Отговори
# 90
  • София
а понякога просто децата тръгват по кривата пътека, каквито и ценности да са им били залагани. Никой не знае какви може да ги измъти човек дори при суперправедно и суперправилно възпитание, ако ще родителите му да са Йосиф и Мария.

# 91
Много сте силни в изхвърлянията си......
Но сега, с малките деца, или с честните пораснали деца, е лесно да кажеш колко си принципен.
..........
Напълно нормална, човешка реакция е да търси оправдание, виновници за случилото се
Всяко дете е една бяла книга .Каквото напишеш това е.Едни деца от рано се приучават да бъдат отговорни,самостоятелни,трудолюбиви да преследват целите си.Други са приучени че всичко ще им бъде поднесено на тепсия и никога нищо няма да им се случи ,защото има кой да се погрижи за всичко.
Едни деца стават гордост и опора на близки и родители,други стават бреме и повод за срам.За мен нормално и човешко е да се погрижиш детето ти да поеме по правилния път вместо да търсиш оправдания.Те не променят нищо.Не помагат.Не вадят децата ни от блатото.
Единствения начин да се случи това е да му покажеш възможно най-рано и възможно най категорично,че в този живот ''на каквото си постели на това ще легне''.
Не си мисли че ''добрите'' деца не са правили грешки.Ключът е в това как са постъпили родителите.
Една дребна лъжа примерно че си е оправило стаята за да иде по-бързо на игра,една взета чужда играчка на стойност 2-3 лв,едно неизпълнено обещание....В главите на едни родители са нищо,но в главите на други са повод за тревога и незабавно взети мерки детето да осъзнае ,че''грешките ''си имат последствия.
 Повярвай няма родител ,на когото да е приятно да се изтъпанчи пред прага на друг родител за да види как 5-год му дете  връща открадната играчка за -2 лв и плачейки от срам се извинява за стореното.

# 92
  • София
не е вярно, човек не е бяла книга и каквото напишеш - това. Никой не знае какво си носи от предците. Понякога се получават кофти комбинации в матрицата гени и социална среда.

# 93

Виж сега, имаше един преподавател по криминалистика, дето казваше - няма лоши гени, има лоши родители.

Може и аз да се окажа лош родител, може и който и да е друг тука, нищо не се знае. Но всяка крушка си има опашка.

# 94
  • София
Кой говори за лоши гени? Поне аз такова нещо нито съм писала, нито съм мислила. Просто човек се ражда с някакви особености, на които ние му викаме характер или "такъв си е още като се роди", а нататък възпитанието влияе, но донякъде. Ако децата се раждаха като бели листове, то децата от едно семейство трябваше да си приличат почти като под ксерокс (вече няма индиго), а те не са. Доброто родителство има много голямо влияние, но не може да избегне онези проценти, които се дължат на заложеното у човека като характеристики.

Криминалистът не е психиатър, а и е доста грубо да се говори за лоши или добри гени. Криминалистът си гледа криминалистиката, която е част от правото, а не от психиатрията и генетиката.

# 95
   Човека просто казва, че никой не се ражда престъпник.

Знам, че има някакви случаи на престъпления извършени от съвсем малки деца, които сега не мога да демонстрирам, защото забравих къде съм ги чела, става въпрос за психиатрични състояния, но в случая не обсъждаме тях, о по-обикновената престъпност.

# 96
  • София
Ама, ти така фриволно си хвърляш някакви думички като "никой не се ражда престъпник", и не разбирам защо. Кой говори за раждане престъпник? Просто възпитанието не е всичко, доброто и лошото родителство не е всичко, защото не го знаеш човека насреща ти, ей така, както го гледаш от добро семейство и с добро възпитание, с добри родители, какви демони има в главата си или какво ще му щракне я от ревност, я от алчност, я от егоцентризъм, я от сто други неща, които той само си знае. И същият този човек ще го определят като напълно вменяем.

# 97
Големия въпрос е кое е добро родителство и добро възпитание?
Дали да прикриеш '' дребната'' кражба или да застанеш редом до прегрешилото си дете и да понесеш от една страна срама и унижението от неговата грешка и от друга да ти се свива сърцето докато гледаш зачервеното лице ,хлипането и  сълзите на собствената си рожба в името на нейното бъдеще.
 Така написано може да изглежда лесно,но уверявам ви покъртително е да си в ролята на ''лошия'' родител. Cry

# 98
  • София
За кражба ли говориш или просто за дете в градивска възраст ,което е взело чуждата играчка?

# 99

Просто възпитанието не е всичко, доброто и лошото родителство не е всичко, защото не го знаеш човека насреща ти, ей така, както го гледаш от добро семейство и с добро възпитание, с добри родители, какви демони има в главата си или какво ще му щракне я от ревност, я от алчност, я от егоцентризъм, я от сто други неща, които той само си знае. И същият този човек ще го определят като напълно вменяем.

Така е, аз това не го оспорвам. Струва ми се, че се отклонихме, все пак темата е малко по-друга.

# 100
Дойдохме си на думата.
АКО детето осъзнава ,че да  вземе  скришом нещо чуждо и без съгласието на другото дете,това си е кражба,нещо лошо.Първата.Винаги и за всеки има такава.Въпросът е какво ще последва.
От изводите които си направи  детето следват и постъпките му след това.Дали ще има втора и трета или ще помни колко е било засрамено е било и няма  да си го причини отново.
Даже съм виждала родители,които пощряват децата си след такова нещо.

# 101
  • София
Може да е рядко, но си мисля, че някои хора се раждат "лоши" и то без да имат диагнози или травми в детството.

За децата, до някаква степен мога да приема, че поне на теория родителите /най-вече майките/ им биха ги подкрепили, ако извършат умишлено и жестоко престъпление спрямо друг човек. Предполагам, че психиката се настройва в опреден режим и все се намира някакво оправдание.

Но я си представете, че собственото ви пораснало дете ви малтрерита физически и психически? Пак ли ще търпите, "за негово добро" и обвинявайки себе си, че някъде сте сбъркали или просто такава е съдбата?

Сега заменете детето с мъж/брат или друг близък/родинина насилник и предполагам, че дори тези от вас, които биха защитили детето на всяка цена, ще си мислят, че не биха търпяли.
За жалост, съдейки по криминалните хронки, много хора продъжалват да търпят и да си траят, докато не стане късно. Голям процент от тежките и жестоки криминални престъпления са извършени от близки на жертвата, които са търпяли. Факт!

Насилието не бива да се толерира в никакъв случай! Независимо дали се проявава спрямо вас или други хора.
Ако забележите агресия в невръстните си деца, което не винаги е равнозначно на насилие, то старайте се да я канализирате в нещо креативно, дори и с риск малко да им "подрежете крилцата".
Често докато са малки реагират агресивно, защото не могат да изразяват правилно чувствата си, но може и да е белег за нещо по-сериозно, което не бива да се поощрява с гордост, че /видите ли!/ детето е роден лидер.

ПП. Имах далечен роднина /вече покойник/, рецидивист /кражби, побои, изнасилвания/, който наръга многократно майка си с нож и го осъдиха на 7 г. затвор. Майката като по чудо оцеля, но пак си го прибра след излежаване на присъдата.
А на вид беше много мил и приятен, с богата обща култура, че и стихове пишеше...

Сетих се и за сина на Ф. Боков, дори и мъртъв /ако вярваме на пресата/, майка му не може да прости:
http://www.flagman.bg/article/27705

# 102
Всяко дете е една бяла книга .
...
Една дребна лъжа примерно че си е оправило стаята за да иде по-бързо на игра,една взета чужда играчка на стойност 2-3 лв,едно неизпълнено обещание....В главите на едни родители са нищо,но в главите на други са повод за тревога и незабавно взети мерки детето да осъзнае ,че''грешките ''си имат последствия.

Според мен пък възпитавате невротици и перфекционисти. Вие самите като възрастни сигурно изпълнявате всичките си обещания, никога не лъжете и не скатавате.

Това за детето като табула раза е отдавна отречена теория.

Темата е за друго, не за взета чужда играчка. Много от децата взимат чужди неща поради липса на развит самоконтрол и неинтернализирано морално правило да не се взима. Това не означава, че "тъй се тръгва по пътя на порока" и като пораснат, ще са в затвора.

Пък вие си внушавайте, как определяте всичкоооо у детето си, щом ви е по-леко така.

# 103
Според мен пък възпитавате невротици и перфекционисти. Вие самите като възрастни сигурно изпълнявате всичките си обещания, никога не лъжете и не скатавате.
Бъдещето ще покаже ,но при мен е подействало,както и при моя баща и по думите му при неговия.Ще се изненадаш вероятно,но държа на думата и авторитета си трудно давам обещания но ги спазвам така като и моя баща и неговия също.Въпрос на семейни  ценности.
Това не означава, че "тъй се тръгва по пътя на порока" и като пораснат, ще са в затвора.

Пък вие си внушавайте, как определяте всичкоооо у детето си, щом ви е по-леко така.
Разбира се ,че не означава една открадната играчка,че ще свърши в затвора,но да не си признаем че съществува градация в деянията е чисто самозаблуждение.
И темата не е за друго,а за това как криворазбраната   закрила могат да съсипят живота на хора които обичаме и как до голямото се стига чак след като сме пропуснали да забележим и да отреагираме на цял куп млаки .
Нищо не си внушавам,но и не заблуждавам детето си че е неприкосновено и цял живот някой ще го пази и измъква.Решенията са си негови,но са взети с ясната преценка за последствията.
Аз вярвам в това ,че всеки  човек сам кове съдбата си .Моето дете не е изключение.

# 104

Темата е за друго, не за взета чужда играчка. Много от децата взимат чужди неща поради липса на развит самоконтрол и неинтернализирано морално правило да не се взима. Това не означава, че "тъй се тръгва по пътя на порока" и като пораснат, ще са в затвора.

Нали точно родителят трябва да интернализира това правило, както и другите подобни нарушения на моралните и законови норми.

Общи условия

Активация на акаунт