Работа, CV-та, HR-и, съвети - 46-та тема

• 59 412
  • 726
  •   1
Отговори
# 495
Да, да, те и сега ужким даскалите не стигали и нямало, само дето за едно място се явяват по 150 човека. В големите училища дори и в провинцията има даскали, които се разписват на 1000 лв чисто- факт. Нищо против, нека вземат, ама понеже постоянно се говорят глупости из пространството. Иначе и стартовата за учител в сравнение с другите не е по-различна 530 лв.

# 496
  • Другата България
При нас специално за учители има все още вакантни места, а 15 е след дни.
Факт.

# 497
Ами и аз ще се радвам да работя за толкова но няма!Първия ми шеф ревеше че няма пари да ми увеличи заплатата с 50 лв.да стане 400 лв.,а купи на сина си ново Ауди от витрината,кеш пара за колко хиляди лв.А преди това му беше взел джип Мерцедес от новото МЛ,ама нещо не му харесвал и затова да си го смени!!

Дребнави са ти мислите... Извинявай.
Разбираш ли, че има разлика между фирмената сметка и личната му сметка на 'шефа'? Това, че фирмата не може да си ползволи да ти увеличи заплатата, няма нищо общо с това какво шефа ти ще си прави с парите, които той е заработил. Освен това според мен заплатата се увеличава или ако служителят е показал изключителни постижения, или обемът на работа/задължения е нараснал. Годишно трябва да ти се приравнява с % на инфлацията и толкова. Останалото си го 'печелиш' с усърдната си работа, а не очаквай да ти се увеличава заплатата само защото си натрупал 1-2-3 години във фирмата. Твърде много хора изобщо не си дават зор, а мислят само за сутрешното кафе, междинната почивка, обедната почивка, още няколко следобедни почивчици и ей го на деня минал, а те не са свършили никаква работа. И след няколко месеца в този дух започват да се оплакват, че не им увеличават заплатата...

Относно 'връзките' и наемането на познати - има два варианта. Не съм съгласна да се слагат фиктивни служители на определени длъжности, само и само да им се плаща заплата, а те да не вършат абсолютно нищо. От друга страна ако човекът е препоръчан като специалист в дадена област - защо не?? Защо да не заложиш на човек, който знаеш, че няма да ти загуби времето? Лично аз считам за постижение да си успял да впечатлиш някого толкова, че той да те препоръча за определена позиция.

# 498

Е, реализация на поредните кадри с педагогика няма.
Абсолютно не е вярно това. В провинцията има невъобразим глад за именно такива кадри, нека не говорим наизуст.
Да ти цитирам свободните работни места в БТ в моя град искаш ли?
Айде само глупости да не си говорим.
Желаещи няма, поне в малките градове.

Да обясня, защото съм лично свързана цял живот с тази професия.
Всяка есен се обявяват "свободни" места в училищата, но те на практика не са свободни. Това са на учители, чийто договори са прекратени само за лятната ваканция с цел пестене от делегирания бюджет. На есен същите учители се преназвачават отново. В провинцията пък точно е мега трудно да влезеш в тази система, ако нямаш силна връзка с някой директор.  Вчера една приятелка се явява на интервю и учудващо каза, че са били само 17 кандидата за едно място, предвид, че става въпрос за училище от 1-4 клас. И там са бам- башка луди и пълни с номера.

Последна редакция: пт, 11 сеп 2015, 23:27 от Анонимен

# 499
  • Другата България
Е при нас са на таблото в БТ, говоря какво съм видяла аз.
Което не значи, че не си права и ти.
Или ................., но от вашата практика.

# 500
Е при нас са на таблото в БТ, говоря какво съм видяла аз.
Което не значи, че не си права и ти.
Или ................., но от вашата практика.

Това обяснявам. Да, обявени са, защото са длъжни да ги обявят, но това е само формално. Отиди да подадеш документи и даже няма да те извикат на интервю. Ако четеш учителската мрежа във Фейса или даже и в тоя форум има отделна тема за учителите ще разбереш за какво говоря и как млад педагог е изключително трудно да си намери работа при все, че има обявени стотици места Wink
Ей за тва от години всеки с педагогика работи всичко друго, ама не и учител.

# 501
  • Другата България
Така може, съгласна. Peace
В такъв случай се извинявам, ако не съм била права.
Но не съм педагог, не съм вътре в нещата така да се каже.

