Работа, CV-та, HR-и, съвети - 46-та тема

• 59 427
  • 726
  •   1
Отговори
# 450
В София нещата нямат нищо общо с провинцията. Там има и истински агенции за подбор на кадри, има и големи фирми, които провеждат истински интервюта и наистина си търсят подходящия човек и т.н. В провинциалните градове, та дори и в петте големи, положението е пародийно. За да започнеш смислена работа наистина става с връзки, та дори и да покриваш изискванията. Винаги първо се търси човек на някой от фирмата.
Аз също присъствам от двете страни на бариерата. И правя интервюта и ходя. И от двете страни мога да разказвам много куриози. Имала съм случай, в който кандидат решава да си тръгне по средата на интервюто, защото имал работа, като преди това ми казва, че иска стартова заплата от 1500 лв, при положения, че беше завършил само семестриално и нямаше нито един ден стаж по специалността си. Имала съм и такъв, който ни е покривал изискванията и на въпроса със заплата отговори, че иска 400 лв, пак говорим за млад човек, сега завършил. Ние предлагахме 800 лв. на истински ТД и всички условия по КТ + обучение.
Но последните година-две, обявите са под всякаква критика. За високо квалифицирани кадри работа няма. Аз работя по проект и затова постоянно се оглеждам. Сервитьори, бармани, продавачи, склададжии, дистрибутори и до офис сътрудник включително- това, което се върти в джобс при нас.

Последна редакция: чт, 10 сеп 2015, 17:21 от Анонимен

# 451
Ами всеки иска,ако може без стаж без нищо само с образование и да получава 1500-2000 лв.заплата,то и на мен ми се иска,но в Плевен ги взимат само управители и шефове и в държ.сектор!Повече от 500 лв.не можеш да взимаш! Simple Smile В провинцията,навсякъде е едно и също!

Е друг е въпроса,че на първата работа,имах един управител,който идваше да ме пита петък как се пише,дали е с А или с Ъ,и още такива елементарни въпроси,от сорта управител с У или с О се пише!!Но човека с голямо самочувствие,взет с връзки сега гледах че и Мерцедес си е купил,само реве че малка му заплатата и няма пари,преди това си купи жилище!Да е жив и здрав,няма лошо! Simple Smile Не никой не завиждам,всеки да се оправя!Но това е,че тези с връзките се оправят,ги пускат някъде си,а тези като мен където съм учил здравата и нямам връзки,и стоя без работа вече колко време!!Не искам да се оплаквам,защото мнг.хора са като мене,все си повтарям да сме живи и здрави! Simple Smile Ще дойдат по добри времена! Simple Smile

# 452
Наясно съм с малките градове, родителите ми са си още в родния ми град. Майка ми трепери за работата си всеки ден, а баща ми се мъчи с дребен бизнес, защото работа няма...

Куриозите с интервюта и кандидати са много, но като чета и Вашите разкази, понякога се смея какви колеги имам.

# 453
В малките предполагам, че е още по-трудно, аз уж съм в голям, ама пак е загубена работа. И проблемът е, че и в уж големите производствени фирми, за които се знае, че там поне се дават читави пари и добри условия на труд по КТ, положението започва да става лай*****. Заплатите не мърдат, съкращават се  хора, обемът на работа расте и така. Пробват хората, до къде ще издържат, извиват ръце.

Последна редакция: чт, 10 сеп 2015, 17:38 от Анонимен

# 454
Ами не,че искам да се правя на някакъв,но ме е ЯД........,защото има такива управители,където ми водят интервюто за  работа,със самочувствие на нещо си,а без покритие!Не знаят как се пише и чете но тръгнали да ме оценяват!Само като ги погледна и ми става ясно,какъв е и фирмата как е,пък и сме малък град и се знаем кой какъв е!! Simple Smile Работодателите изискват,но какво не знаят!! Simple Smile Все пак управителя лицето на фирмата,клиента първо него го вижда,както и търговския представител! Simple Smile Ами хората не получават заплати,как да има работа!Нали в магазините трябва да влизат клиенти,е този клиент от къде да вземе пари,нали взима от работодателя,който пък не дава,защото предпочита да си купи телефон за 2000 лв.или кола и т.н.!!!Получава се един кръговрат,както сега където ще вдигат тока за частния сектор и веднага ще намалят заплатите на работниците,е колко повече не знам!! Simple Smile хаха

# 455
Да, положението е ясно...аз често казвам,че ако хората спрат да започват работа за мижави пари и на лоши условия, нещата ще се подобрят, но българите са си мазохисти....

# 456
Е да ама като няма кой да ти дава,без пари не се стои,има и др.максима по добре с 300 лв.,от колкото  без тях!Все пак вода,ток и искаш или не самия живот те принуждава да започнеш за 300 лв.То никой човек не иска да го правят на маймуна за 300 лв.или да работиш работа за 5 човека,както всеки частник иска!!

Както на първата ми работа,че пак я повтарям,а направи това,а стой в склада,а разкарай стоката,а я изпиши заявките,а я ако можеш приеми стоката,я ако можеш отиди еди къде си да събереш пари от клиенти,за 350 лв.,а управителя където му е на него задължение и взима 800 лв.и след 12 ч.на обяд той си е във вкъщи да си почива,а ти за всичко това взимаш 350 лв.и като искаш да ти вдигнат заплатата,защото се чувстваш недооценен,шефа ти казва ама ти знаеш ли колко много пари са 350 лв.ами да си работят както искат не ме интересува!!И на мен не ми беше приятно да работя за толкова,но края на месеца като дойдат сметките и няма кой да ти ги плати,искаш не искаш трябва да работиш,само за сметките си,да имаш ток,вода което са нормални неща за 21 век! Simple Smile А вече за яденето да не говорим,че си взимаш най най необходимото и за друго нямаш пари!!

# 457
И проблемът е, че и в уж големите производствени фирми, за които се знае, че там поне се дават читави пари и добри условия на труд по КТ, положението започва да става лай*****. Заплатите не мърдат, съкращават се  хора, обемът на работа расте и така. Пробват хората, до къде ще издържат, извиват ръце.
И в чуждите фирми се случва вече. Приятелят ми работи в такава, работата е нараснала от няколко месеца и оттогава е започнало забавяне на заплатите с по седмица. Парадокс, но факт.

# 458
От месец съм сред търсещите работа,до тук всичко беше наред с всяко място за което кандидатствах ни това ме изненада
Трудова автобиография по български стандарт това как го разбирате ?
 От половин час се чудя каква точно автобиография е нужна .

# 459
Български стандарт не съм чувала. Трудова автобиография, доколкото ми е известно, казват на свободен текст-житие - "роден съм в бедни работническо семейство, израснах на село при баба... работил съм обща работа във фирма Х."

# 460
Български стандарт не съм чувала. Трудова автобиография, доколкото ми е известно, казват на свободен текст-житие - "роден съм в бедни работническо семейство, израснах на село при баба... работил съм обща работа във фирма Х."
И на мен това ми хрумна и затова реших да се допитам тук да не би аз да не разбирам нещо.

# 461
За първи път чувам....

# 462
  • КиТ
Едно време май молби се пишеха,не знам  newsm78

# 463
И не знам какво значи български стандарт. Да не са искали да кажат просто да е на български език написана. Срещам такова изискване понякога, изрично упоменато. Ама честно, като прочета такава небивалица и веднага ми светва една жълта удивителна, че нещо няма да биват нещата в тая фирма.

# 464
Изобще не виждам смисъл да се изисква определен формат.

Общи условия

Активация на акаунт