?Въпроси всякакви за СО?

• 1 846 808
  • 20 915
  •   1
Отговори
# 12 540
Скрит текст:
Утре ще е забравил спортния екип, ще е виновна майка му, че не му го е бутнала в ръцете.
После ще му е студена манджата/ще е твърде облачно за игра/ще е идиот съседчето, защото има по.хубав телефон....примери подобни безброй.И вес той света вода ненапита, а другите са лоши/некадърници, щото не се грижат всичко при него да върви по вода.
Тенденцията в поведението е тревожна, а не пластелина.
"Утре" ще е тъпанар поредния учител, защото му е писал 5 вместо 6 и му "спира" исканото кандидатстване.
После шефа му ще е "мърда", щото го кара да ходи на работа в 5 сутринта....Съседа ще е идиот, щото слуша чалга/опера/рок.....Поведение тип "На кривата ракета и космоса й пречи!".
Е, коя майка иска да отгледа вечния недоволник?
Всичко горното по никакъв начин не можеш да отнесеш към гените. Това е сигурно заради лошо възпитание от малка възраст.

# 12 541
Не знам защо сте се хванали САМО за пластелина...майката написа, че това е само ЕДИН от примерите...едва ли ще дойде да изпише какво се случва всеки ден, за да опише цялостната картина.Щом й е направило такова впечатление, значи не е инцидентен случай, който става 1 път на 2-3 месеца, а често.Може би дори ежедневие...
Сега няма пластелин-виновен е кмета, че не е накарал книжарите да работят денонощно.
Утре ще е забравил спортния екип, ще е виновна майка му, че не му го е бутнала в ръцете.
После ще му е студена манджата/ще е твърде облачно за игра/ще е идиот съседчето, защото има по.хубав телефон....примери подобни безброй.И вес той света вода ненапита, а другите са лоши/некадърници, щото не се грижат всичко при него да върви по вода.
Тенденцията в поведението е тревожна, а не пластелина.
"Утре" ще е тъпанар поредния учител, защото му е писал 5 вместо 6 и му "спира" исканото кандидатстване.
После шефа му ще е "мърда", щото го кара да ходи на работа в 5 сутринта....Съседа ще е идиот, щото слуша чалга/опера/рок.....Поведение тип "На кривата ракета и космоса й пречи!".
Е, коя майка иска да отгледа вечния недоволник?

Пак се из...каза на метеното. От 8 годишно му начерта живота, с гадателските си способности. Пък и майка му няма защо да го гледа, защото ще е вечния недоволник. Направо да го остави на магистралата и да си гледа рахътлъка. Мъдростта ти е достойна за роман. Или пък май не ...

# 12 542
Децата са, каквито са и от нас като родители зависи дали в някаква степен ще тушираме недостатъците, които им пречат, или ще се оправдаваме за собствените си неуспехи с тях. Голяма работа, ще помрънка детето, ще види, че не става така и проблемите не се решават с магическа пръчка и ако не следващия, то по-следващия път път ще си знае. Хубаво е да наблюдаваме, нормално е като родители да се притесняваме и да търсим решение, не е добре да етикетираме, особено на такава крехка възраст.
Дори да мислим, че нещо е генетично заложено, все пак трябва да помним, че ние сме избрали този баща. Реално погледнато, за собствените си гени сме по-малко виновни, отколкото за тези, които са дошли от другия родител. Детето има най-малка вина.

# 12 543
Пак се из...каза на метеното. От 8 годишно му начерта живота, с гадателските си способности. Пък и майка му няма защо да го гледа, защото ще е вечния недоволник. Направо да го остави на магистралата и да си гледа рахътлъка. Мъдростта ти е достойна за роман. Или пък май не ...
Не на магистрала а направо да заведет до бащата му! Защо майка изобщо взе този тъпак-син в себе? Не ли има хубавица дъщеричка? Сина направо заведи до бащата и остави/забрави го там.

