На море в Албания

• 108 784
  • 380
  •   1
Отговори
# 360
здравейте, попрочетох темата и разбирам, че Дуръс е като нашия Слънчев бряг ... но вече е късно да се откажем. С приятели ще ходим в края на юни.
Дори нямам представа в кой хотел ще сме ... организацията ни е ... абе едната приятелка има там позната, която има къща за гости/хотел (не знам) ... в коя част на Дуръс ще сме ... абе нищо не знам за "хотела"

Все пак, да попитам за мое успокоение или пък обратното Green Heart
знаете ли дали има плаж, на който не е като дискотека? в Дуръс или близко до Дуръс, но до който може да се отиде с обществен транспорт

# 361
  • В.Търново
Аз четох, че Дуръс е най-модернизираният им курорт/град по морето. На другите места е било по-зле.

# 362
Най-хубаво според мен е в Ксамил. Втора година идваме, всичко е на ниво!

# 363
  • Варна
С приятели ще ходим в края на юни.

Моля разкажете Simple Smile

# 364
Ходихме, върнахме се!

В Дурас ми хареса еспресото (една глътка)!
Имаше една сладкарница с много хубави десерти и сладолед (сетих се как се казва: Pelikan).

Морето е много плитко, няма вълни, но пък има боклуци в него (хартии, фасове ...). Сигурно има 100 метра напред за да стигнеш достатъчно дълбоко, за да плуваш, обаче там е вече студено - поне в началото на юли 2025 г.

Целият залив (който е за туристите де) е със шезлонги, хотели и ресторанти. Не е шумно. Има глъч на плажуващите. Няма дискотеки на плажа.

Пътуване с наземен транспорт: недейте! много часове път е. 2ри път няма да си го причиня.
2ри път в Дурас - не ме впечатли, няма вълни, не може да се плува.

Не всички от облслужващия сектор говорят английски, имат да се развиват в тази посока.
Затова пък детския труд го имат за нещо нормално. Не знам дали е законно, но си го практикуват.
Една сутрин ни спря тока (съответно водата също), но бързо оправиха аварията.

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 16:00 от ryo

# 365
  • Пловдив
Ще разкажа накратко и аз за Дуръс,бяхме със съпруга ми за 5 дни,4 нощувки.Дуръс е голям,обитаем град,не само плажна,фериботна дестинация.Плажът е пясъчен,дълъг с километри,има шезлонги с чадъри(5Е струва),няма музика(не става дискотека),има и свободна зона,на плажа има съблекални и чешмяна вода,но няма душове и тоалетна,кошчета за боклук.Паралелно на пясъчния плаж има пешеходна улица и вело алея,а зад тях са ресторанти,сладкарници,хотели и проблемът с липсата на тоалетна на плажа е решен-пием кафе в някое барче и ползваме тоалетна,в Албания еспресото е veramente italiano.Морето е плитко доста навътре,съответно подходящо за малки деца,водата е топла(бяхме между 08.07. и 12.07.),има вълни,но не много,следобяд започва да духа вятър,понякога и силен.По плажа минават търговци на царевица(пекат я на място),плодове,понички(тях също ги приготвят на място,на количката),плажни принадлежности и прочее...не са досадни!Останах с добро впечатление от албанските деца на плажа-тихи,кротко си играят,сами влизат в морето,което ме учуди много,дори и 2,3 годишни!Настаняването ни беше на главната улица на Дуръс(Rruga Pavaresia),която е успоредна на плажната зона и това се оказа много удобно-на плажа ходихме пеша,вечер на разходка,на вечеря в някой ресторант и после на десерт в някоя сладкарница(работят до 23ч),по магазините все пешеходно,колата остана паркирана,само веднъж я изкарахме за да отидем до супермаркет Maxi market,Qerret.В заключение-Албания,Дуръс ни харесаха и със сигурност ще се върнем отново!Само една забележка-хигиената не е силната страна на албанците,но в никакъв случай не е много мръсно,впечатленията ни са не само от Дуръс,преди това бяхме 8 дни в Улцин,Черна гора и по път останахме 1 следобяд и 1 нощувка в Шкодра.За 4 дни на плажа видях 2 пъти опаковки от бисквити в морето,фасовете от цигари са в пясъка,но всяка вечер докато вечеряхме в ресторант,виждахме хора,които чистят!Понеже сутрин ставаме рано(5,30-6,00ч) и пием кафе на терасата виждахме,че всяка сутрин улиците се мият.Шофирането в Албания е нормално,като се има предвид големият трафик,имат добри пътища,магистрали,цените не са високи.В Дуръс,и в Шкодер също навсякъде намерихме албанци,които говорят английски(предимно младите,а в хотели и ресторанти-всички,в ресторантите има меню и на ангийски),италиански-предимно по-старите и младите също,а към Гърция,след Поградец,говорят и гръцки,устройва ме.Навсякъде може да се плаща с евро или албански леки в брой,ресто се връща и в евро(дори и евро монети),само трябва да се каже(в сладкарница пихме кафе,дадох банкнота 5Е,поисках рестото в евро,няма проблем).На много места приемат плащане с карта.По бензиностанции,в ресторанти си смятат 1Е-97 албански леки(при плащане с евро в брой),но в малките магазини 1Е за 100 леки(лесно смятане).

