В очакване на първи клас - Набор 2008 - Тема 2

• 52 219
  • 742
  •   1
Отговори
# 105
На нас учителката ни каза да си вземем ЛАК (ЛЗПК)- с твърдите корици от детската градина и към него да добавим от личния лекар списъка с имунизациите (имунизационен картон му казват). Моят син подсмърчаше нещо и кашляше и затова отидохме при личния му лекар. След като каза, че нищо му няма аз му съобщих, че от септември детето ще ходи в първи клас  и на родителсаката среща искат картони някакви, но не сме разбрали точно какви. Казвам му "Докторе, вие сигурно знаете точно какво трябва да ни дадете, но моля обяснете ни и ни кажете кога трябва да дойдем за документа." Тогава той обясни горното и ни посъветва да отидем няколко дни след рождения му ден (детето е родено август) за да му бие ваксината (набор 2009 е), да го премери и с тези актуални данни да ни издаде компютърния лист, които трябва да дадем заедно с картона от детската.

От обяснението му аз разбрах, че все едно децата имат два картона - един при личния лекар и един в ДГ. Тъй като лекаря поставя имунизациите, мери ръст и тегло и въобще следи здравето на детето неговото е по-актуално. От друга страна всичките отсъствия на детето трябва да са отразени в картона от ДГ - бележките за отсъствие медицинската сестра ги лепи в картона (ЛАК). Ето защо накрая се събира информацията информацията от двата източника и се носи в училището.

Разликата е, че на личния лекар програмата по здравната каса издава картона на лист хартия. Медицинската сестра в ДГ не е свързана с тази програма и затова тя има дебел и здрав хартиен носител. Като ги занесем двете неща предполагам листа на личния лекар ще го залепят вътре в картона и сестрата от училището ще си ги класира в картотеката.  Simple Smile Надявам се да съм обяснила ясно какво искам да кажа. В крайна сметка не е страшно личния лекар всяка година издава такива документи и сестрата от ДГ раздава картони, че на ДГ не им трябват. Simple Smile

Към списъците за купуване за 15-ти на нас ни казаха да купим и ученическа лична карта.

Тефтерчето освен за оценяване служи за връзка между учителя и родителя.

# 106
  • София
4 години имам ученик, сега ще е пета и нищо друго, освен ЛАК не съм носила - нито картони, нито нищо друго. Забравих - само бележки за извиняване на отсъствията  Peace

# 107
  • Пловдив
И моята дъщеря хареса книгата за таласъмчето. После поръчахме и втората част+картите.
Тя също чете. Изчете всички единични римувани книжки, разни любими приказки. Но сега харесва и препрочита предимно манга комикси, Дневникът на един дръндьо и разни други подобни книги.
С математика не се занимаваме по книжки, а отвреме навреме й измислям текстови задачи или я питам какво ресто трябва да ни върнат в кварталния магазин ако сумата е под 2 лв. Мисля, че за сега е достатъчно.
Пише с печатни букви. За ръкописните изцяло разчитам на това, каквото ще й покажат в училище.

# 108
  • София
А моят син бяга от книгите като дявол от тамян  Tired
Може да чете, но не иска  Confused
На кака му мърморя да не чете толкова много, той е в другата крайност  ooooh!

# 109
При нас септември се иска картонът от детската,актуален имунизационен лист, профилактичен преглед,копие от удостоверението за раждане и удостоверение за завършена група от детската.

# 110
  • София
... удостоверение за завършена група от детската.

Това не ви ли го искаха (в оригинал) при записването в училище?

# 111
  • София
Бяхме на почивка и съм ви изпуснала,ще се връщам да чета Peace

# 112
Всяка учебна година всички ученици носят ЛАК (ЛЗПК), в началото на учебната година, точно както се носи същото и в детската градина. Разликата за първи клас е, че занасяш още и здравния картон, който е в детската градина и се дава в края на учебната година (заедно с удостоверението което е за приключена ПГ, обикновено на тъй наречения бал) или когато спре да посещава детското заведение + имунизационния паспорт, който също е в детската градина. В имунизационния паспорт сестрата в училището ще нанася периодично ваксините на детето, които ще се извършват според графикът на ЗК от л.л. на детето. В ЛАК се нанасят текущо размерите на детето + направените ваксини през изтеклата година.  ЛАК (ЛЗПК) се закупува от книжарница и се попълва от родителя, а след това и от педиатъра.

# 113
И на нас не ни вземат здравния картон в училището ( имам батко в същото училище и картона му си е у нас)...... Явно всяко училище си има свои правила.
В началото на всяка учебна година ни искат само ЛЗПК, където са нанесени имунизациите на детето.

# 114
  • София
От детската градина не ни дадоха никакъв здравен картон. Трябва ли да го поискам???
Детето ми няма имунизационен паспорт. Абсолютно всички ваксини се записват в здравната му книжка.

# 115
Аки си сигурна, че картона ви е в детската градина, идете да си го вземате.
Нашия картон никога не е бил в детската градина. Беше при педиатъра ни. Сега, когато навършихме седем години (и профилактичните прегледи вече са веднъж годишно), тя ни го върна да си го съхраняваме ние у дома. Peace

# 116
От детската градина не ни дадоха никакъв здравен картон. Трябва ли да го поискам???
Детето ми няма имунизационен паспорт. Абсолютно всички ваксини се записват в здравната му книжка.
Обикновено в здравния картон (който ви е в детската градина) са сложени и ЛАК от всички години, в които детето е било в детското заведение. Този картон сте си го закупили, като е постъпвало детето в градината. На гърба на картона се записва, кога се отписва от детската градина. Имунизационния паспорт пък се прихваща с кламер, за да не се загуби, че е малък. По някога л.л. на децата не им издават такива имунизационни паспорти при влизане в детска градина. Тогава се записват всички имунизации на лист. Ако в училището не ви го искат, може и да не се занимаваш да го търсиш , ако си сигурна че няма такъв в детската градина. Но по правило, в детската градина при медицинската сестра стоят всички картони, в които се вписват прекарани по-тежки заболявания на детето, както и ваксините, които са направени през периода, докато е посещавало заведението. Ако няма такъв, сигурно се нанася в картона, а също го има и вписано в ЛАК, издаден за съответната година. Има ЦДГ, които искат ЛАК и по 2 пъти в годината. Синът ми беше в такава.

Предполагам, че като си написала, че ваксините на детето ти се записват в здравната му книжка, имаш в предвид в картона който стои при лекаря ви или пък този който си е у вас.? Освен в него, от детската градина винаги си издирват и документ - бележка, която да удостовери че детето е преминало нужната му ваксинация и това си го записват при тях - обикновено в имунизационния паспорт (предполагам, че ако такъв липсва, се записва в здравния картон на детето). Ако такъв никога не ви е издаван, педиатъра най-вероятно ще ви го издаде сега, стига да ви го искат от училището.

# 117
  • София
На дъщеря ми дадоха куп картони при отписването от градината. Според мен не ти трябват. Аз не съм го носила нейния в училище. Всяка година записвам със здравната карта от педиатърката.

# 118
  • Майничка
Тонка, снимаш страницата от здравната книжка, на която са ваксините и ЛЛ да удари печат /последното не е задължително/. Иначе всички ОПЛ имат книга за имунизациите, може да снима редовете, на които са отбелязани тези на детето - и двете вършат работа вместо имунизационен паспорт.

# 119
И аз се записвам тук  Peace В нашето училище още не сме имали родителска и не са ни давали никакви списъци за нещата, които трябва да купуваме. Чудех се дали да купувам, че предпочитам предварително, обаче в една книжарница ми казаха да не бързам, защото във всяко училище си имат различни предпочитания... Не знам, ще чакам, ама не ми е приятно в последния момент. Казаха да следя сайта на училището... Има ли някой родител на дете от музикалното училище във Варна да сподели?

Общи условия

Активация на акаунт