Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са последствията от липсата на консултация с лекар след положителен ANA скрининг?
Какво означава резултатът от скрининга на ANA с титър 1:320?
Трябва ли да посетя ревматолог, ако имам положителен ANA скрининг?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са последствията от липсата на консултация с лекар след положителен ANA скрининг?
Ако не се потърси медицинска помощ след положителен ANA скрининг, съществува риск от влошаване на потенциално автоимунно заболяване, ако такова е налично. Автоимунните заболявания, като Синдрома на Сьогрен или лупус, изискват редовно наблюдение и корекция на лечението. Откритите антитела могат да сигнализират за активен процес, което прави консултацията с лекар важна за предотвратяване на усложнения.
-
Какво означава резултатът от скрининга на ANA с титър 1:320?
Резултатът от скрининга на ANA с титър 1:320 показва, че при извършване на теста са открити антинуклеарни антитела в кръвта, които могат да бъдат свързани с автоимунни заболявания. Този резултат е положителен, като стандартните норми обикновено се определят под 1:100. Значението на титъра е, че колкото по-висок е численият резултат, толкова по-сериозен може да е процесът, евентуално свързан с активно автоимунно заболяване.
-
Трябва ли да посетя ревматолог, ако имам положителен ANA скрининг?
Да, човек с положителен ANA скриниг, особено с титър 1:320, трябва да се консултира с ревматолог. Специалистът може да направи допълнителни изследвания, включително АНА профил, за да определи специфичните антитела и възможната диагноза. Ревматологът ще помогне и в оценката на цялостното здравословно състояние и планирането на лечението.
-
Какви са ефектите на лекарствата като хидроксихлорохин (Резохин) и Плакин (също хидроксихлорохин) при автоимунни заболявания?
-
Какви допълнителни тестове могат да се направят след положителен ANA скрининг?
.Нищо не разбрах .Доста се порових в интернет така и не открих резултат,а се чудя дали да ходя сега до ревматоложката или след като ми свършат лекциите.С две думи има ли за какво да се притеснявам.Зимата два пъти влизах в болница за да разберат от какво ме болят костите и в последствие откриха Синдрома на Сьогрен .От тогава съм на Резохин и болките понамаляха ,но не изчезнаха.Искат на 2-3 месеца да правя изследвания и да ходя на контролни прегледи.Благодаря предварително.