# 502

Е, реализация на поредните кадри с педагогика няма.
Абсолютно не е вярно това. В провинцията има невъобразим глад за именно такива кадри, нека не говорим наизуст.
Да ти цитирам свободните работни места в БТ в моя град искаш ли?
Айде само глупости да не си говорим.
Желаещи няма, поне в малките градове.

И ний сме от село! Да, има обявени всяка година точно конкретни места - учители по чужд език и чистачки. Голям глад има, пък желаещи няма, няма що, след като си позволяват да ги сменят всяка година.

# 503
  • Другата България
Щом казваш.... Wink

Лорийн ми обясни, разбрах какъв е проблема.

# 504
Е ми в БГ мн абсурди има. И всеки, който не е запознат с нещата, цъка в сайта на местния  РИОС или както казваш ти в БТ и ко да гледа- стотици свободни места за учители, а видиш ли хората се оплакват, че няма работа за даскали. Щото трябва да се забрани на директорите да прекратяват ТД на учителите в края на учебната година и да видиш как на есен няма да има "свободни" места и няма да има "глад" за учители. И всичко ще си дойде по местата, ама напротив те сега им развързаха още ръцете, но както и да е. Това е друг въпрос, има отделна тема за това.

# 505
Щом не разбираш къде е проблемът, защо се пънеш да обясняваш?
Единствените места, които биха били евентуално свободни, са цитираните от мен. И аз гледам обявяваните позиции за сферата и ми е наистина много странно някой да обяснява какви кадри се търсели, как имало глад и други смешки. Майка ми е в системата от 30 години почти, а баба ми беше, преди да я съкратят. Дори те не можаха да ме вредят, въпреки че имам подходяща специалност. Та, бая отблизичко имам поглед, та някой да ми се прави на интересен колко ги разбира нещата.

# 506
  • София
Рано или късно учителите, които работят в пенсионна възраст ще престанат да го правят.
На много места млади учители не желаят да работят, но не съм сигурна, че много от вас са се разхождали в училищата по селата лично да видят за какво става дума, ако и родителите ви и самите вие или родителите ви да сте в системата. Да не започвам с училищата в райони със смесено население. Така че колапс има. Въпросът е перспективата, от която се правят анализите.

# 507
По селата не останаха мн училища. Даниел Вълчев ги ликвидира през 2007г. А иначе има предостатъчно завършили и завършващи педагози, за да има и такива, на които им се работи и такива, на които не им се. Тази системата е бъгава като цяло и далеч не приключва с учителя, като основен проблем. И да спрат да работят пенсионерите, ВУЗ- овете бълват доволно количество педагози, но проблемът е че там има пълно неравноправие и задкулисие при назначението на учители. В професионалните училища даже може да преподават и хора без педагогика и там има такива. Да не разводняваме тази темата, който го интересува има отделна тема във форума- Професия учител.

Последна редакция: сб, 12 сеп 2015, 00:07 от Анонимен

# 508
  • София
Останаха достатъчно училища, за които също трябва да се мисли, а точно те са проблемни и се неглижират. Да, проблемът не е еднолично в учителите, ама... качеството на кадрите е определящо в доста висока степен. А нашите ВУЗ-ове бълват от всичко, това не означава автоматично, че добре квалифицирани и можещи кадри има и че са мотивирани да работят в определена среда.
Не противореча на фактите, които сте изложили по-назад. Факти са. Но има и друга гледна точка. Иначе темата я следя. Не виждам нещо различно от това, което говорим тук. Извинявам се ама завършили педагогика и да не знаят къде се обявяват работните места за учители и какво се прави... липсаа на ориентация е повсеместна, не е само в хората с педагогика де.

Абсолютно съм съгласна, че с изкуствени "бомби" се мятаме от юристи, към даскали, към публични администратори и английски филолози като предпочитани специалности, а след това целия този народ или е безработен, или работи диаметрално-противоположна работа.

# 509
Та къде е тогава проблемът- във висшУтУ образование. Висшисти се бълват на килограм, при това некачествени във всички области. Другият момент е, че педагогика се влиза с тройка, а понякога и по диплома. Какво качество от един тройкаджия или с посредствена диплома от средното?
В България има прекалено мн университети и прекалено много висшисти. Трябва си ситна цедка и на входа и на изхода, както си е било по времето на нашите родители.

Общи условия

Активация на акаунт