На море в Гърция 2015 - VI

• 73 126
  • 750
  •   1
Отговори
# 630
Блис, ако е опозиция на моя пост ще го питам довечера за линк, макар че е закон все пак, няма няколко тълкувания, сигурна съм, обаче че имаше години, не кг., както и да е не е тема за спор Peace
 Сега малко да оспамя сори, не ми с рискува с лошо време уикенда и мисля да отидем в Боровец, не съм била, нещо изпитано с малко дете да препоръчате?
Редактирам се, сигурно аз съм в грешка и годините бяха за возене отпред.

# 631
  • София
Нещо има сбъркано в тая работа със столчетата,мойто дете е на 7 и е над 140см,обаче е 25кг...стола-3-та гр. го махнах миналия месец,защото главата му стърчи отгоре.Ще си го возим така,с колана разбира се!

# 632
Блис, ако е опозиция на моя пост ще го питам довечера за линк, макар че е закон все пак, няма няколко тълкувания, сигурна съм, обаче че имаше години, не кг., както и да е не е тема за спор Peace
 Сега малко да оспамя сори, не ми с рискува с лошо време уикенда и мисля да отидем в Боровец, не съм била, нещо изпитано с малко дете да препоръчате?
Редактирам се, сигурно аз съм в грешка и годините бяха за возене отпред.

Има ограничение за возене на предна седалка и то е:  "а децата на възраст три и повече години и с ръст под 150 сантиметра заемат седалка, която не е предна"

Т.е. по големите деца над 3,5 г., които са обаче под 150 см НЕ могат да се возят на предната седалка независимо от обезопасявнаето.
А деца под 3,5 г могат на предната седалка в съответното столче и с изключена въздушна възглавница.

Тия в Парламента са идиоти. Нещо просто го написват по най-сложния начин.

А грубо казано общите ограничения са до 150 см. и 36 кг. задължително столче или седалка, като си следвате килограмите на производителя на столчето.

# 633
  • София
Не, от българския, който мисля съвпада с общоевропейския стандарт.

И по принцип това е стандартът за производство на столчета в световен мащаб - група над 36 кг не съществува.
За кг съм съгласна, но в закона пише см и/или години. И понеже за българският съм сигурна, че са 150 см, а синчето е точно 140, реших да попитам да не би гърците да имат други правила.
Благодаря за разяснението, ще си караме със седалката и тази година. Simple Smile

За цени в Сарти - мин. година бяхме точно втората седмица на септември и двойката вървеше 35/40 евро. Аз не разбрах в случая за 2ма ли става дума и за кой месец, но да споделя миналогодишен опит... В Сарти си става голяма лудница, поне на нас така ни се стори - вечер едвам се разминавахме по главната улица. Стана по-спокойно чак след 6-7.09.

# 634
  • София
хм.. възможно е, ще разберем съвсем скоро Simple Smile наши приятели са в района в момента и казват, че имало много свободни квартири, но не искам да ги ангажирам да питат за цени и т.н., така че ние ще проверим на място.
Проверявах на място в края на юни. Търсих настаняване за края на юли, който и с август са силни сезони. Под 50 евро за възрастен, сам, с дете нямаше, а повечето бяха заети. На голяма част от сградите си имаше табелки на туроператори. За двама възрастни с две деца под 75 евро и то не особено приветливо място не намерихме. Сега не знам как е. Но и Параход ти е казала. По добре ги ангажирай познатите да попитат тук-там да добиеш представа за места и цени.  Peace

# 635

И по принцип това е стандартът за производство на столчета в световен мащаб - група над 36 кг не съществува.
За кг съм съгласна, но в закона пише см и/или години. И понеже за българският съм сигурна, че са 150 см, а синчето е точно 140, реших да попитам да не би гърците да имат други правила.
Благодаря за разяснението, ще си караме със седалката и тази година. Simple Smile

