Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 214
Деси е майка на 2 деца – Кристиян и Боримир. Имала е много трудности с кърменето на първото си дете и е получила много грешни съвети.
Доц. Светла Данова е микробиолог – Ръководител лаборатория „Млечнокисели бактерии и пробиотици“.


От тях ще разберем “Как да научим детето да се храни здравословно” и как да подбираме храната за нас и децата в днешния индустриализиран свят.

Как, като родители, трябва да бъдем добър пример за нашите деца – културата на хранене започва от първия ден след раждането.

Как се формира вкусът на децата и как да изградим нормата?
Нормата може да бъде хамбургер или домашно приготвена топла храна –това е стандартът, спрямо който децата сравняват храните, когато пораснат. Деца, научени да се хранят здравословно, много рядко прекаляват с храната.

Балансирано хранене:
- Как да се храним? Витамини, минерали, фибри, въглехидрати, мазнини и протеини.
- Как да подбираме и как да четем етикетите?
- Какво да избягваме?
- Цял плод или сок?

Децата в кухнята
- Храненето е социална дейност, както и приготвянето на храната. Развива рефлексите на децата и подобрява фината моторика, затвърждава нормата за хранене в семейството, създава чувство за значимост у детето.

Златни правила
- Не принуждавайте. Хранителното насилие е страшно – децата трябва сами да решават колко да ядат.
- Не подтиквайте. Децата трябва да могат да казват "Не".
- Не поощрявайте.
- Не ръчкайте.
- Не разсейвайте. Хранене без телевизор, играчки и т.н.
- Не се тревожете. Оставете детето само да прецени кога да яде.
- Ние сме добрият пример. Децата са перфектни имитатори.

Пробиотиците

Какви са живите и полезни бактерии, които бебето може да приеме с храната?
- В първите минути на раждането бебето приема от микрофлората на майката. Това е много важно. С кърмата, заедно с пробиотик, получаваме естествено голяма порция полезни бактерии, които са естествен регулатор не само на метаболизма, но и на когнитивното мислене.

Какво представляват и как да си ги доставим?
- Живи микроорганизми, които в достатъчно количество могат да окажат полезен ефект. Как да направим избор, заливани от комерсиални продукти?

- Сърце, мозък, черен дроб, микрофлора - пробиотиците се грижат за чревното здраве, баланса в храносмилателната система, свързаните с нея системи и имунната система.

- Подпомагат храносмилането - усвяването на полезните вещества и изхвърлянето на мазнините.
- Възпрепятстват развитието на вредните бактерии.
- Стимулират перисталтиката.

Вижте цялата лекция тук:

Последна редакция: ср, 24 юни 2015, 16:06 от Редактор*

# 1
  • Мнения: 4 572
Дотук добре, а защо никъде няма съвет какво да правя, когато по цял ден не яде нищо, само и само да е някое кремче, защото тя така е решила. Пример от днес, яла е на закуска в 8 кус-кус със сирене, и сега в 18:15 все още не е сложила нищо в устата, защото не иска манджа, зеленчуци да си взема сама с вилица, опитвах и с бебешки пюрета, и тях не иска, плодове не иска, искала крем, но аз отказвам и така ще изкара до утре на закуска, когато ще яде пак кус-кус, или попара. Опитвала съм и Апетин да давам, и от него няма никаква полза.

Общи условия

Активация на акаунт