До вчера мама бе с тумбаче, а днес на ЮНЧЕто стяга погача.

• 48 483
  • 737
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте, момичета  Hug
Днес се завърнахме след малко повече от седмица на моренце. Чудничко си изкарахме. Беше по-добре от морето началото на август. Тогава беше много жега, а и силен вятър имаше. Септемврийското море беше повече от невероятно - много приятни температури, морска вода - приятна и леко разхлаждаща, без вятър  Grinning На морето сополките на Сиси й минаха  Simple Smile
Иначе и Сияна от 3 дни вече не се е изхождала  newsm78 Повече ме притеснява това, че няма и много мокри памперси. Сега ще я претеглим преди баня да видим дали и колко е наддала. Утре мислех да й платя една допълнителна частна консултация, за да задам разни въпросчета, но пък лекарката още 2 седмици не е на работа  Sad Явно ще трябва да изчакам 18-ти, когато ни е консултацията при личната лекарка на Сиси и трябва да й слагат следващите 2 ваксини  ooooh!
Иначе Сиянчето продължава активно да се опитва да сяда като й подам ръчички. Върти се настрани и прави опити да се обърне по корем, но далеч не толкова упорити, колкото кака й на същата възраст. Доста се смее, а като гукане казва само "ауу-уу" и то доста рядко. Ръчичките много често са в устата и най-обича да се приспива като си смуче средното и безименното пръстче. Биба продължава да не иска, нито пък шише. Вече сериозно започвам да се чудя как ще й давам вода, която ще й е необходим след захранването. Честно казано, ако не ми качва добре, мисля да не бавя много захранването и към края на месеца да започваме със зеленчукови пюрета. Ако някой има идея как да я излъжа да приеме шишето, ще съм благодарна за всякакви съвети. Сериозно се опасявам, че не се храни добре, но ми е упорито, теленцето  Thinking

Иначе за зъбчетата - на каката първото зъбче й проби венеца на 13 месеца и половина. Сиси пък се роди с 2 зъбчета. Явно не сме стандартните случаи и златната среда  hahaha С кака Рая никненето на зъби беше мъка голяма. Докато направи 2 годинки се  будеше по 5-6 пъти на нощ с плач. Нерядко се налагаше да даваме и Панадол след като часове наред не можеше да заспи и плачеше през 5-10 минути. Знам обаче, че не с всички дечица е така. Силно се надявам този път поне по тази линия да минем по-леко  Praynig Най-важното е обаче да сме здрави. С другото ще се справим някак  Wink Между другото последните зъби, които изникнаха на Рая между 2 и 3 години, не ги усетихме  Peace Хубавото е, че сега има чудни зъбчета като мъниста  Heart Eyes

Лека нощ и наистина ще е супер, ако пишете по-често. Явно темичката се чете, ако се съди по броя на отговорите на анкетата относно храненето на мъниците  Wink Лека нощ и хубави сънища от нас  Hug

# 616
Хлътналата фунтанела е признак на обезводняване.И на Вики понякога му хлътва,като се наяде или пие водичка се изпъва и така.Не е постоянно в една форма.
Вики ака всеки ден,рядко пропуска.Днес например пропусна,предполагам че утре сутрин ще напълни памперса.Обаче напишкани обилно памперси има поне 5-6 дневно.На АМ сме.
Аз рядко пиша тук,но чета често,стига някой да пише.По-активна съм в Юлската тема Whistling

Да се оплача,и двамата с ММ сме болни.Много се надявам малчо да не се разболее и той Praynig

# 617
  • София
Момичета, добро утро.
Редовно си чета тук, но рядко пиша, понеже мноооого рядко се докопвам до компютър, когато спи малката. У нас е здрава работа по апартамента, подготвям каката и баткото за училище (а те дружно ми  окупират електронните устройства за игра), но се надявам след 15 септември малко да се нормализират нещата и да съм по-често на линия. ММ е постоянно на работа от 24.08 до 16.09 и вече взех да изкуквам. Вече не помня кога бяхме на почивка. С нетърпение чакам да дойде 19 септември, когато ще ходим за три дни в Добринище.
Вчера ми беше много каръшки ден, и беба беше със скок в растежа явно, защото сука през един час... накрая си поревах, та ми минаха бесовете.
Нормало фонтанелата е леко хлътнала, едва забележимо, при повече хлътване - да се кърми по-често бебчо, или да пие водичка.
Зъбите с каката пробиха на 80 дни първия, с баткото - на 11 месеца... При единият само с по една нощ мрънкане и разстройство, при другият с температура до 40 градуса и много плач... Сега се чудя в кой край на статистиката ще попадне Валерия.
Катериче, мисля, че когато се захранят бебоците ще започнат и вода да си търсят, а как... е това е хубав въпрос - моят син се научи направо на мек накрайник за чашка на Авент, така и не е пил никога от шише с биберон, Валерия май от същата порода върви поне засега. Аз също ще изчакам да преполвим четвъртия месец и ще захранвам, защото диването не иска нищо от шише, а се опасявам, че не качва достатъчно, ще видим на 16, когато отидем на консултация.
Днес съм си наумила да водя всички питомци на басейн в Панчарево, но дано поне малко да поразкъса облаците, че като се събудят ще са в траур, и аз с тях де...
Хубав ден на всички.

