Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво да правя, ако детето ми предпочита момчешки дрехи и играчки?
Как мога да съм сигурен, че поведението на детето не е знак за транссексуалност?
Какви могат да бъдат причините моето дете да твърди, че е момче?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво да правя, ако детето ми предпочита момчешки дрехи и играчки?
Важно е да не оказвате натиск върху детето да се облича и играе по определен начин. Много деца преминават през фази на интереси, които могат да включват момчешки игри или дрехи, и това обикновено не е показател за по-дълбоки идентичностни въпроси. Консултирането с психолог може да бъде полезно, но също така е важно да приемете интересите на детето и да му позволите свободата да ги изразява.
-
Как мога да съм сигурен, че поведението на детето не е знак за транссексуалност?
На 4 години децата често изследват своята идентичност и играят различни роли. Важно е да наблюдавате поведението им с времето. Ако интересът към традиционно мъжките дейности продължава и след няколко години, може да е полезно да потърсите съвет от специалист, който да помогне за разбирането на ситуацията по-добре. Не забравяйте, че транссексуалността не се определя единствено от временно поведение.
-
Какви могат да бъдат причините моето дете да твърди, че е момче?
Причините могат да бъдат различни - от влияние на околната среда и предпочитания за игра до индивидуалната личност на детето. Някои деца може да предпочетат традиционни „момчешки“ игри и дрехи, защото смятат, че предлагат повече свобода и забавление. Важно е да се говори с детето, за да се разбере неговата гледна точка, без осъждане или натиск.
-
Как мога да реагирам, за да не влоша проблема?
-
Какво мога да направя, ако реша да се консултирам с психолог?
- колкото повече й забранявате и опитвате да й наложите нещо толкова по ще продължи този период. Вие постоянно акцентирате в/у ситуацията и го правите "проблем" а той може и да не е. Ако и се "вържете" на играта и й позволите да прави това което иска, може и много скоро да отмине, децата преминават през различни периоди. Може и да помислите от кога т.е. (какво се е случило) се е появил този порив, за да разберете и причината. Може да копира, може да и се е насадила в главата някаква мисъл, че не е хубаво да си момиче (поради някаква причина) понякога в детските глави има доста чудатости за които не подозираме.
. На приятелка дъщеря й е такава, вече на 12г - играе само с момчета, мъжки игри - кара колело с момчетата, играе футбол, записаха я на фектовка и така...има си дълга коса, но ходи облечена като момче.