На море в Албания

• 110 927
  • 388
  •   1
Отговори
# 195
  • В.Търново
От къде резервирате за Албания?До сега не съм се заглеждала към тази дестинация, но май плажовете им са добри до колкото прочетох. Не знам къде да разглеждам за актуални цени и оферти или ходите самостоятелно? Как е най-добре да се резервира, ол инклузив или частни апартаменти със свободно изхранване?

# 196
Хм, момент.... не бъркайте Албания с Турция/Тунис/Египет. Почивката в хотели не означава непременно "ол инклузив". Поне преди няколко години, когато бях там... не беше разработен изобщо ол инклузива в Саранда и Ксамил. Всички оферти бяха за "НВ" (закуска и вечеря) и то не на блок маса, а по меню. В Дуръс бяхме на ол инклузив. Сега може и вече да е по-различно. А за Шънгин нямам представа.

# 197
Гледам че и Новотон предлагат почивка в Албания
https://allinclusive.bg/hoteli?dest=ALBANIA%3ADURRES%3BSARANDA%3BGOLEM%3B%2F

Коригирам се, само хотелско настаняване

# 198
Не препоръчвам сайтове-посредници като този по-горе. По-добре търсете в конкретните сайтове на туристическите агенции. (Аз по принцип не ползвам турагенции, защото за мен това са изедници и печалбари, всичко организирам сам с хотелски резервации и самолетни билети.  Но преди няколко години приятели бяха си резервирали за Албания и ме поканиха да дойда с тях, та... просто доплатих). Тогава офертите за Дуръс бяха от Емералд травел, а за Саранда от Бохемия. Ама говоря за преди 5-6 г. Сега вече не знам кои предлагат. Но ако ще търсите оферта от турагенция, спрете се на достатъчно известно име, не на някоя новоизлюпена агенция, която никой не я знае.

Последна редакция: пн, 12 юни 2023, 11:09 от diziler

# 199
Предложения за почивка за Албания има на "Бисери турс", "GP травел", "Глобал турс", "Нова турс". Както за групово пътуване, така и индивидуално с кола. Има по-бюджетни, а и по-луксозни оферти за хотели. Почивка за всеки според възможностите. Инвестирани са мноооого пари в туризма на Албания - предимно от Турция, Саудитска Арабия, Испания. А за изграждането на хубави пътища и магистрали са инвестирали китайски компании. В сферата на производството са инвестирали италиански и гръцки фирми. Изобщо става въпрос за много инвестиции.
В курортната зона на Дуръс, където са хотелите, има доста обяви за продажба на жилища. Така че част от жилищата им са построени в туристическа зона.

Последна редакция: пн, 26 юни 2023, 01:04 от lana26

# 200
Здравейте пътували и почивали в Албания!
Имам нужда от съвет! Каква валута да имам отивайки в Албания? Мога ли да зареждам на бензиностанция с карта?

През този месец купих албански леки от "Тавекс" по курс 100 леки за 1,93 лв. Имаха банкноти само по 5000 леки.
В Албания почти навсякъде в обменните бюра курс купува е за 1 евро - 105 леки./курс продава 1 евро е на стойност между 107 и 111 леки/. Не видях да се обменят левове, а евро, долари и англ.лири.
Плащане в евро - може, но не навсякъде. Дребни търговци и малки магазинчета най-вероятно ще приемат евро. Освен това ще смятат, че 1 евро е 100 леки, а реално е 105 леки.
Според мен е добре да се носят и леки, и евро. И особено дребни суми от 1,2 или 5 евро.
За плащания с карти не мога да кажа от личен опит, но прочетох, че на някои места може.
За големите супермаркети можело с карта, но искат покупки мунимум за 1000 леки. За бензиностанциите-
въпреки че са залепили стикери за плащане на Visa, Mastercard, настояват за плащане в брой.
При теглене на леки от банкомати се плаща комисионна 14-16 лева.Курсът е 100 леки за 1,99лв.
На 31.12.2023 г. изтича обратното изкупуване на ВСИЧКИ стари банкноти албански леки. В момента са в обръщение и стари, и нови банкноти.

Цените на стоките юни 2023
Сладолед пакетиран 50-120 леки
Сладолед топка - от 70 леки нагоре
500 мл кока-кола 90 леки
1,5 л мин. вода    50 леки
бира Peja  кен      90 леки
Кафе                     80-150 леки
Хляб                      100 леки
1 кг плодове       300 леки
Пакетиран чай   110 леки
Не купувайте от магазини без етикети, тъй като на чужденци продават стоки на ДВОЙНИ цени.
Дори и един магнит не купувайте без етикет. Цената на един магнит е 150 леки, а се опитват
да го пробутват за 3 евро.

Последна редакция: чт, 29 юни 2023, 15:41 от lana26

# 201
Плащане в евро - може, но не навсякъде.
Според мен е добре да се носят и леки, и евро.
Не е и нужно. Това не е страна от еврозоната, не знам защо изобщо трябва да се намесва еврото като се ходи в Албания? Или с в брой с леки... или с карта. Това са двата начина. Иначе "леки" може да си купите от други чейндж бюра, не само от Тавекс. Има Никар, Никар 2005...

# 202
Еврото е официалната валута на Косово. До Албания може да стигне през Косово или Гърция, заради пътищата.

Берат

Дуръс

Тирана

Последна редакция: чт, 29 юни 2023, 19:06 от lana26

# 203
Да, в Черна гора и Косово е официална валута еврото. Ама нали говорим за крайната дестинация, там където ще ни бъде почивката, а не там, където преминаваме транзит за час-два. То за Дуръс и региона най-удобно е през РСМ например (без Косово)... ама не бих си обменял македонски денари заради транзитното преминаване. Навсякъде в бензиностанциите се плаща с карта, и в Косово, и в Черна гора, и РСМ, и Гърция. В Албания на много места може с карта също.  За Шънгин е удобно през Косово, а за Саранда/Ксамил... през Гърция.
Догодина, ако въведем еврото като успоредна валута (както новото правителство предлага, без да сме член на Еврозоната, по същия начин както Косово, Черна гора, Андора, Сан Марино и т.н.) всеки ще си има евро кеш и няма да се налага да го водим този разговор.

Последна редакция: чт, 29 юни 2023, 19:24 от diziler

# 204
Изобщо не препоръчва почивка в Албания на море пълна цигания навсякъде. Цените в заведенията са по-високи от София, качеството на храна е нулево говоря за заведения с над 4,5. Отзиви и доста над 100 отзива. Пари навсякъде за всичко ти се искат от нахални албанци за спиране на улицата дори за 5 мин. навсякъде се опитват да те излъжат една цена на етикет на каса съвсем друго, или ти хващат нещо което не си купил изобщо. В заведението същити цигански номера. Плажовете са претъпкани самите местни казаха, че такива лудница не е била до сега и предполагат, че август ще е ад.
Пясъчен  плаж  естествен до този момент не сме посетили  питах местните в Ксамил не можаха да кажат.
Цените на шезлонги и чадър са от 1000 All на платформи  до70- 100   euro зависи от местонахождение като взички са наблъска и на по 10-15 см един от друг. Курс варира от 100 до 104 All за 1  евро.
Мръсотия и циганията е неопусуема.
Водата навсякъде е замърсена от толкоз много народ така, че тюркоазената вода е само рано сутрин.
 Ако не беше собственика на вилата нямаше да остана със сигурност има къде по хубави места където с кеф ще си похарчиш парите.
Пътищата хич не са им ок с много завой, тесни, натоварени, а местните карат в средата и минават на боя разстояние.

# 205
Обобщаваш за цялата страна. Тамън щях да напиша КЪДЕ ТОЧНО си била, но в едно от изреченията споменаваш Ксамил. Да, в Саранда и Ксамил е каманяк, но в Дуръс са пясъчни плажове. Бях там 1 седмица и мога да потвърдя. Изобщо не бих употребил думата ци****ния. Такава мога да употребя за българското черноморие, но... това си е мое мнение.

# 206
  • София
Потвърждавям, че плажа при Дуръс е пясъчен, в дясно от Вльора също - един от най-хубавите, на които съм била в Албания.
Ние в края на седмица заминаваме за Борш. Там са камъчета, но се надявам селцето да е прилично. Ще докладвам като се върнем. Приятна почивка на всички 😊

# 207
Здравейте ! Вие сега ли ходихте ние мислехме август да скокнем до Ксамил обаче като чета май се отказвам .
Изобщо не препоръчва почивка в Албания на море пълна цигания навсякъде. Цените в заведенията са по-високи от София, качеството на храна е нулево говоря за заведения с над 4,5. Отзиви и доста над 100 отзива. Пари навсякъде за всичко ти се искат от нахални албанци за спиране на улицата дори за 5 мин. навсякъде се опитват да те излъжат една цена на етикет на каса съвсем друго, или ти хващат нещо което не си купил изобщо. В заведението същити цигански номера. Плажовете са претъпкани самите местни казаха, че такива лудница не е била до сега и предполагат, че август ще е ад.
Пясъчен  плаж  естествен до този момент не сме посетили  питах местните в Ксамил не можаха да кажат.
Цените на шезлонги и чадър са от 1000 All на платформи  до70- 100   euro зависи от местонахождение като взички са наблъска и на по 10-15 см един от друг. Курс варира от 100 до 104 All за 1  евро.
Мръсотия и циганията е неопусуема.
Водата навсякъде е замърсена от толкоз много народ така, че тюркоазената вода е само рано сутрин.
 Ако не беше собственика на вилата нямаше да остана със сигурност има къде по хубави места където с кеф ще си похарчиш парите.
Пътищата хич не са им ок с много завой, тесни, натоварени, а местните карат в средата и минават на боя разстояние.

# 208
Здравейте ! Вие сега ли ходихте ние мислехме август да скокнем до Ксамил обаче като чета май се отказвам .

Как решихте да се откажете от едно единствено отрицателно мнение в цялата тема? Просто гледайте отзиви и от  Tripadvisor, от хотели, гледайте снимки на Ксамил в гугъл, търсете и ровете.

# 209
Да. Трябва подготовка преди всяко пътуване. Трябва да се види какъв е плажа, какъв е хотела/разполага ли с паркинг, разполага ли със собствен плаж, предлага ли храна и каква, какво са написали други туристи за хотела, какви националности посещават хотела/, какъв е курорта или населеното място, какви са цените на заведенията и в другите магазини, плащат ли се пътни такси, забележителности в околността, какви са температурите в сезона, плаща ли се туристическа такса и кога/на check-in или check-out/, качествен ли е интернета в страната.
Всеки си има предпочитания за почивка, ето защо е необходима предварителна подготовка по определени критерии.
Що се отнася до Албания бих казала, че е интересна страна, в която са инвестирани много пари. И ако някой не му харесват условията за море, би могъл да си направи една 3-4 дневна екскурзия. Заслужава си/от моя гледна точка/ да се види как една страна до 1989 г. само с 10 км асфалтиран път, е израснала. Албания дължи развитието си на умните си политици, но ..... някак си населението не е дораснало за икономическия бум в страната. Изостанало е в мисленето си. Но трябва да гледаме общата картина. Харесаха ми планините и реките в северната част, красиво, зелено и величествено. Но не ми харесаха замърсяванията от строителен и битов боклук, разхвърляни ръждясали машини, просяците. Има си плюсове и минуси, като навсякъде.

Общи условия

Активация на акаунт