# 366
Дуръс е голям,обитаем град,не само плажна,фериботна дестинация.
E, разбира се. Кой си е помислял, че е само плажна дестинация? Всеизвестно е, че вторият град по големина в Албания.
И е добре в един от дните да се иде до Тирана, има маршрутки, има автобуси, за половин час се пътува. На мен лично центърът на Тирана ми хареса. И този на Дуръс, разбира се.

# 367
  • София
Повдигам темата. Върнах се вчера от Дуръс, много ми хареса, тръгнах без никакви очаквания и останах много приятно очарована. Посетихме и Тирана. Изкарахме си страхотно, водата вече е по-хладка, но въпреки всичко си заслужаваше. Бих повторила, препоръчвам на всеки, който не е бил, поне веднъж да посети.. пясъчната ивица е с фин пясък, приятна е, голяма е.

# 368
  • Пловдив
О,Дурес-като любов от пръв поглед е за мен и съпруга ми,бяхме през юли и ще се върнем следващата година със сигурност!Изобщо навсякъде в Албания ни хареса много,жалко,че сме я пренебрегвали до сега.

# 369
  • София
О,Дурес-като любов от пръв поглед е за мен и съпруга ми,бяхме през юли и ще се върнем следващата година със сигурност!Изобщо навсякъде в Албания ни хареса много,жалко,че сме я пренебрегвали до сега.
Просто отидох без никакви очаквания и се впечатлих много, успях да хвана и тен. Страхотна компания се заформихме, трилечето също ми хареса на вкус. Впечатлена съм, със сигурност трябва поне веднъж да се посети в живота Албания, наистина е доста подценявана. Отношението към нас бе супер.

# 370
  • В.Търново
С агенции ли резервирахте?

# 371
  • Пловдив
Албания е близка дестинация,какви агенции!?Според мен е подходяща и за уикенд "забежка",има и планини,езера,история...свързана и с нашата история,Дурес=Драч е бил българско владение.

# 372
  • София
С агенции ли резервирахте?
С агенция отидохме с една приятелка, решихме да съчетаем моренце с разходки и впускане в историята на държавата. Имахме включени закуски и вечери в пакета, което беше достатъчно.

Беше супер, срещнахме много готини хора. Екскурзоводът също се представи добре и ни обясни всичко. Движехме се доста стегнато като група.

Според мен е подходяща и за уикенд "забежка",има и планини,езера,история...свързана и с нашата история,Дурес=Драч е бил българско владение.
С висенето по границите... не знам 3 - 4 нощувки там са добре, според мен.

# 373
За уикенд не става Албания, както каза съфорумката заради чакането по границите. Най-малко 3-4 нощувки.
 Артемида, няма значение, че е близка дестинация. Ако се търси цена, понякога е по-евтино с агенция отколкото самостоятелно пътуване.
Ние конкретно ходихме в Истанбул с агенция за 120 лв на човек за 3 нощувки. Самостоятелно пътуване няма как да направим за 120 лв.

# 374
А цените по заведенията как са?

Общи условия

Активация на акаунт