Интериорен и екстериорен стил по аматьорски - 36

• 55 439
  • 742
  •   1
Отговори
# 420
Барб, точно ти ми го препоръча лъжежасмина, не помня дали съм ти благодарила, благодаря ти   bouquet Много добре се развива при мен. Ама не помислих, че в София е по-студено...

# 421
Аз, аз. Grinning Веднъж една съфорумка ми беше писала да направя дисертация на тема лъжежасмин, понеже като потърсела в Гугъл, все мои постинги от бг-мамма ѝ били излизали. Joy
Радвам се, че е добре при теб! То си е растение от вашите географски ширини. Hug (май е от Китай)

# 422
 Барба, на влачещото бързорастящо му казават fig ivy и расте като лудо в наше село. Направо е напаст, също като жасмина и той като троскот е навсякъде.  Моя жасмин си го гледах в саксия до стената, но котката го нападна и го подарих на съседката та дано оцелее. 

# 423
Моят нет най-накря ми позволи да  видя приложените линкове. Иначе върти ли върти по страниците и нямаха  отваряне сутринта  Whistling

Съпружка , първата снимка вашият двор ли е ? И искате повече закритост от съседи и странични сгради ? Правилно ли съм разбрала?

На мен много ми харесва двора ви/проекта с плочника  с камъни/павета , с дървеният кът за сядане и с многото зеленина. Бих си оставила барбекюто и ратана е добра визия ,но ми харесват много дървените пейки и маса също и не бих ги сменила ,а само сложила нови пъстри тапицирани възглавнички .

Показаното от Барбабю и Медисса са добра идея като увивен храст .  bouquet

Иначе за хамака, люлката за сядане и шатрата сме на една вълна и съм твърдо 'За'. Чакам снимки когато стане готово. Много са интересни снимките с 'преди' и 'след' рено.  Heart Eyes

А сега видях и вашият двор. Типичен стар двор ,но има потенциал.
Ще стане ,но ще падне доста работа ,но пък ще ви е така приятно после . Peace

Благодаря, Самурайка !!

Днес като се събуди мъжа ми и го подхванах и той е навит доста за Япония .Аз си имам стара любов  с тази страна. Навремето когато кандидатствах в университети в България само в СУ, НБУ и ВТУ исках и само 6 специалности записах при класирането -Психология, Японистика, Журналистика, Логопедия ,Философия и Био технологии.

Записах само по 2-3 специалности във всеки университет  ,а как ме убеждаваха да си разширя избора и възможностите за прием ,но аз исках само тези специалности  ,а не да уча каквото и да е само и само да съм студентка. Приеха ме първо желание Психология така и останах, но живот зад граница планирах от много малка.

Много мерак имах за Японистика и въобще живот в Япония .Марко Семов е виновника.
Възхищавам се силно и неподправено на начина им на живот , дисциплината ,организираността и философията. Много ми е драго ,че намерих твоята тема   bouquet
 Имам още 100 страници да чета  и няма да мирясам докато не ги свърша .По-добра е от роман ,браво  bouquet

Нова тема , браво за градината .И последната снимка със свещта е разкошна .Има за какво да се радваш   bouquet

Ванилия , чакаме лятната 'бабина' баня. А стаята за децата казах ли ти ,че е мечта ?   bouquet

Розамунда , и аз съм като теб , но и като Шарки и не знам какво ще скалъпя . Най-вероятно няма да въобще еклектично ,а ще е бяло ,сиво ,кожа, черно и някоя и друга дървения и дотам . В някой друг живот ще бъда във френска къща с  пастелни мотиви. Или поне на детето стаята ще е такава Simple Smile

Иначе карамелена и Шарки ви разбирам ,но и ние като карамелена имаме често гости .И аз уж исках стая механа по български ,но няма да е за сега .Иначе си събирам неща от България и им се радвам на някой празник по масата и по стените .

Лек ден за сега  Hug

# 424
Барба, на влачещото бързорастящо му казават fig ivy и расте като лудо в наше село.
Значи е същото, ама при вас е тропик или савана, не знам Laughing, тук е по-бавно.

# 425
Ей, големи сте градинарки. Браво. Аз имам няколко саксиени китки и всеки път ме питат, ама за какво са ти. Поливам ги с хомеопатична вода и тези ми ти растения с такъв здрав вид, да му се неначудиш.

# 426
 А мен Япония не ме влече и изобщо изтока, само суши и саке  сииилно ме привличат. Незнам как става това, но бира със саке много си отива и ставам влака-стрела. Довоно. Може за разходка да се навия, но да живея в Япония не искам, а да работя пък още по-не искам. Може би ще ми хареса ако съм безработана и заможна. И не нося дървени налъми.

# 427
  • DE
Ех, подхванали сте любима тема. Обичам Япония и мечтая за нея. А още повече обичам японският език и да ми пеят на него.  Обичам японски коли и най вече да ги карам. Много японски неща ми харесват, но за съжаление това не е темата за обсъждането им.
Извинете за офтопика, но като чуя Япония и очите ми светват.

