Италия 149

• 64 032
  • 746
  •   1
Отговори
# 615
За намирането на работа, може би има значение и дали говори италиански  Simple Smile
Забелязвам, че не са много склонни да наемат човек, който говори само английски да речем.
Това го пиша информативно, не искам да засегна никого. Темата се чете и от други Simple Smile  Hug
Аз мисля, че говоря италиански, но не знам, какво мислят италианците по въпроса. Иначе съм завършила финанси и работя, като счетоводител. Аз бих се съгласила и на по ниско квалифицирана работа.

Последна редакция: чт, 25 фев 2016, 19:22 от zoribori

# 616
Четат я хора, които обмислят емиграция, например : )
Аз ви четях половин година преди да се включа изобщо, даже май повече  Embarassed : )

Yakamoz  Praynig Hug  preggo

И на мен ми е ммного интересно как сте попаднали в Италия.
В смисъл не си правя статистика, не съм и чела голяма част от предишните теми, където тези неща принципно се обсъждат. Някой ден ще прочета и ще видя : ) кой какъв вятър го е отвел тук : )
Иначе за това Н в италианския ми аз имам в името си Х. И да ви кажа, като ми го четат, търсят, изказват, (нали леееко го пропускат+ различно ударение като сложат)изобщо не разбирам, че става въпрос за мен  Laughing  hahaha

# 617
  • IT
Иначе за това Н в италианския ми аз имам в името си Х. И да ви кажа, като ми го четат, търсят, изказват, (нали леееко го пропускат+ различно ударение като сложат)изобщо не разбирам, че става въпрос за мен  Laughing  hahaha
Много ме разсмиват като пеят епи бъртдей  Joy. А веднъж ми се обажда една жена и казва, че е от Яу Италия, добре че видях после, че е от Yahoo It Simple Smile
Аз другата седмица май ще съм на интервю, ще видим. Бях решила, че е много добре да си работя от вкъщи, ама не ми е много добре и не знам до кога ще издържа.Малко по малко почвам да си търся работа.

# 618
О, аз имам любима смешка с h, която ми се случи първият път в банката преди 10 години. Аз съм малко глуха и като ми се мънка не чувам определено. И зад стъклото човекът ме пита как се казвам и аз "Елена" , той 'кон акка? " аз "но, нон соно полака". После години не стъпвах в тази банка:lol:

За работа нищо не мога да кажа смислено, освен, че зависи от място, време, шанс някакъв вероятно и неизчерпаема амбиция. Аз нямам нищо в достатъчно количество от което и да е от изреденото, така че след 2 години стоене вкъщи (и постоянно висене в този форум, вкл. отварянето на тази тема) и някакви опити да намеря работа, вече бях тотално изкрейзила, напълняла с 35 кг и отчаяна без дори да забележа. После нещо се събудих от комата, влязох в болница, отслабнах 30 кг, междувременно една работа, отскоро и втора, искат ме и от още едно място. При всички положения парите тук  малко и работим, за да плащаме сметките и да се изхранваме, но мисля, че това важи вече за огромната част от стопилата се италианска средна класа и не си го слагам много драматично. Въпреки това, че работя много за малко, ако трябва да се върна 10г назад, за нищо на света не бих препоръчала оставане вкъщи и лежане на дипломи от България, това са илюзии. Каквато и да е, но работа и сред хора. Наистина, това да си в Милано е коренно различно от това да си в малък град с 30 процента безработица, така че мисля, че поне в това отношение имате един плюс, който никак не е малък. Но не бива да се хранят илюзии - всички момичета по касите са лауреати. В бара, в който си пия кафето, едната мацка е завършила у-т в Ница, другата е лекарка, дипломирана тук. Там пък това вече е върха на елхата, но го казвам защото истината е, че на никой не му пука с какви дипломи сме - всички си  имат.

Последна редакция: чт, 25 фев 2016, 22:43 от 10 c`s

# 619
  • IT
Каквато и да е, но работа и сред хора.
Ето това на мен ми е един от основните мотиви да си търся работа тук. Парите от работата ми в България са добри и за Италия, ама аз през деня си общувам само с детето жив човек и сутрин с продавачите на плодове и зеленчуци + учителката 2 думи. А то вече свикна и ще бъде сл месец до 4 на училище.
Днес от фирмата, от която евентуално ще ме викат на техническо интервю ми се обади отговорника на човешки ресурси, аз така се  бях претеснила дали ще чуя всичко добре и да му отговоря адекватно, ама той говори повечето време, само  да, разбрах и добре ми се наложи да ползвам.
О, аз имам любима смешка с h, която ми се случи първият път в банката преди 10 години. Аз съм малко глуха и като ми се мънка не чувам определено. И зад стъклото човекът ме пита как се казвам и аз "Елена" , той 'кон акка? " аз "но, нон соно полака". После години не стъпвах в тази банка:lol:
Това става за виц:) и ме подсети за вица- Казвам се Ана Синона.

# 620
Не съм се опитвала да си търся работа, но като слушам зълва ми, която е италианка, оставам с усещането, че е много трудно. Фирмата в която работи от две три години е на крачка от затваряне. Разказва ми, че много от колежките и работят по 1—2 дена в месеца, но не сменят работата. Доколкото разбирам много от тях не си и търсят, защото получават 80—90% от заплатата и в единствения си работен ден пият кафе през цялото време.
Иначе Милано е на 30 км., но те и фирмите са пръснати из целия регион.

# 621
За описание мм живее през две села до Аркоре.

# 622
Според мен е доста по лесно да намериш работа в зоната извън Милано, ако търсиш в самия град нещата се усложняват защото и конкуренцията е огромна. Аз търсих работа 1 година, никога не съм ходила на толкова интервюта през живота си, но голяма част бяха в периферията, където ако си без кола е наистина много кофти. Нищо не е невъзможно естествено, аз се надявам след 2 години да успея да намеря нещо. В момента и аз работя в България. Да ви кажа в София ми беше къде къде по-лесно да си намеря работа.

# 623
  • In transit
Здрaвейте  Hug
Aз съм еднa от тези, зa които споменa мaщеркaтa, но съм в сянкa зaщото още не сме се преместили. Aко ме приемете дистaнционно от БГ ще се рaдвaм.
И понеже зaчекнaхте еднa любимa моя темa с итaлиaнското Н, кaжете ми моля ви кaк произнaсят мaркaтa НР (hewlett packard)  Grinning
Моятa фaмилия е с h в средaтa и кaто я произнaсят придобивa итaлиaнско звучене  Joy

# 624
  • MI
Добре дошла, Mikkeybouquet Кажи нещо повече за себе си (пак аз съм любопитната)

Алекса, не го разбрах вица?   Embarassed

Зори, тъй като работата ти е достатъчно близо до това, с което се занимавам, ще си позволя да ти дам съвет. Чистото счетоводство можеш директно да го отпишеш, освен ако не използваш времето си сега да се преквалифицираш. И тук като в БГ а да работиш като счетоводител трябва да познаваш много добре местното законодателство. Ако обаче се ориентираш към нещо малко по-малко специализирано (фактуриране, помощник счетоводител и т.н.) не е невъзможно. На твое място бих използвала времето сега да си оправя италианския и да науча термините. Свали си например отчетите на някоя компания и започни. Нямаш никакъв шанс без перфектен италиански с този тип работа.

Моето мнение е че точно за неспециализирана работа е много трудно в момента дори в Милано. Просто защото има много млади хора без опит безработни. Ясно е че ще предпочетат някое момиче на 20 - 25 италианка, отколкото 30 или 30+ годишна българка в този случай. Може момичето в бара да е с диплома, но със сигурност е и много млада  Peace Колкото и да е странно установих, че имам повече шанс за по-специализирани и по-малко като брой работни места, отколкото за тези с които са пълни обявите. Просто защото за другите спадам в графата overqualified - и като образование, и като опит. И просто не се обаждат. Плюс че съм жена в детеродна възраст, което си е минус за по-малките фирми. Отдавна стигнах до извода че са ми два вариантите - или работя за мене си, или упорствам до намиране на работа като предната. Не защото не искам друга, а защото просто само тях мога да заинтересувам. Тези например ми казаха че са ме извикали (всъщност за обявата са намерили човек, сега умуват какво да ме правят и кога) основно заради езиците, сертификата и заради нещо което съм правила преди 12 г. и никога не съм мислила че ще ми послужи. Затова поне за мен по-скоро на специфичните неща трябва да се залага, ясно е че иначе и тук има хора със сходен на моя опит но родени тук и съответно с предимство.

За работата от вкъщи зависи от човека. Аз например съм малко темерут и винаги в избора на работа 2 неща са ме водили - харесва ли ми типа работа и колко ми плащат. Плюс work-life balance. Хич не ми пречи и никого да не видя, винаги съм се стремяла извън работа да си създавам някакъв кръг, така се разтоварвам по-лесно. Такива неприятни колеги съм имала понякога, че по-добре сам да си работиш. ако после срещнеш приятни хора и създадеш приятелства е само в +, но не ми е от основните приоритети определено.

Дълго стана, извинявайте  bouquet

# 625
  • IT
Ака Пи е HP.
Нели, Ана Синона казала, че се казва една, което значело Ана с едно н. Wink
А пък аз както искам и още един път да раждам евентуално Wink да видим.

# 626
  • MI
Ака Пи е HP.
Нели, Ана Синона казала, че се казва една, което значело Ана с едно н. Wink

Aaaa, днес съм по-руса от обикновено  Joy

# 627
  • IT
Веднъж един човек от Катандзаро каза на колега 'Ай капи', той чу 'ака пи' и му каза-'Не, Ксерокс.'
Нели, не си Wink

# 628
  • MI
Веднъж един човек от Катандзаро каза на колега 'Ай капи', той чу 'ака пи' и му каза-'Не, Ксерокс.'
Нели, не си Wink

Ох, аз така имах голям проблем с Хари Потър, дори твърдях убедена че такова чудо не съм гледАла  Joy И така докато ми показаха картинка и разбрах кой е Ари' Поте'р

# 629
Аз пък вече съм доста свикнала с италианския английски и някои от нещата си ги произнасям като италианците, за да не решат, че се правя на много интересна.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт