СЕДМИ КЛАС - 65 тема

• 119 074
  • 1 911
  •   1
Отговори
# 90
Разпечатахме бележката. Група за утрешния изпит по биология? Група за химията?Да се намерим някъде?Или да го коментираме привечер, като излезе разпределението по зали?
Едно време на кандидатстудентския изпит имах проблем с химикалката, пускаше мастило и се налагаше периодично да забърсвам връхчето на хартия. Правих го на гърба на бележката за името. При запечатването го показах на квесторите и те ми дадоха друго, да го препиша, а изцапаното просто изхвърлихме.
И нашият е разсеян. Имаше едно време виц за баба Цола. Постъпило донесение, че сутрин преди да излезе, се кръсти. Питали я за какво става дума. Отговорът бил" проверявам дали очилата са ми на носа, после дали не съм се изпуснала, после в единия джоб за партийния билет, а в другия за портмонето". Като излиза, все го подсещам "бабо Цоле, прекръсти ли се?" Laughing
Ан Мари, не гледай на случилото се непременно като лош знак. Може да е точно обратното.

# 91
Цяла вечер обяснявах защо не искам да учи във Френската, испанската и т.н. езикови гимназии.
Ако не стигне балът за Немската, да си остава в Лицея.
После на мен ще ми се пече яйце на задника с издръжката му в Германия или Австрия.

А интересували ли сте се има ли стипендиантски програми в тези страни, че и ние сме пред дилемата - немски или англииски, като първи език!?

Степендианските програми са предимно за магистърски степени.За бакалавър-само при изключителни изяви-това в най-общия случай.По-важното е ,че в Германия няма семестриални такси.Това е най-овщо написано само за ориентир.

Последна редакция: пт, 29 май 2015, 08:21 от Sause baus!

# 92
  • София
Змия е написала изръжка. Peace Аз поне разбирам думата повече като сума за покриване на битови нужди (общежитие, телефон, интернет), изхранване, пътуване в двете посоки, закупуване на учебни помагала.  А това си е сериозна сума (поне за нашите възможности и предвид наличието на още две деца тук) - под 500-600 Евро на месец не слиза, хора споделят и за повече. Има стипендии и за бакалаври и не са определено  за изключителни постижения. Немците залагат повече на социален ангажимент, допълнителни дейности, не само на академичен успех...Има иначе Deutschlandstipendium, Stipendium des deutschen Volkes, DAAD Stipendium и разни други на различни сдружения. Не са много, но все пак ги има..И да, такса няма, но има семестриален билет в рамките на 150-300 Евро в зависимост от унито.

# 93
А знаете ли изпита за ТУЕС, в коя зала на Техническият Университет ще се проведе?

# 94
  • Sofia
И аз разпечатах бележката за НПМГ - вх. номер е 574.
Интересно ще е колко деца са се записали за явяване  newsm78

# 95
Според мен,ако изборът на първи език за обучение след 7 клас е определящ за по-нататъшното образование извън България,е необходимо по-детайлно разглеждане на преспективите.

# 96
  • Пловдив
Според мен,ако изборът на първи език за обучение след 7 клас е определящ за по-нататъшното образование извън България,е необходимо по-детайлно разглеждане на преспективите.

Ами не е. Език се учи и на курс, и на място в съответната държава. Всичко е въпрос на желание, време, усилия и пари.  Peace

# 97
  • Sofia
Пак въпрос: Става ли ясно преди подаване на документи за второ класиране дали има незаети места от първо? Защото датите за записване по първо и подаване на заявления за второ класиране са едни и същи, нали?

# 98
  • Пловдив
Пак въпрос: Става ли ясно преди подаване на документи за второ класиране дали има незаети места от първо? Защото датите за записване по първо и подаване на заявления за второ класиране са едни и същи, нали?

Не, не става ясно. А и няма смисъл да се правят такива статистики. На второ класиране или мърдаш напред в желанията, или оставаш на същото място. Реално риск няма.   

# 99
  • София

Ами не е. Език се учи и на курс, и на място в съответната държава. Всичко е въпрос на желание, време, усилия и пари.  Peace

Дънди, принципно е така. Но в контекста на казаното конкретно  от Змия за ограничени финанси, хич не малкото пари за курсове по немски до достигане на нужното ниво С1 (няколко хиляди лева) или средствата за езикова година  в Германия могат да бъдат дадени директно за следване, ако се  учи интензивно немски в училище. В момента в София сред държавните училища вече има май 4, които  обучават за ДСД. Досегашните 3 в лицето на 91 НЕГ, 73 СОУ и 35 СОУ, както вече и СМГ (поне така разбрах, че са се преборили). Тоест има варианти за желаещите. Всеки си знае и взима решение за децата си. Но лично на моите, ако Германия им е желано място за следване и балът не им беше стигнал за НЕГ, не бих се поколебала и за миг за 73 СОУ. И всъщност точно то им беше позиция 2, преди всякакви други първи и втори, за които гарантирано балът стигаше. Не защото са лоши, а  просто защото акцентът беше върху друг език.

Последна редакция: пт, 29 май 2015, 08:46 от пенсионирана русалка

# 100
  • Някъде в търсене ............
Ние добре си правим сметката за кафенце, но трябва и да видим къде ще са разпределени децата, защото има и зали около Софийския.
Мисля, че днес ще разберем къде сме разпределени. Ще пиша по-късно, а сега бягам за работа  Grinning
Лек ден на всички  Hug

# 101
  • Пловдив
Русалке, аз не визирам специално случая на змия, а говоря принципно. И затова съм написала време и пари.
В края на краищата това, че някой ще учи примерно френски или испански след 7 клас, съвсем не означава, че си е затворил всички врати към държави с обучение на английски или немски.
Или пък бакалавърска степен в България и край, всички врати към обучение в чужбина са затворени. Еми не е така.
Да не говорим, че възможностите за обучение в Германия на английски език стават все повече и повече. Особено магистърски програми.
А обучение без семестриални такси на английски език има в Дания и Швеция примерно. Но издръжката там е малко по-различна от тази в Германия.

Абе дай да видим резултатите първо, пък после ще мъдрим подредбата на езиците.  Peace

# 102
  • София

Абе дай да видим резултатите първо, пък после ще мъдрим подредбата на езиците.  Peace

Така де, ама с бъбрене и по други теми (а не само какво казали проверители тук и там за ниво или чернови и колко субективно е оценяването) времето минава по-бързо и  се разсейват малко тези от вас, които са ги  налегнали неоправдано мрачни мисли и страхове.. Simple Smile

Последна редакция: пт, 29 май 2015, 09:12 от пенсионирана русалка

# 103
Моля за достъп до пощата.

# 104
  • Варна
 Нашата дилема - струва ли си да се нагърбим с немски (да предположим бала ни стига), ако към момента мечтите ни са презокеански, като все пак има още много време напред и не се знае утре какво... Английският е любим и отличен.

Общи условия

Активация на акаунт