ще вметна че не е важна само за снимащите в jpg,  но за да го обясня темата е доста дълга и определено ще навлезем в терминология която не вълнува хората тук
За снимащите в jpg  има значение до толкова че после си орязват всякакви възможности за редакция които дава другият формат.
. Все пак повечето камери имат опция за заснемане на файлове едновремвно в RAW и jpg , така че както си го настроите ще снимате в съответното цветово пространство неазивисмо от формата.
Просто Adob е с повече възможности и по богат носител на цветна информация.

Последна редакция: нд, 08 ное 2015, 18:17 от mamaSunshine

# 451
Навремето бях чела много по въпроса (от самото начало снимам в роу) и твърденията общо взето бяха, че камерите не атрибуират цветово пространство на raw файловете. Ако имаш някакъв линк, който твърди и обяснява противното, ще го прочета с удоволствие.

# 452
Има една статия на наш колега ще ти я пратя но тя не навлиза толкова в детайли както той го обясни на семинара. Ще се опитам  да перефразирам какво точно имаше предвид.
По долу има схема на всички основни цветни пространства които ползваме при фотография.
Про фото е най голям и най качествен, това е работното пространство на Лайтрум и както споменах него не можем да настройваме в камери принтери и пр.
След него по обем е Адоб. Него вече можем .. Имат го и камери и прочие. Ако работим в RAW  и снимаме в това цветово пространство, в последствие при обработка дори да се наложи да се промени цветното пространство в зависимо от това за какво ползваме файла, то ще ползваме пълният капацитет на цветовете които ни позволява Адоб.

Ако обаче снимаме в sRGB то ние още в камерата указваме че работим в по-тясно цветно пространство т.е. режем от капацитета и в последствие при редакция ситуацията е различна ако се наложи да сменяме цветното пространство в зависимост от целите. Работим само в границите на sRGB. Които да за интернет са достатъчни. Ако обаче в тази ситуация поискаш да обърнеш цветното пространство в Адоб, няма достатъчно качествено да възпроизведеш онези цветове които попадат извън границата на sRGB, защото ти вече си ги орязала още в камерата.
А ако се снима в jpg  там пък нещата съвсем се орязват.

Това е възможно най най простото обяснение. покрай това във Фотошоп има редица настройки които предварително се правят за да те алармира софтуера като заредиш една снимка да ти показва в какво пространство е правена, какво е текущото пространство и възможностите за промяна. Хубаво е да са включени защото на мен ми се е случвало да обработвам кадър за интернет като преди това с някаква цел съм работила в ЦМИК и не съм обърнала внимание и не съм го сменила. Запазвам файла в бързината и като го отварям в браузъра О БОЖЕ...кошмар.  
Принципно информацията е по полезна ако искаш да си разпечаташ после снимката но ако още в началото си задал повече възможности каквото и да правиш после с файла знаеш че използваш максисмума който камерата ти позволява.

Както е казал мечо Пух Колкото повече толкова повече. Човек никога не знае едно нещо кога и за какво ще го използва.
Съжалявам не е най прекрасното обяснение ..

Последна редакция: нд, 08 ное 2015, 20:31 от mamaSunshine

# 453
mamaSunshine, къде се провеждат тези семинари?

# 454
И разбрах, и не разбрах. Накратко - опитвам се да разбера Mr. Green
Има много функции в една камера, които веднъж активирани влияят на кадрите, но само ако се снима в jpeg/tiff. Пример - задала съм на камерата да чисти шум. Опцията е винаги активна, но работи само ако снимам в jpeg - не влияе по никакъв начин на raw формата. Според това, което съм чела, същото важи и за цветовото пространство.

Ако това е вярно за роу файловете:
Ако обаче снимаме в sRGB то ние още в камерата указваме че работим в по-тясно цветно пространство т.е. режем от капацитета и в последствие при редакция ситуацията е различна ако се наложи да сменяме цветното пространство в зависимост от целите.
то тогава защо ти самата обработваш в Про фото в ЛР, след като вече си се ограничила в камерата с AdobeRGB? Може би пропускам нещо основно в цялата схема.

Дано не ставаме досадни на аудиторията с тази дискусия, един кадър за разнообразие:

# 455
  • София
Интересна е дискусията. Щях да отида на семинара, но ми се случи нещо непредвидено и не успях.
А иначе, цветовото пространство на камерата не влияе на снимката, когато снимаш в роу.
http://www.earthboundlight.com/phototips/in-camera-color-space-f … raw-shooters.html
Това, което ме объркваше преди е защо, когато снимам само в роу, фотошоп знае какво е цветовото пространство. Макар да няма значение за качеството на файла, то остава в метадатата.

