Италия 149

• 64 479
  • 746
  •   1
Отговори
# 420
Nawel, честито Simple Smile

nelig едно голямо честито от мен! Април е страхотен месец за сватба, ние сме на 14, а термина ми е на 15  Joy
За храни и такива не мога да ти помогна много, ние избрахме най-лесния вариант, ресторант тук в Милано, но бяхме 18 човека, а и аз съм такъв тип, че не ми се занимава с грандиозни неща. Голяма сватба сме мислили да правим някой ден, но това е нещо много абстрактно и по-скоро знаем, че можем, ама едва ли ще стане  Joy Иначе няма проблем католици и православни да се женят, ние православните приемаме всички тайнства заедно с кръщането, докато при католиците са разпределени в различни периоди от живота на детето. Тук се ходи на курс към църквата не само от православни, а и от католици, да кажем, че правилото е такова, но може и някъде да се мине метър. Матео категорично отказа такова преживяване, а и аз не бях много привлечена от идеята да ми обясняват що е брака и как трябва да слушам мъжа си, а и да чакам още не знам си колко месеца да се оженим, не определено не е за нас това.

Детето не сме решили още дали изобщо ще кръстим, но май и двамата не искаме да е католик, може би повече клоним към православието, а може и да го оставим само да реши като порасне. На мен ми е интересен този въпрос по-скоро от гледна точка на това дали децата се чувстват зле, от това, че не правят прима комунионе или не посещават някакви религиозни часове в училище (за които всъщност не знам дали трябва детето да е кръстено задължително), ще се радвам да споделят тези от вас, които имат по-големи деца  Simple Smile

# 421
  • в едно миланско село
Yakamoz, моите не са кръщавани и двете, и въпреки предсказанията за колко зле и изолирани ще се чувстват, никакви проблеми не сме имали. и под "никакви" имам предвид точно никакви.
посещавали са частна детска градина на монахини и в началния курс са посещавали религия.
в средния поискаха и двете да ги освободя, и така направих. лятото са в ораторио през деня, а "малката" е и там на занималня след училище.

за комунионе и крезима, просто грам не се е продумало, и двете бяха доволни че не трябва да се обличат в бели рокли  Laughing

# 422
 Фей, благодаря за четката  Laughing.
Моите ги кръстих, католици, малкия в българската католическа църква от православен обряд. Дотам, никакви комунионета, поне големия, за малкия не му е дошло времето, но аз нямам намерение да се занимавам. Не съм забранила де, който каквото иска да прави. Големия не е бил по никакъв начин изолиран, дори и сега в медиите, където не го записах на религия, единствен в класа, седи си с тях и даже, ако му е интересно, участва, или си пише домашните, но поне е освободен от домашни по религия и изпити. Малкия по принцип проявява повече интерес към Исус и прочие, самоопределил се е като mini cristiano  Joy, нали е мъничък. Ако реши да ходи на катекизъм, да ходи, само че няма да съм аз тая, дето ще го води.

# 423
Навел, честито! И аз ще стискам палци да е момче, че просто не мога да си представям мъжа ти в къща с 5 жени. Simple Smile)))) Големите ти момичета на колко години станаха вече? Лека бременност ти желая! Hug

Нели, честито и на вас!  Heart Eyes

Якамоз, и моят син като дъщерите на Феиам - не е кръстен, ходи на градина при монахини, в у-ще има часове по религия, които посещава. Сега в 3 клас повечето деца тръгнаха на катехизъм, но той не. На катехизъм се ходи ведъж седмично, като на курс + желателно е да се посещават неделните и празничните литургии. Никаква драма не е за детето и за нас, че пропускаме тези занимания, обществен натиск също няма. Да не говорим, че на повечето хора им е досадно, но го правят заради традицията и навика. Преди известно време бяхме голяма група хора на пицария с децата и по едно време един баща стана, отиде да се изповяда и се върна между едно парче пица и десерта, понеже просто трябваше да го свърши във връзка с крезимата на сина си. Crazy

# 424
nelig,честито и от мен. И ние през април сключиме брак

# 425
А това катекизмо докога продължава, защото наше приятелче продължава да ходи, а е в средните класове вече.  Плс  това  нито тя, нито мъжа ми дават каквито и да е сигнали, че нещо им е влязло  от цялото това присъствие- не знаят елементарни неща, които аз знам от обща култура хем съм отгледана в комунизъм. Много са ми симпатични от гледна точка на създаване на общност (и поддържане), тук в нашия квартал големи дейности падат покрай църквата и са наистина "гръбнак",  но не съм много убедена как тези мероприятия се отразяват на вярата, за познанията им казах, че ми се струват много незадоволителни на фона на това колко много време отнема цялото това ходене с години
Така или иначе за мен е престъпление децата да бъдат ангажирани толкова много около църквата и толкова малко с английски, например. Религията е излишен предмет, който преспокойно може да бъде разглеждан в часовете по история, изкуство, литература, етика, философия или там каквото учат и  пак няма да останат неинформирани кой кой е.
В Скандинавието хората се изграждат вече като двуезични, но в нашата закъсала част на континента, английския още е някаква избираема част от "чуждите" езици и имаме много специална нужда от конкретен предмет "религия", който доколкото знам дори е повече като хорариум в началото.
Като се изказах аз така богонеугодно да ви кажа, че според мен "изборът" на стари години каква религия да избереш е химера. Човек е проекция на средата си. Ако си отгледан в нерелигиозно семейство ще си нерелигиозен. Ако си отгледан в религиозно семейство ще си религиозен. Религиите не са меню, от което някой да си избере като порасне. Така че или се ангажира човек с конкретна етика, морал и порядки, или не. И като не се ангажира поне да не се заблуждава, че дава избор:)

# 426
  • MI
Благодаря ви,  Barbabeau и MG18bouquet Якамоз си знае, че има едно огромно благодаря от мен заради информацията за документите, спести ми околко месец по мои сметки  bouquet

Явно е хубав месец за брак април  Grinning Ние за 16ти подадохме, но трябва още да ни потвърдят датата... Много са мудни тук в общината, добре че почнахме от рано да подготвяме документите.

10 c's, честито за билетите, предполагам че ще е много хубаво защото е различно от ежегодното празнуване. Само не забравяйте наистина шампанското. Мисля че в Карфур съм виждала малки бутилки.

Алекса, Островче е, ходила ли си? Аз не, само едно предварително опознавателно посещение, но ми изглежда много симпатично....

Деси, и на мен не ми се занимаваше, затова толкова време провлачихме. Но няма как, едно че е много по-лесно ако имаш граждански брак за много неща, защото съм чужденка. Друго заради родителите. А ако направим само подписването и нищо после ще трябва да се крием поне година, направо в нелегалност  Confused  И от родителите, и от по-близките приятели. Тя майка ми удар щеше да получи като казах че за подписването няма да слагам бяла рокля, успокои се чак като й казах за църковния брак. Така обвиняващо ме изгледа, че...  Sick Но пък аз съм тип, който много обича разширените семейства, въпреки че мрънкам периодично. Не ми тежи много като трябва да направя нещо, което не ми харесва особено, но и не ми струва Бог знае какви усилия, а знам че ще ги направи щастливи.  Heart Eyes

За децата и религията, какъв натиск да има? Може да има само от близкото обкръжение. Аз ако не ги кръстя (всъщност винаги съм знаела, че ще го направя) ще има натиск и още как.  Laughing Но определено не мисля, че ще дойде от училище и т.н., а от семействата, по-точно от майките ни.

# 427
Ами не съм съвсем съгласна, че човек не може да стане религиозен на стари години, познавам хора, които са се кръстили на 30 и то по убеждение. Аз не смятам да държа детето далеч от религията, тя в много случаи е интересна за децата. Аз си спомням, че ходих на религия една година в българия и много ми харесваше (нашите не са силно религиозни изобщо). Тоест ако детето реши в някакъв момент, че иска да се кръсти няма проблем за мен, мен ме е яд примерно, че нямам спомен от моето кръщане. Та такива неща си мисля.

