Нараства ли социопатията сред българската младеж ?

• 75 618
  • 1 926
  •   2
Отговори
# 255
Клитемнестро, дай сега да поговорим и за идил, щото видиш ли и те са част от обществото, значи то е психясало и въобще всички са психари, а пък гаранции за проявите на психопатиите никакви  ooooh!
тук жертвата не е майката, жертвата е само една - детето.
замисли се какъв ужас е изживяло това дете. само, у дома, мама я няма, никаква защита, подложено на гаври и изтезания. не знам дали възрастен може да преживее такова нещо, а как се преживява от едно дете?

# 256
  • София

Аз лично съм направила 1000 компромиса с работата  заради децата. Ако бях самотна майка пък, определено щях да си налегна парцалите и да бачкам в местния супермаркет.
Отстрани е много лесно. Надявай се да не ти дойде до главата и да не ти се налага да гледаш сама деца със заплата от супермаркет. Без родители които да могат да ти помагат.

Не е лесно. Достатъчно самотни майки наблюдавам в квартала. Едната от тях е музикант, между другото. Две от тях са без баби. Въобще - всякакви варианти. И те са направили хиляди компромиси, за да са с децата поне вечер. Има ли желание, има и начин.

# 257
  • София
Скрит текст:
Карбовски е прав в едно - у нас винаги жертвата е виновна. Когато пияни я газят по тротоарите, когато акушерка рипа върху главата на новородено, абе изобщо  - ти що си се родил да дразниш престъпника, пада ти се! Защо оставила детето на 18 годишни пикльовци? Аз не бих го оставила. Когато съм си надвила на масрафа не бих правила много неща. Които правя, когато съм притисната от обстоятелствата. Гледах профилите и на двамата във фейса. Ми не, на мен пък не ми приличат на престъпници. Обикновени млади момчета, добре изглеждащи, с нищо по-различни от всички на тяхната възраст. Единия си има и момиче, пишат си "ай лав ю - ай лав ю ту", влюбени, щастливи, целуват се на снимките... Не е грях да си на 18, напротив, това е една съвсем зряла, осъзната и отговорна възраст. Когато отиват да учат в чужбина наши момичета, на същата възраст,  често си намират работа именно като детегледачки, au pair. Дори и тук доста студенти си докарват допълнителни доходи с гледане на деца. Е да, ама тези са момчета. И какво от това? Един отговорен младеж, който иска да си изкара добри пари за лятото не е задължително да е гейче-педофилче, ако реши, че може да изкара тези пари с гледане на малко момченце. Това по принцип. Де факто ние вече всички сме видиотени садисти. Не знаем кой кога и къде ще полудее и какво ще направи. В този ред на мисли - на кого да остави една майка детето си, така че да е на 100 % сигурна, че няма да му се случи нищо животозастрашаващо? На кого? В едно общество, в което медицинско лице (което по презумпция би следвало да се бори за съхраняването на живота) мачка главата на бебе с особена жестокост, настоятелност и удоволствие? В общество, в което един блюстител на реда, пиян и дрогиран, кара по тротоара, размазва бебе в количка, а колегите му - също блюстители на реда, му носят кисело мляко, за да не го хване дрегера, че е замезвал цяла нощ? На кого може да се разчита в това изначално объркано общество? В което масовия гражданин търси вината у жертвата, че е срещнала случайно или преднамерено палача си, не е преценила, че е палач, не е съумяла се опази разумно от него, абе направо го е предизвикала. Като видиш количка  с бебе на тротоара, просто как да ти даде сърце да не я размажеш? Ми като някакви бебета се раждат в някакви болници, просто как да не им помачкаш меките глави? По какъв критерий, в това тотално психясало общество, можете да се доверите на някой, че не е поредния психопат? Нима считате, че е напълно очаквано и предвидимо, 18- годишен да пребива дете? И съответно сигурно, че една 60-годишна баба няма да го направи? Ами не, аз не мисля така.
И младежа, и бабата могат да се в еднаква степен садисти и социопати. Никога нямате гаранция, че ще направите правилния избор.

С първото изречение съм абсолютно съгласна, с второто, обаче - и да, и не. Вярно е, че гаранция няма, но това не може да е причина или повод да правиш прибързан избор, особено когато става въпрос за нещо толкова важно.

# 258
Не всеки има баби и дядовци или други живи роднини, на които да си остави детето при нужда.
И не всеки живее с мъж/жена.
Гледате от собствената си камбанария.
Да беше оставила детето само, да я плюете, но сега е грозно това, което правите.

НСЧ, идеята е не да 'плюем' жената, изобщо. Аз малко влязох в пререкание тук, защото се случва обратното. Защитават я. А всъщност от защита има нужда детето, някак не виждам аз лично в темата това точно. И какво ще последва после, защото тази жена ще е майка на това дете още дълго време. Ако й се каже - ти си ОК, ходи си по корабите, само избирай по-внимателно гледачите, какво мислиш ще се случи? Въпросът е доста сериозен, и , Да, Родителят е отговорен за детето, отговорността/вината/ носи той. Ако ли не желае - тогава на помощ идват институциите.
Аз съм била самотна майка в продължение на дълги години, имам живи родители, с които не се разбирам и Не са ми гледали детето по дни, случвало се да изляза вечер за 3-4 часа и само тогава съм го оставяла, вместо да ползвам платена помощ, с идеята - то все пак иска да си вижда бабата и дядото и те в някаква степен понякога макар и рядко искат да го виждат, защо това да не бъде точно в момента, в който аз пък имам някаква работа да свърша или развлечение. Така че - възможно е самотна майка без помощ да си гледа детето, без да го 'изоставя' за седмици и месеци. Дълбоко съчувствам на Невена, тя накъдето отива аз оттам се връщам, знам точно какво говоря, не е наизуст, повярвай ми.