Последна редакция: пн, 09 ное 2015, 07:48 от Елл

# 456
Интересна е дискусията и да сложна е и то доста. Особено трудно е да се обясни че независимо в какъв формат снимаш цветното пространство си оказва влияние.
Колкото до Про фото .. За момента няма да изпадам в подробности но на лайтрума пеосто не може да се задава деуго цветно пространство..защо не се и опитвам да разбера защото всичко останало в програмата ми е достатъчно. Но интересното е че когато отворя снимка редактирана в ЛР ако искам нещо да довърша ФШ ми показва че е в Про фото което и мен ме изненада първоначално..
А пък във ФШ ги обработвам в Адоб, така че си идвам на положението от камерата.

Аз го предпочитам защото доста печатам. И дори и за екран не го редуцирам в sRGB за да я имам снимката готова за печат ако я поискам.

Но да няма нужда чак такива подробности .
А кадъра ти носи много настроение.

Стъничка лектора ни беше от Бургас и не знам кога пак ще идва. Може би около пролетта.
Ето какво обяснява съвсем на кратко самия лектор

http://photocafe.bg/color-spaces/

Последна редакция: пн, 09 ное 2015, 09:06 от mamaSunshine

# 457
  • Варна
Може да се задава друго цветово пространство в ЛР. Peace Сега не мога да кажа как точно, но, преди две години, някои от вас сигурно помнят колко измити и сивеещи ми изглеждаха снимките на мобилни устройства. Причината беше, че ги държах в Про фото формат, а не ги преформатирах в SRGB. Тогава във ФШ не ги записвах със Save for web, където ги обръща в SRGB. Впоследствие си настроих ЛР да ги експортва направо в sRGB. Peace

И аз мисля като Вейда, че, когато се снима в raw, няма значение какво цветово пространство е заложено в камерата. Peace

# 458
Шоколина за лайтрум не говоря за експорта а за работното пространство по време на работа. Защото във ФШ можеш преди да почнеш да обработваш да му кажеш цветното пространство. В лайтрум можеш само когато екпортваш... Но по време на обработка си под Про фото.

Съгласна съю с Вейда да спрем с тази дискусия.

# 459
Целта не беше да се съгласиш с мен. Големи и ЕнтелЕгентни хора сме, нямаше да стигнем до "Атрибуира се! Не, не се атрибуира!" и така няколко страници  Mr. Green. Заинтригува ме и някой ден, като събера кураж, ще потърся книги и ще прочета повече. Вкъщи имам само една книга на тема фотография и в нея не се говори за цветови пространства.
Сайтът ти не се отваря при мен - дава вид, че зарежда, но не се случва нищо.

# 460
  • София
Роу файлът не се влияе от зададеното цветово пространство в камерата.
Това, че го има в екзифа няма значение в ЛР или КР. Доколкото си спомням само като се отваря в софтуера на камерата (никон кепчър или нещо такова беше за Никон) подсказва като какво да го отвори, но дори и там може да се промени цветовото пространство.

# 461
Скрит текст:
Ето какво обяснява съвсем на кратко самия лектор

http://photocafe.bg/color-spaces/

Прочетох. В тази статията също пише, че задаеното пространство в камерата важи, когато се снима в jpeg.
Вече плъзнаха кадри от коледни фотосесии из нета. Нагласят празнично настроението - идеално за коледния проект, който мисля да спретна отново тази година  Close-mas:

Последна редакция: вт, 10 ное 2015, 04:50 от Вейда

# 462
AA Вейда и мен вече ме обзема коледно настроение. Нямам търпение да дойде декември и да заминем малко на снимки по коледни базари Simple Smile

ето една от миналата година

# 463
Здравейте,

И аз мисля вече за коледни снимки. Искам да организирам малка фотосесия за децата от класа на дъщеря ми и да използвам снимките за подарък на учителките. Така че тази седмица ще обикалям за фонове и пропсове, иначе времето хич няма да ми стигне. Ако искате да обсъдъм идеи за по-евтини варианти.

Например, имам ей такава елха от предишни години - Chrstmas Tree by Jill, on Flickr

Сега ми хрумва да преработя старата елха и да добавя още клони, за да стане по-гъста. Нещо в този стил - http://funcraftskids.com/christmas-tree-crafts-sticks/

Отделно ми се искаше тази година да наредя нещо с дървен фон - състарени дъски и т.н., но усещам как разходи ще скочат до небесата. Другия вариант е да търся по пазарите нещо тип балатум/покривка със съответната шарка.

# 464
Аз още не съм на коледна вълна, обработвам морски снимки Simple Smile

_DSC4519 by Katia (gogigo36), auf Flickr

Общи условия

Активация на акаунт