Аз съм си говорила и с разни италианки по въпроса и много често ми казват, че изпбщо не са вярващи, питам ги защо тогава си кръщават децата, ами за всеки случай хахаха
Натиск от семейството не приемам. Даже понякога се чудя как да ги шокирам, те горките хора не се все впечатляват много. Единствено като казах, че няма да къпя бебето всеки ден се надигна ропот 😂

Последна редакция: ср, 23 дек 2015, 10:55 от Yakamoz

# 428
  • IT
Моето дете ходи на катахезис и му харесва за сега.

Той английски знае по-добре и от български и от италиански, просто  му е по-лесно да общува на него.

# 429
Барбич,  по мои спомени голямата щерка на Навел е колкото моя Бобо,  а другите с разлика от по 2 години,  така че 11,9 и 7 би следвало да са.

# 430
Момичета, честито рождество Христово и весело посрещане на настъпващите празници на вас и семействата ви!
Честито на тези от вас, които имат хубави новини!  bouquet
Прегръдка за тези, на които изтичащата година е донесла разочарование или болка!   Hug

На всички желая надежда, много споделено щастие и обич през новата година! Heart Eyes

# 431
Честита Коледа,  мир и любов в семейството,  здраве,  щастие и късмет на всички!

# 432
Весели празници, момичета! Бъдете здрави и щастливи!

Ние не спряхме да ядем, да спим и да се търкаляме по дивана, което започна от 24 вечерта и свърши снощи. От днес точка на тази свинщина и морално падение Twisted Evil. Ще правим ходене сутринта, после всеки да се оправя с храненето, както намери за добре. Снощи гледах до късно "Отнесени от вихъра", но не успях да държа очите отворени до края ( Д. захърка още по време на Гражданската война, а гостът ни направо въздъхна и се качи да си легне ахахах) , та ако може някой да ми припомни какво става накрая - той я изоставя и тя казва "и утре е ден, и ще си го върна Ред" и това ли беше Laughing

Отчет за моя петел- след много четене, мислене, четене и пак мислене реших да го пека. И понеже американците са най-великите в това (грил,месо, птици) избрах американско know how (коeто е за пуйка, но и всяка друга птица) с dry brine (има и wet brining), което може би може да се преведе като суха саламура с две думи го осолих с подправки и следвах инструкцията как се прави самото осоляване въртяхме го 3 дни в хладилника и накрая просто го изпекохме с малко масло отгоре и това беше.  Единствено промених крайната  Т на месото вътре когато е готово ( тия американци сурови ли ги ядат тези меса...) Та, от тук насетне аз и пиле няма да пека, което не е минало през тази процедура- стана перфектно.
Ако някой се интересува от точния метод ще му дам линка.
Ето го и него Simple Smile

Та, аз освен с това постижение тия 2 дни нямам с какво да се похваля ( 2-3 кг+ не са за хвалене). То не бяха баници, щрудели, тронки ди натале  Rolling Eyes

# 433
  • MI
Честито Рождество на всички! И ние само ядем тези дни  Confused Разработиласъм си стратегия за оцеляване-натъпкване със зеленчуци и салати, така и да те бият не може да изядеш много калорични нвща  Mr. Green при мем работи. Тази марината трябва д бъде пробвана...

# 434
  • в едно миланско село
Весели празници на всички!

при мен спокойно и без преяждане. мързелуваме всички, кой пред телевизора, кой пред компютъра  Laughing
оказах се човекът с най-много подаръци под елхата  Shocked
щерките бяха разочаровани, но за малко  Sunglasses
това им е подаръкът-намек : http://www.reidsguides.com/destinations/northamerica/general/parks_pass.html

(като казах, че ме мързи, мързи ме и снимка да постна  Joy)

Лени, много красива коледна трапеза  smile3501

Последна редакция: сб, 26 дек 2015, 14:12 от feiam

Общи условия

Активация на акаунт