# 259
99% от защитаващите тук майката няма да си оставят тригодишното дете за повече от няколко часа на 18 годишния си син.
Лошо е, когато  няма кой да помага на самотната майка, но тя ако е имала за приоритет нуждите на детето си, щеше да се хване да си бачка нещо нормално в София, а като музиката и е на сърце, да си свири в някой нощен бар. Тогава детето щеше да ходи на градина и контактите със съмнителни бавачки щеше да е редуциран до минимум.
Безумно е да се защитава такава майка, да се толерира безотговорността на родители, които не мислят за децата си.

# 260
А всъщност от защита има нужда детето,
Така е, но ние няма как да помогнем сега.

# 261
Това не е социопатия, а престъпно поведение.

# 262

Безумно е да се защитава такава майка, да се толерира безотговорността на родители, които не мислят за децата си.

Безумно, но пък е модерно да се казва "Не съдете от собствената си камбанария!". А че има писани и неписани норми, много важно.

# 263
# 264
Сега не, но с гражданска позиция - за в бъдеще - да, можем. И това не е, като защитаваме Невена, някъде другаде следва да е фокуса.

Ползвам услугите на 18годишно момиче /дъщеря на моя приятелка - отново - подобен казус/ с по-малка сестра и по-малък брат, особено за брат си много е помагала в гледането , и темата много живо ме интересува. Оставям 2,5 годишно дете с тази кака по 1 път седмично, в краен случай по 2 пъти /а понякога и 1нъж месечно/ за по 2-3 часа и повярвайте ми, не ми е спокойно. Двете се виждат от февруари, ами не, нито каката е свикнала досега, нито бебата. Какви дни, какви седмици...?
После - ми тя Невена е оставила детето на приятеля си, доколкото разбирам, а той е от...л и го оставил на свой ред на своя син. Е добре де, как расте това малко 3 годишно хлапенце, замисляте ли се изобщо. Днес една бабка го гледа, утре тази се разболя, друга идва /данните са, че за 3те години са го гледали различни хора, което е пълен абсурд/  - всички знаем, че освен майката следва да има само още 1 постоянно гледащ. Много са нещата, много. Никой не казва че е просто, лесно , но и никой не е обещавал да е лесно. И аз искам 4 деца - е да, ама няма да имам, поради причини подобни на изброените в темата. Налага се да работя, не желая да растат в седмични детски ясли и т.н. и т.н. Иначе - за искането - искам.

# 265
  • Sofia
Чета, чета и съм съгласна с незащитаващите майката. Съчувствам й, но просто не мога да кажа, че е невинна. Ни най-малко! Каквито е да са спешните и неочаквани обстоятелства, поставяш на първо място детето. И толкова. няма договори, няма круизи, няма ала-бала... Дори и да си намерил най-отговорния тийн, има ситуации, в които той си остава дете и просто не знае как да реагира, дори да иска и да дава всичко от себе си! Моето дете има трима доста по-големи батковци, които са невероятни момчета го обичат безумно! Когато го водят на разходка или го гледат за няколко часа, аз съм се обадила на почти всеки кръгъл час и започвам с "Извинявай, ама няма как, знаеш ме". Никой от тях не ми се е разсърдил, че го правя, просто защото така и те се чувстват по-спокойни. Възрастният си е възрастен, това е положението! И детето не е домашен любимец, намираш начин да си до него.....

# 266
  • София
Възрастните хора, дори родителите изкукват денонощно дори два-три дни със собствените си деца, а какво остава за чужди хора, да не говорим за тийнове!

# 267
  • София
Всъщност, и без побоя, и без момчетата, нещата са достатъчно ужасни и неадекватни като за майка и дете.
То знаело как да ползва Скайп...

# 268
Това че е постъпила неадекватно , не значи че е логично случилото се след това.  Rolling Eyes То щото ако го беше оставила в дом, щяха да го галят с перце...
За съжаление няма промяна в състоянието на малкия.

# 269
Точно, просто нещо в системата й на действие куца.
В темата съм съгласна на 100% с постовете на Андриел.
Нека се раздуха въпроса, нека се пообразоват майките. За случилото се научих от тази тема, в следствие изгледах голяма част от новинарските емисии от понеделник до сега, казаха се доста интересни неща. Дано повече майки гледат редовно репортажите. Говореше се и за гледането на децата от баби, доста поучителни реплики имаше.
Интересно, за бащата на Христо - ни дума, ни вопъл, ни стон. Щото колкото е отговорността на Невена, толкова и неговата. Не бил припознал Христо, казват. Незнам това дете какъв живот ще има и кой е отговорен, ако не майката и бащата, честно. Нямал баби - ма не, не е работа на бабите му да ходят след майка му и с извинение, да й бършат г...а, щото й се приходило да си свирука. Има - няма баби, родителите са длъжни да си подчинят живота, амбициите и каквото там имат още на отглеждането на детето си, така е устроен живота бе хора!

Общи условия

Активация на акаунт