Ами в нашия закон не е точно И/или, а е:
Скрит текст:
Чл. 137в. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) .....
(2) (Изм. - ДВ, бр. 19 от 2015 г.) За деца с ръст под 150 сантиметра, които пътуват в моторни превозни средства от категориите М1, N1, N2 и N3, оборудвани със системи за обезопасяване, се използват системи за обезопасяване на деца от пълния или непълния клас по смисъла на чл. 137б, ал. 2, съобразен с теглото на детето, в съответствие със:
1. класификацията по чл. 137б, ал. 1 - за системите за обезопасяване на деца, одобрени в съответствие с чл. 137г, ал. 1, т. 1;

Чл. 137б. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) Системите за обезопасяване на деца в зависимост от теглото на децата, за които са предназначени, се класифицират в пет групи:
1. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) група 0 - за деца с тегло под 10 kg;
2. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) група 0+ - за деца с тегло под 13 kg;
3. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) група I - за деца с тегло между 9 и 18 kg;
4. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) група II - за деца с тегло между 15 и 25 kg;
5. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) група III - за деца с тегло между 22 и 36 kg

Ако имаш предвид закона в Гърция...може макар да четох, че изискванията са еднакви.

Кали махнала си бустер седалка или столче? Могат да те глобят серизоно. Макар, че е малко тъпо. Трябва наистина да го мерят със сантиметър.

Последна редакция: чт, 20 авг 2015, 16:13 от Анонимен

# 636
  • някъде ... тук ...
Това пише, че е към април 2014.
За в Гърция за предната седалка знаех, че е до 10 години, явно е променено.

Вярно е много тъпо това със седалката и височина 150. И на Гого му стърчеше много главата и махнахме седалката, май на 8 беше. Сега на 10 е точно 35кг и 152см. Да мерят Crossing Arms

Zoι, дават го и на Боровец дъжд Rolling Eyes

# 637
  • София

Ами в нашия закон не е точно И/или, а е:
Скрит текст:
Чл. 137в. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) .....
(2) (Изм. - ДВ, бр. 19 от 2015 г.) За деца с ръст под 150 сантиметра, които пътуват в моторни превозни средства от категориите М1, N1, N2 и N3, оборудвани със системи за обезопасяване, се използват системи за обезопасяване на деца от пълния или непълния клас по смисъла на чл. 137б, ал. 2, съобразен с теглото на детето, в съответствие със:
1. класификацията по чл. 137б, ал. 1 - за системите за обезопасяване на деца, одобрени в съответствие с чл. 137г, ал. 1, т. 1;

Чл. 137б. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) Системите за обезопасяване на деца в зависимост от теглото на децата, за които са предназначени, се класифицират в пет групи:
1. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) група 0 - за деца с тегло под 10 kg;
2. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) група 0+ - за деца с тегло под 13 kg;
3. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) група I - за деца с тегло между 9 и 18 kg;
4. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) група II - за деца с тегло между 15 и 25 kg;
5. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) група III - за деца с тегло между 22 и 36 kg

Ако имаш предвид закона в Гърция...може макар да четох, че изискванията са еднакви.

Кали махнала си бустер седалка или столче? Могат да те глобят серизоно. Макар, че е малко тъпо. Трябва наистина да го мерят със сантиметър.

Да, права си. За нашия закон говорих, гръцки не съм чела. Започнах да пиша след отговора на Параход и не изчетох последните 2 страници... Сега си припомних текста. Та само см-те са важни. Ограниченията в кг-те са за класификация на столчетата, според мен.
И не е баш по темата, но относно предна/задна седалка да споделя личен опит пак.

Скрит текст:
"..(3) В моторните превозни средства от категории M1, N1, N2 и N3, които не са оборудвани със системи за обезопасяване, не се допуска превозването на деца под тригодишна възраст, а децата на възраст три и повече години и с ръст под 150 сантиметра заемат седалка, която не е предна."