# 428
  • На брега
Скрит текст:
Ако съседите не се сърдят и по бараката може от влачештите с малки листенца, те растат страшно бързо.
Кое е това влачещо с малки листенца, което е много бързо?
Аз съм си боднала ей това нещо - ficus repens, което обгръща всичките вили по лаго ди Комо (мога ли да остана по-назад?! Mr. Green), но то, като го гледам, е мнооого бавно. Направо се чудя дали го правя за себе си или за наследниците на сина ми. Rolling Eyes

По-назад някой беше писал за лъжежасмин, обаче снимката беше грешна. Лъжежасмин (Trachelospermum jasminoides) е това растение и няма да издържи на софийските зими. Аз в Италия го отглеждам успешно (ето снимка от личнен архив) и знам за съфорумка от Варна, която успя да го закрепи и опази преди няколко години, но нямам актуално инфо дали е жив все още. Но те големите растения стават по-издържливи от младите, така че вярвам, че все още е жив във Варна. Peace

Иначе на показаната по-напред снимка беше Lonicera japonica и то вирее в София.
99% съм сигурна, че съм го виждала в моя квартал.
Абсолютно! Орлови нокти са! Аз имах такъв розов по терасата. Ухае божествено, непретенциозен е и стъблото му се усуква много красиво, като конопено въже. Майсторите ми го счупиха, като го отлепиха от фасадата. Остана едно тънко клонче и то тръгна нагоре - вече е почти 2 метра.
Барба, и Любознателна ме консултира за твоя лъжежасмин и ми спомена за успеха на съфорумката. Уреди някоя връзка с нея за да го завъдя и аз, моля   Praynig!
Много странно ми се промени климата пред терасата след остъкляването. Сложхме дограма с К/енерджи/бяло стъкло и някое от тях така отразява и вдига градусите отпред, че ми "изпържи" и момините сълзи под храстите отпред, че и самите храсти. Искам да ги засенча малко с растения. За сега имам лоза, розов храст и остатъка от Лонинцерната. Много съм му навита на този жасмин Mr. Green!
Цонна, кажи за хомеопатичната вода!

# 429
За оградната мрежа на съпружка - изключително бързо растящ , непретенциозен и безплатен е дивият клематис , така нареченият повет (Clematis vitalba). Из София запълва всеки запуснат двор.  При нас съм го пуснала по оградата на блока. Недостатък е че е листопаден и през зимата остават само стеблата. За нула време може да покрие и барачката. Само трябва да се ограничава разпространението му.
http://www.erbe.altervista.org/images/clematis_vitalba_N.jpg

# 430
Ами като пия лекарство след това хвърлям чашата с вода на цветята. Ама то са едни приготовления, разреждания, не знам дали ще ти се занимава. Чувала съм, че дават и на декоративни рибки, но аз успях да ги уморя с доза хомеопатичен арсеникум. Едната рибка беше тръгнала да напуска този свят и аз бях решила да я отърва от мъките и, взех че им сипах няколко зрънца в аквариума. За нещастие и другарчето и по аквариум си замина. Доста бях предозирала. Mr. Green

# 431
Ей, чудесни сте! Вече писах на един човек от продавалник за Филаделфус, Лигуструм вечнозелен и Форзиция. Чудя се и за орлови нокти и жасмин, ще прочета и за клематис.
Утре отивам за вар, дано не вали, за да мога да разчистя и да сложа началото. Ще видя как ще потръгне и ще мисля после за някакви мебели/ пейка с маса. Харесах си разни неща от идеите ви, които да ползвам.  Hug

Оказа се, че баба ми има персийски килим, който не ползва и който мога да взема - точно какъвто искам - в червено, 100 % вълна с подходящи размери. Вече е даден за пране и в сряда ще е при мен.  Grinning

Захващам се да търся цветни възглавници.  Simple Smile

P.S. Забравих да ви споделя това - http://eva.bg/article/26699-COVER-V-doma-na-Nii-l-Patrik-Kharis - явно е по случай Прайда утре.  Laughing

Последна редакция: пт, 26 юни 2015, 22:24 от съпружка

# 432
Не съм фен на механите.............. Прекаленото гостоприемство малко съм го надрасла, сега ценя тихия семеен уют.
Ммм, това все едно аз съм го писала. Механите в битов стил винаги са ме ужасявали чисто естетически, а за гостите - с годините и увеличаването на броя на децата (отдавна минах 35, даже се учудих, че Ема се е притеснявала за възрастта) все по-рядко жертвам удобството си/ни заради други хора (изключвам няколко много близки приятели и роднини).

# 433
 Барба, ние сме на влажен субтропичен климат.

Механите не са моята страст.

# 434
  • София
Не съм фен на механите.............. Прекаленото гостоприемство малко съм го надрасла, сега ценя тихия семеен уют.
Ммм, това все едно аз съм го писала. Механите в битов стил винаги са ме ужасявали чисто естетически, а за гостите - с годините и увеличаването на броя на децата (отдавна минах 35, даже се учудих, че Ема се е притеснявала за възрастта) все по-рядко жертвам удобството си/ни заради други хора (изключвам няколко много близки приятели и роднини).
При 3 деца така и така си имам подвижен и съмнително управляем "катун" вкъщи...това беше в кръга на шегата, иначе (психоаналитукът паа се събуди) установих, че многолюдието в офиса ми стига Embarassed.

Общи условия

Активация на акаунт