# 618
И моята бебка не се обръща ...смее се когато някой я закача...вода не пием никаква, но пък не съм забелязала а й е хлътнала някога фонтанелката...аз също ви чета редовно, но пиша от телефона и ми е адски неудобно. Хубав ден и спокойни бебчета.

# 619
  • athina
ЗДРАВЕЙТЕ!!!
КОКОНА-не се притеснявай,че твоята госпожица Михаела все още не се обръща.Първо тя се роди месец по-рано и в момента би трябвало да е на 2месеца,а не на 3.Второ-не всички бебета са еднакви-давам пример с близначетата-единият/и до ден днешен е така/е по-активен физически-не се спира,не може да седи мирен и за 1мин.-проходи на 9.5месеца,проговори на 1г.и 4м.Другият-физически правеше всичко 1-1.5м.по-късно от първия,но интелектуално беше мноооого по-добър-проговори на 9м.,на годинка направи кратко изречение,а проходи на 1г.и 3м.Така,че не се притеснявай,след като лекарите ти казват,че бебчето ти е наред и няма някакъв проблем,ще дойде и този ден в който и ще се обръща и ще сяда и всички тези бебешки упражнения.
За фoнтанелата и аз знам,че когато е хлътнала е признак на обезводняване.
Днес трябваше да отида в тукашната здравна каса-бях номер 78,а на гишето беше номер 20-УЖАС-преди няколко дни когато ходих бях номер 120,а на гишето 30-врътнах се и си тръгнах.НО днес вече не можех да отлагам и зачаках.ЕСТЕСТВЕНО всеки бърза да си свърши работата за която е отишъл и не му се отстъпва ред,но точно след 5мин.малчо се събуди и се разплака-ЗА ПЪРВИ ПЪТ СЕ ЗАРАДВАХ НА ПЛАЧЪТ МУ-служителката попита всички чакащи имат ли против да обслужи първо ГОСПОЖАТА С БЕБЕТО и така ми дадоха ред.Добре,че бях подготвила абсолютно всички необходими документи и не отне повече от 3мин.БЛАГОДАРИХ на всички и си тръгнах.Равносметка-понякога е хубаво бебето да плаче.
За зъбчетата ще видим как ще е при Никола,но с близнаците въобще не ги усетихме-редовно мажех с едно кремче за венци с което съм се запасила и сега и силно се надявам да помогне и на малкият ми принц.
ЛЕК И ПРОХЛАДЕН ДЕН НА ВСИЧКИ.

Последна редакция: вт, 08 сеп 2015, 14:02 от Geri ATHINA

# 620
дравейте,
Катериче, аз ще ти споделя моя опит с шишето и бибата: Оставих фъстъка на баща му и с шише изцедена кърма и отидох на маникюр - връщам се - а вкъщи бойно поле. Малкият реве, ММ изнервен, в кухнята пълен хаос. Оказа се, че дребното не искало да пие от шишето. Започнах да го кърмя и след 15-тина минути т.е. по средата на кърменето прекъснах и реших да пробвам с шишето. Полека му допрях долната устна с върха на биберона изчаках докато отвори уста и потърси да суче и съвсем леко побутнах и той сам засмука биберона от там явно при образувания вакуум текна млякото и малкият разбра какво се иска от него. Според мен разковничето е бебето само да засмуче навътре в устата си биберона. Поне това проработи при нас. Тикането на бибата и шишето не дадоха резултат - само се давеше и получаваше позиви за повръщане. С бибата по същия начин - дразня долната усничка, докато сработи рефлексът на засукването и той сам си я поема (друг е въпросът, че след минута изхвърча и ръката пак е в устата). Дано това проработи при вас. И пак по същата тема на една приятелка детето беше много злоядо и нищо не искаше -нито гърда, нито шише и когато положението стана сериозно тя почна да му дава мляко със спринцовките от Панадол в бузите, за да не го изплюва, защото той плюеше дори млякото което тя изливаше в устата му от биберона на шишето (стискаше малко биберона и той пуска директно в устата няколко капки). Та... от неволя какви ли не идеи идват.
Конка, не се безпокой, че бебето не се обръща. Това по принцип следва да се случва след 6-ти месец. По принцип от педиатър зная, че майките чиито дечица се обръщат от по-рано трябва да внимават, тъй като мускулатурата на врата и гърба на бебчето не е толкова развита и то не може да държи дълго време главата си изправена, когато е по корем. А сядането на тази възраст е противопоказно
За зъбките - на баткото точно на 6 м. му изникна първото зъбче. Имаше много лиги, лапане на предмети, понякога будене нощем (особено с кучешките), но много ни помогна гелчето Пансорал - природни съставки, които облекчават болката и дискомфорта, чрез моментно изтръпване (колкото пак да заспи дечко).
Мисля, че писах че на фъстъка не му стигаше кърмата и се наложи да дохранвам, че пишкаше много малко и не акаше. След няколко дни и нощи перкарани само в кърмене сме отново само на кърма. Успешен ден.

