Контакт с варицела и бременност!!!

• 3 126
  • 6
  •   2
Отговори
От два дни съм много притеснена - не мога да спя и сънувам кошмари чак! Бременна съм в 22г.с. На 10 май ни поканиха на гости приятели с дете на 3 год.,което ходи на детска градина. Аз още като ни поканиха си казах, че може да има шарка,понеже съм начален учител и в училището ми има и за това съм даже в болнични. Като се разбирахме по телефона казах на майката, че съм в болнични да се пазя от варицела, с идеята, ако има нещо да ми каже по телефона и да не ходим. Тя нищо не каза и отидохме.  Бяхме на тераса, детето около нас си играеше,но аз изрично си имах едно на ум и нито съм го гушкала,нито целувала, но все пак си беше там. Към края на вечерта стана въпрос за това,че съм в болнични и се пазя от шарка и тя каза: "О, те и в градината на детето имат шарка!" При което щях да умра! Но после си казах,че не е болно! Треперех да не ми се обади няколко дни след това да каже, че е болно, но не стана така.Това беше на 10.05. На 24.05.(14 дни след срещата ни) ми се обади да ми каже, че на детето му избили пъпки и е с варицела! Аз много се притесних! От два дни си наблюдавам кожата и имам известни пъпки, но тип малки ....Не е като обрив, та да ида на лекар да ме види-по лицето и по пръстите и китките на ръцете са. (Но мойта кожа си е склонна към пъпки, особене от бременността насам) Много съм притеснена!  Имам сърбеж, но може и да е от самовнушение,понеже го усещам на места на които нямам никаква пъпка! Чудех се на варицелния обрив колко време му трябва да се развие в типичен обрив и дали първо представлява обикновени и малко на брой пъпки. И дали е възможно да се заразя след като съм била в контакт 14 дни преди детето да се обрине? Навсякъде чета, че детето е заразно 1-2 дни преди обрива да се появи.
Много съм притеснена,чувствам се безотговорна, как можах да се съглася на това гости, въпреки, че знам, че детето ходи на градина!!!
Днес е 16ти ден след контакта!

# 1
Нищо ти няма  Peace

Минали са 2 седмици - детето тогава не е било заразено. Даже това дето го е заразило не е било болно. Дишай спокойно. Болно дете от шарка преди да избият пъпките си е все пак болно и му личи.  Peace

Ти не си ли карала шарка? За варицела ли говорим?

# 2
Да, за варицела става въпрос.Извинявам се, че пропуснах да отбележа! Не,не съм я карала. Значи няма опасност? То си беше отдавна наистина, и аз 4етох, че 2-3 дни преди избиване на обрива е заразно детето, но все пак бях много притеснена!:( Благодаря!

# 3
  • Бургас
След 22г.с. варицелата НЕ е опасна за плода.
Аз самата карах варицела в 33г.с. и знам със сигурност.
Опасно е точно преди раждането и до 20-22г.с.
Инкубационният период е 21-23 дни максимум.

# 4
  • София
1. Във всяка лаборатория могат да ти направят изследване дали някога си карала варицела.
2. При разболяване по време на бременност след 22г.с. и до 5 дни преди термин, рискът за плода е мноооого минимален и в общия случай не само, че нищо няма да му стане, ами и ще се роди с антитела срещу варицела.
3. Човек е заразен макс 1-2 дни преди преди избиване на обрива, преди това не е.

# 5
...Навсякъде чета, че детето е заразно 1-2 дни преди обрива да се появи...

Така е, когато сте били в контакт най-вероятно не е било заразно.
За твоя обрив - пъпките са Варицелата не избиват първо по ръцете, така че едва ли е това при теб  Peace освен това преди тях в почти всички случаи има неразположение, Т, не просто да се появят.

А и, както писа svetla81, вече си влязла в безрисковия период, не се притеснявай  Hug

# 6
Момичета, благодаря ви! Успокоихте ме и с това,ч е най-вероятно не съм заразена и с това, че не опасна в този период! Надявам се наистина да не я карам точно сега!на 31 май изтича инкубационният период, но дотогава ще се опитам да мисля по-позитивно!

Общи условия

Активация на акаунт