Работа, CV-та, HR-и, съвети - 45-та тема

• 78 433
  • 769
  •   1
Отговори
# 720
  • София
ОМВ , 12 часа работен ден, но 2 се работи, 2 се почива като в хотелите на рецепция. Но нощна смяна и на каса се седи и се мият тоалетни и щандове се нареждат. Глобявали и подобни. Ходих на интервю, но се отказах, после още няколко пъти гледах обявата.

Да, зле са нещата там.
Случайно попаднах на едно интервю на едно момиче, беше работила управител там.
И пред мене я разпитваха какво е правила - глоби, кофти графици, гърч на подчинените, ниска заплата - абе не си е работа.

# 721
Момичета искам да ви питам нещо.  Thinking

Имаше един работодател, който ми предлагаше работа, но поради обвързващия договор от 2 години аз отказах. Има ли законовото право да е толкова дълъг периода?

# 722
Какво имаш предвид под обвързващ договор 2 години?
Че не можеш да напуснеш преди да са изтекли 2 години откакто работиш там или че 2 години след напускане не можеш да работиш същото при конкурент?

# 723
Ако условието е да не напускаш преди 2 години, чела съм, че това няма как да издържи пред съда. Т.е. няма как законово да те "глобят", ако напуснеш по-рано. Но не помня откъде ми е информацията  ooooh!
Скрит текст:
ако намеря, ще се допълня

# 724
Трябваше да изчакам да изтекат 2 години от датата на започване на работа ако ли не следваше много голяма неустойка. Срока ми се стори прекалено дълъг. Ами ако на втория ден не ми хареса както се случи с предната работа  Crazy

little afternoon това не го знаех.  Благодаря за информацията.  Simple Smile

# 725
Трябваше да изчакам да изтекат 2 години от датата на започване на работа ако ли не следваше много голяма неустойка. Срока ми се стори прекалено дълъг. Ами ако на втория ден не ми хареса както се случи с предната работа  Crazy

Такива срокове се подписват, ако те праща на курсове или ти плаща някакво обучение, от което ще получиш личен сертификат или диплома, т.е. да можеш да работиш на друго място /напр. плаща ти висшето образование/. Тогава има право да те накара да подпишеш и да ти иска неустойка при неспазване. Иначе не мисля, че трябва да подписваш. Ще те направят дива и щастлива..... Crazy

# 726
Не знам точно как е в такива случаи (договор, по който дължиш неустойки, ако напуснеш преждевременно), но мой познат, който беше на длъжност в държавната администрация, трябваше да плати неустойка при напускане, защото напусна след като го бяха изпратили на обучение в чужбина; т.е., беше се разписал, че ако след обучението не остане на работа еди-колко си време, връща заплатите, които е получил повреме на обучението. И ги плати.
Естествено, отиде да работи за повече, много повече.
Има разни подобни измишльотини.
ПП. С Натали сме писали едновременно

# 727
Да, подписваш, че дължиш неустойка, но имаше някаква врътка, че това не е законово издържано. И не могат да те задължат при съдебен спор. Но наистина няма как да дам достоверен източник, защото се занимавах с това преди няколко години и просто не помня. Затова все пак трябва човек да се подсигури с консултация от специалист  Peace

ПП. Намерих само това - за работа при конкурент, че сега не мога да потърся по-обстойно: http://sotirov.info/index.php?page=neustoika-trudov-dogovor-rabo … ompetitor-company
http://www.capital.bg/blogove/pravo/2012/02/12/1764864_bivshiiat … _vi_ogranichi_da/
Може да е от полза  Peace

Аа, ето повече инфо, намерих го Simple Smile има и законосъобразна мярка да ви вземат парички, ако са ви пратили на обучение  Peace - http://blog.jobtiger.bg/2013/08/spetsialni-klauzi-v-trudovite-do … -prilozhenie.html

Последна редакция: пн, 10 авг 2015, 20:07 от little afternoon

# 728
Да, на мен юрист ми е казвал, че тези клаузи са за "плашене" на работещите и почти никой работодател не предявява претенции в съда на това основание. Причината е, че съдът почти винаги не уважавал претенциите на фирмите и те губели делата  Peace

Обучението е друга работа - ако човек напусне по-рано от някакъв фиксиран с работодателя в писмен вид срок, а работодателят е платил обучението, при напускане служителят дължи сумата на обучението.
При мъжа ми беше така  Crossing Arms

# 729

Имат право.

# 730
Благодаря ви информацията   bouquet беше ми полезна.
Ако пак се сблъскам с такъв договор, следващият път няма да съм така притеснена.
В случая нямаше да получа никакъв сертификат. Така, че работодателя нямаше да се охарчи много. Не  видях смисъл от договора.

# 731
Много зависи какво пише в договора. Има една компания, която успява да осъди служителите си за неспазване на договора. Други не се занимават, на трети не им минават договориъе в съда...

# 732
Ако работодателят е платил обучение/например магистратура/ на работещия и това е оформено коректно в т. нар договор за обучение-работодателят има право на описаното в договора обезщезение при преждевременнно напускане. Относно клаузата, че работещия се задължава някакъв период след напускане да не работи за конкурентна фирма-това не издържа в дъда. Говприла съм с юрист и основанието беше нещо в смисъл,  че било противоконституципнно като забранявало правото на труд. Аз бях подписала всякакви такива чудеса и бях/леко/ притеснена,затпва се консултирах с адвокат

# 733
O, да, това не минава. И аз съм подписвала преди, но никой не се е занимавал.  Peace

Търся още две позиции--и за двете трябва перфектен английски. Едната позиция е Project Manager, изискване е да сте завършили в англо-езичен университет. Другата е за HR Administrator, но ще има функции и подбор. Компанията е малка, английска, ще се работи от вкъщи, по-натам може и офис да имат, но смятам, че работата от дома дава много гъвкавост.

# 734
Ей това за английския често ми е чуденка. Какво значи перфектен? Минимум С1 ли?

Общи условия

Активация на акаунт