Проблем с удостоверение, че детето ми е записано в първи клас

• 5 262
  • 6
  •   1
Отговори
  • Временно
Сблъсках се със следния проблем - поисках да ми бъде издадено удостоверение, че детето ми е записано в първи клас, което да послужи пред социална служба за получаване на еднократна помощ за първокласник и ми беше отказано с обяснението, че детето ми всъщност не е ученик в училището и че такова удостоверение ще може да ми бъде издадено чак след 15 септември. От училището били зависими от две министерества - на образованието и на социалните грижи и след като между тези две министерства нямало синхрон от училището нищо не можели да направят.
Същевременно говорих със служител в социалната служба, който ми обясни, че приемът на документи за въпросната еднократна помощ започва на 01.07.2015 г., като е нужно наред с другите необходими документи да подам удостоверение, че детето ми е записано в първи клас,а след като започне самата ученба година да подам удостоверение, че детето посещава учебни занимания.
Може би ще ми кажете да изчакам до 15.09., но причината поради която бързам е, че адресната ми регистрация е в друго населено място, доста отдалечено и сега ми предстои отпуска, която ще прекарам там и искам да свърша тази задача, при все че срокът започва да тече.
Искам да попитам някой сблъсквал ли се е с такъв проблем,имат ли наистина право да ми откажат издаването на такова удостоверение, след като реално съм записала детето си, че отгоре на всичко при записването ми взеха и 20 лв. дарение. Кой крив, кой прав и какво мога да направя!
Благодаря предварително!

# 1
  • София
Принципно мисля, че са прави от у-щето, защото може и да си отпишете детето и да го запишете другаде. Но ако са здравомислещи хора и им изложите съображенията си, както направихте тук, би могло и да ви издадат. Наблегнете на дарението и на това, че от вас се очаква и второ уверение при започване на училище. Успех.

# 2
Не казвате точно за коя от предвидените помощи за деца кандидатствате. Има разлика от това дали е целева помощ за ученик или за отглеждане на дете. Във втория вариант молбата - декларация се подава до след 15.09.2015 г. и тогава училището издава удостоверение. Това е така, тъй като след започване на учебната година е ясно дали детето е реално записано в училище, както и че след първия учебен ден училищата изпращат актуален списък в общините. Има една недомислица с тези удостоверения, вместо всичко да върни по служебен електронен път. Но тук следва да се посочи, че се искат тези удостоверения заради неизвинените отсъствия.
Ако детето Ви досега е посещавало детска градина с подготвителна група - информацията се изпраща от там.

# 3
  • Временно
Благодаря за отговорите.
denni_law , посочила съм точно за коя помощ ми е нужно удостоверението. Wink
Както и да е, днес си получих въпросното удостоверение, след като сигнализирах компетентен орган.
Истината беше, че на жената, работеща в канцеларията просто не й се занимава, дори днес, когато беше принудена да ми го издаде, заяви, че ако е зависело от нея нямало да го направи Twisted Evil Та такива "мили" особи работят в "помощ" на гражданите!

# 4
Наистина сте казали, че става въпрос за целевата помощ. В този случай от училището няма как да Ви откажат, но всъщност се е видяло, че има. Поздравления, че сте успели да се преборите с бюрокрацията.

Последна редакция: ср, 24 юни 2015, 16:25 от denni_law

# 5
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
а сега очаквайте проблеми след 15.09  Tired

дребнавите душици са и отмъстителни  Tired

# 6
Сблъсках се със следния проблем - поисках да ми бъде издадено удостоверение, че детето ми е записано в първи клас, което да послужи пред социална служба за получаване на еднократна помощ за първокласник и ми беше отказано с обяснението, че детето ми всъщност не е ученик в училището и че такова удостоверение ще може да ми бъде издадено чак след 15 септември. От училището били зависими от две министерества - на образованието и на социалните грижи и след като между тези две министерства нямало синхрон от училището нищо не можели да направят.
Същевременно говорих със служител в социалната служба, който ми обясни, че приемът на документи за въпросната еднократна помощ започва на 01.07.2015 г., като е нужно наред с другите необходими документи да подам удостоверение, че детето ми е записано в първи клас,а след като започне самата ученба година да подам удостоверение, че детето посещава учебни занимания.
Може би ще ми кажете да изчакам до 15.09., но причината поради която бързам е, че адресната ми регистрация е в друго населено място, доста отдалечено и сега ми предстои отпуска, която ще прекарам там и искам да свърша тази задача, при все че срокът започва да тече.
Искам да попитам някой сблъсквал ли се е с такъв проблем,имат ли наистина право да ми откажат издаването на такова удостоверение, след като реално съм записала детето си, че отгоре на всичко при записването ми взеха и 20 лв. дарение. Кой крив, кой прав и какво мога да направя!
Благодаря предварително!
Аз се сблъсках с абсолютно същия проблем. Не, нямат право да отказват.
Оказа се, че някои aдминистратори отказват, защото имало измамници, които взимат тази бележка, записват детето и в друго училище, взимали и от там и със сменена адресна регистрация (май), взимали втори път помощта.
С две думи - покрай сухото гори и зеленото.
 Сега ще прочета нататък какво е станало, дано сте се оправили. Hug
Да, за жалост и на мен се наложи да сезирам компетентен орган.
В канцеларията на у-щето ми беше казано "какво бързате толкова, ще си я вземете, спокойно! Може и ноември".
Пиша с големи букви:
ТАЗИ ПОМОЩ Е ЗА ПОДГОТОВКА ЗА ПЪРВИЯ УЧЕБЕН ДЕН. За да се вземе преди 15.09, трябва да се подаде през юли и да се получи края на август. Иначе се получава около 20 септември.
Не трябва да се подхожда с презумпцията, че помощта се взима основно от измамници. Освен че е обидно, се надявам и да е невярно.
Странното беше, че в моя случай се оказа, че просто нямало списъци?
Но се наслушах на "детето Ви не е записано!".
Че и ме пращаха да взимам бележката от детската градина ?!
Накрая, след като минахме един дует: "Записано е! Какво правих, когато се подписвах!" "Не е записано!", просто сезирах. Може би трябваше да кажа "Прието е" :DDDD
Сетих се - накрая ми беше казано, че училището няма как да е идеално. АЗ НЕ ИСКАМ ДА Е ИДЕАЛНО - САМО ДА СИ ВЪРШИ РАБОТАТА.
На следващия ден ми я издадоха и се оказа, че дори не сме първите, на които са я издали...
Без коментар.

Последна редакция: пн, 17 авг 2015, 22:11 от Vasilene

Общи условия

Активация на акаунт