# 12 544
Синът ми е на 8 години и с нагласата винаги да намери друг виновен, дори и когато много добре знае, че си е виновен единствено той. Пример от тази сутрин - в седем часа се сеща, че му трябва пластилин за днес. В кварталния магазин няма, по пътя за училище се опита да взломи вратата на една книжарница с идеята, че все някой има вътре, и после обяви, че ще се оплаче на кмета, защото никой не работи преди осем часа. Наясно е, разбира се, че грешката си е у него, но просто не обича да си признава.
Ще съм ви благодарна да споделите как бихте подходили в такива сутиации (конкретният пример е дреболия, но е показателен, такива ситуации не са една или две, това се превръща в модел на поведение,[/b]
Скрит текст:
който няма да донесе нищо добро в бъдеще). Освен кроткото обясняване и изтъкване на фактите и това, че ще трябва да се научи да носи последиците от своите действия или в случая бездействия друго не се сещам, но ми се струва, че трябва да се опитам и нещо друго да направя. Живях 15 години с човек, на когото все другите му бяха виновни, че и си вярваше искрено и се възмущаваше на целия свят, и не искам да причинявам същото на бъдещата си снаха и на хората, с които ще общува той всеки ден.
Искам да избегна сравняването между баща и син, но в случая действат идентично...а дъщеря ми пък е съвсем различна.

Salsisha, нищо не гадая....майката сама го пише...ама си трябва четене.

# 12 545
Не на магистрала а направо да заведет до бащата му! Защо майка изобщо взе този тъпак-син в себе? Не ли има хубавица дъщеричка? Сина направо заведи до бащата и остави/забрави го там.

Колко пъти ще го напишеш това? Не си избивай личната патология върху чужди случаи.  Simple Smile

# 12 546
Toчно тази нагласа да си търсиш виновник и оправдания е възпитана, а не е наследена. И това става от човека, който прекарва най-много време с детето, обикновено това е майката в първите години. Даже съм сигурна, че точно тя така го е научила, защото побърза да си измие ръцете с "той на баща си прилича", с което завява, че тя там няма пръст. Виждала съм деца, които се държат агресивно или неприемливо и без да ги питаш, започнват да обясняват "ама той ме предизвика, той ме ядоса, аз затова го ударих" и съм сигурна, че точно майките им са тези, които говорят за вина непрекъснато и в същото време ги поствят в ролята на жертва, обяснявайки всяко поведение с чужда вина - все другите деца да подучили нейното да направи беля, все учителите имат лично отношение, пък то - в бяло от глава до пети и въобще обичат да обсъждат този и онзи и да се изживяват като съдии на хората и децата им. Повечето ситуации не налагат да възниква чувство за вина, например да не си измиеш зъбите, да не си подготвиш чантата за училище и подобни дребни задължения. Виновен си, когато нараниш и обидиш някого, когато повредиш чуждо имущество, но доста деца бързат да излязат невинните и да се оравдаят още преди някой да е питал за виновни, това не е вродено, това е възпитание.

# 12 547
Да оставим тъпия пластилин, не е краят на света, че е отишъл неподготвен на училище, това е дребен пример само и уточних, че има още много други примери, няма да ви стигне търпението да изчетете, ако ги опиша. Проблемът се вижда и не само от мен, а и от близки хора, на които вярвам, дъщеря ми е потърпевша често без вина, и други деца също. Ако това поведение продължи, приятелите му ще се отдръпнат от него. Коя майка би искала това? Надявам се да е период на адаптация към новия начин на живот, но тези проявления бяха налице и преди, просто сега станаха по-чести и по-ярки, последвани от периоди на слънчево греене, все едно някой изключва копчето на лошото поведение; все едно влиза в пубертета.
Не се изкарвам перфектна майка, напротив, виждам проблем, който ме тревожи, и той е точно непоемането на отговорност. Не съм сигурна, че мога да се справя с това сама по достатъчно добър начин, и поисках съвет от вас. Виновна съм, че е разглезен, виновна съм като родител за много неща, но за разлика от  други родители си виждам грешките и търся начин да ги поправя, като един от начините е да потърся съвет и тук, защото отговорността за възпитанието на това дете вече е само и единствено моя. Нямам вече дори илюзията, че другият родител участва по накакъв начин, което пък е добре, в крайна сметка, защото поне няма да се заблуждавам. Прочетох внимателно всичко и мненията ви бяха много полезни за мен. Набелязах насоки за действие и мислене. Благодаря!

# 12 548
Един пластелин до какви размисли и страсти може да докара много жени...

# 12 549
Анабел, спри да сипваш на детето зад гърба му в тоя форум и навсякъде и да се изкарваш жертва и мъченица, барабар с дъщеря си, че вече е прекалено и грозно. Тоя пострадал, оня пострадал, мъжа ти оставил, от девет кладенеца вода. То чак аз се натоварвам, пък не знам за това дете, как те търпи.

# 12 550
Виновна съм, че е разглезен, виновна съм като родител за много неща, но за разлика от  други родители си виждам грешките и търся начин да ги поправя, като един от начините е да потърся съвет и тук, защото отговорността за възпитанието на това дете вече е само и единствено моя.

Докато ти си виновна, и той все ще се старае да не е, защото е свикнал всяка ситуация да се преценява и да се намира виновен. Не си виновна - гледала си си детето, както си могла, всички така правим и никой не е идеален. Получило се е разглезване явно, но това не се поправя като кажеш "аз съм си виновна", ами с някаква смяна на правилата. Например като зарита вратата на книжарницата, му обясняваш, че не може да се държи така и да го питаш защо е толкова ядосан. После да обясниш, че този ден ще се извини, че си е забравил нещата и ще помоли другарче да му услужи, пък друг път той ще върне услугата и така. Детето има нужда да се успокои, не нещо друго. Ако все си дежурният виновник, няма как да не реагираш бурно, търсейки оправдания.

# 12 551
Наскоро детето ми събори един съд и ми се разсърди, че аз съм го сложила на това място. Попитах го, да считам ли, че ако аз съборя нещо, той ще е виновен - мига, мига, па май ме разбра.

# 12 552
Анабел, спри да сипваш на детето зад гърба му в тоя форум и навсякъде и да се изкарваш жертва и мъченица, барабар с дъщеря си, че вече е прекалено и грозно. Тоя пострадал, оня пострадал, мъжа ти оставил, от девет кладенеца вода. То чак аз се натоварвам, пък не знам за това дете, как те търпи.

Дайте за закриваме форума, че човек един въпрос вече не може да зададе.

# 12 553
Аз с един друг въпрос относно децата и парите. Как учите децата си да си разпределят джобните? Дъщеря ми е във втори клас. От известно време имаме проблем в това отношение. Ако й дам повече пари, защото примерно нямам дребни и й кажа да не ги харчи всичките, тя ги опрасква за един ден. На следващия питам- останаха ли ти пари, колко ти останаха и се почва едно увъртане, едни размисли....и накрая се оказва, че е изхарчила всичко. Питам я какво си е купила, пак голямо мислене, увъртане.... Това вече за амнайсти път. Ако дам пари да си плати обяда за седмицата, защото аз не съм успяла, пак изхарчва част от парите и не го е платила. Питах, обяснявах, карах се, наказвах, говорих много пъти. Какво друго да предприема? Пълна безотговорност към парите от нейна страна и незаинтересованост, никаква съвест. Питах я дали случайно някой не й ги взема, казва, че не е така. Питах дали не купува за други деца нещо, пак не.

# 12 554
Ако й дам повече пари, защото примерно нямам дребни и й кажа да не ги харчи всичките, тя ги опрасква за един ден. На следващия питам- останаха ли ти пари, колко ти останаха и се почва едно увъртане, едни размисли....и накрая се оказва, че е изхарчила всичко.
Моите са малки още, но смятам, че ако даваш парите за седмица, не трябва да даваш повече. Изхарчила ги - ще стои гладна. Следващ път ще се замисли. Това ще помогне да науча й да планира бюджета си.

А за увъртане - може би липсвате доверие и много често питате за парите. Даваш пари веднъж и не питаш повече.

Общи условия

Активация на акаунт