т.е.  може на предната над 3г със съответно столче/седалка=система за обезапасяване. Нашият батко го возим така, когато девойките са нещо неспокойни и е по-добре аз да съм при тях отзад. Миналата година на границата питахме гърците може ли, те казаха, че е по-добре да е отзад, но  не цитираха нещо закон. И в Гърция си го возихме отзад само. У нас никога не са ни правили проблем обаче и по закон явно не е.

# 638

т.е.  може на предната над 3г със съответно столче/седалка=система за обезапасяване. Нашият батко го возим така, когато девойките са нещо неспокойни и е по-добре аз да съм при тях отзад. Миналата година на границата питахме гърците може ли, те казаха, че е по-добре да е отзад, но  не цитираха нещо закон. И в Гърция си го возихме отзад само. У нас никога не са ни правили проблем обаче и по закон явно не е.

Точно обратното  Mr. Green Много тъпо е написано: "а децата на възраст три и повече години и с ръст под 150 сантиметра заемат седалка, която не е предна."

Горе го написах: На предна може деца до 3 г., но в монтирано столче и изключена въздушна възглавница. А над 3 г. и до 150 см. само на задна седалка пак в съответното столче.

# 639
  • София
Bliss, ти цитираш само края на изречението. Аз съм дала в скрит текст цялата алинея, като първия болднат текст също е важен.
Пак казвам у нас са ни спирали за проверка и никога не са ни правили проблем. Той е със седалка и колан, разбира се.
Но аз само споделям опит. Всеки си решава сам.

# 640
Много задълбахте, ще има санкции само при явно нарушения, никой няма да извади сантиметър! Моите познати години си карат без столове или само като бебета, убедена съм, че българите сме най-стриктни по гръцките пътища, с малки изключения Grinning
 Елит, сигурно, но като няма да е море, поне някъде да мръднем, откачам свободен уикенд на село! Никой не сподели пробван хотел, ще питам в другите теми Wink

# 641
  • София...........

Дивна, направихте ли резервация?  Wink

Параход, вече мога да се похваля с резервация и то благодарение на твоята помощ   bouquet
 Тази сутрин преведохме депозита и изпратих сканиран суифта, а Анастасия преди малко ми потвърди резервацията  Grinning
Сега започвам да творя плажовете и кръчмите  (повечето инфо събрано от твои постове)Embarassed

Параход и момичета, това съм набелязала ако греша или имаш/те други идеи да добавям или махам Wink

Плажове:
- Дестеника, Тристиника, Лас Бандидас, Арети, Каламици(кой е по-добре на къмпинга или селския?), Криарици(нещо по-добро около Сикия?) и Агиос Йоанис(до Никити, че все го пропускаме)

Заведения:
- О Парадисос (Парадисос), Сакис (Торони), морски дарове (Порто Куфо - там коя тяверна е най-добре?)
Приемам още идеи за читави заведения в Торони и идеи за Каламици и Сикия?

Риба сутрин от Порто Куфо, месарница в Торони има добра, а Масутис има в Неос Мармарас, нали?

Ще си направим и разходка до Партенонас, там има ли някоя препоръчана таверна?

# 642
  • В Космоса
Може ли да препоръчате студиа в района Аспровалта, Неа Врасна и Ставрос. Да са на прилични цени и близо до морето. Подходящо и за деца.

Благодаря!

# 643
Добре де, кога е удачно да се прави резервация за Гърция за началото на септември например. Или края на август? Аз си мислех, че понеже има безкрайно много възможности, няма проблем с настаняването. Излиза, че не е така обаче.
Ние я направихме в началото на март. Само да сме здрави, заминаваме на 31.08.

# 644
Добре де, кога е удачно да се прави резервация за Гърция за началото на септември например. Или края на август? Аз си мислех, че понеже има безкрайно много възможности, няма проблем с настаняването. Излиза, че не е така обаче.
Ние я направихме в началото на март. Само да сме здрави, заминаваме на 31.08.
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт