СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 4

• 187 023
  • 915
  •   1
Отговори
# 165
Миналата година синът ми беше 5 клас и започнаха втора смяна.Стол няма има само лавка ,в която има сандвичи ,пици и такива неща ,но готвено няма.
Нещо бъркаш. Първа смяна почнаха 5 клас.
Да точно така,започнаха първа смяна,а втория срок бяха следобед.

# 166
  • Sofia
На първата род. среща събрахме пари за шкафчета в класните стаи на петите класове. Много е удобно, защото иначе раниците са ужасно тежки. Бях купила дублиращи учебници по мат. и БЕЛ, както и от сборниците по мат., по които работеха, и тях хлапето държеше в училище, а другият комплект си стоеше у дома и така поне тези учебници и помагала не се носеха всеки ден до СМГ...
Идеята за шкафчета в стаите е много добра. Децата запазват ли си стаята или всяка година са в различни стаи?  Предполагам, че след като сте ги поръчали в 5 ти клас ще можете да ги използвате поне до 7 ми. В предишното училище след като в началото поръчахме шкафчета, въпреки, че сменихме стаята веднъж, децата ги използваха и 4те години.  Държаха много неща там, включително музика, трудово, рисуване, физическо....
При вас някой  родител ли се нае с поръчката или от училището съдействаха?  И последно:) предполагам, че шкафчетата се заключват или няма нужда?

# 167
  • София
Шкафчетата се заключват, но не мисля, че се налага. Един ключ става за няколко шкафчета и ако някое дете си забрави ключа, все се намира друго дете, което да му го отвори със своя ключ  Simple Smile
При нас имаше родител, който беше предложил на директора тази идея и още на първата родителска среща събрахме парите /около 35-40 лв, ако добре си спомням/. Мисля, че тя се реализира за стаите на всички пети класове, но не съм сигурна. Може да се свържете с ръководството и да попитате за такава инициатива. Вярвам, че ще откликнат.
Радвам се, че при нас всички родители се включиха, защото иначе идеята трудно ще се реализира.
Не знам дали и докога ще си запазим класната стая и шкафчетата, но се надявам поне и тази година да бъде така.
Класните стаи петокласниците досега съвместяваха с шестокласниците, защото учеха в различни смени.
В тази връзка, продавам на половин цена абсолютно запазени учебници по математика и български език за 5-ти клас - ако някой се интерсува, да ми пише на лични.
Сега се сещам, че и учебника и тетрадката към него са тежки - тях хлапето оставяше в училище, винаги кофато може - ако си напише домашното още там, или ако домашното му е само в тетрадката напр. носеше само нея, без учебника.
Пипа толкова пордробно, защото го считам за важно - само по математика "копмлектът" представляваше учебник, тетрадка голям формат и два сборника. Още 2 предмета с по един учебник, помагала /по български бяха две/ и тетрадка към тях, плюс физическо или рисуване в дните, когато ги имат, и ... децата изглеждат като космонавти  Simple Smile
По-назад в темата наскоро дадоха линк към репортаж от подготовката за състезанието в Китай с г-жа Данова и учениците и хлапето разпозна стаята, в която е заснет репортажа, по шкафчетата  Simple Smile

Последна редакция: сб, 25 юли 2015, 12:58 от Prizma

# 168
  • София
Шкафчетата се заключват, но не мисля, че се налага. Един ключ става за няколко шкафчета и ако някое дете си забрави ключа, все се намира друго дете, което да му го отвори със своя ключ  Simple Smile
При нас имаше родител, който беше предложил на директора тази идея и още на първата родителска среща събрахме парите /около 35-40 лв, ако добре си спомням/. Мисля, че тя се реализира за стаите на всички пети класове, но не съм сигурна.
5 Б не се включихме. Никой от родителите не искаше.

# 169
  • София

Ясно. Лично аз съм много доволна. По АЕ детето също често оставяше там Workbook или  Student's book и носеше само това помагало, което му трябва за да си напише домашното, ако не успее още там да го направи.
При всички тези решения имаше дни, когато раницата беше доста тежка и обемна, не ми се мисли без тях как щяха да изглеждат нещата.

# 170
  • София
Ясно. Лично аз съм много доволна. По АЕ детето също често оставяше там Workbook или  Student's book и носеше само това помагало, което му трябва за да си напише домашното, ако не успее още там да го направи.
При всички тези решения имаше дни, когато раницата беше доста тежка и обемна, не ми се мисли без тях как щяха да изглеждат нещата.
Като те чета сега, вероятно сме сбъркали. Сториха ни се малки и нефункционални тези шкафчета, а явно не е така. Да, имаше дни, в които раницата тежеше ужасно много. Доста зор видя детето, още повече. че в предишното училище всичко се пишеше и учеше там, имаха шкафчета и ходеше с буквално празна чанта.

# 171
  • София
Като те чета сега, вероятно сме сбъркали. Сториха ни се малки и нефункционални тези шкафчета, а явно не е така. Да, имаше дни, в които раницата тежеше ужасно много. Доста зор видя детето, още повече. че в предишното училище всичко се пишеше и учеше там, имаха шкафчета и ходеше с буквално празна чанта.

# 172
Информацията за смените трябва да е вярна, защото я имам от учител след последния учителски съвет.

Мъчи ме един въпрос-мистерия, на който дори тук  Laughing не можах да получа отговор. Предстои ни да започнем втори чужд език в училище. На нашия клас се "пада" да учи немски, но детето не иска и да чуе за този език. Освен това, ни се появи опция за обучение в Русия след гимназията. Един гимназиален учител ми каза, че се е случвало деца от класове, изучаващи втори немски, да ходят на руски, но не можа да ми каже дали има официален начин това да се случи... Оф!... някои неща са толкова забулени в тайнственост, че направо се чудя.  newsm78
Ясно е, че като втори, езикът няма да бъде усвоен на ниво за обучение в чужбина, но зная, че преподавателката по руски е много добра и с малко допълнителна подготовка, нещата могат да се получат.
Та, някой има ли представа дали г-н Стоянов има приемно време или поне на какъв телефон да звъня, за да направя връзка с него? Имам личния му номер, но ми е крайно неудобно да го притеснявам по време на ваканцията (отпуска).

# 173
но детето не иска и да чуе за този език.

Как така не иска да чуе за немски, нали си го е избрал при записването в гимназията?
Сигурна ли си, че във випуска на сина ти има паралелка с втори език руски? На сайта на гимназията е програмата за втори срок на учебната 2014-2015 година. Вижда се, че всички паралелки в бившия вече 9 клас са учили немски като втори чужд език. Възможно е да е допусната грешка, но може пък и да не е имало желаещи за руски. В бившия 10 клас Д паралелка е с руски, но по същото време останалите 4 паралелки са имали история, математика....., тоест няма как ученици от тези паралелки да посещават часовете по руски в Д клас.
Но може да са намерили някакво решение, така че най-добре е да провериш в гимназията в началото на учебната година. 

# 174
  • България, София
Вижда се, че всички паралелки в бившия вече 9 клас са учили немски като втори чужд език. Възможно е да е допусната грешка, но може пък и да не е имало желаещи за руски.
Не е грешка, не събраха нужния брой желаещи, за да направят руска паралелка. Много исках дъщеря ми да продължи с руски, още повече, че го учи от 3 клас, но тя категорично ми отказа и записа немски - напълно загубено време, според мен. Подозирам, че "избягаха" от руския и защото учителката е сериозна и взискателна ...

# 175
Prizma , май децата ни делят една стая.
Когато 5- класниците поръчваха шкафчета предложиха на нашите деца също да си закупят. Част от учениците се възползваха. Моя син не е оставял много неща там, защото сборниците се ползват и в къщи освен ,ако домашното не е на лист.
Но пък си държеше маратонките за физкултура там, което не е никак малко. Имаше суичър или някаква дреха също така.

# 176
  • София
gerka, според мен е хубаво децата да имат шкафчета. При нас някои деца си донесоха топки за футбол за междучасията и си ги държаха в шкафчето. Изобщо усещането, че имаш нещо свое, където можеш да оставиш книга, топка, боички, екип, учебник, е хубаво и се  надявам, че приучава децата да пазят, а не да чупят и рушат.
Обаче разбрах, че ние май ще се местим на трети етаж и не знам дали пак ще се организираме за шкафчета  Sad
Сборниците и при нас се ползваха и в клас, и у дома, но бях купила по два броя от всеки сборник /работиха по два сборника, освен по листчета/ и единият екземпляр си стоеше у дома, а другият - в шкафчето. Така не се разнасяха ежедневно.

# 177
  • София
Когато поръчвахме шкафчетата, уговорката беше, че те ще се преместят с класа. Те са на модул от по 4 или 8 и лесно могат да се качат на третия етаж. Иначе и ние сме доволни от тях, физическо, рисуване, дрехи, сборници и др неща си стояха там.

# 178
  • София
Когато поръчвахме шкафчетата, уговорката беше, че те ще се преместят с класа. Те са на модул от по 4 или 8 и лесно могат да се качат на третия етаж. Иначе и ние сме доволни от тях, физическо, рисуване, дрехи, сборници и др неща си стояха там.

Супер!

Успех на математиците, които днес се състезават в Китай!

# 179
  • Sofia
Да, и аз смятам, че така е редно. Така направихме и в предишното училище, децата изкараха 4 години с тези шкафчета, инвестицията се изплати многократно. Ще проуча и ще повдигнем въпроса на първата родителска среща. Надявам се, че родителите няма да имат нищо против.

Общи условия

Активация на акаунт