Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-4

• 76 667
  • 738
  •   1
Отговори
# 510
Да попитам - как сами определяте цената на продавания от вас имот, за да се стори реална на купувачите и да има интерес, че и да се стигне до продажба?

аз лично от около 2-3 месеца имах яснота, че ще продаваме, без да пускам още обява. През това време следях плътно обявите, които излизат в този район и с подобни характеристики, тези, които много бързо "изчезват" и другите, които се въртят с месеци, намаляват цената и пр. Другото нещо, което за мен поне докато търсех да купувам, е важно и сега се придържах към него - подробно описание и снимки, които напълно отразяват имота - всички стаи, коридори, балкони, бани, фасада, стълбище, асансьор. Като купувачи гледахме доста обяви с по две снимки .. и се започват въпроси "защо не са снимали банята, сигурно не е в добро състояние" и пр. и отхвърляхме този вариант, предпочитам да имам по-добра представа къде отивам на оглед, защото си е губене на ценно време.

Повече от две седмици забавяне, не е малко... Когато е готов нотариалният акт, след това ли се подава за удостоверение за тежести или едновременно станаха? От нотариуса ли се получават или трябва да се ходи до агенцията?
Ние платихме на нотариуса да ни извади всички необходими документи, иначе удостоверението може и сам да си ги пусне човек. В нашия случай станаха заедно - нотариален акт, учредяване на ипотека и удостоверение за тежести, но не съм сигурна дали някое не е било готово по-рано, тъй като за отпускането на кредита са необходими всички и чакахме този момент. Сега ще си вземем всичко от нотариуса.

# 511
Учудва ме описаното забавяне на реализация на сделките и оправданието за сезона. Миналата година по това време реализирахме сделка, ползвахме ЕСКРОУ сметка и всичко стана чисто и бързо. Имотът бе с ипотека също, но я изчистиха преди това (преди изповядването-чистят ипотека и изповядваме), по наше настояване). Може би в това е причината.
Имате ли наблюдения за наличие на парцели в зоната под околовръстното, т.е. в града, с идея за личен строеж? Thinking Замислям се за коопериране с други хора със сходни на нашите виждания за имот в един парцел. Thinking

# 512
Мога да сподоля информация за реална сделка в Дружба 1 - тристаен панелен апартамент - 46000 евро. На тази цена се продаде за около месец. Апартаментът беше с външна изолация, два климатика - не знам друго за състоянието, много поддържано околоблоково пространство, в карето зад 108ми блок, сравнително далеч от циганските блокове.

# 513
Ние платихме на нотариуса да ни извади всички необходими документи, иначе удостоверението може и сам да си ги пусне човек. В нашия случай станаха заедно - нотариален акт, учредяване на ипотека и удостоверение за тежести, но не съм сигурна дали някое не е било готово по-рано, тъй като за отпускането на кредита са необходими всички и чакахме този момент. Сега ще си вземем всичко от нотариуса.
Благодаря, така ми се струва най-добре и на мен, всичко наведнъж.
Банката кога ще преведе парите на продавача, когато й занесете документите?
Още един въпрос, относно партидите на ВиК и Чез, вие протокол ли направихте в деня на изповядването? Знам, че дружествата искат нот. акт, иначе не може да се прехвърли партидата, както и актуален отчет за ВиК с показанията на водомерите.

# 514
Банката преведе парите днес сутринта и бяха в сметката на продавачите преди обяд. Не са очаквали от нас да им занесем документите, те дават списък с нотариуси, с които правят сделки и всъщност работят съвместно, той им е изпратил вчера копия и днес усвоявахме. За нас остава само да отидем да си вземем оригиналите от нотариуса, когато имаме възможност.
Ние все още не сме прехвърляли партиди, а вече имаме и нотариален акт. Продавачите ще представят бележки за платени сметки в деня, в който влезем във владение. С нотариалния акт след това ще си прехвърлим партидите. Аз не съм много притеснена за сметките, защото апартаментът няма ТЕЦ и се плаща само ток (който ако не е платен, го спират и няма как) и студена вода - там пък сметките са малки на фона на цялата покупка и разходи.

# 515
Ясно, нашият нотариус също е посочен от банката, предполагам, че процедурата ще е същата. А вие как уговорихте влизането във владение - след усвояването на кредита? Нашите продавачи са ок да ни дадат ключовете още при изповядването, тъй като никой не живее в апартамента и те не живеят в София, затова искам да засечем сметките към датата на изповядване с двустранен протокол, за да може след това, когато излезе нот. акт и тръгнем да прехвърляме партидите, да е със задната дата, на която сме се нанесли, тъй като се предполага, че вече 2-3 седмици ще сме го ползвали. И при нас няма ТЕЦ, което улеснява нещата.

# 516
При нас влизането във владение беше след като продавача си получи парите. Реално от изповядването до този момент бяха минали само няколко дни, през които имахме време да организираме преместването.
Засичането на -мерите доколкото помня направи нашата брокерка. Имаше известно количество неплатени сметки, но при прехвърлянето на партидите не го споменаха дори  Peace

# 517
нашите продавачи вписаха 20-дневен срок след получаването на парите Rolling Eyes, те живеят там и имат много за изнасяне. Надявам се по-рано да влезем във владение, имайки предвид, че от предварителния договор до сделка и получаване на пари, по ред причини минаха 2 месеца и половина и са имали предостатъчно време да започнат да си стягат багажа, но каквото такова.

# 518
Момичета, искаме да подадем документи за кредит и ни искат данъчна оценка за имота. Проверих, че се ходи в съответната община с нот. ект и негово копие и се попълва заявление. Обадих се за всеки случай на брокерката да ми каже, как стоят нещата и тя каза, че документът, който се попълва е много страници (над 5), а това, което намерих в интернет е заявление в една страница. Някой от вас скоро подавал ли е такива документи? Ако може и линк към шаблона, ще е идеално  Rolling Eyes

# 519
Shinebox, брокерката сигурно го бърка с декларацията за недвижим имот, която е няколко страници. Заявлението си е един лист и може да се попълни и на място. Ето едно примерно: http://sofia.bg/pictss/iskane_danuchna%20ocenka.pdf

# 520
Мерси atallaya Simple Smile

И аз това открих, ще попълня него и отивам, пък да видим  newsm78

# 521

Ние все още не сме прехвърляли партиди, а вече имаме и нотариален акт. Продавачите ще представят бележки за платени сметки в деня, в който влезем във владение. С нотариалния акт след това ще си прехвърлим партидите.
Ние продадохме миналата седмица, случи ни се горното.
При нотариуса при самото изповядваме дадохме последните бележки за платени сметки, вкл. и парното. Това беше и денят на влизане във владение. След като вземем нотариалния акт през тази седмица ще прехвърлим партидите. Нямам притеснения, продавач съм.
При покупката бих отишла да сменя партидата директно след вземането на нотариалния акт, например на следващия ден.

Момичета, искаме да подадем документи за кредит и ни искат данъчна оценка за имота.
И ние ще сме в кюпа съвсем скоро.
Данъчната оценка ще си я искам от продавача /или от брокера му/, как ли пък няма да тичам аз, да се занимавам. Всъщност имате ли брокер, вероятно купувате директно от продавач без агенция, в противен случай това си е тяхна работа. Вади си го продавача лично, после го предава на брокера/ако има такъв/, а той на вас, или същото, но с прескачане на брокера. Аз не разбрах точно как ти ще вадиш данъчна оценка на чужд имот, нещо може би не си се изразила ясно?....

Последна редакция: пн, 10 авг 2015, 14:30 от Анонимен

# 522
да, и аз не можах да разбера как купувач ще вади данъчна оценка за имота, който ще купува, може би не сме разбрали Thinking ... но ако е такъв случая, данъчна оценка трябва да си извади продавача

При покупката бих отишла да сменя партидата директно след вземането на нотариалния акт, например на следващия ден.

не съм се замисляла за това newsm78 Но пък в нашия случай, ако сменя партидите сега, при положение, че вече имаме нотариален акт, а вземем ключове от апартамента след ... примерно един месец .. това ще означава ли аз да платя последните им сметки, т.е. от сега до влизане във владение?

# 523
Ние апартамента си го купихме и имаме нот. акт за него. Сега ще изтеглим пари за ремонта му, т.к. той е на шпакловка. За целта го ипотекираме, той си е наш. При продажбата имаше данъчна оценка, брокерката ни ни я даде, но тя беше май месец и се оказа валидна до юни. Просто ужасно..

# 524
                 Данъчната оценка е била на името на предишния собственик, не мисля, че би ви свършила работа в случая.

Общи условия

Активация на акаунт