На море в Албания

• 110 942
  • 388
  •   2
Отговори
# 180
Няма изгледи скоро да влязат в ЕС Wink  

На мен Дуръс не ми хареса, честно казано. Тирана - да. Искам да видя Ксамил и Саранда

Последна редакция: нд, 14 май 2023, 12:53 от diziler

# 181
Аз обичам много море и мога само да гледам водата, и ще съм доволна.  Спечилиха ме и с това, че са мили, сега не може да се сравни отношението в Турция, (то не може никъде), но и в Албания ни харесват. На плажа един човек чу, че говорим на български и ни заговори на нещо като сръбски, но със сигурност не каза, че е от Сърбия, май каза Косово, но не бяхме сигурни, че сме разбрали, защото там уж говорят на албански, горе долу се разбирахме, (дори да знае английски е много приятно да можеш да си кажеш нещо на твоя език в чужбина и да се разбираш с хората) и на него му беше приятно да види почти съседи, балкански хора. Всъщност не знам от къде ходят най-много туристи там.

Трябва да се взема най-висок клас звезди хотел и пак да се има предвид, че тази държава до преди няколко години не е имала нито една асфалтирана улица, освен може би от къщата на техния Енвер Ходжа до летището. Даже чух някакъв виц, пък може и да е истина, че по новините казвали "добър вечер, Енвер Ходжа", защото само той имал телевизор. 😆😆 Така че ако държите на сешоар или ютия по-скоро няма да има. В един ресторант поръчваме нещо и сервитьорът каза, че не може това, защото готвачът напуснал и може само нещо, което той сервитьорът можел да ни приготви. 🤣
Когато стигнахме Тирана се бях разпаднала и в едно заведение ми предложиха на легна в една вътрешна стая, направиха ми нещо да пия и не искаха пари. Като чуят, че си от България питат какво правиш ЧАК там хаха, а не си на Черно море. Присъствахме на някакъв техен фолклорен танц - прилича доста на хоро ... научих няколко хубави албански поп песни.  Въпреки всичко това имам само хубави спомени, но аз винаги чета преди да ходя някъде, за да знам какво да очаквам и да се настроя на някаква вълна. Специално заради там си купих ретро бански 😆.

Прочетох, че по време на соца е имало обмен между техни студенти и наши, или май само програма, в която техни учат тук, нещо като Еразъм е било между соц страните. Така или иначе те са ни почти съсед и бих се радвала да имаме повече връзки, както и по въпросът с Македония да ни привлечем на наша страна.

Може би направо да си даваме препоръки за хубав хотел, ако някой е доволен от конкретен.

# 182
Албания е супер. Не е нужно човек да иде в богата и лъскава държава, за да се чувства добре. Да, надуват чалга от колите, не спират на пешеходни пътеки, мятат боклуци по земята... и какво от това? Сърдечни хора са. В Косово съм бил само в Прищина и Призрен, а в Албания само в Дуръс и Тирана, нямам впечатления от южната част. В Дуръс преди 6-7 години бяхме на почивка, забравих името на хотела, нещо "Вера" имаше в името, или "Верас", 4 звезди там отговарят на 3 звезди в Турция. Но нито сме отишли да се наяждаме, нито да капризничим, аз нямам грам оплаквания от хотела. Плажната ивица си е пясък! За разлика от Саранда и Ксамил, където било каманяк, но пък с кристална вода. В Дуръс - пясъчна ивица, обаче морето не беше от най-чистите, водата беше далеч от кристална. И зад хотелите е пешеходната алея, майкоууу,... отворени шахти без капаци, боклуци... всички хора ходят на велоалеята. А ако има колоездач, той се чуди откъде да мине. Не напомня точно на Слънчев бряг, а на  ЖК в някой бг град. Но тази пешеходна туристическа алея е далеч от центъра. Вече в самия център си е красиво, с много исторически паметници, младежите се изсипват там, има какво да се види... До жп гарата и автогарата е малко тегаво, пеша се отива, ама вече става мръсно и ... сякаш като в краен квартал. ЖП гарата почти не работеше, имало 2 влака до Тирана дневно, ама там не наблягат изобщо на железопътния транспорт, всички ходят с автобуси и маршрутки. И като има точен час за автобус по-рано, 5 минути по-рано минават маршрутките и викат "Тирана, Тирана, Тирана...", да оберат клиентите на автобуса. Естествено, че. нито в маршрутките, нито в автобуса получаваш хартиен билет или касова бележка за плащането си. Изсипваш му там леките... някъде към 1.5 евро беше до Тирана. И вече в самия град Тирана, на мен много ми хареса центърът. Младите хора зареждат. Същото е и в Косово, средна възраст 25 г, хахаха. Няма  чичо/леля, баба/дядо по улиците. Супер рядко се виждат.
Аз обичам много море и мога само да гледам водата, и ще съм доволна.  
Тук сме от една порода. Хем дава успокоение, хем е невероятен кеф. Но това е типично мислене за хора, които не живеят близо до морето. (Познавам хора, които живеят на Черноморието и не ходят на плаж,  френд ми е казвал "не съм ходил от 3 години на море", а живее на 1 км от него. И като се учудя, ми се отговаря с контра въпрос "ти кога за последно се качи на Витоша", щом си в София?) Grinning Ми аз обичам много повече море, отколкото планина.

# 183
  • София
Малко личен архив Simple Smile
Плаж в близост до Саранда

Берат

Бутринт

Тирана от високо

Последна редакция: нд, 14 май 2023, 16:33 от brayan__

# 184
Иска ми се освен Саранда и Ксамил, да видя и Шънгин (щом "ë" е "ъ", значи Шънгин. Shëngjin, Durrës, Tiranë... ), макар че не бил много развит. Няма разнообразие извън хотела.  

И да, те са се учудили как "чак от България" идват туристи и не си стоят на Черноморието. Ама я да сравним 7 дни почивка в Албена, Зл. пясъци или Сл. бряг или с албански курорт? У нас ще излезе 3-4 пъти по-скъпо. А обслужването нито е по-добро, нито водата по-чиста, нито на плажа има повече място.
На нашата плажна ивица пред хотела в Дуръс имаше много босненци, на тях им е близо, а те имат много малък излаз на море, само в курорта Неум. И естествено, цялото Косово се беше изсипало в Дуръс на почивка. Най-много от колите бяха с регистрационни номера от Косово. Все пак.. Косово няма излаз на море, а те нямат граничен контрол с Албания, отдавна паднаха границите между двете страни, почиват си в албанските курорти, говорят един език, така че.. проблеми няма. И също има албански туристи от РСМ, на тях също им е близо, от западната част на РСМ пред няколко завоя и са на морето.

p.s. редактирах в предния ми коментар, исках да кажа "това е типично мислене за хора, които НЕ живеят до морето".

@brayan, личен архим, ама откъде са снимките? Последната е от Тирана, разпознавам.

# 185
  • София
Дописах Blush
Ние тази година сме отново юли месец в Албания. Нямам търпение вече.

# 186
А къде през юли в Албания?

Иначе мерси за именоването на снимките, сега вече става ясно.

# 187
  • София
Ние сме ходили четири пъти в Ксамил. През май2016г. за първи път. Хареса ни храната, самия Ксамил. Плажът не е хубав, единия широк, но е каменист, другият тесен, насипан с пясък.
Скрит текст:

След границата може да се стигне по-бързо към Ксамил, ако се използва този сал за коли

Всичките пъти сме спали във вила Оден. Първоначално резервирахме през booking.

# 188
  • София
А къде през юли в Албания?
Иначе мерси за именоването на снимките, сега вече става ясно.
На някакво "странно" място - Borsh. Мъж ми го избира тази година. Нямам много очаквания, но каквото се получи.
След това малко на Корфу 😉

# 189
  • София
Здравейте!
В края на лятото съм решила да почиваме в Албания тази година.
Следя темата с интерес.
Моля да споделите надежден туроператор (от който сте доволни), организиращ почивки в Саранда. (Ползваме Версо Травел за Турция, но те не предлагат Албания).
Изхранването как е по- добре да бъде- all inclusive  или смесено (закуска и вечеря в хотел и свободен обяд).
Ще съм много благодарна за всякаква информация.

# 190
Не съм бил в Саранда и Ксамил, но доколкото помня... (когато резервирахме за Дуръс) от турагенцията казаха, че хотелите в Саранда и Ксамил нямат разработен ол инклузив, а са на закуска и вечеря и не на блок маса, а ти сервират порция. Но това беше преди 5-6 години, сега вече не знам дали е по-различно. В Дуръс си има ол инклузив, ама... с тия земетресения там, нещо не ми се ходи пак.

p.s. в Млини (до Дубровник) пак сме били на НВ (зак. и вечеря), казват ти при предното хранене двата вида меню за следващото хранене и си избираш едно от менютата ... и ти сервират в чиния. Няма ... да си слагаш каквото си искаш, като в Турция, хахаха

Последна редакция: чт, 18 май 2023, 11:41 от diziler

# 191
  • Под звездите
От 24.05 до 28.05 бяхме в Дурас Албания. Пътувахме с туроператор(ползвахме ФОР СИЙЗЪН ТРАВЕЛ)  .
Времето беше превъзходно водата също беше приятна за къпане.
Бяхме в 5***** хотел ( Епидамн) със закуска и вечеря с двама готвачи със звезда мишлен.

# 192
Здравейте пътували и почивали в Албания!
Имам нужда от съвет! Каква валута да имам отивайки в Албания? Мога ли да зареждам на бензиностанция с карта?

# 193
Валутата е "албански лек", една бърза справка в гугъл и ще имате този отговор за няколко секунди.
Ако сте в София, има в "Никар" на Графа, в "Никар 2005" на Витошка, в "Тавекс" в 4 мола...и на др. места.
И с дебитна/кредитна карта. Евро не ви е нужно, освен в Косово и Черна гора, ако минавате оттам пътьом.

# 194
  • Под звездите
Ние бяхме преди една седмица. В Круя, Берат, Елбасан и Тирана по пазарите и сувенирните магазини на всякаде  се пазаруваше с леки не искаха друга валута. В големите магазини може с пост терминал. В групата имаше хора теглеха пари от банкомат , но казаха , че им са взели около 13-18 лева на теглене.
Ние минахме през Северна Македония ако това ви интересува.

Общи условия

Активация на акаунт