Професионални серии за коса - тема 82

• 50 517
  • 744
  •   1
Отговори
# 90
Аз пак да си питам Laughing - как може безсулфатен шампоан да ми е бая премиващ, а сулфатен да ми е ОК? Става въпрос за аргановия хидратиращ на Чи. Хем безсулфатен, хем УЖ трябва да е хидратиращ, а пък ми е силен... А Екстрийм шампоана на Редкен, който си е със сулфати, протеинов, ми е ОК.
Може, може Peace Тъкмо това четях вчера вечерта в един страхотен блог за косата. Ще го споделя и тук, защото е много интересен и има страшно полезна информация.
Всичко идва от концентрацията на измиващото вещество в шампоана. Възможно е концентрацията на меките пенители в един шампоан да е толкова голяма, че той да е по-остъргващ косъма и по-пресушаващ дори от шампоан, който съдържа сулфати, но в ниска концентрация Peace
Ето една статия в блога по този въпрос - http://science-yhairblog.blogspot.com/2011/10/how-to-tame-strong-shampoo.html
Тук даже се предлага решение на въпроса как да се омекоти един агресивен шампоан, така че да бъде по-нежен към косъма - просто се разтваря във вода Grinning Много ми стана интересно, още повече, че има и снимки под микроскоп и ясно се вижда разликата в действието, когато шампоанът се нанася директно и тогава, когато е разреден предварително с вода.
Можеш да пробваш с този шампоан на Чи и да видиш дали има разлика Hug

# 91
Трикът с водата към шапоана преди време беше доста известен и всяка фризьорка го препорхчваше. Пробвала съм няколко пъти, но не видях разлика, а и не ми беше ясен смисъла и се отказах. Бел, благодаря че сподели   bouquet

# 92
Бел, мерси! Simple Smile
Аз отдавна така си нанасям шампоан- слагам в шепата, слагам и малко вода и в корените.

# 93
Aз пък винаги съм правила друго. Слагам шампоана на скалпа, след което пак пускам душа за кратко отгоре и после разпенвам. Иначе не ми се разпенва.

# 94
Публикувам на отделен пост някои статии в този блог, които определено са интересни:
http://science-yhairblog.blogspot.com/2013/09/more-about-protein.html - тази статия е за протеините и тук се обяснява разликите между отделните видове протеин и хидратиращото действие на някои от тях. Всичко е свързано с това доколко са малки частиците на протеина и докъде проникват в косъма - дали само се задържат на повърхността като филм, който изравнява повърхността на косата, или проникват по-надълбоко и спомагат за задържането на влагата в косъма, като по този начин го правят еластичен. Голяма част от тези неща Фрея ги беше публикувала в един пост преди известно време (има го на първа страница), но и тук нещата са обяснени много добре, така че си струва да се хвърли едно око Wink

http://science-yhairblog.blogspot.com/2012/06/hair-porosity-how- … sure-sort-of.html - тази статия е за определеняне на порьозността на косата Peace

http://science-yhairblog.blogspot.com/2014/03/managing-elasticit … sity-in-hair.html - тази статия също е страхотна - за това как да поддържаме еластичността на косата и да противодействаме на порьозността. Тук пише и за уникалната способност на кокосовото масло, която не се среща при никое друго, а именно да приниква под кутикулата и да отблъсква водата, така че този междинен слой между кутикулата и кортекса да не се издува и по този начин да се намали разтварянето на люспиците, което води до тяхното увреждане и оттам до порьозност на косата. За кокосовото масло, ако не се лъжа, пак Фрея беше публикувала информация, но не мога да я намеря на първа страница Thinking

http://science-yhairblog.blogspot.com/2014/04/silicone-ingredien … ubility-list.html - тук пък има подробна информация за "любимите ми" силикони Mr. Green - кои са водоразтворими, кои не са, кои са уж изпаряващи се Shocked, ама всъщност не съвсем Laughing Даже има и тест, с който да проверим дали някой продукт се натрупва по косата или се отмива с вода Flutter Намазва се едно стъкло с продукта, оставя се хубаво да изсъхне и след това се изплаква с вода и най-много леко се потърква с пръст. Ако се измие напълно от стъклото, значи няма проблем с наслояванията. Ако обаче се наложи по-сериозно търкане или използване на някакво почистващо средство, значи е неводоразтворим и следователно се натрупва по косъма.

Последна редакция: пт, 26 юни 2015, 13:40 от bellisssima

# 95
Вместо запис - любим мой ритуал стана т.нар. обратно миене - 1 час преди миене намазвам косата си с маска, след това измивам с шампоан, слагам отново маска или балсам и накрая завършвам с протеинов финиш.

# 96
  • На ръба..
bellisssima Страхотен пост, благодаря   bouquet

# 97
Бел, мерси! Simple Smile
Аз отдавна така си нанасям шампоан- слагам в шепата, слагам и малко вода и в корените.
Идеята тук обаче е друга - не да се нанесе в шепата и да се сложи малко водичка, а да се смеси в някакъв съд в съотношение 1/4 шампоан и 3/4 вода (или пък една чаена лъжичка шампоан към чаша вода), разбъркани до хомогенна смес, и чак тогава този бъркоч да се нанесе на косата Peace

Последна редакция: пт, 26 юни 2015, 13:33 от bellisssima

# 98
Бел, мерси! Simple Smile
Идеята тук обаче е друга - не да се нанесе в шепата и да се сложи малко водичка, а да се смеси в някакъв съд в съотношение 1/4 шампоан и 3/4 вода, разбъркани до хомогенна смес, и чак тогава този бъркоч да се нанесе на косата Peace
Дори съм чувала този бъркоч при екстремно изтощена и суха коса да се сложи на суха коса, без да е мокра преди това.

# 99
Бел, мерси! Simple Smile
Идеята тук обаче е друга - не да се нанесе в шепата и да се сложи малко водичка, а да се смеси в някакъв съд в съотношение 1/4 шампоан и 3/4 вода, разбъркани до хомогенна смес, и чак тогава този бъркоч да се нанесе на косата Peace
Дори съм чувала този бъркоч при екстремно изтощена и суха коса да се сложи на суха коса, без да е мокра преди това.
Силно се съмнявам така да успее да се получи някаква пяна, а и да се разнесе равномерно навсякъде newsm78 Особено при момичета с по-гъсти и буйни коси, това няма как да стане. Трябва да излееш една кофа шампоан с вода, за да се измие тая коса Mr. Green

# 100
Бел, мерси! Simple Smile
Шампоан да се нанесе на суха коса...

# 101
Бел, мерси! Simple Smile
Шампоан да се нанесе на суха коса...
Да, разбъркан с литър вода обаче.

# 102
А какъв е замисълът на това?

# 103
А какъв е замисълът на това?
Замисълът май беше, че така няма да има силно измивно действие върху дължините, а само в корените. За това го препоръчваха за изтощена и суха коса.
Аз така или иначе слагам шампоан само на скалпа.

# 104
Е, то в корените си се слага шампоана. Дължините се измиват от пяната.

Общи условия

Активация на акаунт