# 621
Здравейте дами   bouquet

Моето котараче също се набира на ръцете ми до седнало положение, все още не се обръща съвсем самостоятелно, трябва ѝ леко побутване. Много е приказлива, а от вчера ме имитира като издавам някакви звуци и после се смее с глас, голяма е скица: )

Аз за зъбите знам, че към 5ия месец тръгват, но както повечето от вас са казали - индивидуално е, както времето, така и понасянето на растежа.

Катериче, и племенницата ми също отказваше всякакви биберони, започна директно от чаша с накрайник. Може да опитате, може би е по-добре от толкова ранно захранване (просто предложение).

gergamelka, няма защо да се притесняваш, че си ачка редовно. Щом не е разстройство и дечко не изпитва дискомфорт - радвай се : )

Фонтанелите принципно са леко хлътнали, както е казала magi_sveta, така че няма място за притеснение в тези случаи. Разбира се ако забележите видимо, голямо хлътване, както и подпухване/подуване е добре да се види от лекар.

цветка, бързо оздравяване на баткото желая : )

sibil1987, да се оправяте бързо и вие, стискам палци за малкия човек : )

sisonder, ние ходихме на ортопед миналата седмица и той каза, че това със сядането били бабини деветини. Показа ми как да я слагам да сяда на бедрото ми, но само там може, не на възглавница или друго меко нещо. Аз все още не избързвам със седенето, но я слагам за по минутка-две отвреме навреме - кефи се : ) Също така ми показа начин за носене - "като вестник под мишница", каза че негърките и ромките носят така децата си, било най-лесния и щадящ кръста метод, а и винаги имаш една свободна ръка. Изобщо така ловко я премяташе и сменяше пози за държане, голям образ е тоя ортопед : )

Усмихнат ден на всички : )

# 622
Интересно ми е с какво друго може да бъде хранено едно бебе, защото имаме 1 отговор -друго
За фонтанелата-не е хубаво да е хлътнала, знак е на обезводняване и трябва да се оводни детето.
За обръщането-аз го обръщам на двете страни като сменяме памперса, но сам не може да се обръща още. Главата о раменете ги вдига и ги държи дълго като е по корем-педи каза, че на 3 месеца това трябва да го може. Ние имаме проблеми с кърменето, не знам кърмаческа стачка ли е, какво е, но той не качваше достатъчно и го дохранвам. Всичко си беше наред, но от 2 дни захапва и пуска зърното на всеки 2-3 глътки, върти си главата, пъха си ръцете. Мислех си, че млякото ми е намаляло, но не е тов' изцедих се контролно и всичко беше наред, а и същото прави с шише като го дохранвам. Това кърмене си е цяла наука и все нещо ново изниква! Другият проблем, с които се борим е неакането. Той периодично имаше такива моменти и преди като беше само на кърма. Сега смених няколко вида мляко, с което дохранвам и пак не се получават нещата. Педи смята, че е ок, защото той е 75% на кърма и 25% на АМ, но има дни, в които е нервен, реве, напъва се, боли го... Иначе расте като гъбка, смее се, говори. Научил се е да пищи и да се кара, но за щастие тези умения прилага само на баща си вечер, на мен не смее, защоти знае, че съм му свикнала и не се впечатлявам от детските му капризи. По другите теми малко по-късно щр се опитам да се включа.

# 623
  • athina
КОГАТО ГОВОРИМ ЗА ОБРЪЩАНЕ ИМАМ ПРЕДВИД ЗАВЪРТАНЕ ОТ ПО ГРЪБ НА ЕДНАТА ИЛИ ДРУГАТА СТРАНА И ОБРАТНОТО,А НЕ ОТ ГРЪБ НА КОРЕМ-което става към 5-6 месец.И пак е индивидуално.
ЗА ДРУГО ХРАНЕНЕ-ми хрумва само за кисело мляко-все още се практикува.
ГАРГАМЕЛКА-РАДВАЙ СЕ,ЧЕ АКАТЕ РЕДОВНО-моят юнак ака само с клизма-последният път след 6дни на НЕАКАНЕ.
РАДВАЙТЕ СЕ НА БЕБЧЕТАТА И НЕ СЕ ФИЛМИРАЙТЕ ИЗЛИШНО.
 Hug Hug Hug Hug Hug

# 624
  • athina
ОПИТАХ СЕ ДА РЕДАКТИРАМ ПРЕДИШНИЯТ СИ ПОСТ ОБАЧЕ НЕ УСПЯХ-ИЗПИСВА МИ ГРЕШКА.

НЯКОЙ ЗНАЕЛИ КЪДЕ И ЗАЩО НИ ИЗЧЕЗНАХА ЛЕНТИЧКИТЕ?

# 625
Имаше профилактика на форума, вероятно затова ги няма.

# 626
  • на пясъка при черупките от миди
Здравейте, момичета Simple Smile
И аз съм от редовно четящите, но през телефона трудно пиша. Да се отчета- пуканка е на три месеца, шест кг и около 60 см. Досега само първата ваксинй е сложена- шествалентна, цяла седмица драматизми - температура висока после няколко дни субфебрилна такава. Реших като се нормализират нещата пак да отидем на моренце на хладинка и морски бриз. Нямам идея от пътуване ли от какво от днощи голяяямо спане. Странна работа. Как се справяте с любопитството? При наскакво се случва- като е будна и сме навън с количката голямо мрънкане докато не я взема на ръце да зяпа какво има наоколо...
Гледам акането обсъждате- при пукакнка е спорадично- през ден, на ден по два пъти, през три дни. Мисля, че с времето бебетата си нормализират ходенето и си става по режим.
Кърмещите мами- как се справяте с кърменето навън? Аз лично го правя в парка без проблеми (говоря за София), обаче сега забелязах, че има значение в кой град си.  Та така...
Еллле, ще имаме ли темичка за следващите юнки?  Mr. Green

# 627
Маги, радвам се, че не звучат толкова абсурдно моите разсъждения - че, ако не наддава бебчо и не иска дохранване с АМ, е логично да се захрани малко по-раничко. Истината е, че не става въпрос за особено рано, а за втората половина/ края на пети месец  Wink Ще стиснем зъби до тогава, пък дано после нещата да потръгнат. Сияна за 2 седмици е качила 160 гр.

Сисондърче, много мерси за споделения опит  Hug Моето бебе обаче се опасявам, че просто си е инат. Тя преди си захапваше шишето - още в родилното, после малко след изписването; дори еднократно е пийвала и по няколко глътки вода. Съвсем на ясно е, според мен, какво се очаква от нея. Просто не иска да го направи. Теленце, какво да ви разправям  ooooh!

Пилешко, обмислям да пробвам чашата с накрайник. Не знам дали обаче още не е мъничка за нея  newsm78 - след 3 дни ще стане на 4 месеца.

За обръщането - и аз мислех, че става въпрос за обръщане от гръб по корем. За това наистина ми се струва раничко. Кака Рая се обърна малко преди да навърши 4 месеца, което беше доста рано. Преди това обаче тренираше много упорито поне 2 седмици денонощно. Сияна не е чак толкова амбициозна в това отношение. Но и тя си прави опити - обръща се на страни, кръстосва краче и напъва да се обърне  Heart Eyes

Фиоре, за кърменето - кърмя си където реша без всякакво притеснение, просто се завивам с бебешката пелена и това е. Почти всички си мислят, че съм гушнала бебка и тя спи. Сега обаче вече ще бъде малко по-неудобно, защото става студеничко  newsm78

За изхождането
- днес го свърши без проблем след 3 дни суша  Laughing

Яна Ина, при нас беше същата драма с кърменето. Сега май поотмина, но пък не качва достатъчно беба  Thinking Наука си е кърменето, факт. Ще ми е много по-спокойно като вече си е захранено и си хапва нормално. Дотогава обаче има 4-5-6 месеца  Wink

Хубави сънища на всички  Hug

# 628
Момичета,мисля днес за последното ядене на бебка да и дам кис мляко ,защото ислам да я почвам вече.Сега сме на нан и ми идва много скъпо,пък и докторката каза че "теоретично е възможно" Само че се чудя по 1хранене на ден с кис мляко или как да го почна  .Бебка е на 3м+

# 629
Катериче, знам, че Tommee Tippee имат чаши 4+ месеца, мисля че Avent имаше дори 3+, сигурно и на други марки има, не съм търсила. Разбира се, че ако и с чаша не става захранването е логичното решение : )

Toni92, чувала съм, че не се препоръчва преди 8-9 месец киселото мляко. Иначе се почва с една лъжичка за деня, после две, три и така постепенно се увеличава количеството до достигане на цяла порция, която за толкова малко бебе не знам колко грама трябва да е.

Спокойна нощ на всички   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт