Раждане в Майчин Дом - София (2 тема)

• 290 104
  • 1 737
  •   1
Отговори
# 705
здравейте,момичета...предстои ми живот и здраве да раждам през юли ...решила съм в майчин дом...та въпроса ми възможно ли е планово секцио по мое желание без избор на екип?

# 706
Здравейте, можете ли да ми кажете къде се записват тоновете в МД? Доктора ми каза на 3 етаж, но не разбрах дали това е в поликлиниката и в коя стая.

Не, на третия етаж е родилното. Тонове се записват на първия етаж в поликлиниката. Понякога пращат и на 5тия в паталогията, но е рядко.

При мен вече има "развитие". Получих силни контракции снощи. Изчаках да станат на 5 мин и отидохме в спешното на МД.- към 2:00 ч.  Прие ме сънена и сърдита млада акушерка. Там чаках 1 час да ме види лекар ( имало мн раждания ) когато дойде накрая видя тонивете- бяха ОК, и провери за разкритие- никакво!!!!!!!!ансолютно никакво! А контракциите ми бяха силни и често.видяха и бебето на  видеозон- оказа се 3500 ( а не 4000 гр ) Казаха ми че ми е объркан термина, и че плода отговаря на 39 гс. ( значи не Преносвам поне ) казаха ми да се прибера в къщи и да чакам още!!!!!! Sad  цяла нощ изкарах с контракции орез 7-10 мин. ( поразтедиха се ) не съм спала...... Незнам какво да правя! До кога да чакам? Не се търпят вече! А може пак да ме върнат за липса на разкритие! Sad 

Разхождай се, вземай си хладки душове. Когато пак станат на 5минути, но с по-голяма продължителност контракциите, отиди пак в Майчин дом.
Аз 7 дни преди да родя имат една цяла нощ с контракции на 5 минути, които сутринта съвсем спряха. Simple Smile

здравейте,момичета...предстои ми живот и здраве да раждам през юли ...решила съм в майчин дом...та въпроса ми възможно ли е планово секцио по мое желание без избор на екип?

Не.

# 707
Здравейте, можете ли да ми кажете къде се записват тоновете в МД? Доктора ми каза на 3 етаж, но не разбрах дали това е в поликлиниката и в коя стая.

Преди вомента на раждане тоновете се записват в Женска консултация - малкия вход откъм касите и биохимичния скрининг. На 1вия етаж се намира. Аз бях регистрирана там за проследяване още от началото на бременността, но не знам как е, ако само за тонове.

# 708
Дойде време и аз да споделя личен пресен опит от раждането в МД.
Бях с избор на екип при д-р Савова, анестезиолог д-р Сабахов и акушерка Гергана Велкова. Водите ми изтекоха в 1:30 през нощта на 9ти, приеха ме долу през спешното, и хоп на 3тия етаж. Разкритието беше само 1см и ме пуснаха да се разхождам из стаята и коридора. Напредвах супер бавно, затова ми включиха окситоцин, въпреки това разкритието продължаваше бавно. Поисках епидурална към 4 см като беше и това направо ме спаси, доста си боли.. През цялото време Савова и акушерката, какно и други акушерки на смяна минаваха да ме наглеждат и разсейват. Обстановката в родилното е страхотна и супер уютна, освен Савова други в екипа и от смяната не познавах, но ме накараха да се чувствам много спокойна въпреки болките. Визитациите със студенти бяха супер забавни, лекарите се шегуваха с мен и правиха залози, че ще е със сини очи като мен Grinning Бебка се беше обърнала с лице напред и това затрудни малко процеса, но д-р Савова и акушерката бяха страхотни и след кратко напъване накрая моята малка Михаела реши да излезе - точно тоновете почваха да стават нередовни и явно се мъчеше, та съвсем в последния момент реши да ми спести секциото по спешност и в 19:00 на 9ти се роди нормално. Имах епизиотомия, шевовете още ме болят, но определено не съжалявам Simple Smile
Сложиха ми я на гърдите за малко след раждането, после вече горе в стаята ми я дадоха за постоянно - бях на 12тия етаж. Та за този прословут 12ти етаж, където акушерките били кисели... Мнения много и случаи много, но аз супер кисели акушерки не видях. Нормално беше да има по някоя изнервена, но като цяло съм изключително позитивно впечатлена от отношението на жените и професионализма там. Каквото помолих или попитах, ми се помагаше. Там насърчават кърменето и явно им направих добро впечатление, че почти от началото се пробвах, още щом можех да се движа Grinning Питаха ме как съм с кърменето постоянно и като се оплаках, че когато ми тръгна кърмата, бебка не ще да суче, жената взе и ръчно ме изцед, за да отпуши каналите и ми обясни кое как се прави и как да познавам, че има проблем.
Условията във ВИП стая (двойна) - чисто, ежедневно се поддържа чистотата, стаята е с базисни условия (не е супер лукс като оборудване), но е приемлива и има страхотна гледка към Витоша Wink Храната не знам как беше (готвеноо), понеже ми носеха супи. Иначе за закуска дават тестени изделия, бяха хубави.
На изписването таткото трябваше да плати и оформи всичко, за да изпишат мен, болничния ми, а след това и бебка. Неговият отпуск по бащинство също го издават на 12тия етаж. Чак тогава слязохме аз и акушерка с бебка долу за посрещането. Преобличането беше горе на 12тия етаж - аз в моята стая, бебка я преоблече акушерката.
Долу наистина имаше фотограф (блаодаря за информацията,,мами!) и се позамислих дали да искам усругите му, но реших да разчитам на роднините все някой да направи добра снимка. От изхода при изписването насочват наляво, където има две пана за снимки. Едното е ретро изглед на болницата както е изглеждала при откриването й, другото е като зелено дърво и във всяко листенце записани бебетата за всяка година.
Това е май. Изобщо много съм доволна и като човек, който много се страхуваше от раждането, мога вече спокойно да кажа, че преживяването ми в МД изцяло промени този страх и нямам търпение живот и здраве да се върна пак там за следващо детенце. Simple Smile

# 709
  • София
Честито, dreamon, бързо възстановяване и кротко бебе!
Преди 3 години раждах при д-р Гунев, сега юли месец мисля да повторя Simple Smile Първото раждане мина добре, но не ми дадоха бебето веднага, защото трябваше да го сложат на кислородна палатка, имаше инфекция. Интересува ме ако всичко беше наред, щяха ли да ми го дадат да си го гушна веднага и ако да за колко време? Чела съм, че е добре веднага да се сложи на гърда, но до колко се практикува това тук...

# 710

_dreamon_ може ли да ми кажеш ако е удобно какво Ви искаха от болница за Вас и бебето като консумативи

# 711
dreamon, супер позитивен разказ. Браво Hug
ardi_dn3, надявам се вече да си родила и скоро да пишеш подробности как е минало Hug

# 712
На мен ми я сложиха на гърдите почти веднага, но не на голо, но аз и не поисках, така че не знам дали се практикува, ако си поискаш. Беше ми по-важно като че ли да я вземат и да я обгрижват, за да е всичко наред с нея. Така или иначе 3 часа след раждането си беше с мен постоянно и никакъв проблем нямахме с нея за сближаването, освен че ме беше трудно да я взимам заради болките. Но имах коластра и още щом можах, й дадох и тя си просука по малко.

Консумативи за бебето - само памперси и мокри кърпи. Ако нямаш, те имат някакви, но май си е добре с твои, че да можеш освен всичко и сама да тренираш - аз поне като се освестих, започнах сама да й сменям.
За мен - дадохя ми рецепта да ми купят Цикатридина спрей за тоалета и пръскане няколко пъти през деня.
Друго не са ми искали, всичко е от тях, вкл дрешките.
Забравих да спомена, че споменаваната преди тук ел.помпа на Медела освен че я има, осигуряват и консумативите. Имат шишенца и за хранене след изцеждането, и само за изцеждане. Съседката по легло я ползва и беше много доволна. Аз не успях да се доредя, понеже имах нужда да я ползвам впденя на изписването, а всичко беше взето за стерилизиране.

# 713
Здравейте, аз родих преди 1 месец - естествено раждане, без избор на екип. Попаднах на доктор Нашар и мога уверено да твърдя, че е чудесен специалист, който си обича работата и действа така че да добре за родилката.
Първо раждане ми е- продължи 7 часа и половина (от започването на контракциите). Свалиха ме в родилна зала с 8 см разкритие( лежах преди това на 10 ет, тъй като бебето се роди след термин), наложи се да ми спукат околоплодния мехур; след това напъвах според указанията на акушерката и д-р Нашар и бебето се роди след 20 мин.
След раждането го вземат да направят първите изследвания за това как реагира на външния свят, след това го дават на майката да го види.
Самата аз след раждането седях около два часа в родилна зала, после ме качиха на 7 ет.
Няма да се лъжем за условията- обстановката е соц, леглата са с пружини и не са най-удобните; но пък това е болницата с най-добрите специалисти.
Бебетата ги дават през 3 часа- в 7,10,13,16,19 и 22 часа. Определено насърчават кърменето, някои сестри даже помагат с практически съвети. В количката, в която спи бебето, има две шишета: едното е с вода, другото с адаптирано мляко. Майката преценява дали да ги даде.
За персонала- има и супер отзивчиви и мили, има и на другата крайност.
Болничната храна не е от най-хубавите, но майките могат спокойно да излизат извън отделението след часовете за кърмене.
Надявам се съм била полезна, ако имате въпроси- пишете ми Wink
Слънчев ден!

Последна редакция: чт, 19 май 2016, 11:37 от Ния Лил

# 714
Здравейте,

някой може ли да сподели как процедират с майките с отрицателно RH при раждането?
Само знам, че се бие инжекция до 72 часа, тя заплаща ли се отделно?

Благодаря на скорошните мами за споделеното Simple Smile

# 715
извикаха ме ( не си спомням кой ден след раждането беше) и ми казаха, че понеже съм с отрицателно Rh, ще ми сложат инжекция. Бях с избор на екип, но не съм плащала тази инжекция.

# 716
Благодаря, stambuli Simple Smile

# 717
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Здравейте!
Раждането беше преди около 7 месеца, но сега виждам темата и реших да споделя опита си.
Държа да подчертая, че ако малката нямаше проблем, установен пренатално - никога не бих се насочила към раждане там.
Такаааа... Лекарката, която следеше бременността ми, ме насочи към др. Велева. Много съм доволна лично от нея. Жената ме изслуша какво искам и ми предложи варианти. Терминът ми беше на 17.10, видяхме се на 9.10, мисля. Разбрахме се, че ако не родя до 15.10 - ме вкарва на 5тия етаж да ме следят и, ако не тръгне раждането, на което държах много - да родя естествено и тя се съобрази с мен; да предприемем секцио, но чак в понеделника - на 19.10. Така и стана - влязох на 15, седях до 19, без никакви признаци на раждане.. Една контракция не съм усетила Sad И така, според уговорката, направиха секциото - едва я избутаха малката навън - до последно ми беше под диафрагмата. Simple Smile Естествено, беше с избор на екип! Нещото, което ме подразни беше, че ми каза докторката - ако искаш да си с МОЯ анестезиолог, с когото аз работя много добре - ще трябва да ми дадеш още 100 лв.  Rolling Eyes На мен това ми мина покрай ушите и заключих за себе си, че ще си ги платя на касата тия пари, заедно с тези за екипа и за престоя... Чак след това се чатнах, и то като дойде да си ги иска тя, че ги иска на ръка  ooooh! Това ме подразни супер много и я пратих да пасе и нея.. Няма да им давам пари и наръка!!! Ако беше спешно секциото и го бях събудила да дойде в 2 часа по среднощ, когато не е на работа - можеше и да се замисля, но си беше на работа човека и не виждам причина да го компенсирам лично, по този начин!!!
Иначе - Комплименти на анестезиолога - др. Гугутков  Simple Smile Нищо не усетих като болка - спинална анестезия ми приложи. Дори дойде до реанимацията да ме пита как съм на другата сутрин  Simple Smile Възстанових се много бързо и безпроблемно.
Бебето - показаха ми я една синя-черна, чернокоса, дългокоса мома - 4,050 кг и 50 см  Simple Smile Дадоха ми я да я цункам и я отнесоха съм 8мия етаж в интензивното за бебета.
И така бяхме разделени общо около 36-48 часа.
От тук ми започнаха неприятните изживявания. Качиха ме, на деня след раждането, на 12тия етаж. Питам аз за детето - едни такива уклончиви отговори, нещо не са наясно... Както и да е. След известно време я качиха в общата стая с бебетата при акушерките. Питам кога ще ми я дадете - казват: Ами тя е при нас за наблюдение и точка!!!! Не ми казват какво ѝ наблюдават, има ли причина за това... В същото време в това помещение бяха към двайсетина деца - кое в ковьоз, кое на антибиотик, кое на кислород, кое на инхалации... и те на целият този зор си мислят, че ще стигнат да "Наблюдават" моето дете, което си спи и не прави проблеми - дори не беше ревлива...  newsm78 Малко не им повярвах. Питам дежурната лекарка има ли проблем, нещо трябва ли да знам - каза ми две думи точно и ме прати да паса  #2gunfire
Полудях, разревах се и като дойде Велева да ме пита как съм ѝ се оплаках... Жената отиде при педиатърката в отделението и я разпита и, чак тогава получих някаква горе-долу обективна информация...
Съгласих се с наблюдението им.. Примирих се, че ще мога да я виждам и гушкам, когато ме пуснат в общата стая...
После - храненето. Отивам и казвам на всяка смяна акушерки, че искам да се опитам да кърмя и да не я хранят с шише. Едни казват добре, други нещо мънкат... Аз си направих труда да разпитам кога са храненията и гледам да съм там поне 15 минути преди това, за да не ги занимавам когато имат работа... Един път всичко наред, на следващият отивам аз 20 минути преди 19:00 часа: Ами те са нахранени вече децата и ми се усмихва гадната леля #2gunfire Отново се разревах...
Така или иначе, не успях да я свикна да суче, въпреки многократните опити, пък и кардиолозите казаха да не я мъча, и че за деца със сърдечни проблеми било едва ли не противопоказно да сучат, много се уморявали и т.н. ... и 6 месеца се цедих като идиот, само и само да яде кърма...
След цялата тази драма - сещате се на току що родилият ми мозък как се отразяват всички тези емоции  #Crazy  На третият ден от престоя ми на 12 етаж ми я носят сутринта  #Crazy И аз в шок - нали си я исках вчера(сряда) - Вие искахте да е под "Наблюдение" и то до понеделник, днеска ми я носите... Ами то хън мън... мрънкат ми некви акушерки... Ходиха, питаха докторките - щяла през деня да е при мен, пък за през нощта да е при тях...  Thinking Така или иначе си остана при мен! На седмия ден от раждането ни изписаха вече с лекарства и като пациенти на НКБ. Вечерта преди изписването, забелязах учестено и повърхностно дишане и за всеки случай я свалиха пак в интензивното.
И така протече нашият престой там. С много нерви и сълзи...
Извинявам се, че толкова дълго стана, ама съм доста подробна личност  Simple Smile

