(Био)зеленчукова градина - тема 30

• 73 401
  • 735
  •   1
Отговори
# 135
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...Сортове "изненадаааа", след като черито върза на първа китка един домат, голям колкото юмрука ми  Laughing ...

Mr. Green изненада е наистина  Mr. Green

още по-изненадващо ще е когато едрия домат върже черита  Whistling

# 136
Привет!
Да се разпиша,че да не ме забравите(то не че съм отдавна тук де Wink ).
Снощи си ходихме до село,купихме от тези лампи дето пищят против змии,да видим дали ще има ефект.Хората вече берат,та се късат,а аз сега започвам да се радвам,че имам няколко мънички тиквички,корнишоните ми са и те целите в цвят и плод,имам и вече малки доматчета и пипер,патладжана и той почна да цъфти.  Grinning
В неделя пак сме на линия и ще снимам да ви я покажа  градинката ни.Стискайте палци да се отървем от смока .  Praynig

Спорен ден на всички

# 137
Алис, мерси за вълшебството  Laughing Обещавам да се науча. Сега либето хвърчи с колата към вилата, като един Фитипалди  Grinning Пиеме по бира, излапваме по цаца и отивам на полето. Довечера ще докладвам.

# 138
  • София
Приятно ми е да ви запозная с моите красавици! Simple Smile

# 139
Абсурт, много са красиви розите, особено първата!!!
Радост, само смених бутона за линка и готово.  Hug
Докато валя тези дни, на охлювите не им пречеше миризмата на кафе, така че едва ли онази теория, че кафето ги отблъква, е вярна. Така се бях зарадвала, но пак прибягнах до Мезурол. Толкова пък да обичат лук... не е за вярване.

# 140
Извинявам се че нахлувам в темата,но понеже съм пълен новак в отглеждането на зеленчуци ,имам няколко въпроса и ще Ви бъда благодарна, ако помогнете със съвети.Едното ми питане е за пипера.Листата са му на дупки.Какво да направя, за да се оправи?Вече 4 пъти садя магданоз и хич не тръгва?Дайте съвет,че много   искам да го завъдя.И последно питане -чесъна ми е много хилав ,трябва ли с нещо да го подхранвам?

# 141
Така се бях зарадвала, но пак прибягнах до Мезурол. Толкова пък да обичат лук... не е за вярване.

От къде го вземате този Мезурол?Обиколих де що име агроаптека в нашия град,няма и няма.навсякъде ми казват,че е вече спрян за продажба.Пробвах и от 2 сайта да поръчам,т.е. поръчвам,ама нищо не ми пращат.

# 142
bonbolina, поръчах го от Варна, но гледам, че и там сега пише, че няма наличност. Освен да ги почнеш наред - питаш по телефона и ако имат, ти пращат. Другият препарат Вениш за мене не става.

# 143
При мен Вениша действа.
Сега да дам отчета. Доматите при мен са шантави Simple Smile  "Черито" има по един-два домата на китка, за сметка на това ееееедрички. Ама не съм ги колтучила, така, че гора в наличност Simple Smile Един "розов домат" всъщност е "рома", за сметка на това пък е надлежно околтучен, качен на кол и висок метър и половина. Пловдивските домати са се раздвоили-от стъблото тръгнали два върха. Не е колтук, просто стъблото долу е като двойно. ""Сърцето на Албенга"" е със стъбло дебело три пръста, обаче завръз хич Simple Smile
Пипера не ще да върви, селските викат иска амониева селитра. Аз не давам, ама те се пънат. Приготвила съм мая със захар да го подхраня. Картофите и боба са цъфнали, за сега нямат буби. Краставиците растат, ама от миналата седмица първия завръз не е мръднал. С голия охлюв се съзтезаваме кой по-напред да опоска босилека. Патладжана има бутони, ама на листа не расте.
Днес ще бучна бейби царевица. Само дето не знам как се слага зрънцрто - с острото нагоре, или надолу? Simple Smile Който знае да каже.
Туй то. Хайде, спорен ви земеделски съботно-неделен маратон от мен Simple Smile И  да се обичате, ей Simple Smile

# 144
Радост, слагай зрънцето както и да е. То ще си поникне. Така преди време опитахме бързо садене на чесън и арпаджик - прави се траншея, пускат се главичките, зариват се с почва и после си поникват. С други думи не бучкаме с корените надолу, но после стъблото прави един завой в земята и тогава тръгва нагоре, та не ми хареса много идеята. С царевицата няма такива "проблеми".

# 145
Пловдивските домати са се раздвоили-от стъблото тръгнали два върха. Не е колтук, просто стъблото долу е като двойно.
Правилно си забелязала, не е колтук. Повечето сортове се раздвояват така, остават се и двете.
Един колега, таксиметров шофьор от някое село къде Исперих ми разправя как се сади арпаджик, та опитах и аз, добре се получи. Поникна на сто процента. Окопава се добре мястото, желателно е да е влажно, и се бучат с брадичките надолу арпаджичетата, като се държат с три пръста. Много бързо става, не си играеш да теглиш брезни, и докато садиш се вижда разстоянието от предния ред и разстоянието в реда.

# 146
Абсурд!Мнооого красиви рози!И на мен първата най ми хареса...Жозе Мауриньо,пипера ако е нагризан от скакалци нищо не можеш да направиш.Магданозът никне много бавно-40 дни и се сее през хладните месеци-февруари март и април.Да кажат знаещите дали може и през есента.Чесъна може да подхраниш с кокоши шербет или прегоряла оборска тор,а ако нямаш нито едно от двете попитай в агро аптека...Поздравявам ви с тази весела картинка.

# 147
Радост,догодина дано да намериш сигурен разсад на домати,че да няма изненади! Hug

# 148
Рени, розовото доматче кой сорт е?
При нас днес е студено. Много променлив юни.
Вълк, и на мене така тай-много ми допадна да садя арпаджик - с трите пръста. Става точно на дълбочина и както пишеш, вижда се къде си засадил.

# 149
  • на пъпа на Златията
==Хората вече берат,та се късат,а аз сега започвам да се радвам,че имам няколко мънички тиквички,корнишоните ми са и те целите в цвят и плод,имам и вече малки доматчета и пипер,патладжана и той почна да цъфти.  Very Happy==

Този юни   по неустойчивост ,се равнява на  май. Хората берат , но твоите зеленчуци ще са събрали повече слънце.
На мен много ми харесват белите рози.

==Правилно си забелязала, не е колтук. Повечето сортове се раздвояват така, остават се и двете.===
Какви ти сортове . На лозето сортовете ми са на 50 г. и те така . Всички растения просто се задънват.
Нещо тия новите сортове са със сбръкана ДНК.
За моя радост обаче старите сортове държат фронта. Рилата , Насладата , Идеала,Трапезицата,  се държат много устойчиво. Другите май не са за нашите условия да имам домати до Димитровден Подлъгахте ме вие с тия нови сортове и аз тая година боднах от тях , ама са хилави и като растения и като плод. Това ще ми е последно , да ги внасям в градината си. Тия ранните чуждоземните се задънват на третата китка.За 1 месец ще минат .  И какво ще правя после , пак ли да садя домати .Това хич не е   ефективно.  Ааа не, до тук ,  дано не ми опрашат старите сортове.

Тая година си изпуснах ягодите, черешите, вишните, кайсията , джанката ,  изобщо не се опрашиха. Добре бях започнала да им оформям короните , но ми дожаля да ги кастря изведнъж.

Нещо се сещам за зелена резитба. Някои плодни дървета сега залагат плодоносните пъпки. Така че трябва да видя кои са и да направя зелена резитба.
 Амика, , нещо по въпроса , ?

Пипера ми е 30 см и започва да цъфти. Тъкмо , през тия хладни дни ще се изтегли още малко  и магарешките ми уши няма да опират до земята.
Малинките дребни , но ще се отчетат за киселичък конфитюр.
Картофите ми нападнати от колорадеца. Така и не измислих с какво био да ги изморя.Спешно трябва да взема мерки , иначе ще се напъхат в земята и ще ми наядат картофите. Тая година си изпуснах и загърлянето на картофите , та да видя дал;и ще набера картфи.
Надявах се на пиленцата. Те се справят с други хвъркати , ама не обръщат внимание на колорадеца.
Зелето ми не е кьосе , а пише кьосе 17. .Не обичам друг сорт , а имам стари семена и ще се опитам да ги сейна.   

Вениша и мезурола май са различни препарати. Мезурола е за поповите прасета, вениша за голи охлюви. Търговците са правят на хитри и гледат да си продадат стоката. Та внимавайте.

Последна редакция: сб, 20 юни 2015, 22:44 от rorik

Общи условия

Активация на акаунт