БИО / органична и натурална козметика - 5

• 120 989
  • 759
  •   1
Отговори
# 540
  • Sredets/Burgas
Здравейте, някой от вас може ли да ми препоръча дневен крем за нетолерантна кожа склонна към образуване на лунички и петна? Нямам отървия от тия петна, само да видя малко слънце и вече съм като препечена палачинка на лицето  newsm64

Въпросът като цяло е за една друга тема...
Ето тази:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=800392.msg32614202#new

Всъщност, едва тази сутрин разбрах за съществуването й и не съм писала в нея.
Аз също съм петниста хиена в лицето, на хормонална терапия съм,
но не се боря с петната.
Нося си ги без проблем и разчитам единствено на превенция.
Много висока слънцезащита 50+ и... толкова. Друго, реално, не можеш нищо да направиш.
На този етап медицината няма адекватно решение. Това ми го е казал близък дерматолог.
Всичките избелващи кремове и прочие са за блажено вярващите,
за тези, които не могат да се примирят с неизбежното... и за тези с излишни пари.
Лазери, избелващи вещества и химични пилинги са само и единствено издевателство над кожата.
Петната не изчезват... или ако изчезнат, изчезват за кратко.

Ако не понасяш химични филтри, ползвай минерални с титаниев диоксид и цинков оксид...
За да сме и по темата... това са тези на Лавера, Алверде....

Иначе фирми/марки,
които произвеждат слънцезащитни кремове със химични филтри колкото искаш -
La Roche Posay, Uriage, Avene, Bioderma, Eucerin - разликите не са големи.

Биодерма и Авен, проверила съм го,
продават слънцезащитни продукти, с един и същи състав,
за уж различни кожи и цели... маркетинг му викат.
Всички са за чувствителна и нетолерантна кожа.
Имат и серии с минерални филтри също.

Последна редакция: ср, 24 фев 2016, 13:52 от Butterfly_Lovehunter

# 541
Съгласна съм с мнението на Butterfly_Lovehunter относно петната. Не, че съм спряла да се боря с тях, но мога да потвърдя от личен опит, че това, което е написала е вярно.
От натуралната козметика мога да посоча като нещо ефективно сока от алое вера, като под ефективно имам предвид, че помага петната да не потъмняват. Над година всеки ден използвам сока като серум под крема. Цяло лято редовно ходех на басейни и морета и очаквах в края петната да потъмнеят както обикновено. Учудващо останаха си бледи въпреки, че почти не използвах слънцезащита и почернях много интензивно.

# 542
За първи и единствен път през живота си бях получила пигментно петно, когато пиех противозачатъчни. Избледня и изчезна може би след около година след като ги спрях. Едва по-късно четох, че не трябва да се излагаш на слънце, докато ги пиеш. Същото важи и за някои билки.

# 543
Благодаря Ви за бързите отговори! Аз да си кажа, че доста медицински кремове със слънчева защита съм изпробвала, но реших да пробвам и някой био/органичен/натурален крем за лице и затова писах в тази тема. Butterfly_Lovehunter, благодаря ти за препоръката, ще потърся крем на Лавера или Алверде, както и за темата за петната. И да попитам какво представляват тези минерални филтри с титаниев диоксид и цинков оксид? Под формата на крем ли са или някакви ампули? Може ли да ми ми препоръчате под каква форма да си ги взема и от къде?  newsm78

# 544
Въпросните минерални филтри са просто съставка. Може да ги има във всеки един вид слънцезащитна козметика - крем, флуид, лосион, спрей... В декоративната също се срещат. Обикновено бебешките и детските слънцезащитни кремове са с такива филтри - онези, от които ставаш бял като варосан. На тези филтри се дължи това белеене. Те покриват кожата с миниатюрни частици, които отблъскват слънчевите лъчи подобно на огледала /най-просто казано, ще ме прощават профитата/. Вече има по-поносими варианти на слънцезащитни кремове с минерални филтри, от които не ставаш чак толкоз бял, ама пак не изглеждаш като намазана с обикновен крем.
Ориентираш се дали ги има в описанието на продукта или по състава. Ако един крем е със SPF и претендира да е натурален, органик, био и т.н., би трябвало да е точно с такива филтри.
Примери:
http://www.zoya.bg/category?id=1&q=spf&cathandle=search

# 545
Като стана дума за Urtekam, да похваля този им балсам. Доволна съм много, само ми идва малко неикономичен.
За протокола имам къса, тънка, но не рядка коса, изключително права и след миналогодишно изрусяване.

# 546
  • Sredets/Burgas
Не мога да говоря за цялата серия,
но дълго време ползвах балсама на Urtecram за руса коса.
Шампона съм купувала само веднъж.
Това са продуките ми с най-силен и най-автентичен аромат на лайка.
Все едно, току-що си стрил стръкче между дланите си.
Така мирише - на свежа, зелена лайка.
Последните два-три месеца малко изневерих на балсама,
но съвсем скоро - пак ще си го взема.
Прави косата бляскава, мека и запазва светлите оттенъци на русия цвят.
Не придава никакъв обем обаче.

Не отдавна ме осени идеята,
защо не комбинирам балсамите според нуждите си...
И в момента правя необичайна комбинация от натурален на Argital - за корените,
конвенционален на Garnier - за средната дължина и краищата.
Резултатът е много добър.
Имам чудесен обем заради многото зелената глина в натуралния балсам,
и разплитам косата си с по-малко мъки,
заради съставките за лесно разресване в този на Garnier.
Ще пробвам симбиозата и с балсама на Urtecram.  Peace

# 547
Интересно. При мен не ми мирише на току що стрита лайка. Пак си мирише, но слабо и особено. Наистина не придава обем, но за сметка на това какъв блясък.

# 548
  • София
Аз си купих серията с роза на Urtekram, като я пробвам, ще пиша. Червилата на Лили Лоло ми допаднаха, много мека текстура. Спиралата на Санте за сензационен обем също много ми харесва.

# 549
Може ли коментар за състава на този боди лосион.  Praynig

Цитат
Purified water, vegetable glycerin, organic simmondsia chinensis (jojoba) seed oil, caprylic/capric triglyceride, cetearyl olivate, sorbitan olivate, glyceryl stearate, cetyl alcohol, stearyl alcohol, EO essential oil blend [citrus aurantium bergamia (bergamot) fruit oil, pelargonium graveolens flower oil, citrus grandis (grapefruit) peel oil, cinnamomum camphora (camphor) bark oil, cymbopogon martini oil, pogostemon cablin oil, anthemis nobilis flower oil, rosa damascena flower oil (or) rose flower oil, aniba rosaeodora (rosewood) wood oil], cetyl esters, EO organic herbal blend [organic aloe barbadensis leaf, organic chamomilla recutita (matricaria) flower extract, organic calendula officinalis flower extract, and organic camellia sinensis leaf extract], mangifera indica (mango) seed butter, hydrolyzed rice protein, organic sesamum indicum (sesame) seed oil, tocopherol, beta-glucan, lecithin, xanthan gum, sodium phytate, dimethicone, phenoxyethanol, ethylhexylglycerin.

# 550
  • София
Препоръчайте не много скъп сапун от Зоя.бг.
Паста за зъби каква ползвате?

# 551
Говорейки за сапун, препоръчвам този на Ему Ойл Уел  (но не е от Зоя)
Освен, че самият той е добър, опаковката е от еко хартия, която се засява и от нея поникват цветя
Скрит текст:

# 552
  • София
Какво значение има в какво е опаковано, след като е направено от масло на животно?!  Tired

# 553
Препоръчайте не много скъп сапун от Зоя.бг.
Паста за зъби каква ползвате?
https://www.facebook.com/permalink.php?id=1051284021548431&s … =1060891003921066

# 554
Какво значение има в какво е опаковано, след като е направено от масло на животно?!  Tired
Е й? Маслото от Ему е с доказани свойства и освен ако не си веган или защитник на животните, не виждам причина за  притеснение, че е животинска мазнина. Да не говорим, че се извлича абсолютно хуманно и не се убиват животни

Последна редакция: сб, 27 фев 2016, 18:38 от Holly Pink

Общи условия

Активация на акаунт