Проблемно акне и лечението му с Роакутан

• 2 719
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте,

Аз съм на 26г. имам проблемно акне Sad Днес отидох на лекар и тя ми каза, че трябва да вземам Роакутан.
Той се вземал поне година и през това време не тряба и да помислям за дете (по принцип и не плануваме с моя приятел в момента...но пък няма да е лошо ако се случи) и по неин савет след като престана да го пия е хубаво да изчакам още година. Но има и други неща в листовката, които ме притесниха. Страничните ефекти, които никой не е казал, че ще се проявят но и никой не ги изключва са: депресия, желание за самонараняване, при някой пациенти се наблюдавало и желание за самоубийство... от това хапче може да ти се повиши кръвната захар и да получиш диабет....знам, че която и листовка да прочете човек все ще му се стори ужасяваща, но някой от нещата ми дойдоха в повече.
Моля Ви ако някой от вас е приемал това лекарство или има познат, които го е приемал да сподели мнението и наблюденията си.
Просто много ми се иска да се сбогувам с уажните пъпки...но не и с цената на цялостното ми здраве.

Благодаря предварително!    bouquet

# 1
Имаше тема за това лекарство във форума, потърси, не ми зарежда добре форума, иначе бих тия намерила.
Има много доволни от това лекарство, защото омразните пъпки ги няма, но това е с цената на други дискомфорти.
Аз лично реших, че няма да рискувам да пия нещо, което може след години да увреди плода при евентуална бременност.
Отделно, тук имаше и кампания за забраняването на лекарството, заради свързването  му с тежки депресии и самоубийства.

Имаш т.нар. акне при възрастни. Лечение реално няма. Подобри диетата си, поддържай безупречна хигиена и се надявай, че ще си от онези късметлийки, които когато родят и им просветва.

# 2
Ще потърся темата. Но за момента и аз не съм много навита да го пия. Преди две години бях ходила на козметик и тя ми прави някакви процедури и доста ми се подобри лицето, но после тя се премести и ми беше на неудобно да ходя до там...сега в салона където ходя имат и лечение на акне с някакъв уред и според козметичката е много ефикасно, но приятеля ми държи да отида на лекар. Но честно ако евентуалното лечение на акнето ще ми коства здравето или може да повлияе в бъдеще като реша да ставам майка по - добре да съм си с него.

# 3
Преди да пиеш Роакутан, опитай да си помогнеш с промени в начина на хранене и на живот. Напълно е възможно да имаш непоносимост към някоя храна, която се изразява като акне. Възможни причинители са глутенът и казеинът (най-често, макар че може евентуално да се окажат яйцата). Затова аз бих те посъветвала да направиш елиминационна диета на 2 етапа:

1. Първо за поне месец спри всички храни, които съдържат глутен, т.е. храни от/с пшеница, ръж, ечемик - хляб, макарони, сладкиши и всичко тестено, панировки с брашно, всякакви готови храни като сосове и супи, в които е сложено пшенично нишесте. Следи дали няма да се подобри състоянието на кожата ти. След минимум един месец въведи отново глутена - хапни например хляб 2-3 пъти през този ден и после поне няколко дена не яж нищо с глутен и следи как ще реагираш. Ако имаш влошаване, значи имаш непоносимост към глутен и трябва да го изключиш напълно от храненето си.

2. Направи същото с храните, съдържащи казеин - това са всички млечни: прясно и кисело мляко, сирена, кашкавали, сметана, сладолед, може би дори млечния шоколад, а и всичко, в което е вложено сухо мляко. И пак по същия начин изчакай минимум месец, после хапни нещо млечно 2-3 пъти в един ден и изчакай отново няколко дни. Ако през този месец си имала подобрение, а после забележиш влошаване, тогава изключи всички млечни.

Глутенът и казеинът често причиняват упорито акне и единственият начин за справяне с проблема е изключването им или поне сериозно ограничаване на консумацията.

Също е силно препоръчително да сведеш до минимум употребата на захар. Хапвай по някой плод, но изхвърли всякакви сладкиши.

# 4
Наистина има много странични ефекти и е последна опция за лечение, когато нищо друго не помага или когато положението наистина е зле. Направи си сметката доколко си опитала други видове лечения и наистина ли акнето ти е така сериозно.

# 5
Аз не мисля, че акнето ми е чак толкова сериозно...да излизат ми почти постоянно червени пъпки, който са много неприятни и  имам някой друг белег от това, че съм се стискала. Но аз и до сега не съм правила кой знае какви активни лечения...само веднъж преди години за най - много месец бях пила някакъв антибиотик и имах подобрение...но после вече не помня, защо спрях. След това всеки път като тръгна да чета мнения в нета, кой как се е излекувал и кой лекар му е помогнал...честно не попаднах на един който да се е излекувал. И пробвам с разни маски и мазила. Даже обмислям да отида на хомеопт.
Аз като цяло не ям много сладко или хляб, а прясно мляко изобщо не ям само кисело от време на време. Но ще пробвам да направя това с изключването на глутен и казеин.

# 6
  • Бургас
Здравейте. Темата е стара, но се надявам да мога да помогна. Аз 10 години се борих с акнето. Какво ли не пих, с какво ли не се мазах, какви ли диети не спазвах, и на хомеопат ходих и нищо. И на мен ми предписаха Роакутан, но реших да не го вземам предвид страничните ефекти. Единственото нещо, което ми помогна е крем с бензоил пороксид. Аз ползвам Panoxyl, но има и други. От 2-3 месеца се мажа и мога да кажа, че вече нямам пъпки. Останаха ми само червените петна, които малко по малко избледняват. И най-интересното е, че вече не спазвам диета по-отношение на шоколадовите изделия.  Simple Smile В никакъв случай не пий антибиотици. Освен, че ефекта при тях е само временен, ще ти докарат сериозни стомашни проблеми в бъдеще.

# 7
Zdrasti
moje li malko poveche info za krema?

# 8
  • Бургас
Ами не зная какво точно те интересува. Активната съставка е бензоил пероксид. Маже се веднъж на ден, вечер. Ако те интересува нещо друго можеш да ми пишеш на лични.

# 9
Здравей,

само да попитам този крем поръчваш ли си го от някъде или се намира и в България, защото като му напиша името в нета и ме препраща към онлайн аптеки, които не са в БГ.

# 10
  • Бургас
Не, не се продава в България. Понякога го купувам от чужбина, понякога от olx.

Общи условия

Активация на акаунт