Количество АМ за дете на 1 месец.

• 1 747
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте, имам питане относно количеството АМ за детето ми на един месец. Ситуацията е следната: Роди се в 36 седмица, добре беше изписаха ни тегло 2680кг като ни казаха че е важно да се храни добре за да си навакса килограми. Хранихме се смесено, но предимно АМ, отделно съм давала и изцедена кърма, а и е сукал директно от гърдата. На кнсултацията първия месец го претеглиха 4150 кг, което казаха че е страшно много. Тогава той ядеше 8 пъти /на 3 часа/по 110 мл АМ.  Променихме храненето на 7 пъти, като съответно вдигнахме количеството на 130 мл. Според мен обаче той е гладен. Има поведение на гладен, иначе се изхожда един път дневно и то доста обилно количество. Вода и чай пие много /според мен от глад/ съответно и напикани памперси има обилно.

В отчетната ми група има детенце което се роди с 2 дена разлика  от моето, същите размери и възраст, то яде 1000 мл дневно на 3 часа по 125 мл, но е качило 1300кг за месец което е нормално.

Това ме провокира да питам как е при другите дечица, какви са количествата и режим на тази възраст.
Вече не кърмя. Млякото ни е на ДМ Бейбилов, чудя се да не би пък от него да качва толкова  Thinking

Благодаря

# 1
На мен не ми се струва да е качило твърде много детето. Все пак не му давай да се налива твърде много с вода и чай, разширява се стомахчето според мен.

# 2
Здравей мила,искам да ти кажа,че трябва да се водиш най-вече по това колко иска да яде детенцето.Моя син си беше лаком от новородено,на 3 месеца яде6е по 200мл на ядене,на 2 часа(това е много нали),не е с наднормено тегло,но е и доста по-дълъг от така наречените средни стойности,които лекарите не спират да гледат.Няма лошо ,че е качило детето и това е в границите за един месец,което виждам,моя беше 4 500 на 1 месец,ще ти кажа това което ми казваше мойта лекарка,ДА СИ ХАПВА КОЛКОТО ИСКА и колкото често има нужда,ти като си гладна ядеш и на него му се яде.Това е ,ако връща значи му е в много и сама ще регулираш количеството.Като цяло не ги мисли много тези неща с мл и часовете,вважното е ,че е здраво и добре наддаващо ббебенце все пак.Позддрави  Heart Eyes

# 3
... което казаха че е страшно много...

Това е субективно мнение. Друг лекар щеше да ти кажа, че е нормално.
1.470 кг е качило бебето, нищо странно за 1 месец според мен.
Дъщеря ми за този период качи 1.700 и казаха, че е ок. Вече е почти на 11 г., няма никакви проблеми, нормално се развива.
Следвай детето и всичко ще е наред. Не гледай часовник, храни на поискване и то само ще регулира количеството и времето.
Единственото правило е да не минава много над 1 литър дневно, но не виждам при вас да има такъв проблем.
С всеки месец то само ще променя режима си - ще намалява броя хранения и ще увеличава интервала м/у тях и изпитото количество. Можеш и ти да го правиш, но няма как да уцелиш точния момент.
Имай предвид и че при преминаването от един към друг (когато детето го прави по естествен начин) ще усетиш т.нар. фази на бърз растеж. Те са характерни с по-често ядене, не се притеснявай, нормално е. Ето приблизително кога се случва: от 10 ден до към 2 седмици, на 3 седмици, на 6 седмици, на 3 месеца и на 6 месеца.

... но е качило 1300кг за месец което е нормално.

Тези 150 грама, които твоето е качило повече са незначителни. Защо едното смяташ за нормално, а другото не?
Всяко бебе е различно, затова и качването е различно. Конкретно с този пример обаче аз разлика не виждам  Simple Smile

Водата и чая е най-добре да ги спреш. На тази възраст има нужда само от мляко, всичко останало само раздува, без да носи хранителни вещества.

# 4
Именно водата и чая ги увеличи, когато намалихме млякото, аз съм убедена че пие толковамного от глад.

# 5
А защо даваш вода и чай?

# 6
Чай давам от копър за коликите, а вода давам в жегата малко да се охлади, да си утоли жаждата.

# 7
Ако бебетата имаха нужда да си утоляват жаждата с друго, освен мляко, от гърдите на жените щеше да тече вода Simple Smile
Водата при бозайниците е необходимост след като се захранят с твърда храна. Преди това всички нужди се задоволяват от млякото.
Детето ти реално изпива 910 мл вода дневно (тази, с която приготвяш млякото). За тези 4 кг е предостатъчно.

# 8
Храни си детето спокойно,колкото и когато поиска. Детето ти е недоносено и е нормално да наддава повече,има да наваксва. Моят син качваше по близо 2 кг. първите 3 месеца и непрекъснато искаше да яде.Също роден в 36г.с.,тегло 2400кг. Тогава много се притеснявах като теб,сега се чудя защо съм си създавала излишни главоболия.
Не се сърди човече,преди време и за мен бяха доста полезни твоите разяснения относно храненето, за което благодаря.   bouquet

# 9
Много добре се храни бебето ти.
Грешиш само с водата, вече са ти обяснили защо.
Виж другата крайност на твоя случай и не се притеснявай.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=851438.0;topicrefid=20

# 10
Благодаря момичета! За сега реших да направя проба за 24 часа да видя той как ще се движи сам с яденето.

За сега се случи следното в 18.00 изяде 130 мл и в 20.20 изяде още 130 като преди това още от 19.30 започна да реве. Има и колики разбира се, те се обострят на гладен стомах и съм забелязала че горе долу час преди да му дойде времето за хранене го подхващат и докато не се наяде няма успокояване.

# 11
Защо мислиш, че още в 19:30 иска да яде? Сама казваш, че вероято са колики.
Бебето ти е на един месец. Щом не го кърмиш, а даваш АМ, по-добре се опитай да му създадеш някакъв режим. Това, че плаче не означава непременно, че е от глад.

# 12
Защо мислиш, че още в 19:30 иска да яде? Сама казваш, че вероято са колики.
Бебето ти е на един месец. Щом не го кърмиш, а даваш АМ, по-добре се опитай да му създадеш някакъв режим. Това, че плаче не означава непременно, че е от глад.

Защото разпознавам кога плаче от глад и кога поради друга причина. Освен, че плаче определено търси да суче, лапа каквото захване, ръцете си или пък дреха....ако докосна бузата му определено завърта глава за да захапе, ако го гушна също търси да суче...той също така когато е гладен прави едни сукателни движения с уста с мляскащ звук, с който ясно показва, че иска да цока Simple Smile

Към момента яде на 3 часа, а количеството варира, например в 06.30 тази сутрин изяде 105 мл, а сега в 09.30 изяде 130мл,  които не му стигнаха и му дадох още 30мл. Ще се опитам да проследя дали има и някаква зависимост на количествата по време на деня.
Това което отчитам към момента е, че е доста по спокоен, буквално се събужда да яде  и отново заспива като казвам заспива имам предвид, че дори не се налага да го приспивам, просто го оставям в количката или кошарата той си лежи и гледа няколко минути и после си заспива спокойно и така до следващото хранене, нещо което преди не се случваше.

# 13
Сама си видяла, че децата ядат различно количество Simple Smile
Не само в различните часове, но и в различните дни. Нормално е, възрастните също не ядат всеки път еднакво.
Затова е важно да се храни на поискване, а не под час и с точно определени милилитри. Децата сами усещат нуждите си и сега може да хапнат малко по-малко, след 3 часа да си наваксат и т.н.

А резултатите са повече от очевидни, радвам се, че е спокоен вече Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт