Отговори
# 705
Благодаря за информацията.
Мисля, че намерих официален сайт със статистика: http://www.keelpno.gr/en-us/epidemiologicalstatisticaldata.aspx . За това, което ме интересува има седмична справка със случаите.
Ако научите още нещо, пишете ми.
Не се вързвайте на глупости, нета се подпали тези дни с тази измислена епидемия. Говорих и други майки, които живеят в Северна Гърция, нито аз, нито те да чули нещо. Още повече, че в Гърция се ваксинира срещу варицела. Всяка година преди сезона нещо измислят.

# 706
  • Пловдив
Здравейте, знаете ли как върви грам злато в Гърция? Дали ще е по-изгодно там да го продам? В Бг ми дават 38лв за грам...

# 707
Има ли в Гърция и ако има как точно се нарича - билката смрадлика (тетра)? В България се продава по аптеките.

# 708
  • Атина
Има ли в Гърция и ако има как точно се нарича - билката смрадлика (тетра)? В България се продава по аптеките.
Преди години много го търсих в нета и по аптеки, но без резултат. Наименованието му е Κότινος Χρυσόξυλο (КОтинос ХрисОксило - главната буква е заради ударението). Бях намерила, че е една от билките, с които е лекувал Хипократ, но след него - нищо. Питах колежките си, питах и стари хора, но никой не знаеше нищо за "ХрисОксило" и накрая си донесох от България.
В речниците се превежда като "σουμάκ-σουμάκι" (сумак или сумаки), но това е друга билка, също използвана от Хипократ. В началото го търсих и така, но после видях латинското наименование и то е съвсем различно от това на смрадликата и го ползват за подправка.
Смрадликата или Cotinus coggygria, на гръцки е Котинос, ХрисОксило. Но освен като храст за засаждане - не намерих нищо друго.
Надявам се някой да е намерил и да даде информация.

# 709
Здравейте,момичета.
Моля Ви за малко информация.Планираме почивка в Гърция,досега не сме ходили там,т.е.не знам къде отиваме.Ще пътуваме с кола от Русе и търся курортно селище възможно най-близко до БГ границата (целта на това е да се намалят часовете път).Ще бъдем двама възрастни и дете на 16 г.Искам да бъде нещо подобно на Кранево или Несебър.....искам да има плаж наблизо.Спрях се на Кавала.Какво мислите,добър избор ли е? Може ли да ми препоръчате нещо друго?

# 710
Здравейте, търся работа в Атина, с осигуровки и съвсем легално. Завършила съм МИО, зная отлично гръцки. Ако някой има съвет, нека ми пише ЛС.

# 711
Здравейте, търся работа в Атина, с осигуровки и съвсем легално. Завършила съм МИО, зная отлично гръцки. Ако някой има съвет, нека ми пише ЛС.
mamaLina, ти не живееше ли преди в Гърция?
Дано намериш нещо, но наблюденията към момента ми са, че в България нещата се случват по-лесно с работата.

# 712
Момичета на пазар в едно село около Волос си купих мазило в бурканче от една баба, беше много мила, но не можеше да ми обясни за какво е, зелено е на цвят, поразпитах малко и казват, че е за след ухапване от комар.
Някои знае ли какво е, мога да сложа снимка малко по късно.

# 713
  • Атина
Момичета на пазар в едно село около Волос си купих мазило в бурканче от една баба, беше много мила, но не можеше да ми обясни за какво е, зелено е на цвят, поразпитах малко и казват, че е за след ухапване от комар.

Купувала съм мазила от манастири, монахините ги правят от зехтин, мед и други натурални продукти. От пазар не знам дали се бих доверила да си купя... Изпратете снимката, ако има написано съдържание и упътване на бурканчето, може и да стане ясно за какво е.

# 714

Това е най-вероятно Т.нар алифи, което се прави от зехтин, невен и някакъв пчелен продукт слагаха.
Използвам го за всичко - изгоряло, напукано, подсечено и др.
Но най-добре изпрати снимка, за да ти и кажем какво е!

# 715

Мисля, че е точно каквото каза H/I Blush
П.С. Забравила съм как да сложа изображението в скрит текст.

# 716
  • Атина
Мисля, че е точно каквото каза H/I Blush
П.С. Забравила съм как да сложа изображението в скрит текст.
Пише следното: Традиционни билкови мазила - за бръчки.
С големи букви пише Ахилеа, това е билка = бял равнец
С малки отдолу пише Сампукос, също билка = черен бъз
Горе на капачката пише, че съдържа зехтин, пчелен восък и още нещо, което не се вижда, защото е в началото.

Последна редакция: сб, 04 авг 2018, 21:06 от Aqua Marina

# 717
Чудно, щях да мажа децата против ухапване от комари Neutral Face
Благодаря много Aqua Marina.
Ще търся друго значи за прословутите комари.

# 718
  • Атина
Според мен, въпреки че пише "за бръчки", можеш да го използваш както ти каза и H/I - "за всичко: изгоряло, напукано, подсечено и др". Все пак е с пчелен восък, зехтин и билки.

# 719
За ухапвания и ужилвания помага амоняка. Иначе има едно много добро по аптеките, но не знам дали е подходящо за деца. Утре ще го изровя и ще пиша.  Peace
Сетих се. Фенистил гел беше. Пробвала съм го и при ужилване от оса, и то на устната, и съм много доволна.

Последна редакция: нд, 05 авг 2018, 01:32 от geizer

Общи условия

Активация на акаунт