# 718
Наистина е важно всичко да свърши добре, ама в твоя разказ много ме подразни това с парите на ръка и то за МОЯ анестезиолог. Уфффффф, да добри специалисти са, ама .....някои дребни УЖ неща дразнят. Аз бях с избор на екип и дори когато поисках да оставя нещо за почерпка в реанимация ( там се грижиха перфектно за всички нас 10тина оперирани) моят доктор каза, че им е забранено да приемат каквото и да било и нямало нужда, това им е работата.

Иначе на 12 ти етаж и аз много сълзи пролях ......Добре че родих по празници 4 почивни дни и никой не се сещаше за нас, добре че и детенце беше здраво Simple Smile

# 719
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Наистина е важно всичко да свърши добре, ама в твоя разказ много ме подразни това с парите на ръка и то за МОЯ анестезиолог. Уфффффф, да добри специалисти са, ама .....някои дребни УЖ неща дразнят. Аз бях с избор на екип и дори когато поисках да оставя нещо за почерпка в реанимация ( там се грижиха перфектно за всички нас 10тина оперирани) моят доктор каза, че им е забранено да приемат каквото и да било и нямало нужда, това им е работата.

Иначе на 12 ти етаж и аз много сълзи пролях ......Добре че родих по празници 4 почивни дни и никой не се сещаше за нас, добре че и детенце беше здраво Simple Smile
Нямах желание никой да почерпя... В реанимацията - много ме дразнеха лелките. Не можело да се говори по телефона - смущавали им се мониторите...  ShockedПълни глупости!!! Каза ми го една от лекарките там - не давали, за да не им надуваме главите с приказки(не че не си говорехме помежду си  Twisted Evil) Казва докторката: "Техните телефони как работят и те говорят по тях, ако смущават монитора?!?" newsm78 #2gunfire

Общи условия

Активация на акаунт